Mødedato: 27.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan Bispebjerg Hospital

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at der udarbejdes lokalplanforslag, som vil muliggøre en udvidelse af Bispebjerg Hospitals bygningsmasse med ca. 120.000 m2.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes et lokalplanforslag for Bispebjerg Hospital på baggrund af vedlagte startredegørelse (bilag 1).

Problemstilling

Region Hovedstaden og Bispebjerg Hospital har i 2011/2012 gennemført en helhedsplankonkurrence for Bispebjerg Hospital med en udvidelse af bygningsmassen på ca. 120.000 m2 samt ombygning af ca. 96.000 m2. Britiske BDP er i samarbejde med Arkitektfirmaet TKT a/s og Rambøll den endelige vinder af konkurrencen.

 

Helhedsplanen danner grundlag for udviklingen af et nyt og moderne hospital: ”Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg”. Hospitalet vil få en markant landskabelig og bymæssig indvirkning i lokalområdet med nybyggeri, indretning af nye ankomstrum og en sammenhængende have- og byrumsstruktur. Bygningskomplekset skal rumme en fusionering mellem Frederiksberg og Bispebjerg Hospitaler samt Psykiatrisk Center København og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg.

 

Projektet ligger inden for kommuneplanens rammer med en maksimal højde på 24 m og en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Bebyggelsen er af et omfang, som forudsætter, at der udarbejdes lokalplan for området. I forbindelse med Københavns Kommunes budget 2011 vedtog forligsparterne for at sikre gode forhold for byens sundhedssektorer at tilvejebringe det nødvendige planmæssige grundlag for udbygning og modernisering af Bispebjerg Hospital (Budget 2011 s. 24).

Løsning

Hospitalet er beliggende i bydelen Bispebjerg og grænser op til det udsatte byområde Bispebjerg /NV. Der er i konkurrencen lagt vægt på, at der skabes et tæt samspil mellem hospitalet og den omkringliggende by bl.a. med attraktive og tilgængelige grønne anlæg og byrum for såvel brugere som byens borgere. 73.000 m2 af de oprindelige hospitalsbygninger samt haveanlæg mv. fra 1913 er fredet. Det har derfor været afgørende i konkurrencen, at helhedsplanen indpasser det nye hospitalsbyggeri i respekt for det fredede bygnings- og haveanlæg.

 

Helhedsplanen underdeler overordnet hospitalsområdet i 4 kvarterer: Psykiatrisk Kvarter, Somatisk Kvarter, Park Kvarter og Historisk Kvarter. Kvartererne er defineret ud fra funktioner og de enkelte delområders karakter. Vinderforslaget tager grundlæggende udgangspunkt i Nyrops og Glæsels oprindelige stramme masterplan og pavillonstruktur, som nyfortolkes i en ny landskabs- og bygningsstrategi. Det nye somatiske bygningsanlæg er placeret mod nord med en afstand til det historiske kvarter. Psykiatrien er placeret i den nordøstlige del af grunden. I kanten af det historiske kvarter er enkelte nye bygninger placeret. Disse er skalamæssigt tilpasset de fredede bygninger, der fortrinsvis skal indeholde forskning, administration og ambulatorier. Påbygninger af de fredede bygninger forudsætter godkendelse af Kulturstyrelsen. I parken mod Tuborgvej ligger en lille sø, der er fredet efter Naturbeskyttelseslovens § 3. Denne sø er bevaret i helhedsplanen.

 

Hovedadgangen til det somatiske hospital foregår fra et centralt ankomstrum. Trafikalt ledes trafikken fra Tagensvej via vejen Bispebjerg Bakke i et ensrettet såkaldt loop. Dette loop er et af vinderprojektets hovedgreb. Ambulance- og varetilkørsel skal ske fra Tuborgvej. Adgang til psykiatrien sker primært fra Tuborgvej. Parkeringen foreslås øget med 1.100 pladser, der skal placeres i konstruktion. Dette svarer til knap 1 plads pr. 100 m2 nybygget etageareal. Kommuneplanen stiller krav om en parkeringsdækning på højst 1 plads pr. 100 m2.

