Mødedato: 13.09.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Provstevejkvarteret, Bispebjerg

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Provstevejkvarteret. Lokalplanforslaget udpeger en stor andel af kvarterets boligbyggeri og tidligere industriejendomme som bevaringsværdige og muliggør nye familieboliger, erhverv og serviceerhverv.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Provstevejkvarteret (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

I Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) blev det besluttet at afsætte midler til at udarbejde en lokalplan for Provstevejkvarteret for at bevare eksisterende bymiljøer og bygninger af kulturhistorisk eller arkitektonisk værdi. Lokalplan Provstevejkvarteret udpeger 98 bevaringsværdige bygninger og muliggør fortætning i mindre grad med boliger, erhverv eller serviceerhverv i kvarteret med op til 1.000 m2 pr. matrikel. Herudover muliggør lokalplanen, at grundejer på Frederiksborgvej 59 kan opføre boliger og serviceerhverv og mod Bispevej almene boliger. Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 31. januar 2022 og har været i høring fra den 9. februar til den 6. april 2022. Forvaltningen har modtaget 37 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen. Ændringsforslag har været i supplerende høring ved to grundejere fra den 17. maj til den 7. juni 2022.

Løsning

Planforslaget ligger i et tidligere industrikvarter i Nordvest, som er kendetegnet ved, at der er mange små boliger, store og små virksomheder, kreative erhverv og kulturcentre. I nærområdet ligger Nørrebro Kulturhus NV, Hulgårds Plads og boligbebyggelsen Emaljehaven med en offentligt tilgængelig park. De ubebyggede arealer er overvejende asfalterede eller belagte med fliser. Området har derfor en lav grad af begrønning og få træer. Området har en selvgroet og sammensat karakter med stor variation i bygningernes højder, arkitektoniske stilarter, materialer og farver. Kvarterets bebyggelse afspejler tre bærende kulturhistoriske fortællinger om kvarteret: Provinsmiljø (Utterslev Mark-tiden), karrébyens spredning og industrihistorien. Bygningernes arkitektur og stilarter vidner om 150 års bygningshistorie, der side om side er repræsenteret i kvarteret. Det skaber sammen med variation i størrelse, højder og bygningstypologi den diversitet, der er unik for områdets egenart.

Lokalplanen udpeger 98 bevaringsværdige bygninger, som har kulturhistorisk/arkitektonisk værdi og samlet fremhæver kvarterets egenart. Byggeri over 1.000 m2 pr. matrikel vil kræve en supplerende lokalplan. Langs lokalplanområdets afgrænsning, kan bygges fire til fem etager, og i det øvrige lokalplanområde op til tre etager. Udpegning af 53 bevaringsværdige træer og krav om bede, nye træer, grønne facader og tage for nybyggeri vil gradvist gøre kvarteret mere grønt. Nye boliger skal være mindst 50 m2. Lokalplanen muliggør at bygherre på Frederiksborgvej 59 kan opføre bygning med boliger og serviceerhverv på op til 5 etager og mod Bispevej bygning med almene boliger i 4 etager. Herudover muliggøres tre byrum. De muliggjorte bebyggelser og udearealer er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2, s. 13-17) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

På baggrund af 21 høringssvar om højden for byggeriet mod Frederiksborgvej 59 foreslår forvaltningen, at lokalplanen ændres, så byggeriet på Frederiksborgvej 59 maksimale højde ændres fra 23 til 22 meter og midtvejs trapper ned til 4 etager mod syd. Endvidere foreslås bygningshøjden for en matrikel på Theklavej/Provstevej ændret fra 5 til 3 etager. På baggrund af høringssvar fra bygherre ændres bestemmelse for kantzone c og d for punkthus mod Bispevej, så der ikke stilles krav om hæk mod Bispevej og hævet terrasse. Forvaltningen foreslår at ændre § 1.4 så boliger til beboere med fysisk/psykisk funktionsevne er undtaget af kravet om boligstørrelse på mindst 50 m2. § 8 stk.3, bestemmelsen om bevaringsværdig beplantningen præciseres, så beplantningens funktion og indehold defineres. § 13 tilføjes tillæg 1, 3 og 4, så det er klart at disse tillæg ophæves med denne lokalplan. Lokalplanens redegørelse suppleres med en generel beskrivelse af butikker, placering og maks. Størrelse og suppleres med kort over kommuneplanens placering af detailhandel. Herudover foretager forvaltningen mindre redaktionelle rettelser i lokalplanen. Det præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6 og forslag til ændrede tegninger af bilag 7.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
Forvaltningen har modtaget 37 henvendelser i høringsperioden (bilag 4). I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 3. marts 2022, hvor omkring 30 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt som bilag 13. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Bispebjerg Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 25):

