Mødedato: 26.02.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen", Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til ændret vanddybde, gennemsejlingshøjde, materialevalg og bredde på broer og kanaler i forbindelse med etablering af tre broer på vejen Sluseholmen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 3, stk. 5 og § 5, stk. 4 i tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” til etablering af tre broer.

Problemstilling

Bygherre har søgt om dispensation fra tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (BR 29. januar 2009) til ændringer i forhold til den fri gennemsejlingshøjde, brobredde, kanalbredde samt vanddybde og materialevalg i forbindelse med opførelse af tre broer, der ligger på den private fællesvej Sluseholmen. Som det fremgår af skemaet nedenfor, har bygherre ansøgt om, at den frie gennemsejlingshøjde reduceres fra 1,6 meter til 1,2 m under en af broerne i én udstrækning på 11,5 meter. Ligeledes ansøges om, at vanddybden og kanalbredden også reduceres under alle tre broer som angivet i skemaet nedenunder. Broernes konstruktion ønskes desuden udført delvis i beton i stedet for træ og stål. Dispensationerne er alle begrundet i hensynet til eksisterende kloak-, el-, gas-, vand-, og fjernvarmeledninger (bilag 2). Bro 03 skal af hensyn til trafikafviklingen til de eksisterende og planlagte gader være 20 meter bred i stedet for 16 meter.

Løsning

Bygherre har ansøgt om dispensation, fordi bygherre i samarbejde med forsyningsselskabet HOFOR har udarbejdet konkrete projekter for broerne på Sluseholmen. Projekterne tager hensyn til forsyningsnettet og sikrer, at både, der i dag kan besejle kanalerne på Sluseholmen, vil kunne sejle fra havneløbet ved Slusen til Fordgraven under bro 02 og bro 03. Herved sikres gennemsejlings muligheder mellem de store vandflader. Joller og motorbåde kan få vanskeligheder ved at passere bro 01 på grund af den ændrede gennemsejlingshøjde. Se bilag nr. 2 for kort og illustrationer.

Lokalplanen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 29. januar 2009 og omfatter et 25 ha. stort område, der tidligere var industri- og havneområde. Lokalplanens alder og arealmæssige omfang har gennem tiden medført en række dispensationer. Dette har været i overensstemmelse med kommunens praksis i byudviklingsområderne. På grund af lokalplanens manglende detaljeringsgrad og ny viden om omfanget og betydningen af de forsyningsledninger, som ligger under vejen Sluseholmen, kan forvaltningen anbefale de ansøgte dispensationer.

Det konkrete projekt for de tre broer på Sluseholmen
Det har vist sig særdeles vanskeligt at etablere de store fjernvarme-, vand- og gasledninger i en træ- og stålbro. Derfor er det nødvendigt at støbe broerne i beton for at beskytte de ledninger, der ligger i vejbanen under broerne. Alternativet med broer, der udføres i overensstemmelse med lokalplanen, vil efter HOFOR’s beregninger medføre en stor ekstraudgift til HOFOR, fordi en sådan løsning medfører udskiftning af alle nuværende forsyningsledninger på vejen Sluseholmen og etablering af tre nye kloakpumpestationer, der kan regulere, at spildevandet kan ledes væk fra Sluseholmen. HOFOR har vurderet, at konsekvensen vil være en ekstra udgift til HOFOR’s kunder på minimum 14 mio. kr. (i anlægsudgifter ekskl. moms). Desuden vil en udskiftning af de eksisterende ledninger på vejen Sluseholmen medføre store gener for beboere/trafikanter samt derudover markante konsekvenser for HOFOR’s fremtidige driftsudgifter i området (bilag 4).

Broerne vil set fra gaden og promenaden fremstå med træbelægninger på fodgængerarealer og et stålværn, hvilket er i overensstemmelse med den oprindelige lokalplan. Ved sejlads under broerne vil de dog delvist fremstå som støbt i beton. Broernes krumning ændres ikke som følge af dispensationen.

Nedenfor fremgår grundejers konkrete ønsker til dispensation sammenholdt med bestemmelserne i tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310, § 3, stk. 5 og § 5, stk. 4. I bilag 2 er vedlagt naboorienteringen inkl. illustration af ønskerne.

Ønsker om dispensation
(markeret med fed)

 

Bro 01

Gennemsejlingshøjde: 1,2 m

Brobredde: 16 m

Kanalbredde: 8 m

Vanddybde under bro: 1,3 m

Materialer: Træ, stål og beton

 

Bro 02

Gennemsejlingshøjde: 1,6 m

Brobredde: 16 m

Kanalbredde: 8 m

Vanddybde under bro: 1,8 m

Materialer: Træ, stål og beton

 

Bro 03

Gennemsejlingshøjde:1,6 m*

Brobredde: 20 m

Kanalbredde: 8 m

Vanddybde under bro: 1,2 m

Materialer: Træ, stål og beton

 

*Efter aftale med bygherre gives der ikke dispensation til gennemsejlingshøjden på bro 03.

