Mødedato: 10.02.2021, kl. 13:00
Mødested: Teams-møde

Politiske sigtelinjer for investeringscasen "Investering i et godt fritidsliv i Københavns Kommune"

Se alle bilag

Udvalget skal godkende politiske sigtelinjer for udviklingen af ungdomsklubområdet, så der kan arbejdes videre med konkrete forslag i forbindelse med investeringscasen "Investering i et godt fritidsliv i Københavns Kommune" frem mod udvalgsmødet i BUU i juni. Udvalget orienteres samtidig om inddragelsen af unge, ledere, organisationer, forskere m.fl. og skal med denne sag også drøfte, om der skal ske inddragelse i flere end de fem foreslåede byområder.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at politiske sigtelinjer for udviklingen af  ungdomsklubområdet godkendes.

2. at det tages til efterretning, at der gennemføres inddragelse om konkrete fremtidige ungdomsklubtilbud i områderne Levantkaj i Nordhavn, Torveporten i Valby, Ørestad, området omkring De Gamles By på Nørrebro samt i Tingbjerg.

3. at det drøftes, om der skal gennemføres inddragelse i andre bydele.

Problemstilling

Med strategien "Vores Børn - Fælles Ansvar" besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at sætte fokus på trivslen og ungefællesskaber blandt unge. De fleste unge trives heldigvis både fagligt og socialt. Men der er også en gruppe af unge, der ikke gør. De føler sig ofte kede af det, angste eller pressede over at skulle præstere på alle områder i livet. Udviklingen af ungdomsklubområdet skal bidrage til at øge trivslen og oplevelsen af fællesskab for de københavnske unge og på den måde være med til at dæmme op for udfordringerne.

Udvalget drøftede på udvalgsmødet d. 16. september 2020 kommissoriet for arbejdet med udviklingen af ungdomsklubområdet med afsæt i investeringscasen. Kommissoriet lagde rammerne for det samlede arbejde. Udvalget skal nu godkende de politiske sigtelinjer. Sigtelinjerne er blevet til i samspil med en lang række centrale aktører og skal sætte den politiske retning for udviklingen af de konkrete tiltag, som forvaltningen forventer at forelægge for udvalget i juni 2021. Udvalget skal godkende sigtelinjerne nu, så de kan bruges til at udvikle indholdet i nye ungdomsklubtiltag for København samlet og lokalt i bl.a. Tingbjerg, Valby og Nordhavn frem mod juni. 

Inddragelse om de konkrete fremtidige ungdomsklubtilbud sker indtil videre fem steder i byen. Orienteringen sker nu, så udvalget har mulighed for at overveje, om der skal gennemføres en lignende inddragelse i enkelte andre områder af byen inden udarbejdelse af den samlede pakke med forslag.

Løsning

Forslag til politiske sigtelinjer

De politiske sigtelinjer skal sætte retningen for udviklingen af de fremtidige ungdomsklubtiltag. De politiske sigtelinjer skal derfor godkendes, inden de konkrete forslag skal udarbejdes.

Sigtelinjerne er udarbejdet gennem en omfattende inddragelsesproces med input fra tænketanken, udviklingsgruppen (praksis), lederinterviews samt undersøgelse blandt unge, der bruger klubberne og undersøgelse blandt unge, der ikke bruger klubberne. Der er som bilag 3 og 4 til denne indstilling vedlagt hovedpointer fra den hidtidige inddragelse med unge, ledere og medarbejdere samt en pakke med et samlet vidensgrundlag for ungdomsklubberne i København. Følgegruppen, der består af repræsentanter fra Ungerådet Kbh., Københavns Forældreorganisation, LFS, BUPL Hovedstaden, Ungdomsringen, Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, SSP samt medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget, har omformet de mange input til de sigtelinjer, der nu forelægges udvalget.

