Mødedato: 14.03.2022, kl. 10:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Investerings- og innovationsforslag til OFS 21/22

Se alle bilag
Udvalget skal træffe beslutning om investerings- og innovationsforslag til overførselssagen 21/22. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender de investerings- og innovationsforslag til overførselssagen 21/22, der fremgår af indstillingen.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) skal aflevere et forslag til budget 2023, som indeholder effektiviseringer for 100,8 mio.kr. på udvalgets område. Til at indfri effektiviseringsmåltallet er der 45,5 mio. kr. i stigende profiler fra effektiviseringer vedtaget i tidligere budgetter. BUU skal dermed finde nye effektiviseringer for 55,3 mio. kr., jf. sagen på dette møde om 1. behandling af budgetforslag 2023.

For at understøtte opfyldelsen af effektiviseringskravene i de forskellige udvalg blev der i budget 2022 afsat en investeringspulje på i alt 450 mio. kr., som udvalgene kan ansøge om af få del i ved at fremsende investeringsforslag, som resulterer i effektiviseringer. Forslagene godkendes i overførselssagen i marts 2022 eller ved vedtagelsen af budget 2023. Hvis forslagene skal indgå i udvalgets budgetforslag 2023, skal de godkendes på dette udvalgsmøde, så de kan indgå i overførselssagen.

Udover puljen til investeringsforslag, er der også afsat en mindre pulje på 20 mio. kr. til innovationsforslag. Formålet med denne pulje er at igangsætte afprøvning af ny teknologi, som man har en begrundet forventning om kan give en effektivisering på længere sigt. Et innovationsforslag skal derfor typisk senere kunne resultere i et investeringsforslag, der giver mulighed for en effektivisering.

Økonomiudvalget (ØU) har vedtaget, at investerings- og innovationsforslag skal leve op til en række kriterier, for at de kan godkendes. Det vigtigste kriterie er, at der skal være en tæt kobling mellem det, der investeres i, og den effektivisering, der efterfølgende kan realiseres. De forslag, der præsenteres nedenfor, er alle godkendt af Økonomiforvaltningen (ØKF) ift. kriterierne for investeringspuljerne. 

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet 8 investeringsforslag og 1 innovationsforslag.

Investeringsforslag
Hvis Børne- og Ungdomsudvalget godkender investeringsforslagene, bidrager de til at løse 5,9 mio. kr. af udfordringen i 2023 stigende til 9,8 mio. kr. i 2024 og frem. Samlet set anmodes der om 25,9 mio. kr. fra investeringspuljen fordelt over i alt fem år.

Forslagene kan overordnet opdeles i tre temaer:

- Forslag 1 og 2 omhandler kommunens ejendomme og vedligeholdelsen af disse.

- Forslag 3, 4, 5 og 6 omhandler ændrede indsatser for børn og unge på et eller flere af kommunens tilbud.

- Forslag 7 og 8 omhandler indsatser til bedre ledelsesunderstøttelse.

Forslagene fremgår af tabellen herunder og de er kort beskrevet efter tabellen. Der henvises i øvrigt til bilag 1-8 for yderligere uddybning.

Tabel 1. Investeringsforslag

Mio. kr. (2023 p/l)

Investering
i alt

Effektivisering i 2023

Varig effektivisering

1. Ny placering af daginstitutionen Vartov

3,0

-1,3

-1,3

2. Investering i eldrevet og støjsvagt materiel i Børne- og Ungdomsforvaltningens gårdmandskorps

2,1

-1,4

-1,4

3. Styrket mestring af selvtransport i udskolingen på BUF's specialklasserækker og skoler

3,2

-0,6

-1,4

4. Øget tilbageslusning fra specialundervisningstilbud

3,6

-0,4

-1,0

5. Inddragelse med henblik på bedre kapacitetsudnyttelse af M-klasser (modtagerklasser)

1,5

-0,6

-1,4

6. Brug af avatar-robotter for at forebygge og understøtte sygeundervisning

7,9

-0,8

-1,8

7. AULA 2.0: Systemunderstøttelse af skoler og daginstitutioner

3,8

-0,5

-1,2

8. Understøttelse af ledelsestilsynsopgaven

0,8

-0,3

-0,4

I alt

25,9

-5,9

-9,8

 

  1. Ny placering til daginstitutionen Vartov
    Ved at investere i en istandsættelse af lejemål i Indre By, er det muligt for daginstitutionen Vartov at fraflytte et eksisterende lejemål, hvilket giver effektiviseringer gennem sparet husleje.

     

  2. Investering i Børne- og Ungdomsforvaltningens gårdmandskorps
    Med en investering i eldrevet og støjsvagt materiel samt øget digitalisering kan der opnås en effektivisering i Børne- og Ungdomsforvaltningens Gårdmandskorps.

    Effektiviseringen, svarende til ca. 4 stillinger, tages fra gårdmandskorpsets samlede normering. Effektiviseringen svarer til ca. 2,5 % af gårdmandskorpsets budget.

