Mødedato: 30.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forlængelse af gældende, midlertidig dispensation til midlertidig overfladeparkering, C. F. Møllers Allé 26

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Problemstilling

By & Havn I/S har ultimo 2011 søgt om forlængelse af en gældende midlertidig dispensation til 120 overfladeparkeringspladser på C.F. Møllers Allé 26, ved ”Det Fleksible Hus”. By & Havn har samtidig oplyst, at terrænparkeringspladserne ved Horisonten, matr. nr. 183, beliggende C. F. Møllers Allé 2, bliver nedlagt.

Løsning

Lokalplan nr. 309 ” Ørestad City Nord” fastsætter i § 10, stk. 8, at parkeringsdækningen i dette underområde skal være af størrelsesordenen og ikke må overstige 1 parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal, aktuelt svarende til 273 pladser. Endvidere fastsætter lokalplanbestemmelsen, at højst en fjerdedel af parkeringspladserne må indrettes på terræn.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen meddelte 30. maj 2008 midlertidig dispensation til de 120 pladser på terræn ud for ”Det Fleksible Hus” samt ca. 95 pladser på terræn ud for ”Horisonten” indtil udgangen af 2011. Afgørelsen blev påklaget til Naturklagenævnet, som den 6. august 2008 traf afgørelse om, at det ”efter omstændighederne” måtte antages at have ligget inden for Københavns Kommunes dispensationskompetence at meddele en dispensation, idet der var tale om en midlertidig foranstaltning af begrænset omfang.. Altså en konkret begrundet afgørelse.

På den baggrund har forvaltningen foretaget en gennemgang af den oprindelige dispensationssag samt analyseret rækkevidden af afgørelsen fra Naturklagenævnet. Forvaltningen vurderer samlet set, at det ligger inden for kommunens dispensationskompetence at imødekomme ansøgningen, idet der fortsat er tale om en midlertidig foranstaltning af begrænset omfang, som nævnet dengang lagde vægt på.

 

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 27. april 2011 en strategi for parkering i udbygningsfasen af Ørestad. Vedr. terrænparkering ved Horisonten og pladserne ud for ”Det Fleksible Hus” foreslår strategien:

 

”Terrænparkering ved Horisonten (CFM2):

De 95 pladser nedlægges, når dispensationen udløber den 31. december 2011.

Terrænparkering nord for Det Fleksible Hus(CFM1):

Dispensationen fornyes indtil den planlagte bebyggelse, parkeringshus med boliger/erhverv opføres. I første omgang foreslås en fornyet dispensation på fem år, når dispensationen udløber 31. december 2011. Pladsen er placeret på et areal, hvor der planlægges for en bygning, der kombinerer parkering med beboelse. Parkeringshuset etableres senest, når 4Dgrunden er fuldt udbygget og ibrugtaget.”

 

Dispensationen er således helt i tråd med den vedtagne strategi for parkering i udbygnignsperioden.

 

Baggrunden for at dispensere midlertidigt til terrænparkeringspladser er, at udbygningen af store byudviklingsområder som Ørestad typisk strækker sig over mange år og præges af skiftende samfundsmæssige konjunkturer. Derfor er der et behov for at håndtere en del af parkeringen mere fleksibelt som midlertidig terrænparkering igennem udbygningsperioden. Baggrunden for dette er dels praktisk dels økonomisk. Opførelsen af parkeringskældre hænger nødvendigvis sammen med opførelsen af selve bygningen. Og realiseringen af egentlige parkeringshuse – der udgør en betydelig investering – er afhængig af, at der er tilstrækkelig kundegrundlag.

 

Endelig vil situationen i et større udviklingsområde som f.eks. Ørestad Syd og Ørestad City være den, at de opførte bygninger ikke nødvendigvis opføres umiddelbart tæt ved hinanden, men kan ligge spredt over et større område i udbygningsperioden.

