Mødedato: 20.06.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Genopretning af syv vejstrækninger, hvor der ligger brosten under asfalt, Indre By, Nørrebro, Valby, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen skal tage stilling til, om forvaltningen skal gennemføre den planlagte 1:1 genopretning på syv vejstrækninger, hvor der ligger brosten under asfalten.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forvaltningen fortsætter arbejdet med at genoprette Adelgade, Trekronergade og Turesensgade 1:1 som planlagt og tidligere politisk godkendt i Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt).
  2. at forvaltningen fortsætter arbejdet med at genoprette Birkegade, Egegade, Holsteinsgade 1:1 som planlagt og tidligere politisk godkendt i Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad).
  3. at forvaltningen fortsætter arbejdet med at genoprette Stockholmsgade 1:1 som planlagt og tidligere politisk godkendt som en del af Genopretningsrammen 2023 (BR 20. august 2020).

Problemstilling

Forvaltningen har i perioden 2022-2023 planlagt at genoprette syv vejstrækninger, hvor der med undtagelse af Adelgade, ligger brosten under asfalten på hele strækningen. På Adelgade er det halvdelen af strækningen, hvor der er brosten. Genopretningen af de syv strækninger tager udgangspunkt i det politiske mandat i genopretningsprogrammet, hvorefter kørebanens belægning skal genoprettes 1:1. Det betyder, at hvis overfladen har asfalt genoprettes til asfalt, og hvis overfladen har brosten, genoprettes med brosten.

På baggrund af lokal modstand sidste år mod at genoprette Gernersgade med asfalt i stedet for brosten valgte Teknik- og Miljøudvalget den 21. juni 2021 midlertidigt at berosætte genopretningen af Gernersgade, hvor der i lighed med ovenstående strækninger var brosten under asfalten, indtil alle alternative løsninger var undersøgt. Der blev ikke afsat midler i Budget 2022 til genopretning af Gernersgade med brosten i stedet for asfalt. Grundet den politiske og lokale interesse for typen af genopretning lægger forvaltningen det op til politisk beslutning, hvorvidt den kommende genopretning af de syv strækninger med brosten under asfalt skal ske i overensstemmelse med det politiske mandat om 1:1 genopretning, eller om der skal afviges fra dette princip.

Genopretning med brosten i stedet for asfalt kræver, at der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger.

Løsning

De pågældende syv vejstrækninger er planlagt til genopretning som en del af genopretningsprogrammet ”Et løft til Vejene”, der blev igangsat i 2013 med det formål at sikre en langtidsholdbar infrastruktur med tidssvarende løsninger ved at renovere rettidigt, så dyre vedligeholdelsesreparationer minimeres, jf. bilag 3. Genopretningen indebærer, at en vejstrækning genoprettes 1:1. Det vil sige, at der ikke ændres på de eksisterende forhold, så typen af overfladebelægning forbliver den samme som før genopretningen på nær en opdatering af trafiksikkerhed og tilgængelighed, så de er i overensstemmelse med gældende regler.

Stadsarkitekten har foretaget en vurdering af kulturmiljø og byrumspotentiale på og omkring de enkelte strækninger (bilag 2). Vurderingen viser, at det særlige kulturmiljø og byrumspotentiale på strækningerne Adelgade (Sølvgade-Klerkegade), Birkegade og Egegade kan tale for, at der her kan genoprettes med brosten i stedet for asfalt. På de øvrige strækninger er der ikke i samme grad særlige forhold, der kan tale for en genopretning med brosten.

Forvaltningen bemærker, at hvis der i stedet genoprettes med brostensbelægning, vil det have følgende konsekvenser ift. fremkommelighed og støj:

Brostensbelægninger dæmper hastigheden for cyklister og reducerer dermed fremkommeligheden. I bilag 2 fremgår den trafikale belastning på de enkelte strækninger. Derudover er brostensbelægninger glatte i vådt føre, hvilket kan øge risikoen for uheld. Komforten bliver også påvirket, da cykling på brosten medfører rystelser. Man kan dog minimere en stor del af generne for fremkommeligheden og komforten for cyklister på brostensbelagte gader ved at benytte jetbrændte /skårede brosten, så de får en mere flad overflade, hvilket forvaltningen generelt benytter.

Vejbelægning påvirker, hvor meget køretøjer støjer, og en mere ujævn belægning vil betyde mere støj fra køretøjer. Hastigheden påvirker også støj fra køretøjerne, og lavere hastighed betyder mindre støj. Der er forholdsvis lidt biltrafik i de berørte gader, men det overordnede støjbillede på brostensbelagte gader vil øges, når kørebanens belægninger ændres fra asfalt til brosten.

Ud fra en samlet vurdering af konsekvenserne for fremkommelighed, komfort for cyklister, støj, forsinkelse og fordyrelse ved genopretning med brosten (jf. økonomiafsnittet), anbefaler forvaltningen, at strækningerne genoprettes 1:1.

Dialog med lokaludvalg

I forbindelse med forvaltningens orientering om praksis for genopretning af vejstrækninger har Nørrebro Lokaludvalg den 28. februar 2022 skriftligt ytret ønske om, at Birkegade og Egegade genoprettes med brosten i stedet for asfalt. Derfor har forvaltningen valgt at indstille arbejderne, indtil der forelægger en politisk stillingtagen.