     

  3. Styrket mestring af selvtransport i udskolingen på BUFs specialklasserækker og skoler
    Med forslaget styrkes og ensartes den pædagogiske praksis ift. at gøre eleverne på BUFs specialskoler og specialklasserækker selvtransporterende mhp. at styrke elevernes selvhjulpenhed og mestringsstrategier. Effektiviseringen i forslaget realiseres ved en reduktion i decentrale befordringsudgifter gennem et lavere behov for at købe transport hos eksterne leverandører (f.eks. taxa).

     

  4. Øget tilbageslusning fra specialundervisningstilbud
    Børne- og Ungdomsforvaltningen styrker udslusningsindsatsen på alle specialundervisningstilbud for at sikre en bedre og holdbar tilbageslusning af børn, der har modtaget et specialundervisningstilbud, tilbage til et alment skoletilbud. Effektiviseringen hentes på specialundervisningsrammen centralt gennem et mindre behov for specialundervisning af de elever, der kan undervises i almenskolen.

     

  5. Inddragelse med henblik på bedre kapacitetsudnyttelse af M-klasser (modtagerklasser) Der investeres i en inddragelsesproces, der skal muliggøre en bedre kapacitetsudnyttelse i udskolingen, ved at modtagehold samles på én skole. Samtidig medfører forslaget en mere kvalificeret og effektiv organisering for modtagelse af elever fra udlandet. Effektiviseringen i forslaget hentes gennem nedlæggelse af et modtagehold i udskolingen.

     

  6. Brug af avatarrobotter for at forebygge og understøtte sygeundervising
    Ved at benytte avatarer, som er robotter med kamera, højtaler og mikrofon, kan nogle elever, der er syge, fastholdes i den almindelige klasseundervisning og det sociale fællesskab. Dermed spares udgifter til lærere, der ellers skulle stå for sygeundervisning i hjemmet.

     

  7. AULA 2.0: Systemunderstøttelse af skoler og daginstitutioner
    Skolers og institutioners behov for håndtering af dokumenter, dokumentation og muligheder for at journalisere bliver ikke dækket med de IT-systemer de i dag har til rådighed. En ny funktion i Aula vedr. sikker fildeling skal implementeres for at give en tidsmæssig besparelse for det pædagogiske personale og for at fjerne en ledelsestilsynsopgave. Med implementering af en ny funktion i Aula konkretiseres og implementeres øvrige måder at optimere arbejdet i Aula der kan forbedre brugervenligheden af systemet.

    Effektiviseringen i forslaget hentes på skolernes budgetudmelding gennem mindre tidsforbrug på ledelsestilsyn og dokumentation.

     

  8. Understøttelse af ledelsestilsynsopgaven
    Med et ønske om at minimere den tid ledere bruger på ledelsestilsynsopgaven investeres i en robotløsning der kan automatisere, kvalitetssikre og berige data til brug for ledelsestilsyn.
    Effektiviseringen i forslaget hentes på skolernes budgetudmelding gennem mindre tidsforbrug på ledelsestilsyn og dokumentation.

Innovationsforslag
Innovationsforslaget Forbedret samarbejdsflade mellem ledere og AF” skal afprøve en ny teknologi, og der er derfor ikke en effektivisering forbundet med forslaget. Forslaget skal resultere i en bedre understøttelse af lederne ved at smidiggøre de decentrale lederes adgang til de Administrative Fællesskaber og gøre det lettere for lederne at få hjælp og rådgivning til deres administrative opgaver ved brug af chatbots, der er koblet til ServiceNow. BUF ønsker at modne og afprøve teknologien, og de funktioner en sådan kobling kan give. BUF har fået bevilget 0,8 mio. kr. i 2023 til at gennemføre innovationsforslaget. Forslaget er uddybet i bilag 9.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

Videre proces

De forslag, som Børne- og Ungdomsudvalget vedtager, indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2021-22 med henblik på udmøntning af midler fra investeringspuljerne til smarte investeringer til implementering af forslagene i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Afledte driftseffektiviseringer i 2023 og frem som følge af de godkendte forslag indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2023.

Det er muligt at ansøge om midler fra investeringspuljen 2 gange årligt. Næste ansøgningsrunde er i forbindelse med budgetforhandlingerne, og vedtagne forslag herfra kan hjælpe forvaltningerne med at indfri effektiviseringsmåltal fra 2024 og frem.

 

Tobias Børner Stax                                        Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. marts 2022:

Det Radikale Venstre og Enhedslisten stillede ændringsforslag om at investeringsforslaget "Brug af avatar-robotter for at forebygge og understøtte sygeundervisning" udgår som investeringscase. Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 4 medlemmer: B og Ø.

Imod stemte 6 medlemmer: A, C, F og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Dermed bortfaldt ændringsforslaget.

Indstillingen blev herefter godkendt.

Til top