 

Opmærksomhedspunkter

Projektet er i et tidligt stade, og i den videre projektudvikling frem mod lokalplanforslaget vil forvaltningen i samarbejde med bygherre og rådgivere gennemføre en række projektmøder omkring projektets uafklarede punkter med fokus på følgende temaer:

  • Byrum og bevægelse. Indretning af byrums- og havestruktur med integrerede aktivitetsmuligheder og stillerum, der inviterer til bevægelse og eftertanke for besøgende, naboer og brugere
  • Forbindelser til den omgivende by. Forbindelser og adgangsveje skal i respekt for områdets grønne kant understøtte, at området fremtræder med gode og klart aflæselige ankomstrum i forhold til det omkringliggende bymiljø
  • Bebyggelsesstruktur. Principper og struktur for ny bebyggelse, arkitektur og grønne anlæg skal sikre, at ny bebyggelse i fremtiden indpasser sig i det eksisterende anlæg på en moderne og harmonisk måde i pagt med det unikke Bispebjerg Hospital. Parkerings- og logistikanlægget på hjørnet mod Tuborgvej skal bearbejdes under hensyn til omgivende bebyggelser og anlæggets indpasning i bymiljøet
  • Bæredygtige principper. Hvordan LAR-elementer bliver integreret i bebyggelse og grønne anlæg i en samlet landskabsstrategi samt udvikling af energieffektive løsninger
  • Trafik. I den foreslåede trafikale løsning ledes en forholdsmæssig stor andel af trafikken fra Tagensvej via vejen Bispebjerg Bakke i et ensrettet loop, hvilket kan bevirke et stort pres på vejanlægget og internt ad alléerne. I den videre projektudvikling skal forskellige trafikale løsninger analyseres og vurderes nærmere med henblik på, at den valgte trafikale struktur tilrettelægges ud fra en samlet afvejning af hensyn i området
  • Mobilitet. Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler har i dag en ret høj andel af ansatte, der kører på arbejde i bil. Dette selvom 2/3 af de ansatte bor indenfor 5 km fra arbejdspladsen. Det er derfor væsentligt, at der indtænkes gode mobilitetsløsninger og høj kvalitet i cykel- og fodgængertilgængeligheden fra starten, herunder i forhold til kvalitet og placering af cykelparkering tæt ved indgange mv.
  • Parkering. Parkeringsstrategien for området skal indenfor de planmæssige rammer og hensyn vurderes nærmere i det videre planarbejde.

 

Miljøvurdering

Den kommende bebyggelse på Bispebjerg Hospital er et større anlægsarbejde i byzone, og er derfor omfattet af Lov om miljøvurdering af planer og programmer, bilag 4 nr. 10 a), hvorefter der jf. lovens § 3 stk. 1 nr. 1 skal udarbejdes en miljøvurdering af lokalplanforslaget i form af en miljørapport. Miljørapporten offentliggøres samtidig med lokalplanforslaget.

VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Bispebjerg Hospital har anmeldt projektet efter VVM-bekendtgørelsen. Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljøvurdering i henhold til Lov om vurdering af virkninger på miljøet. VVM-screeningen forventes færdiggjort i september. En eventuel VVM-proces vil følge lokalplanprocessen.

Økonomi

En startredegørelse for lokalplan for området vil ikke i sig selv få kommunaløkonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når arbejdet med lokalplanen sættes i gang skal der ske en projektudvikling med henblik på at udarbejde en byggeretsgivende lokalplan for hele området. Forud for udarbejdelse af lokalplanforslaget vil forvaltningen foretage en intern høring af relevante instanser, herunder Bispebjerg Lokaludvalg, med henblik på at indhente kommentarer og idéer til planforslaget. Der vil også blive foretaget en høring af relevante instanser for at indhente bemærkninger til indholdet af miljørapporten.

I forbindelse med lokalplanens høring forventes der afholdt et offentligt borgermøde tilrettelagt i samarbejde med lokaludvalget.

Lokalplanen forventes endeligt godkendt i Borgerrepræsentationen i efteråret 2013.

Byggeriet forventes at ske i etaper i perioden 2014 til 2025. For de enkelte bygningsetaper er det Bispebjerg Hospitals plan at afholde særskilte arkitektkonkurrencer på bygningsniveau.

 

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Bilag A: Kopi af vinderprojektet lagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 27. august 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top