Hvad betyder ældreloven for ældre københavnere?

Med ældreloven har vi særligt fokus på, hvordan vi tilrettelægger og organiserer støtten fx i tværfaglige teams. Og vi arbejder efter lovens værdier:
- Ældres selvbestemmelse
- Tillid til medarbejdere og ledere
- Tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.
Mange af initiativerne i ældreloven har vi allerede arbejdet med i flere år her i Københavns Kommune. Derfor kommer man som udgangspunkt ikke til at opleve store ændringer, hvis man allerede modtager støtte fra kommunen.
Men vi vil i endnu højere grad tænke i helhedspleje med både praktisk støtte, personlig pleje, genoptræning samt fleksible og sammenhængende forløb. Og vi vil inddrage den ældre, pårørende, frivillige, foreninger samt andre i lokalområdet.
I Københavns Kommune er det vores mål at sikre alle københavnere en alderdom med mest mulig selvbestemmelse, selvhjulpenhed, livsglæde og tid til omsorg og nærvær. Og vi tager altid udgangspunkt i den enkeltes aktuelle livssituation, ønsker og behov.
Støtte i hverdagen til folkepensionister
Ældre, som har nået folkepensionsalderen, bliver visiteret til helhedspleje efter den nye ældrelov. Ældre, som allerede får støtte fra kommunen, bliver visiteret på ny senest 1. juli 2027. Fra den dato skal alle folkepensionister med behov for støtte have tildelt støtten efter ældreloven.
Kontakt Visitation for Sundhed og Omsorg
Støtte til hjemmeboende 67+
Hjemmeboende ældre, som har brug for støtte til at klare hverdagen, får helhedspleje. Det er ét sammenhængende og individuelt pleje- og omsorgsforløb. Helhedspleje kan for eksempel indeholde rengøring, personlig pleje, genoptræning, tøjvask og indkøb.
Sammen med hjemmeplejen kan du løbende tilpasse støtten, hvis dit behov ændrer sig.
Tværfaglige teams
Hjemmeboende ældre får støtte af et tværfagligt team. Støtten bliver givet af medarbejdere, som kender den enkelte ældre for at give sammenhængende og fleksible plejeforløb.
Vi lægger vægt, at den enkelte har selvbestemmelse og tillid til vores medarbejdere, så ældre og medarbejdere sammen kan finde ud af, hvad der er den rette pleje og støtte, herunder hjælpemidler.
Valg af leverandør
Ældre som får helhedspleje, skal vælge leverandør. I København har vi en kommunal leverandør og to private leverandører. Den valgte leverandør, skal levere alle dele af helhedsplejen: praktisk støtte, personlig pleje og genoptræning.
I en overgangsperiode bliver genoptræning leveret af kommunens genoptræningscentre, selv om du vælger en privat leverandør. Vi forventer, at de private leverandører kan levere genoptræning i løbet af efteråret 2026. Tøjvask og indkøb bliver leveret af de nuværende leverandører.
Se, hvilke leverandører du kan vælge i dag
Plejehjem
Beboere på plejehjem modtager allerede i dag helhedspleje.
Vi arbejder videre med beboernes selvbestemmelse og et endnu tættere samarbejde med pårørende, frivillige organisationer og lokalområdet.