Mødedato: 24.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Administrationsgrundlag for affaldsskakte

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens ønske om at ændre administrationspraksis i behandlingen af dispensationsansøgninger, der vedrører kravet om affaldsskakte i bygningsreglementet (BR15). 

Indstilling

Teknik- og MiIjøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen med afsæt i det foreslåede administrationsgrundlag (bilag 1) og ud fra en konkret vurdering fremover kan dispensere fra kravet om etablering af affaldsskakte i nybyggeri i bygningsreglementet og kan nedlægge affaldsskakte i eksisterende byggeri.

Problemstilling

Ifølge bygningsreglementet BR15 kap 8.7 stk. 6 skal der i beboelsesbygninger med tre etager og derover, over terræn, indrettes affaldsskakt i hver opgang. Kravet har været gældende siden 1961. Bag kravet ligger bl.a. hensyn til almindelig komfort og til ældre og handicappede. Bygningsreglementet stiller desuden krav om, at der i nybyggeri med tre etager og derover skal installeres mindst en elevator. Byggelovens § 22 åbner op for, at forvaltningen kan meddele dispensation fra bestemmelser i loven.

Forvaltningen modtager et stigende antal henvendelser fra bygherrer og boligselskaber på grund af miljølovgivningens øgede krav til kildesortering, og kravet om affaldsskakte er derfor i flere tilfælde utidssvarende og ikke i trit med byens behov (eksempler i bilag 4 og 5). Forvaltningen ønsker derfor at dispensere fra kravet om affaldsskakte jf. et administrationsgrundlag, der fremgår af bilag 1.

Løsning

Forvaltningen fører en restriktiv praksis med kravet til affaldsskakte og har som udgangspunkt ikke været indstillet på at dispensere fra disse krav i bygningsreglementet. Administrationspraksissen blev vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget i 1999. Siden er der kun dispenseret i enkelte sager i forhold til nedlæggelse af affaldsskakte i eksisterende byggeri.

Boligselskaberne og bygherrer mener, at kravet om affaldsskakte i bygningsreglementet ikke harmonerer med Københavns Kommunes øvrige krav til kildesortering af husholdningsaffaldet, som foruden dagrenovationsaffald håndteres ved affaldsøer i terræn.

Andre henvendelser omhandler boligforeningers udfordringer og problemstillinger forbundet med drift og vedligehold af affaldsskaktsystemer af ældre dato, hvor det er både vanskeligt og bekosteligt at opfylde arbejdsmiljølovgivningen.

Høring af Handicap- og Ældrerådet

I forbindelse med forvaltningens overvejelser om et administrationsgrundlag for behandlingen af dispensationsansøgninger om fravigelse af kravet om affaldsskakte, er Handicaprådet og Ældrerådet blevet hørt (bilag 6).

Høringssvar

Handicaprådet forholder sig kritisk til den mere lempelige praksis, som forvaltningen lægger op til, og fremhæver særligt synshandicappedes udfordringer med at finde affaldscontainere og anmoder om en mere tydelig og læsbar afmærkning på affaldscontainere, ledelinjer og observationsfelter ved containerne. Endelig henviser rådet til, at personer med gangbesvær eller anden fysisk nedsat funktionsevne, særligt i vintermånederne, vil få store udfordringer med at bortskaffe husholdningsaffald, hvis der bliver åbnet op for en mere lempelig praksis (bilag 3).

Ældrerådet forudsætter, at der ved behandlingen af dispensationsansøgninger bliver sikret, at der er elevator i bebyggelsen eller på anden vis er sikre tilfredsstillende ordninger for bortskaffelse af affald. Rådet forudsætter desuden, at der bliver sikret optimale og tilgængelige forhold for ældre og handicappede ved en af kommunen godkendt plan for indretning af plads til kildesortering af affald, og at denne plan konkretiseres med nærmere angivelse af placering af affaldscontainere. Rådet henleder opmærksomheden på, at der fortsat vil være en gruppe ældre, som vil have udfordringer med at kildesortere (bilag 2).

