Mødedato: 24.09.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Mulighed for etablering af ladeinfrastruktur til elbusser i Movias næste udbud

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har med Budget 2017 besluttet, at busdriften skal omstilles til elbusser eller andre busser med tilsvarende miljø-, klima- og støjegenskaber.

Movia udbyder i efteråret 2019 busdrift for buslinje 1A, 10, 133, 164 og 166 med driftsstart i 2021 (udbud A19).

I henhold til samarbejdsaftale med Movia, om etablering af ladeinfrastruktur til elbusser i byrummet, har Movia foreslået mulige placeringer af ladeinfrastruktur til elbusserne, som skal indgå i det kommende udbud.

Økonomiudvalget skal tage stilling til, om de foreslåede mulige placeringer af ladeinfrastruktur ved endestationer skal indgå i Movias kommende udbud af busdrift (A19). For at reducere omkostningerne til elbusser mest muligt, indstiller Økonomiforvaltningen, at alle de mulige placeringer indgår i Movias kommende udbud (A19).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen meddeler Movia, at alle foreslåede mulige placeringer af ladeinfrastruktur til elbusser kan indgå i Movias kommende udbud (bilag 1-4).   

Problemstilling

På baggrund af beslutning i Budget 2017, stiller Københavns Kommune så vidt muligt krav til Movia om, at alle fremtidige udbud af busdrift udbydes som elbusser eller andre busser med tilsvarende egenskaber.

Movia udbyder i efteråret 2019 busdrift for buslinje 1A, 10, 133, 164 og 166 med driftsstart i 2021 (udbud A19). Movia vil således stille krav om elbusser eller lignende for buslinje 1A, 10, 133 og 164, mens der for linje 166 stilles krav om fossilfri drift (biogas eller biodiesel), da denne linje forventeligt skal nedlægges i forbindelse med åbningen af letbanen i ring 3 i 2025.

Der findes to typer elbusteknologier. Med den ene teknologi oplades elbusserne på depot om natten, når busserne ikke er i drift, mens elbusserne med den anden teknologi oplades ved endestationerne under driften.

Økonomiudvalget godkendte den 13. juni 2017 samarbejdsaftale med Movia, der regulerer ladeinfrastruktur i forbindelse med elbusdrift, der oplades ved endestationerne. Heraf fremgår, at elbusser, der oplades ved endestationer, indgår på samme måde som andre elbusser i Movias udbud, og at omkostninger til ladeinfrastruktur finansieres af busoperatørerne igennem deres kontrakter med Movia.

Movia udbyder busdriften teknologineutralt, hvorved der kan blive behov for at opstille ladeinfrastruktur ved buslinjernes endestationer for at imødekomme busoperatørernes behov og reducere driftsomkostningerne mest muligt. Ladeinfrastruktur til elbusser er tydeligt i byrummet og kan visse steder være svært at indpasse uden, at der skal gås på kompromis med andre funktioner, herunder parkering og beplantning. Buslinje 1A, 10 og 164 har endestation i, eller på grænsen af, Københavns Kommune. Da linje 164 kun har endestation i Nordhavn i dagtimerne, og da endestationen står overfor at skulle flyttes grundet byudvikling, har Movia vurderet, at der for denne linje ikke kan etableres ladeinfrastruktur ved endestationen i Nordhavn, men eventuelt ved de øvrige endestationer udenfor Københavns Kommune.

Løsning

Movia og DSB har udarbejdet tegningsmateriale, som viser de mulige placeringer af ladeinfrastruktur ved endestationerne for linje 1A og 10 (bilag 1-4). Ladeinfrastrukturen er kun nødvendig, hvis udbuddet vindes af en busoperatør, som benytter busser, der oplades ved endestationer. Movia har behov for at vide, om Københavns Kommune accepterer, at de foreslåede placeringer af mulig ladeinfrastruktur indgår i Movias udbudsproces.

Økonomiforvaltningen vurderer, at det er væsentligt, for at holde driftsomkostningerne nede, at der opretholdes mulighed for opladning ved endestationerne. Alternativt skal busoperatørerne benytte natopladning eller brintbusser. Da både linjerne 1A og 10 har natbusbetjening, vil det dog kunne betyde behov for indkøb af ekstra busser eller dyrere busser, hvilket vil kunne øge driftsomkostningerne betydeligt. De konkrete omkostninger hertil er det ikke muligt at skønne på det foreliggende grundlag.

