Mødedato: 04.11.2020, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Udmøntning af budget 2021

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til udmøntning af Budget 2021. Udvalget skal derudover tage stilling til udmøntning af midler til intensive læringsforløb i 2021, der blev afsat under en samlet bevilling til "Styrket udskoling" i 2018.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender forslag til udmøntning af budgettildelinger, effektiviseringer og investeringscases, jf. bilag 1-3
  2. at der udmøntes 5,6 mio. kr. i 2021 fra midlerne til "Styrket Udskoling" (afsat i Budget 2018-2021), til intensive læringsforløb afholdt af forvaltningen for fagligt og socialt udfordrede elever, samt til forvaltningens understøttelse af skolernes egne indsatser overfor denne målgruppe.

Problemstilling

Budgettet for 2021 blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 1. oktober 2020. Udvalget skal nu tage stilling til udmøntning af tildelinger, nye forvaltningsspecifikke og tværgående effektiviseringer samt investeringscases i budget 2021. Anlægs- og planlægningsbevillinger indgår ikke i denne indstilling, da implementeringen som udgangspunkt besluttes direkte med budgetaftalen. Til udvalgets orientering er en oversigt over anlæg vedlagt i bilag 4.

I budget 21 er der på dagtilbudsområdet afsat midler til minimumsnormeringer, herunder videreførelse af bevillingsudløb. På skoleområdet er der bl.a. afsat midler til implementering af i Valby og på Nørrebro og løft af byens udsatte boligområder.

Det samlede beløb for effektiviseringer er udgjort af effektiviseringsmåltal på 154,8 mio. kr. Effektiviseringer med stigende profiler udgør størstedelen af effektiviseringerne med i alt 117,3 mio. kr. De er allerede implementeret. Udvalget skal dermed alene tage stilling til udmøntningen af effektiviseringer på 37,4 mio. kr.

Midlerne til intensive læringsforløb indgår i den samlede indsats til "Styrket Udskoling" afsat i budget 2018-2021. Der er afsat samlet 63,5 mio. kr. årligt (2021 p/l) . Der var i 2020 afsat 5,6 mio. kr. (2021 p/l) til intensive læringsforløb og BUU besluttede d. 12. august, at der i 2021 fortsat skal være 5,6 mio. kr. af de samlede midler til "Styrket Udskoling", der anvendes til intensive læringsforløb (ved tidligere sag opgivet i 2018 p/l som 5,3 mio. kr.). Udvalget besluttede, at forvaltningen vender tilbage med bud på indsatser til intensive læringsforløb i 2021, og udvalget skal derfor nu tage stilling til udmøntningen af de 5,6 mio. kr.

Udvalget skal på mødet den 25. november 2020 tage stilling til en ny budgetmodel for de almene folkeskoler, som vil ændre på skolernes samlede budgetudmelding. Med udmøntningsindstillingen tages der alene stilling til udmøntningen af nye tiltag i budget 2021, og da der hverken er nye effektiviseringer eller tildelinger til skolerne, som udmøntes til skolerne via budgetmodellen, så påvirkes udmøntningen af nye tiltag i budget 2021 ikke af beslutningen om en ny budgetmodel.

Løsning

Udvalget er ansvarlig for et samlet driftsbudget på 11,3 mia. kr.  i 2021. Med aftalen for budget 2021 er der afsat 136,1 mio. kr. i tildelinger til udvalgets område, jf. tabel 1. Derudover er der tilført 146,0 mio. kr. til demografi.

Tabel 1: Tildelinger og demografi i aftalen om budget 2021 

*Her indgår midlerne tildelt som følge af den supplerende budgetmodel på undervisningsområdet, der finansierer den voksende andel af københavnske forældre, der vælger folkeskolen frem for privatskole. 
 
Københavns Kommune modtager derudover i 2021 midler fra staten til normeringer i dagtilbud og til flere lærere i folkeskolen. De nationale aftaler vedr. disse midler forventes forhandlet på plads i løbet af 2020. Udmøntningen af midlerne forelægges BUU, snarest muligt efter aftalerne er forhandlet på plads.

Som det fremgår af tabel 1, er der hovedsageligt tildelt midler til dagtilbudsområdet og undervisningsområdet. De større indsatser er beskrevet nedenfor og i bilag 1 fremgår et overblik over alle budgettildelinger med nærmere beskrivelse af udmøntningen.