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen har i videst mulig omfang indarbejdet bemærkningerne fra Handicap- og Ældrerådet i det foreslåede administrationsgrundlag (bilag 1). Der skal således afvejes imellem arbejdsmiljøhensyn, kommunens krav til kildesortering, komfort-, brugs- og tilgængelighedshensyn (ældre, gangbesværede og handicappede) og økonomi (etablering og drift af skakte/mobilsug). Alternativt skal der indrettes skakte/indkast til flere fraktioner, som det eksempelvis er muligt ved etablering af centralsug.

Forenkling af bygningsreglementet

Regeringen forventer at fremlægge et forslag om at ændre flere eksisterende regler og krav til nybyggeri for at fremme en mere moderne og tidssvarende lovgivning, som tager højde for de udfordringer byggeriet i Danmark står overfor i dag. Ændringerne må forventes at medføre, at kravet om affaldsskakte i BR15 frafaldes, således at det ikke længere vil være et krav, at der skal etableres affaldsskakte i nyopført etagebyggeri. En væsentlig årsag hertil er, at kravet om affaldsskakte harmonerer dårligt med den moderne tilgang til affaldssortering.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet forventer at sende ændringen af bygningsreglementet i høring i foråret med henblik på ikrafttrædelse den 1. juli 2017. Forslaget er endnu ikke blevet fremsat, men Teknik- og Miljøforvaltningen vil blive orienteret om konsekvenserne af de forventede ændringer. Forvaltningen ønsker at imødegå det stigende behov fra bygherrer og boligselskaber for dispensation fra kravet om affaldsskakte. Således imødekommer forvaltningen byens behov allerede nu og gør sig uafhængig af om lovforslaget bliver vedtaget eller ej.

Administrationsgrundlag som løsning på de modsatrettede hensyn

De forventede ændringer i bygningsreglementet er i tråd med forvaltningens ønsker om at udbrede et generelt fokus på tilgængelighed, til en mere helhedsorienteret vurdering af beboelsesbygninger og de dertil indrettede affaldsordninger. Således vil flere borgere opnå lige muligheder for at kildesortere deres affald, og bidrage til indsatsen for et renere miljø og bedre klima i København. Ved Teknik- og Miljøudvalgets seneste beslutning den 5. september 2016 om en obligatorisk ordning for bioaffald forventer forvaltningen, at mængden af dagrenovationsaffald, der skal håndteres ved brug af affaldsskakte/mobilsug, vil blive reduceret.

For at imødekomme det stigende pres fra bygherrer og boligforeninger og samtidig tage hensyn til udfordringerne for ældre og handicappede foreslår forvaltningen et administrationsgrundlag med retningslinjer, herunder et tilhørende værktøj, som skal benyttes til godkendelse af planer for indretning af affaldsløsninger. Administrationsgrundlaget har til hensigt at skabe rammer for administrationen af dispensationsansøgninger vedr. affaldsskakte.

Således foreslår forvaltningen, at der med det foreslåede administrationsgrundlag sker en lempelse af forvaltningens praksis i videst mulig omfang uden at sætte skøn under regel. Derved er det muligt at imødekomme behovet, jf. bilag 4 og 5, og samtidig tage hensyn til ældre og handicappede, jf. bilag 2 og 3.

Forvaltningen foreslår med administrationsgrundlaget, at der til dispensationsansøgninger bliver stillet krav om en nærmere redegørelse og en godkendt plan for placering af affaldsbeholdere/-indkast med henblik på at varetage brugs- og tilgængelighedshensyn i forbindelse med placering og indretning af affaldsordninger i Københavns kommunes gårde, gader og stræder (bilag 1).

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen.

Videre proces

Forvaltningen vil behandle ansøgninger på baggrund af en konkret vurdering med afsæt i administrationsgrundlaget.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. april 2017

Indstillingen blev ikke godkendt med fire stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I og V.

Til top