Mødedato: 26.08.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan "Ny Østerbro Skole"

Se alle bilag

Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Ny Østerbro Skole” med tilhørende kommuneplantillæg endeligt. Planerne skal muliggøre opførelse af en ny firsporet skole, samt etablering af en idrætshal, erhvervsbebyggelse og boliger mv.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Ny Østerbro Skole” (bilag 1) vedtages endeligt med ændringer af lokalplantegningen som beskrevet under afsnittet ”Løsning”, ved at der tilføjes et byggefelt, ændres på bygning mod Strandboulevarden og tilføjes et nyt træ.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

     2.  at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt uden ændringer.

Problemstilling

Med Budget 2012, som blev indgået af Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre, Kontervative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, vedtog Borgerrepræsentationen, at der skal bygges en ny skole og fritidshjem på Østerbro for at sikre bydelens fremtidige skole- og fritidshjemskapacitet. Kommunen har på den baggrund købt et område og en række bygninger af Kræftens Bekæmpelse på Strandboulevarden, for at kunne etablere en firsporet grundskole og fritidshjem med plads til ca. 1.000 elever og ca. 135 ansatte. Tillige opføres en idrætshal til brug for skolen i skoletiden og offentligheden uden for skolens åbningstid.

Kræftens Bekæmpelse har koncentreret sit domicil til bygningerne nord for deres indkørsel ved Strandboulevarden. Kræftens Bekæmpelse ønsker i den forbindelse at nedrive en række bygninger og i stedet opføre nyt og mere hensigtsmæssigt byggeri til foreningen.

Planforslagene har været i høring fra den 4. marts til den 30. april 2013 og der er modtaget 58 henvendelser. Der blev den 4. april 2013 afholdt et velbesøgt orienteringsmøde.

Løsning

Københavns Kommune har et behov for forøgelse af skole og fritidstilbud på Østerbro. Opførelsen af en firsporet grundskole skal imødekomme dette behov, samt bidrage til folkesundheden ved etableringen af idrætshallen, idet idrætshallen kan anvendes af borgerne uden for skolens åbningstid.

Kræftens Bekæmpelse har fået udarbejdet et projekt af arkitektfirmaet Nova5 AS for at optimere og udvide deres nuværende domicil, så det bliver mere hensigtsmæssigt i forhold til deres aktuelle behov.

Det er forvaltningernes vurdering at projekterne understøtter målene i Kommuneplan 2011, bl.a. vil det bidrage til optimeringen af Kræftens Bekæmpelses forskningsaktiviteter, samt bidrage til et mere grønt gårdrum for beboerne i boligerne mod Ndr. Frihavnsgade.

Høring
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 7.

Østerbro Lokaludvalg
Østerbro lokaludvalg udtrykker skepsis over for størrelsen på den nye skole og hal, og over for om 1000 børn i den kommende skole vil være for mange.

Udvalget foreslår, at man i stedet for at nedrive bygning A, bevarer den sydlige halvdel af bygningen og laver en bevægelseshal til de mange børn.

Udvalget foreslår tillige, at bygningen mod Strandboulevarden flyttes væk fra beboelsesejendommen, eller at den gøres mindre dyb.

Lokaludvalget er tilfreds med, at der fastlægges et fælles gårdanlæg i lokalplanens område II og foreslår, at der tilsvarende etableres noget grønt i den vestlige ende af område II.

Det foreslås, at der laves en løsning med fællesgård i den vestlige del af område II ved forhandlinger mellem Kræftens Bekæmpelse og beboerne her. I forhandlingen bør indgå at Kræftens Bekæmpelse afgiver et mindre areal til denne fællesgård, samt at hjørneejendommen mod Nordre Frihavnsgade afkorter sit udhus. Lokaludvalget foreslår, at adgangen til skolen etableres fra Hospitalsvej, at der ikke parkeres biler på selve skolegrunden, samt at der fortsat er offentlig adgang fra A.F. Kriegersvej.

Forvaltningens bemærkninger
Størrelse på skole og hal er begrundet i det konkrete byggeønske og behov. Med nedgravningen af hallen vurderes der at være fundet en god løsning så hallen bedre tilpasses området. Forvaltningen vurderer, at gevinsten ved nedgravningen opvejer omkostningerne og derved opnås en god samlet løsning, herunder nogle gode friarealer til skolens elever.

Der er fastsat bestemmelser i lokalplanen om en fællesgård i den østlige del af område II. På grund af bygningernes placering og muligheden for gennemgang vurderes det ikke at være hensigtsmæssigt, at etablere en fællesgård i den vestlige del af område II.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
De modtagne høringssvar, der er sammenfattet i bilag 2 og skematisk oplistet i bilag 3, omhandler hovedsageligt bemærkninger om:

Størrelsen på idrætshallen, antal parkeringspladser og trafik, samt kunstgræs på tag.
Størrelsen på hallen er et tilbagevendende emne for indsigerne, hvor der er flere, der mener, at hallen er for stor. Flere indsigere kommenterer at kunstgræs, som belægning på hallens tag, skal erstattes af rigtigt græs.

Flere indsigere mener, at der er mangel på parkeringspladser i området, og at trafik til og fra skole og idrætshal vil være til gene.

Flere er bekymrede for skyggevirkningen i gården mod Strandboulevarden, når der bygges langs Strandboulevarden.

