Mødedato: 21.09.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Konkurrenceprogram for Fremtidens Sølund, Nørrebro

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til konkurrenceprogrammet for Fremtidens Sølund og udpege deltagere til dommerkomiteen.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at konkurrenceprogrammet for Fremtidens Sølund godkendes.
  2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at foretage tekniske ændringer i programmet i samarbejde med KAB/SAB.

Sundheds- og Omsorgsforvaltning indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,  

    3.   at der udpeges to medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til dommerkomiteen for Fremtidens 
          Sølund.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. september 2014, at det eksisterende Sølund nedrives, og at der efter en ny arkitektkonkurrence opføres et nyt bygningskompleks, der indeholder ca. 70 % plejeboliger og ca. 30 % ungdomsboliger samt en ny daginstitution.

Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte henholdsvis den 22. og 24. juni 2015 rammerne for Sølunds udformning og placering, samt besluttede at der etableres et seniorbofællesskab på Fremtidens Sølund.

På baggrund af den politiske beslutning har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med bygherre (KAB/SAB) udarbejdet udkast til konkurrenceprogram for Fremtidens Sølund (bilag 1). Udkast til konkurrenceprogram har været i høring og forelægges hermed til endelig godkendelse i begge udvalg. Konkurrenceprogrammet danner baggrund for den arkitektoniske og tekniske udformning af byggeriet for Fremtidens Sølund og vinderen af konkurrencen udpeges af en dommerkomite, blandt andet med deltagelse af to repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget og embedsmænd fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Løsning

Konkurrenceprogrammet består af tre dele:


Del 1. Overordnede visioner og forudsætninger for byggeriet
Udgangspunktet for konkurrenceprogrammet er den overordnede vision for byggeriet, samt de politiske beslutninger om byggeriets forskellige enheder, placering og udformning. Hensigten er, at Fremtidens Sølund skal have gode og trygge plejeboliger, seniorboliger og ungdomsboliger, samt en attraktiv børneinstitution. Visionen er at skabe gode rammer for generationsfællesskaber. Endvidere skal Fremtidens Sølund være en integreret del af det levende og attraktive bykvarter på Nørrebro.   


Del 2. Byggeriets disposition, bygningsmæssige krav
samt funktionelle krav til fællesskabet og de enkelte delprojekter

Den overordnede dispositionsplan for Fremtidens Sølund skal samordne de forskellige delprojekters bygningsarealer og udearealer i samspil med det omgivende lokalområde.

Fremtidens Sølund skal være miljømæssigt bæredygtigt og integrere kommunens forventninger til bæredygtighed både i planlægning, herunder klimatilpasning, samt bygningskonstruktioner og forbrug. Samtidig skal Sølund være økonomisk bæredygtig, det vil sige, at der skal være fokus på optimering af bygningens totalværdi og totaløkonomi, herunder minimering af bygnings-driftsomkostninger.

Plejecenteret skal opføres som et velfærdsteknologisk modelplejecenter med ca. 360 plejeboliger og tilhørende fælles- og servicearealer. Plejecenteret skal rumme en variation af 1, 2 og 3-værelses boliger, fordelt på ca. 7 afdelinger med hver 4 boliggrupper á ca. 12 boliger.  Til de enkelte boliggrupper tilknyttes køkkenalrum, opholdsstue samt fællesaltan, mens der i hver afdeling bl.a. skal være et wellnessbad. Centerfunktioner, som skal generere liv og oplevelser for alle plejecenterets beboere, placeres centralt i stueetagen. Udover foyer med reception skal der være multisal, cáfe/restaurant, kiosk, frivilliglounge, træningsområde og sundhedsområde med klinikfaciliteter. Plejecenteret skal have skærmede og velbelyste gårdrum, tagterrasser og fælles udsigtsrum på taget.  Plejecenteret skal ved ibrugtagning indeholde en række velfærdsteknologiske løsning og være paratgjort til at udvikle og optage nye løsninger.

Der skal opføres i alt ca. 150 ét og to-værelses ungdomsboliger. Boligerne organiseres i 5 gangnaboskaber med et mindre fællesareal. Der etableres et gangfællesskab med 20 ungdomsboliger til unge med særlige behov. 

Der skal opføres ét seniorbofællesskab, som rummer i alt ca. 20 to- og treværelses boliger, der egner sig til at blive gammel i. Bofællesskabet vil få fællesrum, der danner rammer om aktiviteter for beboerne. 

Daginstitutionen skal opføres som en fleksibel institution med tilhørende udeareal til 5 børnegrupper.

For at understøtte fællesskaber på tværs af generationer skal de almene boliger hver især bidrage med et areal til fællesskabet, hvor alle beboere har adgang, og som giver mulighed for forskellige fællesaktiviteter.

Der placeres ca. 15 p-pladser på terræn og ca. 175 i en parkeringskælder heraf  80 offentlige pladser og ca. 95 parkeringspladser tilknyttet byggeriet. Der er i henhold til forslag til Kommuneplan 2015 beregnet 1 plads pr. 5 plejebolig, 1 plads pr. 300 m2 ungdomsbolig, 1 plads pr. 200 m2 bolig i øvrigt samt 1 plads pr. 100 m2 til institution, servicerehverv og butikker.