De overordnede drøftelser fra inddragelsesprocessen udmønter sig bl.a. i, at ungdomsklubberne skal tænkes som et almentilbud til en bred gruppe af unge snarere end som et målrettet tilbud til fx udsatte unge. Det er også understreget, at ungdomsklubberne skal give de unge praktiske og personlige kompetencer, som kan støtte dem i deres videre liv, men at det ikke er ungdomsklubbernes opgave at føre de unge i ungdomsuddannelse. Fokus er på dannelse, fællesskab og livduelighed; en slags "højskole efter skoletid".

Resultatet af de mange drøftelser er samlet i forslaget til sigtelinjer, og de rummer dermed forslag til en række politiske valg om fx målgruppe og hovedopgaver, som har stor betydning for indholdet i de tiltag, der skal nytænke ungdomsklubberne.

I overskriftsform peger sigtelinjerne (bilag 2) på, at ungdomsklubberne skal sikre1. En vej ind til trivsel og livsduelighed for en bred gruppe af unge og 2. Unge med medejerskab og indflydelse. Det kræver:

• Aktiviteter, der tiltrækker og relationer, der får de unge til at komme igen

• Fritidstilbud, de unge kender og bruger

• De unge møder dygtige ledere og medarbejdere

• Et sammenhængende ungeliv

Inddragelsesproces om det konkrete ungdomsklubtilbud i fem dele af byen

Inddragelsesprocessen går på tværs af byen og skal skabe medejerskab og tydeliggøre de unges stemme. Den handler både om fælles problematikker og mulige tiltag og om de fremtidige ungdomsklubtilbud i konkrete dele af byen.

Med afsæt i kommissoriets kriterier om, hvor der i de kommende år skal bygges nye ungemiljøer, og hvor der er mange unge i udsatte positioner samt udvalgets drøftelse af de samme kriterier på udvalgsmødet d. 16. september 2020, gennemfører forvaltningen en inddragelsesproces om de fremtidige ungemiljøer i Tingbjerg, Valby (Torveporten), Nørrebro (De Gamles By), Nordhavn (Levantkaj) og Ørestad.

Udvalget kan overveje, om der skal gennemføres en lignende inddragelse i andre konkrete områder af byen, inden den samlede pakke med forslag fremlægges for udvalget.

Økonomi

Der er i investeringscasen afsat 1,7 mio. kr. i 2020 og 0,9 mio. kr. i 2021 til inddragelsesaktiviteter og projektorganisering. Der skal indfries en effektivisering på 0,5 mio. kr. i 2021 og 1,0 mio. kr. fra 2022 og frem gennem lukning af matrikler. Forvaltningen har gennemført en dialog med fritidscentrene om, hvor mange unge, der bruger de enkelte ungdomsklubber. I dialogen har et fritidscenter selv foreslået at lukke to matrikler. Udvalget orienteres om lukningerne og det pågældende fritidscenters planer for et nyt fokuseret tilbud på aflæggerbordet til dette udvalgsmøde.

Videre proces

Forvaltningen forventer at fremlægge et samlet oplæg om udviklingen af byens samlede ungdomsklubtilbud til politisk behandling i juni 2021, jf. de nærmere beskrevne opgaver i det vedlagte kommissorium i bilag 1.

 

                  Tobias Børner Stax                                          Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. februar 2021:

Klaus Mygind (F) stillede ændringsforslag om at de politiske sigtelinjer for udviklingen af ungdomsklubområdet suppleres med at det skal sikres, "at ungdomsklubberne understøtter udsatte unges trivsel og har fokus på, at de er med i ungefællesskaberne" og at det kræver, "at der i ungdomsklubberne opbygges relationer og at de unge tilegner sig redskaber til selv at kunne danne relationer".

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 1. at-punkt blev med ovenstående supplement godkendt uden afstemning.

Knud Holt Nielsen (Ø) stillede ændringsforslag om at der også gennemføres inddragelse om konkrete fremtidige ungdomsklubtilbud i nye byområder som Teglholmen / Sydhavnen. 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev med ovenstående supplement godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. at-punkt blev drøftet.

Til top