Lokalplanbestemmelser

 

Bro 01

Gennemsejlingshøjde: 1,6 m

Brobredde:16 m

Kanalbredde: 12 m

Vanddybde under bro: 2 m

Materialer: Træ og stål

 

Bro 02

Gennemsejlingshøjde: 1,6 m

Brobredde: 16 m

Kanalbredde: 12 m

Vanddybde under bro: 2 m

Materialer: Træ og stål.

 

Bro 03

Gennemsejlingshøjde: 1,6 m

Brobredde: 16 m

Kanalbredde: 12 m

Vanddybde under bro: 2 m

Materialer: Træ og stål

Høring

Dispensationen har i medfør af planlovens § 20 været i nabohøring i perioden fra den 12. december 2017 til den 3. januar 2018. Forvaltningen har modtaget 13 henvendelser, herunder en henvendelse fra Kgs. Enghave Lokaludvalg (jf. bilag 3). Enkelte henvendelser relaterer sig ikke til det konkrete projekt og er derfor ikke kommenteret nedenfor.

Bemærkninger fra Kgs. Enghave Lokaludvalg.
Lokaludvalget ønsker ikke en administrativ dispensation til broerne, og lokaludvalget er bekymret for vandgennemstrømningen, som man finder, vil forringe vandkvaliteten i området, man ønsker derudover, at alle broer får samme gennemsejlingshøjde og vanddybde som bro 02.

Forvaltningens bemærkninger:

Lokaludvalgets synspunkter er overvejende sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.

De 13 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3.

  1. Syv henvendelser omhandler, at dispensationen vil forringe vandgennemstrømningen og dermed vandkvaliteten.
  2. Seks henvendelser omhandler, at det ikke vil være muligt at besejle kanalerne i fremtiden på grund af reduceret gennemsejlingshøjde.
  3. Fire henvendelser omhandler reduktionen af vanddybden under kanalerne, idet det frygtes, at man ikke vil kunne besejle kanalerne ved ebbe.
  4. Tre henvendelser omhandler utilfredshed med dispensationen i forhold til gennemsejlingsbredden under broerne.

Forvaltningens bemærkninger:

Ad 1. Der er udført avancerede 3D-simuleringer af vandstrømme og vandkvaliteten i forhold til de foreslåede dispensationer. Simuleringerne er foretaget med en detaljeret 3D-model over de faktiske bundforhold i hele området og inddrager vandstandsvariationer, effekter af vind, temperatur og saltindhold. Simuleringerne viser, at indsnævringerne lokalt under broerne ingen betydning har for vandmiljøet, hverken i forhold til strømforhold eller vandkvalitet. De reducerede åbninger under broerne medfører ikke mindre vandgennemstrømning, idet hastigheden af vandgennemstrømningen i stedet vil blive større.

Ad. 2. Som følge af indsigelser i forbindelse med naboorienteringen er bygherres ansøgning ændret i forhold til reduktionen af gennemsejlingshøjden under bro 03, idet højden ændres fra 1,20 meter til 1,60 meter. Broens højde er derved i overensstemmelse med lokalplanen og flere af indsigelserne bliver derved imødekommet. I forhold til bro 01 har bygherre tilkendegivet, at man i den fortsatte projektering vil bestræbe sig på at få den størst mulige gennemsejlingshøjde. Dette vanskeliggøres dog af eksisterende ledninger og den trafikale afvikling i krydset ved bro 01.

Ad. 3. Ved ebbe og meget lav vandstand kan det blive nødvendigt at anvende kanalen under bro 02 til gennemsejling. Det bemærkes, at fx de udlejningsbåde, der i dag er til rådighed i havnen, stikker 60 centimeter under vandoverfladen, hvorfor vandstanden skal være henholdsvis 70 centimeter og 60 centimeter under normal vandstand, før bro 01 og 03 ikke kan undersejles. Dette sker dog forholdsvis sjældent. Målinger leveret af bygherre foretaget fra 2008 til 2018 af vandstanden i Københavns Havn viser, at vandstanden i denne 10-årige periode har været under disse niveauer i samlet set ca. to døgn (henholdsvis ni timer og 40 timer). Både, der i dag kan besejle kanalerne på Sluseholmen, vil fortsat kunne sejle fra havneløbet ved Slusen til Fordgraven under bro 02 og bro 03. Herved sikres en ”gennemsejlingskanal” mellem de store vandflader,(bilag 2).

Ad. 4. Med en gennemsejlingsbredde på otte meter under broerne vil der være plads til tre både af den udlejningsstørrelse, der i dag er til rådighed, samtidig. Den reducerede kanalbredde under broerne begrænser således ikke sejladsen på kanalerne i væsentlig grad.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøforvaltningen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele ansøger dispensation til den reviderede ansøgning.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2018

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt (ÆF1):
”At Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 3, stk. 5 og § 5, stk. 4 i tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” til etablering af tre broer, dog således at der meddeles afslag på dispensation til at anvende beton, dvs. at der skal anvendes stål, træ eller genbrugsbeton.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med seks stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: A, C og I.

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt (ÆF2):
”At Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 3, stk. 5 og § 5, stk. 4 i tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” til etablering af tre broer, dog således at gennemsejlingshøjden for Bro 01 opretholdes på 1,6 meter.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top