  1. Bispebjerg Lokaludvalg er tilfredse med lokalplanens bestemmelser om bevaring, grønne tiltag, matrikler og boligstørrelser men ønsker, at krav til butikker fremstår mere klart i lokalplanens bestemmelser.
  2. Lokaludvalget foreslår, at flere træer udpeges som bevaringsværdige og beskriver specifikke forslag til hvilke. Herudover ønsker de at bevaringsværdige træer indskrives i § 1 Lokalplanens formål.
  3. Lokaludvalget videregiver borgernes synspunkter om at byggeri ved Frederiksborgvej 59 er for højt med 5 etager og vil give skygge- og indbliksgener.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen tilføjer tekst i lokalplanens redegørelse om butikkers placering og størrelse og supplerer med et kort.
  2. Forvaltningen vurderer ikke, at lokaludvalgets foreslåede placering af træer til bevaring lever op til betingelserne for bevaringsværdige træer. Træerne er fravalgt på grund af synlige skader, topkapning, alder, sygdom og ringe leveforhold. Hvis bevaringsværdige træer tilføjes i § 1, kan der ikke dispenseres til dette forhold. Forvaltningen ønsker at bevare muligheden for at kunne dispensere, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt i forbindelse med fx rørlægning eller andre væsentlige forsyningsformål.
  3. Lokaludvalgets synspunkt nr. 3 er sammenfaldende med borgernes henvendelser. Forvaltningen kommenterer samlet nedenfor.               

Københavns Museum har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 32):

  1. Museet bifalder udarbejdelsen af den bevarende lokalplan og at både for- og baghuse er udpeget som bevaringsværdige.
  2. Museet vurderer, at der er sandsynlighed for at påtræffe arkæologiske levn og beder om at blive kontaktet i god tid ved jordarbejde i området.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen har ingen kommentar hertil.
  2. Bygherre for det planlagte byggeri på Frederiksborgvej 59 er blevet orienteret om museets høringssvar. I lokalplanen henvises til Museumslovens §26 og 27.

Henvendelse fra bygherre for Frederiksborgvej 59 (bilag 4, henvendelse nr. 37):

Bygherre for det planlagte byggeri på Frederiksborg 59 har indsendt enkelte ønsker til ændringer af lokalplanens bestemmelser om kantzoner for byggeri mod Bispevej, herunder ændring af kantzoner ved punkthus på Bispevej.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen foreslår at kantzone bestemmelserne ændres i henhold til bygherres ønsker, så kantzonen lever op til de for nyligt reviderede retningslinjer for brandredning og opnår en mere fleksibel størrelse på terrasse af kantzonen til de almene boliger mod byrum.

Henvendelse fra to grundejere (bilag 4, henvendelse 21 og 30)

To grundejere har sendt indsigelser vedr. deres bygninger på Thoravej 29-33 og Theklavej 26, der er udpegede som bevaringsværdige. Grundejer for Theklavej 26 mener ikke, at deres bygning er egnet som bevaringsværdig grundet adskillige tilbygninger gennem årene. Grundejer for Thoravej 29-36 ønsker at stueetagen ikke udpeges som bevaringsværdig, grundet et ønske om at åbne stueetagen mere op.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen foreslår at fastholde begge bygninger som bevaringsværdige, da de to bygninger er vurderet som væsentlige for områdets egenart og den kulturhistoriske fortælling om kvarteret som industrikvarter.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. 21 henvendelser mener, at det planlagte byggeri mod Frederiksborgvej 59 vil blive for højt og medføre skyggegener i de overforliggende eksisterende boliger.
  2. 13 henvendelser udtrykker bekymring for om byggeriet mod Frederiksborgvej 59 vil bevirke, at trafikstøjen kastes tilbage på de overforliggende boliger.
  3. 16 henvendelser udtrykker bekymring for at kvarterets veje og indrettede parkering ikke har kapacitet til den øgede trafik fra nybyggeri og at der vil komme yderligere biler og lastbiler i hele kvarteret.
  4. To henvendelser påpeger, at der ikke er behov for flere dagligvarebutikker i kvarteret.

