Mødedato: 20.06.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bevaring af bygning beliggende Vigerslev Allé 126, Valby

Se alle bilag

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til, om bygningen beliggende Vigerslev Allé 126 skal bevares. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at bygningen beliggende Vigerslev Allé 126 søges delvist bevaret ved, at der indledes proces for nedlæggelse af § 14-forbud og udarbejdes en lokalplan, da bygningen har en væsentlig kulturhistorisk værdi jf. Løsning.
  2. at medlemsforslag om bevaring af bygning beliggende Vigerslev Allé 126, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 14. marts 2022 (bilag 4), hermed er håndteret.

Problemstilling

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 14. marts 2022 blev der vedtaget et medlemsforslag om, at forvaltningen pålægges at udarbejde indstilling til politisk behandling om et § 14-forbud med henblik på at udarbejde en lokalplan for ejendommen på Vigerslev Allé 126, Valby. Medlemsforslaget blev fremsat af Socialdemokratiet.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 14. september 2021 modtaget en ansøgning om opførelse af et nyt byggeri (serviceerhverv og boliger), der forudsætter nedrivning af eksisterende ejendom. Sagen har afventet byggesagsbehandling, og forvaltningen har derfor endnu ikke taget stilling til det ansøgte.

Ejendommen er ikke omfattet af en lokalplan, hvorfor der tages udgangspunkt i kommuneplanens rammebestemmelser, når det skal vurderes, om der kan meddeles tilladelse til det ansøgte byggeri. Ejendommen er beliggende i et boligområde, og i henhold til kommuneplanen må området udover boligformål blandt andet også anvendes til serviceerhverv herunder butikker. Bebyggelse over stueplan skal som udgangspunkt forbeholdes boligformål, medmindre støjbelastning fra veje og lignende taler for en anden anvendelse fx erhverv. Kommuneplanen fastlægger en maksimal bebyggelsesprocent på 60, en maksimal bygningshøjde på 14 m samt et friarealkrav på henholdsvis 80 for boliger og 20 for erhverv.

Bygningen beliggende på Vigerslev Allé 126 er i 1993 registreret med en SAVE-værdi på 4 (middel bevaringsværdi). Det fremgår af forvaltningens vurdering jf. bilag 2, at bevaringsværdien på 4 vurderes som retvisende. Bygningen er tegnet af Christian Mandrup Poulsen, der tegnede mange bygninger for arbejderbevægelsen og er opført i 1920 af Hovedstadens Brugsforening. Bygningen er opført med inspiration fra arkitekturstilen Bedre Byggeskik og til dels nyklassicismen. Bygningen indgår i den blandede bebyggelse af Vigerslev Allé uden oplagte sammenhænge, men ligger samtidig i forlængelse af bagvedliggende byggeforeningskvarterer ”Lyset” og ”Valby Vænge”, som den knytter sig til i tid, størrelse og arkitektur. Derudover er der i alt syv veje, der leder hen til bygningen, og bygningen er dermed placeret strategisk i forhold til den øvrige bebyggelse i området og del af et samlet kulturmiljø.

Bygherre ønsker at udvikle ejendommen med henblik på at muliggøredrift af et tidssvarende supermarkedskoncept. Bygherre har oplyst, at dimensioneringen af den eksisterende bygning ikke tillader dette. Bygherre har den 18. maj 2022 fremsendt en vurdering af bygningen i forhold til det omkringliggende kulturmiljø jf. bilag 3. Ifølge vurderingen er det ikke bygningen i sig selv, men de arkitektoniske elementer, der er bærende for kulturmiljøet. Der argumenteres på denne baggrundfor, at bygningen godt kan erstattes med en ny bygning, hvis de elementer, der knytter bygningen til kulturmiljøet, genetableres.

Forvaltningens vurdering

På baggrund af en samlet vurdering af selve ejendommen og ejendommens placering i området vurderer forvaltningen, at bygningen i kraft af den strategiske placering i kulturmiljøet har en bevaringsværdi, der kan begrunde nedlæggelse af forbud efter planlovens § 14.Samtidigt peger forvaltningen på, at det i det efterfølgende arbejde med lokalplanen i samarbejde med bygherre bør undersøges nærmere, hvordan lokalplanen kan sikre bevaring af hhv. bebyggelsesstruktur og arkitektonisk udtryk. Det vil i lokalplanarbejdet blive vurderet om bygningen kan nedrives og opføres i samme stil, eller om bygningen kan bevares i en vis grad og ombygges.

§ 14- forbud

I henhold til planlovens § 14 kan kommunen nedlægge forbud mod, at der etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan, uanset at forholdet måtte være i overensstemmelse med det gældende plangrundlag. Forbuddet indebærer en beslutning om at udarbejde et forslag til lokalplan og udsende det i offentlig høring inden for en tidsfrist, der ikke kan være længere end et år.

Nedlæggelse af § 14-forbud er et alvorligt planlægningsmæssigt greb, der skal være planlægningsmæssigt begrundet og overholde en bestemt procedure. Årsagen til dette er blandt andet, at forbuddet er en indgribende beslutning mod en bygherre, som har indrettet sig efter gældende regler. Det vurderes, at bygningens bevaringsværdige strategiske placering i kulturmiljøet er af en sådan karakter, at den kan begrunde nedlæggelse af et § 14-forbud, hvor den efterfølgende planlægning fastlægger graden af bevaring af bygningen.

Stadsarkitekten deltager under Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af indstillingen.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at bygningen ikke skal bevares. Forvaltningen vil i givet fald meddele nedrivningstilladelse til bygherre, forudsat betingelserne for at meddele nedrivningstilladelse er opfyldt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen påbegynde proces med nedlæggelse af et § 14-forbud og udarbejdelse af en lokalplan.

 

                                Søren Wille

                                                        / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top