Tildelinger til dagtilbud

Indførelse af minimumsnormeringer fra 2022

Der er afsat 99,4 mio. kr. i 2021 og 449,6 mio. kr. i alt frem til 2024 til at indføre minimumsnormeringer i Københavns Kommune fra 2022 og dermed før den nationale aftale om lovbundne minimumsnormeringer træder i kraft i 2025.

De kommunalt afsatte midler til normeringerne meldes direkte ud til kommunale og private institutioner gennem pladsprisen. I budgetønsket er der afsat varige midler til de bevillinger på dagtilbudsområdet, der ellers ville have stået til udløb inden for de næste fire år. På den baggrund videreføres bevillingerne uændret med undtagelse af midlerne til et pilotprojekt afsat under højkvalitetsdagtilbud, som der skal tages fornyet stilling til ved forsøgets afslutning i 2023. De enkelte bevillingsudløb er beskrevet nærmere i bilag 1. 

Der udestår fortsat en endelig statslig aftale om modellen for minimumsnormeringer. Det nuværende finansieringsbehov for København er beregnet ud fra model og udmøntningsprincipper for 2020. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil beregne konsekvenserne af den endelige statslige aftale, forventeligt ultimo 2020. For at sikre minimumsnormeringer, der flugter med den statslige aftale, vil forvaltningen hurtigst muligt efter en statslig aftale vende tilbage med en sag om fordelingen af midlerne fra 2022 og frem - herunder om der er behov for en ny budgettildelingsmodel på dagtilbudsområdet.

Småbørnsløft 2,0 - Styrket rekruttering i dagtilbud 

Med budgetaftalen blev der afsat midler til ny praksisnær ledelsesuddannelse (2,0 mio. kr. i 2021 og 6,9 mio. kr. i alt frem til 2024) og styrket rekruttering i dagtilbud (1,9 mio. kr. i 2021 og 3,9 mio. kr. i alt frem til 2024).  Forvaltningen ønsker at gennemføre ledelsesuddannelsen i samarbejde med en eller flere fonde, som skal medfinansiere uddannelsen. Det er afsat 0,3 mio. kr. årligt fra 2021-2023 til finansiering af fondsmoms.  Børne og Ungdomsforvaltningen har indsendt fondsansøgning, som forventes behandlet inden årets udgang. Hvis der ikke modtages fondsmidler vil forvaltningen vende tilbage til Børne- og Ungdomsudvalget med en sag om, hvordan de afsatte midler i stedet anvendes.

Midlerne til styrket rekruttering er afsat til, at der i løbet af de kommende tre år kan uddannes i alt 50 medhjælpere eller pædagogiske assistenter (ansat i KBH) på meritpædagoguddannelsen. Samtidig er der afsat midler til praksisnær support med viden om rekruttering og kommunikation. Midlerne udmøntes centralt.

Tildelinger til undervisning

Ny skolestruktur i fire bydele

Der er med budget 21 afsat midler til ny skolestruktur i Valby og Nørrebro. Heraf er der afsat servicemidler til implementering. I Valby er der afsat 1,0 mio. kr. i 2021 og 3,2 mio. kr. i alt. Til Nørrebro er der afsat 0,5 mio. kr. i 2021 og 1,6 mio. kr. i alt. Midlerne er afsat med henblik på at understøtte en vellykket implementering, herunder inddragelse af elever, personale, skolebestyrelse og forældre. Midlerne anvendes bl.a. til lokalt forankrede implementeringsmedarbejdere i begge bydele. De skal understøtte skolernes ledelse i at sikre en god forandringsproces.

De lokale processer vedr. implementeringen er i gang. I Valby er der forberedelser i gang ift. at Kirsebærhaven Skole og Lykkebo Skole bliver én samlet skole fra sommeren 2022. På Nørrebro påbegyndes pt. planlægningen af den nye skole i De Gamles By og ombygningerne af de eksisterende matrikler. Der planlægges en dialog om de lokale processer mellem BUU, skoleledere og evt. skolebestyrelser i løbet af forår/sommer 2021. 

Yderligere tildelinger til undervisningsrammen

De yderligere tildelinger på skoleområdet er dels de varige midler til kvalitetsløft af den understøttende undervisning som følge af ”Lov om ændring af folkeskoleloven” (2,4 mio. kr. i 2021), dels midler til at tilbagerulle prisstigningen på skolemad” (5,2 mio. kr. i 2021) og dels en række midlertidige indsatser på skoleområdet. Udmøntningen af midlerne fremgår af bilag 1.

