Københavns Kommuneplan

I kommuneplanen finder du information om byens fysiske udvikling. Som overordnet plan for byens fysiske udvikling består kommuneplanen af visioner og politiske mål, retningslinjer samt rammer for byens udvikling.

Gældende og kommende kommuneplan

Den gældende kommuneplan, Kommuneplan 2019, blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 27. februar 2020. Læs om Kommuneplan 2019 på hjemmesiden kp19.kk.dk. Du kan også hente kommuneplanen som pdf nederst på denne side. 

Borgerrepræsentationen har igangsat arbejdet med en ny kommuneplan. Læs mere om den kommende Kommuneplan 2024 på hjemmesiden kp24.kk.dk. Du kan hente hovedstrukturen til forslag til Kommuneplan 2024 som pdf nederst på denne side.

Hvad er en kommuneplan?

Indholdet i kommuneplanen og processen for dens vedtagelse er fastlagt i lov om planlægning (planloven). I henhold til loven skal der for hver kommune foreligge en kommuneplan. Der skal vedtages en kommuneplan i hver valgperiode, dvs. ca. hvert fjerde år.  

Kommuneplanen skal indeholde hovedstruktur, retningslinjer og rammer for lokalplanlægningen. 

  • Hovedstrukturen er de overordnede mål for byens udvikling og arealanvendelse. 
  • Retningslinjerne angiver administrationsgrundlaget for arealanvendelsen. Det er emner som f.eks. hvor forskellige byformål skal ligge, hvor trafikanlæg skal ligge samt bevarelse af kulturarv, landskab og natur.
  • Rammerne er specifikke regler, som kommunen skal følge, når den laver lokalplaner. De anvendes også i den daglige byggesagsbehandling, når der ikke er lokalplan og et projekt ikke kræver lokalplan. Det er emner som f.eks. hvilken anvendelse og tæthed, der skal være hvor, byomdannelsesområder, parkering samt områder uden bebyggelse.

Kommuneplanstrategi

Kommuneplanstrategien er Borgerrepræsentationens vurdering af og strategi for byens fysiske udvikling. Kommuneplanstrategien er forløberen for kommuneplanen. Strategien er lovpligtig og skal indeholde oplysninger om den planlægning, der er gennemført efter den seneste revision af kommuneplanen. Den skal også indeholde beslutning om, hvorvidt kommuneplanen skal revideres i sin helhed.  

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. december 2023 ’Fremtidens klimavenlige hovedstad – Kommuneplanstrategi 2023’. Du kan læse Kommuneplanstrategi 2023, samt information om proces, høringer og baggrundsanalyser på hjemmesiden kps23.kk.dk. Kommuneplanstrategi 2023 kan også hentes som pdf herunder.

Kontakt

Center for Byudvikling

Rådhuspladsen 1

1550 København V