Økonomiudvalget skal således godkende, at nedenstående mulige placeringer af ladeinfrastruktur indgår i Movias udbud A19.

Busstoppested ved Rådhuspladsen/Studiestræde – én ladestander (linje 10)

Ved busstoppestederne mellem Rådhuspladsen og Studiestræde foreslår Movia mulighed for at opsætte én ladestander med tilhørende teknikskab (kortbilag 1).

Busstoppested ved Brønshøj Torv – en eller to ladestandere (linje 10)

Ved Brønshøj Torv foreslår Movia mulighed for, at der kan anlægges én ladestander ved nuværende stoppested eller to ladestandere ved nye busøer på Krabbeholmvej mellem Sparresholmvej og Rostgaardsvej (kortbilag 2 og 3). Uanset om der skal etableres en eller to ladestandere, skal der etableres tilhørende transformator og 1-2 teknikskab(e).

Fordelen ved at anlægge to ladestandere er, at det giver mulighed for lavere driftsomkostninger. Anlæg af to ladestandere vil dog betyde, at der skal nedlægges 11 parkeringspladser, hvoraf den ene er en handicapplads, som kan genetableres i nærområdet. Parkeringspladserne er uden for betalingszonen.

Nedlæggelse af parkeringspladser udenfor betalingszonerne skal efterfølgende godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen. Borgerrepræsentationen har i budgetaftalen for 2017 noteret sig, ”at etablering af ladeudstyr eller anden nødvendig infrastruktur, kan medføre nedlæggelse af et mindre antal parkeringspladser og vejtræer eller ekspropriation af mindre områder.”

Hellerup st. – transformator og teknikskabe (linje 1A)

I Movias udbud A19 indgår også linje 1A, som kører gennem Københavns Kommune. Endestationerne er placeret i henholdsvis Hvidovre Kommune og Gentofte Kommune, dog ligger endestationen i Gentofte Kommune på kommunegrænsen ved Hellerup st. DSB er i gang med at udvikle området omkring Hellerup st. Der er i forslaget om udvikling af Hellerup st. taget højde for eventuel placering af transformator og teknikskabe, som forventes placeret på DSB’s grund i Københavns Kommune (kortbilag 4). Økonomiforvaltningen vil, såfremt det bliver nødvendigt at etablere ladeinfrastruktur til linje 1A ved Hellerup St., indgå aftale med DSB om tilrådestillelse af areal til transformer og teknikskabe.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. De eventuelle udgifter til ladeinfrastruktur indarbejdes af busoperatørerne i deres tilbud til Movia.

Hvis mulighederne for placering af ladeinfrastruktur i udbuddet begrænses, kan det dog have betydning for resultatet af Movias udbud af busdrift og dermed udgiften til busdrift for Københavns Kommune. Desuden kan højere omkostninger til elbusdrift i 2021 gøre det sværere at sikre godt samarbejde med omegnskommuner om elbusser i fremtidige udbud.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, meddeler Økonomiforvaltningen Movia, at Københavns Kommune kan acceptere alle de foreslåede muligheder for placering af ladeinfrastruktur. Disse vil derved indgå i Movias udbud A19, der igangsættes i efteråret 2019.

Udbuddet afgøres i sommeren 2020, hvor Movia vil oplyse, hvilke busoperatører, der har vundet busdriften på de udbudte linjer, samt hvilken elbusteknologi de vil benytte.

Hvis busoperatørerne har budt og vundet med endestationsopladede busser, vil der skulle etableres ladeinfrastruktur ved de relevante endestationer. Dette anlægges af Movia efter godkendelse af Teknik- og Miljøforvaltningen. Ladestandere og tekniske installationer skal for ingen af de foreslåede placeringer overholde særlige lokalplanmæssige rammer, da områderne ikke er lokalplanlagt.

 

Søren Tegen Pedersen      /     Mads Grønvall     

Beslutning

Dagsordenspunkt 7. Mulighed for etablering af ladeinfrastruktur til elbusser i Movias næste udbud(2019-0107973)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top