Effektiviseringer og investeringscases

De samlede effektiviseringer på 154,8 mio. kr., der indgår i aftalen om budget 2021 fremgår af tabel 2. Effektiviseringerne er opdelt i effektiviseringer med stigende profiler fra tidligere budgetaftaler, nye effektiviseringer (forvaltningsspecifikke og tværgående) og effektiviseringer fra investeringscases godkendt i Overførselssagen 2019-20.

Tabel 2: Effektiviseringer i budget 2021

  

Der blev i forbindelse med budgetforhandlingerne rejst spørgsmål til implementeringsprocesser vedr. effektiviseringsforslag om udvidet åbningstid, kompetencecentrene og familiepladserne. Disse cases beskrives derfor nærmere herunder. Udmeldingen af alle effektiviserings- og investeringscases fremgår af hhv. bilag 2 og 3.

Status på udmøntning og implementering af udvalgte effektiviseringer og investeringscases

Ny model for udvidet åbningstid

Forvaltningen har i dialog med lederne på de relevante institutioner udvalgt én institution i hver bydel, der fremover skal have udvidet åbningstid. Institutionerne er udvalgt ud fra kriterier om at sikre geografisk spredning og at der er plads til et højt antal børn i de udvalgte institutioner. Ved 2. behandlingen af udvalgets budgetforslag blev det besluttet, at de udvalgte institutioner skal have åbent min. 60 timer om ugen. For at gøre modellen enkel og for at sikre, at effektiviseringen hentes, fastlægges de 10 institutioners åbningstid på 60 timer om ugen. Herefter kan institutionerne i samarbejde med forældrebestyrelsen selv vælge, hvordan de 60 timer fordeles på ugen.

Der er en proces i gang med forældrebestyrelser i de berørte klynger og institutioner som bliver orienteret om den nye model og hvilke institutioner, der er blevet udpeget til at have udvidet åbningstid. Herefter skal bestyrelserne træffe beslutning om deres nye åbningstider inden for de nye rammer. Forældrebestyrelserne har mulighed for at indsende udtalelser om den nye model. Udtalelserne vil fremgå af bilag 6, som vil blive lagt op, når der er frist for indsendelse af udtalelser den 30. oktober 2020.

Efter udvalgets beslutning i udmøntningssagen vil der være opdateret information på hjemmesiden om den nye model med henblik på, at forældre med skiftende arbejdstider kender til muligheden for at søge om en plads på en institution med udvidet åbningstid. Der er derudover udarbejdet forældrebrev, så alle forældre i de berørte institutioner orienteres om de nye åbningstider. Forvaltningen har derudover fokus på, at forældre der bliver berørt af de ændrede åbningstider, skal kunne få den bedst mulige vejledning - efter gældende regler og lovgivning - ift. at søge plads i en institution, hvor åbningstiden matcher deres behov.

Familiepladser

Familiepladserne nedlægges og i stedet omlægges indsatsen til et nyt koncept for ”Udvidet forældresamarbejde”, der skal være forankret hos støttepædagogerne i områderne. Der investeres i udvikling af det nye koncept, som skal bestå i en række tilgange til forældresamarbejde som alle institutioner skal kunne benytte sig af. Målgruppen er børn i udsatte positioner, med fokus på særligt udsatte og ressourcesvage familier. Tilgangene skal tage udgangspunkt i metoderne fra de nuværende familiepladser. 

For at sikre sammenhængen og videndelingen fra de nuværende familiepladser er der med implementeringsmidlerne sat gang i en proces, som inddrager både de eksisterende familiepladsinstitutioner samt institutioner, der skal afprøve det nye koncept. Forløbet består af 4 workshops og en afprøvningsfase med brug af de eksisterende erfaringer. Implementerings- og inddragelsesprocessen er beskrevet nærmere i bilag 3. I juni 2021 forventes et endeligt udrullet koncept for et udvidet forældresamarbejde. Inden endelig implementering vil BUU blive orienteret om konceptet. De nye tilgange og metoder skal herefter implementeres hos  støttepædagogteams og i daginstitutioner med henblik på, at støttepædagogerne skal understøtte institutionerne i anvendelse af de nye tilgange og metoder. 

 Kompetencecentre

Effektiviseringsforslaget vedrørende kompetencecentrene udmøntes ved, at bevillingen til de pågældende kompetencecentre bortfalder. Det gælder kompetencecentre, der havde til formål at fremme udviklingen indenfor: Sprog/dansk, som andet sprog, Idræt og bevægelse, Matematik, Udskoling, samt Læring og IT. 

