Mødedato: 28.08.2023, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fjernvarmetilslutning ved Bispebjerg Krematorium, Bispebjerg (udsat sag)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår at tilslutte Bispebjerg Krematoriums røgkøleanlæg til HOFOR´s fjernvarmenet. Herved kan overskudsvarme fra kremation udnyttes i varmeforsyningen i København. Det vil betyde reduceret behov for varmeproduktion og reduceret udledning af CO2. Det svarer samtidigt til praksis for de øvrige krematorier i landet. Da det er et projekt med klimagevinster, anbefales det, at anlægsomkostningerne finansieres ved optagelse af lån i KommuneKredit, som finansiel leasing af ESCO/energibesparende foranstaltninger. HOFOR´s afregning for overskudsvarme vil betyde et årligt driftsmæssigt nettoprovenu, som vil dække tilbagebetalingen af lånet til KommuneKredit. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at der benyttes overskudsvarme fra kremation i fjernvarmen.
  2. at godkende indgåelse af leasingaftale vedlagt i udkast som bilag 2 mellem Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen og KommuneKredit, til dækning af anlægsudgifter ved tilslutningen af Bispebjerg Krematorium til HOFOR´s fjernvarmenet og tilbagebetaling via nettoprovenuet fra salget af overskudsvarme til HOFOR.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslåer at tilslutte Bispebjerg Krematoriums røgkøleanlæg til HOFOR´s fjernvarmenet med henblik på, at overskudsvarme fra krematoriet udnyttes i varmeforsyningen i København. Da det er et projekt med klimagevinster, anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen efter drøftelse med Økonomiforvaltningen, at de initiale anlægsomkostninger som estimeres til 2,5 mio. kr. finansieres af KommuneKredit, som finansiel leasing af ESCO/energibesparende foranstaltninger. HOFOR´s afregning for overskudsvarme vil betyde et årligt driftsmæssigt nettoprovenu, som vil dække leasingydelsen og dermed reelt tilbagebetalingen af lånet.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling, om der skal benyttes overskudsvarme fra kremation i fjernvarmen samt om der skal indgås leasingaftalen med KommuneKredit. Borgerrepræsentationen har ikke tidligere taget stilling til brug af overskudsvarme fra kremation.

Løsning

I Danmark er der samlet 19 krematorier, som alle er tilsluttet fjernvarmenettet med undtagelse af Københavns Kommunes to krematorier samt krematoriet i Rønne, hvor der ikke er fjernvarme. I 2006 behandlede Etisk Råd anvendelse af overskudsvarme i forbindelse med kremation til opvarmning. Etisk Råd fandt det etisk forsvarligt at bruge overskudsvarmen til fjernvarme, fordi udnyttelsen af overskudsvarme er med til at mindske forureningen fra afbrændingen og ikke sker direkte fra kremeringen, men kommer fra processen med afkøling af den røg, der afledes ved kremationen.

Københavns Kommunes krematorier er beliggende i Sundby og på Bispebjerg. En tilslutning af Bispebjerg krematoriums røgkøleanlæg til fjernvarmenettet vil betyde udnyttelse af varme, som ellers går til spilde. Det vil betyde en reduktion af behovet for varmeproduktion og medføre CO2-besparelser på estimeret 562 ton årligt. Forvaltningen har prioriteret en tilslutning af Bispebjerg Krematorium, som har langt den største aktivitet af kommunens to krematorier. En undersøgelse af mulighederne for Sundby Krematorium vil eventuelt blive gennemført, når der er indhentet erfaringer med anlæg og drift fra Bispebjerg.

Projektet er udarbejdet med bistand fra ekstern konsulent og i samarbejde med HOFOR, som aftager af overskudsvarmen. Varme fra krematoriet vil blive anvendt til opvarmning af fem kommunale bygninger på kirkegården. Overskudsvarmen vil fremover blive ledt til fjernvarmenettet og afregnet af HOFOR. To af de kommunale bygninger har ikke kirkeligt formål og skal ligeledes betale for varmen. I perioder, hvor der ikke produceres varme fra krematoriet, vil de kommunale bygninger i stedet blive aftagere af fjernvarme, hvilket er i overensstemmelse med Københavns Kommunes beslutning om, at kommunens egne bygninger skal aftage fjernvarme. Det betyder, at lokale varmekilder i form af gasfyr og oliefyr i disse bygninger vil blive nedlagt.