Forvaltningens bemærkninger

  1. En maksimal højde på 5 etager svarer til højden på de fleste ejendomme langs Frederiksborgvej herunder bygningen overfor. Forvaltningen foreslår på baggrund af høringssvar fra borgerne, at den maksimale bygningshøjde for 5 etager ændres fra 23 m til 22 m og at bygningen midtvejs trapper ned fra 5 til 4 etager (19m) mod syd. Herved vil krav i lokalplanen være overens med de i lokalplanen viste illustrationer (bilag 2, s. 18). De øgede skyggevirkninger fra nybyggeriet vil svare til det, man kan forvente i et byområde. Der vil være ca. 22 m til overforliggende bygning, hvilket svare til afstanden på andre lignende gader i København.
  2. Det er forvaltningens vurdering at trafikstøjen i gadeplan og i de nærtliggende boliger ikke vil stige væsentligt, når byggeriet på Frederiksborgvej 59 er opført. Støjniveauet forventes at være på samme niveau som i eksisterende bygninger længere oppe ad Frederiksborgvej, hvor der er 5 etager på begge sider af vejen. Hastigheden ændres fra 50 km/t til 40 km/t på gaden, hvilket vil bevirker at trafikstøjen sænkes.
  3. Det vurderes ikke, at trafikken vil stige væsentligt i forbindelse med byggeri på Frederiksborgvej 59. Nybyggeriet vil generere ca. 540 nye bilture om dagen eller ca. 54 biler i spidstimen. Vejene har kapacitet til at afvikle trafikken inkl. den nye trafik til nybyggeriet.
  4. Større dagligvarebutikker må ifølge Kommuneplan 2019 alene placeres langs Frederikssundsvej og delvist på Frederiksborgvej. De maksimale samlede m2 for butikker på disse strækninger er baseret på områdets kundeantal. Det er forvaltningens vurdering, at der er kundegrundlag for en dagligvarebutik på Frederiksborgvej. Der muliggøres desuden mindre butikker andre steder i området.

Supplerende høring

Ændringsforslag om etagehøjder, kantzoner og supplerende bestemmelser for facade har været i supplerende høring ved to grundejere fra den 17. maj til den 7. juni 2022. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra to grundejere (bilag 14).

  1. Grundejer for Frederiksborgvej 59 har ingen bemærkninger til forvaltningens forslag til ændringer af etagehøjder, kantzoner samt supplerende bestemmelser for facadetype c.
  2. Grundejer for ejendom på Theklavej/Provstevej gør indsigelse, da ændringen til lokalplanforslaget på sigt vil kunne hindre, at beboelsesejendommen ombygges op til 5 etager, hvis bebyggelsesprocenten over tid bliver forhøjet. Ejendommens naboer er både højere og mindre ejendomme, men ejendommen støder op til de høje bygninger, og indgår visuelt i et hele med disse.

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningen ønsker på baggrund af høringssvar fra borgere at ændre højden for ejendommen på Theklavej/Provstevej, da det ikke er ønskværdigt, at der kommer en overvægt at høje bygninger nord for Theklavej. Ejendomme har med eksisterende ungdomsbyggeri fra 2018 i dag udnyttet lokalplanens byggemulighed med en bebyggelsesprocent på 150 % i tråd med kommuneplanens rammer.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes at ændre placeringen af de almene boliger, (forvaltningen henviser til administrationsgrundlag for placeringer af almene boliger, vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. okt. 2021). Ændringen vil kræve ny høring.

  • Det er muligt at til- og fravælge bygninger og træer, der foreslås fastlagt som bevaringsværdige.

  • For det kommende nybyggeri er det muligt at ændre omfang herunder af højden og placering af byggeriet. Herudover kan det besluttes at ændre den ydre udformning af bygningerne og indretningen af udearealer. Større ændringer som fx bebyggelsens mulige størrelse, højde, placering og arkitektur kan forudsætte supplerende høring. Endelig vedtagelse af lokalplanen kan først ske efter den supplerende høring.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille                                           /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Provstevejkvarteret (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. august 2022

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 24: Endelig vedtagelse af lokalplan Provstevejkvarteret, Bispebjerg (2022-0198050)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top