I stedet skal skolerne i højere grad vidensdele og samarbejde horisontalt uden forvaltningsinvolvering og ekstern konsultation. I bilag 5 fremgår en oversigt over de vidensdelende indsatser og initiativer, der allerede eksisterer inden for de områder kompetencecentrene dækkede (også forelagt BUU ved budgetseminaret i august). Desuden fremgår en oversigt over bydækkende indsatser på idrætsområdet.

På sprogområdet er der herudover etableret målrettede skolepartnerskaber til løft af sprogligt udfordrede, tosprogede skoleelever. Der er afsat midler til dette fra de nuværende tosprogsmidler  jf. BUU 20.05.2020. Med midler til partnerskaber sikres vidensdeling mellem skoler med henblik på, at alle skoler kan blive bedre til at løfte tosprogede elever fagligt. 

Derudover er der som en del af Indsatsplanen for inkluderende læringsmiljøer en række initiativer, der skal sikre vidensdeling mellem skoler og support til skolerne ift. at styrke elevernes faglige udvikling. Der arbejdes bl.a. med mere systematisk struktur for ledelsesinformation og sparring, med en bydækkende model for støttekorps af medarbejdere med specialpædagogisk og didaktisk viden og med at styrke de seks kompetencecentre, der arbejder med inkluderende fællesskaber.

Udmøntning af midler til intensive læringsforløb

BUU besluttede den 12. august 2020, at de 5,6 mio. kr., der er til rådighed fra midlerne til "Styrket udskoling" skal udmøntes til indsatser til intensive læringsforløb med fokus på den eksisterende målgruppe af fagligt og socialt udfordrede elever. For at støtte målgruppen i deres faglige og sociale udvikling vil forvaltningen derfor fortsat anvende 5,6 mio. kr. af de samlede midler til "Styrket udskoling" til intensive læringsforløb i 2021. Disse midler udmøntes til:

  • Afvikle læringscamps for drenge og piger tilsvarende den særlige form Københavner Akademiet havde i 2020. Her bestod campene af fem dags-camps og underviserne på campene var hovedsagelig fra de deltagende skoler. Læringscampene kickstarter elevernes faglige og sociale udvikling, og skolernes udgifter til camp og efterforløb dækkes af midlerne. Forløbene skal være kapacitetsopbyggende og videndelende for de deltagende lærere og skoler, men skal også give et væsentligt udbytte for de deltagende eleverne.
  • Afvikle intensive forløb op til eksamen og årskaraktererne. Forløbene skal give et fagligt og personligt løft af elever der er i risiko for ikke at opnå 2 i årskarakter eller eksamen i dansk og matematik i 9. klasse.
  • Understøtte lokale intensive forløb tæt på fagene. Forløbene afvikles lokalt på de interesserede skoler. De understøttes af forvaltningen med fælles videndeling og kompetenceudvikling. Forløbene er for elever i 7.-9. klasse.

Af de 5,6 mio. kr. går ca. 4,2 mio. til læringscamps og tilhørende efterforløb for drenge og piger, 0,7 mio. til forløb op mod eksamen og 0,6 mio. til at forvaltningen kan understøtte lokale skoleforløb.

Økonomi

Intet yderligere.

Videre proces

Efter udvalgets godkendelse af denne indstilling udarbejdes budgetudmeldinger til skoler, institutioner, bydækkende tilbud og administrationen, som forventes udsendt december 2020.

Når der foreligger en statslig aftale om de lovbundne minimumsnormeringer vil forvaltningen vende tilbage med en sag om fordelingen af midlerne til normeringer fra 2022 og frem.

BUU vil blive orienteret om det endelige koncept for "Udvidet forældresamarbejde", der træder i stedet for Familiepladserne, når det er færdigudviklet og klar til endelig implementering.

 

 

Tobias Børner Stax                                  /               Sti Andreas Garde

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 4. november 2020:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Enhedslisten er især kritisk over for den manglende finansiering af rengøring, dansk som andetsprog og forberedelsestid til pædagoger".

Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Frie Grønne var ikke med i budgetaftalen pga. aftalen omkring Lynetteholm. Frie Grønne er glade for minimumsnormeringerne på børneområdet, men er imod effektiviseringerne på de kompetencecentre, der fungerede godt - bl.a. motion / bevægelse samt sprog."  

Til top