Kremation er takstfinansieret område. Såvel anlægs- og driftsudgifter til fjernvarmetilslutningen såvel som de løbende indtægter fra salg af overskudsvarme vil indgå i den samlede takstberegning.

Finansiering af anlægsprojektet gennem leasingaftale med KommuneKredit

Anlægsudgifterne til fjernvarmetilslutningen estimeres af den eksterne konsulent til 2,5 mio. kr. Finansieringen tilvejebringes gennem en leasingaftale med KommuneKredit, som en oparbejdningsaftale til finansiel leasing af ESCO/energibesparende foranstaltninger. Udkast til kontrakt er vedlagt som bilag 2.

Tilbagebetalingen sker over en periode på otte år, med estimeret 372.000 kr. årligt og udgiften dækkes gennem det løbende nettoprovenu ved salget af overskudsvarme, som estimeres til ca. 0,5 mio. kr. årligt. Ved den foreslåede tilbagebetalingsperiode på otte år forventes det, at tilbagebetalingen vil ligge inden for det estimerede, årlige nettoprovenu for salg af overskudsvarme.

En leasingaftale gennem KommuneKredit betyder, at projektet ikke belaster kommunens økonomi og, at der ikke lægges beslag på anlægsmåltal. Der betales som en del af leasingydelsen en implicit rente af de medgåede udgifter. Der betales ikke gebyr.

Alternativt kan finansieringen ske med skattemidler, som vil betyde, at skatteyderne belastes, eller som lån i kommunekassen. I begge tilfælde skal der tilvejebringes anlægsmåltal.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan

  • afvise selve fjernvarmetilslutningen.
  • vælge at henvise finansieringen af anlægsudgifterne til de politiske forhandlinger om kommende budgetaftaler, enten som skattefinansieret projekt eller som lån fra kommunekassen ved at vedtage en ændringsforslag herom.

Økonomi

Der bliver oprettet en leasingaftale, hvor KommuneKredit ejer anlægget, indtil det er afskrevet. Derefter overgår anlægget til Teknik- og Miljøforvaltningen ved køb til den aftalte restværdi på ca. 10 pct. Af anlægsudgiften, der indgår i sidste afregning, jf. bevillingstabel nedenfor.

Alle udgifter og indtægter i relation til fjernvarmetilslutningen indgår i det samlede regnskab for beregning af taksterne for kremation. Et eventuelt underskud mellem nettoprovenuet ved salg af overskudsvarme og leasingafgiften vil blive dækket via taksterne, ligesom et overskud vil betyde en reduktion af taksterne. Når anlægget er fuldt tilbagebetalt, kommer den fulde indtægt fra salg af overskudsvarme borgerne til gode via lavere takster.

Det forventes, at nettoprovenuet fra salget af fjernvarme vil dække udgifterne til leasing overfor KommuneKredit. Senest når anlægget efter otte år er afskrevet, vil takstniveauet falde.

De estimerede anlægsudgifter til tilslutning til fjernvarmenettet er på ca. 2,5 mio. kr. Hvor ca. 1.065.000 kr. vedrører en tilkobling af de fem kommunale bygninger til HOFORS fjernvarmenet. Hertil kommer 0,5 mio. kr. til leasingudgifter samt overtagelse af anlæg ved ydelsesperiodens ophør. I alt er den samlede ramme på i alt 3,0 mio. kr.  Et foreløbigt estimat fra ekstern rådgiver peger på årlige driftsudgifter til anlægget på ca. 54.000 kr. og årlige besparelser / indtægter i forbindelse med udnyttelse og salg af overskudsvarme på ca. 554.000 kr. Det samlede årlige dækningsbidrag er således estimeret til ca. 500.000 kr. Se tabel 1.

Tabel 1 Årligt driftsresultat ved udnyttelse af overskudsvarme.

Post

Beløb i 1.000 kr. 2024 p/l

Værdi af sparet fjernvarmekøb

182

Værdi af solgt overskudsvarme til HOFOR

372

Merudgift drift og vedligehold ved levering af overskudsvarme

-54

I alt foreløbigt dækningsbidrag

500

 

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen og når den endelige pris for fjernvarmetilslutningen er afklaret gennem udbud af opgaven, udarbejdes en endelig aftale mellem KommuneKredit og Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, på baggrund af den aktuelle rentesats.

Udbud af opgaven forventes gennemført i 2023. Det forventes, at anlægget vil være klar til idriftsættelse i 4.kvartal 2024.  

Søren Wille

/ Rikke Skovbølling Brandt

 


Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. august 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top