 


En tidsbegrænsning skal være planlægningsmæssigt begrundet. I Ørestad er den planlægningsmæssige begrundelse, at der er tale om et byudviklingsområde, hvor etablering af parkering i konstruktion sker i takt med udbygningen.

 I strategien for parkering i udbygningsperioden anføres, at en tidsbegrænsning i store udbygningsområder som Ørestad Syd f.eks. vil kunne være op til 10 år, såfremt udbygningstakten vurderes at svare hertil. 

Strategien for parkering i udbygningsperioden i Ørestad anbefaler, at de midlertidige terrænparkeringspladser indrettes, så de fremstår indbydende og velordnede, blandt andet med beplantning og med en hegning der giver mulighed for at færdes til fods og på cykel på tværs af arealet.

 

På den baggrund anbefaler forvaltningen, at den ansøgte dispensation meddeles for en periode på fem år og med krav om at pladsen forskønnes, og der sikres gode muligheder for færdsel.

 
Naboorientering

Ansøgningen har været i naboorientering i perioden 22. februar – 12. marts 2012.

 

Forvaltningen har i den anledning modtaget 5 henvendelser, herunder én fra Amager Vest lokaludvalg og 4 fra beboere i lokalområdet.

 
Amager Vest Lokaludvalg
anbefaler, at dispensationen til overfladeparkering afvises, og at man i stedet tænker i langtidssigtede løsninger med parkering i konstruktion. I den forbindelse henviser lokaludvalget til Ørestads værdier – nærhed til natur, by og offentlig transport, visionen for bydelen Ørestad om et tæt urbant miljø og et aktivt byliv, samt Klimatilpasningsplanens mål om at mindske andelen af befæstede arealer.

 

Forvaltningen bemærker, at der er tale om en midlertidig løsning indtil yderligere byggeri i området gør det muligt at etablere parkering i konstruktion i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, og at det vil være et vilkår for dispensationen, at pladsen forskønnes.

 

I de fire indsigelser gives der udtryk for utilfredshed med, at terrænparkeringspladserne ved Horisonten bliver nedlagt, da der ikke er tilstrækkelig mange parkeringspladser til at dække beboernes behov for parkering ved deres bolig.

 

Én indsiger bemærker, at en dispensation efter hans opfattelse er i strid med Naturklagenævnets afgørelse af 6. august 2008 samt brev af 25. september 2008 fra Teknik- og Miljøborgmesteren Ifølge indsigeren indebærer afgørelsen og tilkendegivelsen, at dispensationen ikke lovligt kan forlænges.


Forvaltningen
bemærker, at en dispensation efter forvaltningens opfattelse ikke er i strid med Naturklagenævnets afgørelse af 6. august 2008, jf. ovenfor.

 


Endvidere bemærkes, at kommunen efter forvaltningens opfattelse ikke ved nævnte brev eller i øvrigt har afskåret sig fra at forlænge dispensationen.

 
Endelig bemærkes, at By & Havns beslutning om nedlæggelse af
terrænparkeringspladserne ved Horisonten ikke vedrører denne dispensationssag.

 En af indsigerne har i anledning af naboorienteringen indgivet en klage til Natur- og Miljøklagenævnet, som imidlertid har afvist klagen under henvisning til, at kommunen endnu ikke har truffet afgørelse i sagen.

Økonomi

Beslutningen indebærer ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

På baggrund af udvalgets beslutning meddeler Teknik- og Miljøforvaltningen By & Havn den ansøgte dispensation i en tidsbegrænset periode på op til fem år.

 


 




Bilag A
: Kopi af de indkomne indsigelser er fremlagt til gennemsyn på borgmesterens forkontor

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 30. april 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, C, F, I og O.
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: B.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev godkendt.

Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:

”Radikale Venstre mener af samme grunde som Amager Vest Lokaludvalg fremfører, at der ikke bør gives en forlængelse til en midlertidig dispensation”
Til top