Sølund planlægges og opføres, så bebyggelsen kan optage ændringer i behov og ønsker hos fremtidens ældre, unge og børn. Sølund indgår i kommunens skybrudsplan for København, og projektet til skybrudssikring integreres i Sølunds udearealer. 

I bilag 2 redegøres for principper og funktionelle krav til Fremtidens Sølund


Del 3. Konkurrencebetingelser og bedømmelseskriterier

Konkurrencen gennemføres som en projektkonkurrence, som primært omfatter konkurrenceforslag, dvs. den arkitektoniske og tekniske udformning af byggeriet samt tilbud på totalrådgivningskontrakt om gennemførelse af projektet.

Tildelingskriteriet for opgaven er ”økonomisk mest fordelagtige tilbud”. Konkurrenceforslagene bliver evalueret i henhold til følgende underkriterier:

  • Funktion, herunder forslagets evne til at frembringe nyskabende innovative løsninger, funktionelle indretninger og logistiske sammenhænge (40 %)
  • Arkitektur, herunder hvorledes det overordnede arkitektoniske greb fremstår æstetisk og arkitektonisk, og evner at realisere programmets intentioner og mål (35 %)
  • Anlægsøkonomi, dvs. sandsynligheden for, at det tilbudte projekt kan realiseres inden for det samlede projekt (15 %)
  • Honorar (10 %)

Dommerkomite

Konkurrenceforslagene vil blive bedømt af en dommerkomité bestående af:

  • 2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget
  • 3 repræsentanter fra Københavns Kommune, herunder stadsarkitekten.
  • 1 repræsentant fra hhv. Københavns Ældreråd og Nørrebro lokaludvalg,
  • 3 repræsentanter fra KAB/SAB, 
  • 3 fagdommere (udpeges arkitektforeningen og ingeniørforeningen)

Sundheds- og Omsorgsudvalget deltager i dommerkomitéen sammen med KAB/SAB som repræsentanter for bygherre.

I forbindelse med projekttilpasningen og hovedprojektering fastsættes bygningens endelige disponering, herunder mindre justeringer af det endelige antal boliger, faciliteter samt valg af materialer og indretning mv.


Høring
Konkurrenceprogrammet (konkurrencetekniske betingelser undtaget) har været i høring i Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Ældreråd. Programmet har endvidere været offentliggjort på Fremtidens Sølunds hjemmeside, så andre interessenter har haft mulighed for at komme med bemærkninger. Der er modtaget høringssvar fra Ældrerådet, Bruger pårørende rådet på Sølund, Nørrebro Lokaludvalg, to nabogrupper og Bevar byens træer. Henvendelserne omhandler:

Proces: Nørrebro Lokaludvalg og Ældrerådet udtrykker tilfredshed med borgerinddragelsesprocessen.

Bebyggelsesprocent: Nørrebro Lokaludvalg ønsker at bibeholde den nuværende bebyggelsesprocent på 150, og en nabogruppe foreslår, at bebyggelsesprocenten fastsættes til 170.

Kantzone og træer: Nørrebro Lokaludvalg og en nabogruppe ønsker at bevare den nuværende kantzone mod Ryesgade, så træerne kan bevares. Red Byens Træer ønsker de ældste og mest yderligt stående træer bevaret.


Forvaltningernes bemærkninger:
Bebyggelsesprocenten er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Der er tale om en attraktiv, centralt beliggende grund, og en bebyggelsesprocent på maksimalt 185 er ikke usædvanlig i tæt by. Forvaltningerne foreslår, at facadelinjen trækkes 5 m tilbage fra Ryesgade, så der bliver mulighed for at skabe pladsdannelser og kantzoner.

Forvaltningerne har udarbejdet en supplerende registrering af træer i området og foreslår, at bevaringsværdige træer uden for byggefeltet bevares. Bevaringsværdige træer indenfor byggefeltet skal søges indpasset, men det er muligt at fjerne dem. Det vil i forbindelse med lokalplanen være muligt at stille krav om, at der nyplantes træer i tilfælde af der fjernes bevaringsværdig træer.

I bilag 4 refereres høringssvarene samt forvaltningernes bemærkninger og de ændringer, der er foretaget i konkurrenceprogrammet som følge af høringen. Høringssvarene er vedlagt som bilag 5.

Bilag 3 viser anbefalinger vedrørende det fremtidige Sølund vedtaget 18. september 2014 og 22. og 24. juni 2015 og de justeringer (punkt 14 og 20), der foreslås på baggrund af høringssvarene i forbindelse med udkast til konkurrenceprogram.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Konkurrencen gennemføres i efteråret 2015. Den endelige vinder forventes udpeget i februar 2016. På baggrund af vinderprojektet iværksættes lokalplansprocessen med henblik på, at lokalplanen er vedtaget endeligt inden udgangen af 2016. I 2017 sker projekttilpasning og hovedprojektering og herefter indgås entreprisekontrakt og byggeriet iværksættes. Byggeriet forventes at stå endeligt færdigt i 2022. 

Når vinder er fundet vil udvalgene blive orienteret om det vindende projekt.

 

Katja Kayser                                       Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. september 2015

Ø stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse af et nyt at-punkt:
”At der tilføjes et medlem til dommerkomiteen for Fremtidens Sølund udpeget af Danske Studerendes Fællesråd.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Til top