Forvaltningen deltog primo marts 2022 i møder med Valby Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg og Østerbro Lokal. Her informerede forvaltningen om de konkrete genopretningsstrækninger i lokalområderne. På disse møder var der ikke ønsker fra lokaludvalgene til brostensbelægning frem for asfalt på de konkrete genopretningsstrækninger udover Birkegade og Egegade, som der allerede var gjort opmærksom på skriftligt.

Den 8. marts 2022 deltog forvaltningen i Indre By Lokaludvalgsmøde og orienterede om genopretningsstrækninger i Indre By. I denne forbindelse gjorde lokaludvalget opmærksom på, at Adelgade etape 5 (Sølvgade-Klerkegade) har brosten under asfalt. Lokaludvalget ønsker, at denne etape skal genoprettes med brosten frem for asfalt. Dette ønske blev gentaget på et dialogmøde den 10. marts 2022 hos Indre By Lokaludvalg. Ifølge forvaltningens oplysninger og prøveboringer er der dog ikke brosten under asfalten, men derimod en betonplade som skal brydes op, såfremt der skal genoprettes med brosten.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at sætte genopretningen af én eller flere vejstrækninger i bero. Dette vil have konsekvenser for forvaltningens mulighed for at reducere efterslæbet på genopretning af byens veje. Et projekt sat i bero vil fordyre de samlede omkostninger, bl.a. i forbindelse med kompensation til entreprenører, og samtidig vil en udskydelse af projekterne føre til yderligere nedslidning af de konkrete vejstrækninger, der sættes i bero.

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker at genoprette med brostensbelægning i stedet for asfalt, kan der bestilles budgetnotat til kommende budgetforhandlinger for de enkelte vejstrækninger, som ønskes brostensbelagt, jf. de estimerede meromkostninger i økonomiafsnittet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Genopretning med brosten i stedet for asfalt kræver, at der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger. Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker at genoprette med brostensbelægning i stedet for asfalt, kan der bestilles budgetnotat til kommende budgetforhandlinger for de enkelte vejstrækninger, som ønskes brostensbelagt.

Estimerede meromkostninger ved at genoprette de udvalgte strækninger med brosten i stedet for asfalt fremgår af nedenstående skema.

Tabel 1.

Vejnavn

 

Aktiviteter i forslaget

(1.000 kr. – 2023 p/l)

Strækningsbeskrivelse (fra-til)

Estimeret pris med asfalt-

Estimeret pris med brosten

Meromkostning med brosten i stedet for asfalt

Adelgade (Sølvgade-Klerkegade)

Dele af strækningen

0.604

2.968

2.368*

Birkegade

Hele strækningen

3.322

8.413

5.091

Egegade

Hele strækningen

1.613

4.085

2.472

Holsteinsgade

Sorøgade-Saabyesvej

3.178

 

8.048

 

4.870

 

Stockholmsgade

Hele strækningen

18.837

35.754

16.917

Trekronergade

Strækningen syd for Carl Jacobsens Vej

2.761

 

6.994

 

4.232

 

Turesensgade

Hele strækningen

3.702

9.376

5.674

I alt

 

33.413

75.638

41.624

*Udgiften til Adelgade er markant højere, da der skal fjernes et betonlag samt evt. indkøbes brosten (hvis disse ikke er på lager), da de ifølge forvaltningens oplysninger ikke forekommer under asfalten på Adelgade etape 5.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen fortsætte arbejdet med at genoprette de syv strækninger 1:1.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget beslutter at sætte genopretningen af én eller flere strækninger i bero, og der ikke efterfølgende findes finansiering til genopretningen med brosten i de kommende budgetforhandlinger om Budget 2023, vil forvaltningen gå videre med at genoprette strækningerne 1:1.

 

Søren Wille

                                                          /Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2022

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 2. og 3. at-punkt (ÆF1):

 

"at 2. og 3. at punkt udgår."

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, B, C, F, V og Å.

 

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF2):

 

"at Teknik- og Miljøudvalget på et senere møde skal drøfte, hvordan vejgenopretning i fremtiden kan udføres, så genopretningen samtænkes med de øvrige initiativer i byen, blandt andet biodiversitet, grønne bylivsgader, ladeinfrastrukturhandlingsplan, lokale ønsker, samt øget fokus på byens historie og kultur. Herunder hvad dette vil kræve i forhold til tidligere politiske beslutninger."

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

"Enhedslisten ønsker at berosætte vejgenopretninger, så der kan blive en drøftelse af, hvordan vejgenopretning kan udføres, så det samtænkes med de øvrige initiativer i byen, blandt andet biodiversitet, grønne bylivsgader, ladeinfrastrukturhandlingsplan, lokale ønsker, samt øget fokus på byens historie og kultur. Da Enhedslisten er bundet af budgetforlig 2022, stemmer vi for 1. at-punkt."

 

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Københavns Kommune kan ikke forvente at få mange nye anlægsprojekter igennem i den nærmeste fremtid. Af hensyn til en hurtig genopretning, øget fremkommelighed og mindre støjgener, stemmer Radikale Venstre for at gå videre med genopretningen.”

Til top