Kræftens Bekæmpelse ønsker at flytte kantinefunktionen og auditoriefunktionen over i den nordvestlige del af område II pga. ændrede behov.

Der er et ønske om mere grønt i den nordvestlige del af område II.

Støj- og forurening i øvrigt
Flere indsigere påpeger, at de flere børn og besøgende til skole og idrætshal vil give anledning til støjgener. Enkelte forventer støj fra parkeringsanlægget i område II.

Der er nogle, der mener, at unge vil opholde sig på taget af hallen uden for skolens åbningstid og at dette vil medføre utryghed for beboerne og forurening i form af flasker og skrald, men også støj fra stemmer og musik.

Bevaring af bygninger og træer, samt sandsynlighed for arkæologiske fund
Flere indsigere er bekymrede over nedrivning af eksisterende historiske og flotte bygninger, for at skabe plads til nybyggeri. Træer i området ønskes bevaret. Enkelte indsigere mener, at der er sandsynlighed for, at der vil være arkæologiske fund i området.

Processen
Der er bekymring hos flere af indsigerne for, at hele forhandlingen omkring projektet og alle beslutninger allerede er færdig før den offentlige høring, og at høringen derfor er overflødig.

Forvaltningens bemærkninger
Vedr. størrelsen på idrætshallen er størrelsen begrundet med det aktuelle behov. Se ovenfor i afsnittet ”forvaltningens bemærkninger” under afsnittet om Østerbro Lokaludvalg.

Antallet af parkeringspladser er fastsat i lokalplanbestemmelserne på baggrund af kommuenplanen og vil blive sikret efter den mest hensigtsmæssige løsning i et samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, i forbindelse med en eventuel byggesag, ligesom det gør sig gældende for cykelparkeringen og tilrettelæggelsen af den øvrige trafik.

Belægningen på hallens tag er bestemt for at sikre et materiale, der er slidstærkt af hensyn til at der færdes mennesker på det. Det kan fx også være træbelægning.

Støj- og anden forurening er et håndteres ved behov efter henvendelse til kommunen og er der ud over reguleret af politivedtægten. Skolen vurderes ikke at generere mere støj end sædvanligt for en skole.

Nedrivningen af bygninger til fordel for nybyggeri er besluttet ud fra en samlet vurdering, idet det er den mest bæredygtige og bedst funktionelle løsning. Der er ved lokalplanen bevaret flere træer i området for at sikre et grønt præg i området.

Der vil blive taget hånd om arkæologiske fund som et led i byggeprocessen, hvilket følger af §§ 26 og 27 i Museumsloven.

Med hensyn til tvivlen i forhold til processen og oprigtigheden i den offentlige høring, bemærkes det, at der er foreslået ændringer til lokalplanen i forhold til det fremsendte forslag, netop på baggrund af de mange og konstruktive forslag, der er indsendt i den offentlige høringsperiode.

Forslag til ændringer
De indsendte kommentarer giver Teknik- og Miljøforvaltningen anledning til at foreslå følgende ændringer af lokalplanforslaget:

  • Der tilføjes et byggefelt i den nord-vestlige del af område II til en ny kantine- og auditoriebygning. Der bygges ikke mere. Man flytter blot nogle funktioner fra den vestlige del til den Nord- Østlige del af område II.
  •  Der ændres på byggefeltet i område II mod Strandboulevarden, således at højden reduceres til 15 m mod beboelsesejendommen, for at mindske skyggevirkningen og sikre bedre dagslysforhold for den baggård, der støder umiddelbart op til, jf. forslag til ændring af lokalplantegning bilag 6.
  • Der plantes et træ i den nord-vestlige del af område II, som vist på lokalplantegning, bilag 6.
  • Der ud over vil der blive foretaget enkelte redaktionelle ændringer

Redegørelsesteksten konsekvensrettes, som følge af ændringerne.

Borgermøde
På orienteringsmødet var der særligt fokus på de bygninger, der rives ned for at muliggøre projekterne og på størrelsen af skole, som frygtes at være for stor. Der var fokus på skyggevirkningen fra den bygning, der er planlagt ved Strandboulevarden, samt trafikforholdene, når der kommer flere besøgende til område. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som bilag 5.

Lokaludvalget udtalte på mødet, at være positivt stemt overfor etableringen af skolen, men havde endnu ikke haft lejlighed til at drøfte lokalplanforslaget nærmere.

Parkering
I underområde I er parkeringskravet fastsat til 1 plads pr. 300 m2 etageareal og for underområde II og III til 1 pr. 150 m2 etageareal. I underområde II og III skal parkeringen etableres i konstruktion.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

I Budget 2012 blev det besluttet at afsætte i alt 211 mio. kr. i anlæg i 2012-14 til at bygge en ny skole på Østerbro. Ud fra nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse skønnes kommunen at kunne få en årlig skattemerindtægt på ca. 0,3 mio. kr.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

 

      Claus Juhl                                            Jens Elmelund

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. august 2013

Det konservative Folkeparti stillede ændringsforslag til ekstra at.:

 

”At der åbnes mulighed for at lave et parkeringsanlæg under den kommende skole” 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, O

Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: B, A, F, Ø

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

 

SF, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”For SF, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten er det vigtigt, at der etableres kys og kør som en del af et kommende sikker skolevejprojekt, eller at der på anden vis sikres at trafikken af Rosenvængets Hovedvej minimeres så meget som muligt.”
Til top