Mødedato: 10.01.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på henvendelse fra seks næstformænd i forvaltningernes HovedMED

Se alle bilag

Økonomiudvalget modtog den 2. juni 2022 en orientering om en henvendelse fra seks næstformænd fra forvaltningernes HovedMED med kritik af Københavns Kommunes tilgang til forhandling af personalesager, særligt i forbindelse med afskedssager og fratrædelsesaftaler. Økonomiudvalget forelægges hermed opfølgningen på henvendelsen til efterretning. 

I fremstillingen anvendes benævnelsen ”næstformænd”, idet Borgerrepræsentationens beslutning om at anvende benævnelsen ”forperson” og ”næstforperson” er blevet udskudt til behandling på CSO-mødet i marts 2023.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at opfølgningsplanen og fælleserklæringen, jf. bilag 3 og 4, som blev besluttet af det Centrale Samarbejdsorgan henholdsvis den 13. oktober og den 27. november 2022, tages til efterretning.

Problemstilling

Næstformændene fra HovedMED i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen rettede den 6. maj 2022 henvendelse til de syv borgmestre og alle medlemmer af Borgerrepræsentationen. Henvendelsen indeholdt en kritik af Københavns Kommunes tilgang til forhandling af personalesager særligt i forbindelse med afskedssager og fratrædelsesaftaler. Henvendelsen fremgår af bilag 1.

I henvendelsen anførte organisationerne, at der de senere år er sket et "alvorligt skred i Københavns Kommunes forvaltningspraksis" og "en gennemgribende ændring i tilgangen til personalesager i Københavns Kommune, særligt i forbindelse med afskedssager og fratrædelsesaftaler".

Organisationerne fremhævede bl.a., at en publikation "Råd & Ret - en håndbog om personalejura i Københavns Kommune" fra 2021 tydeligt illustrerede dette skred.

Formand og næsteformand for det Centrale Samarbejdsorgan (CSO) i Københavns Kommune svarede den 9. maj 2022 i fællesskab de seks næstformænd på deres henvendelse. Økonomiudvalget blev orienteret om den aftalte proces den 2. juni 2022, jf. bilag 2.
CSO drøftede henvendelsen på deres møde den 9. juni 2022 og besluttede en ramme for de efterfølgende drøftelser i forvaltningernes HovedMED. I perioden juni til midt september 2022 blev henvendelsen herefter drøftet i alle syv forvaltningers HovedMED.

Den 27. september 2022 blev der afholdt et fælles møde mellem CSO og næstformændene for forvaltningernes HovedMED som opfølgning på dialogen i forvaltningernes HovedMED. Formålet var at samle op på drøftelserne og identificere evt. fællestræk.

CSO fulgte herefter op på deres møde den 13. oktober 2022.

Løsning

CSO har som opfølgning på dialogen med de faglige organisationer og de tværgående problemstillinger, der er identificeret, besluttet en samlet plan for opfølgning på den kritik, som de seks næstformænd har rejst.

Opfølgningsplanen blev besluttet på mødet den 13. oktober 2022 og består af fem elementer med flere indsatser, jf. bilag 3.

  1. Skabe klarhed over kompetencer, snitflader og roller mellem de lokale ledere og Koncernservice.
  2. En fælleserklæring fra CSO, der beskriver værdigrundlaget for håndtering af personalemæssige udfordringer på arbejdspladsen.
  3. Fokus på lokalforståelse og jura som afsæt for Koncernservice' arbejde.
  4. Fælles faste møder mellem de faglige organisationer, forvaltningerne (ved HR-chefer) og Koncernservice om konkrete emner og tilgangen i personalesager.
  5. Evaluering af Råd & Ret, som er en håndbog om personalejura i Københavns Kommune målrettet ledere.

Et centralt element i opfølgningsplanen er en fælleserklæring fra CSO, der beskriver værdigrundlaget for håndtering af personalemæssige udfordringer på arbejdspladsen i Københavns Kommune.

Fælleserklæringen er udarbejdet i fællesskab af formandskabet for CSO og blev godkendt på et ekstraordinært møde i CSO den 27. november 2022. Fælleserklæringen er vedlagt som bilag 4.
Af fælleserklæringen fremgår fire bærende værdier, der skal afspejles i forbindelse med håndteringen af de sager, der opstår, hvis der er personalemæssige udfordringer på arbejdspladsen. De fire værdier er følgende:

  • Tillid
  • Ordentlighed
  • Professionalisme
  • Indflydelse

Værdierne er i tråd med Københavns Kommunes værdigrundlag og understøtter samtidig forvaltningernes arbejde med tillidsdagsordenen og Charter for arbejdsfællesskaber.

Intentionerne i fælleserklæringen indgår fremover i Koncernservices dialog med og vejledning af lederne. Ligesom at opfølgningsplanen vil ligge til grund for Koncernservices videre arbejde.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgerrepræsentationen orienteres om opfølgning på henvendelse via fremlæggermappen.

Der arbejdes videre med at implementere de forskellige elementer i opfølgningsplanen.

På CSO-mødet i marts 2023 vil der være en første drøftelse af implementeringen, og opfølgningsplanen sættes derefter i en periode på som fast dagsordenspunkt til hvert andet CSO-møde mhp. Løbende at gøre status på de aftalte indsatser.

 

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 6: Opfølgning på henvendelse fra seks næstformænd i forvaltningernes HovedMED (2022-0151063)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2023

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top