Mødedato: 18.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til Kommuneplansstrategi 2018

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplanstrategi 2018 – Verdensby med ansvar.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar om forslag til Kommuneplanstrategi 2018 (bilag 2) sendes til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Økonomiudvalget sendte den 24. april 2018 forslag til Kommuneplanstrategi 2018 i høring i Københavns Kommunes fagudvalg. Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 28. maj 2018 forslag til Kommuneplanstrategi 2018 forud for, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde udkast til høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af drøftelsen udarbejdet et udkast til høringssvar til Økonomiudvalget (bilag 2).

Kommuneplanstrategien danner grundlag for at revidere kommuneplanen i 2019. Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar skal angive de behov for justeringer af kommuneplanens indhold, som vil være ønskelige for at kunne bidrage til at udvikle København som en verdensby med ansvar.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til at sende udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget.

Løsning

I Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar (bilag 2) lægges der op til en overordnet vurdering om, at det fremsendte forslag til Kommuneplanstrategi 2018 sætter en god og fremadrettet dagsorden for byen og giver et godt grundlag for den kommende revision af Kommuneplan 2019.

For at kunne udvikle byen finder Teknik- og Miljøudvalget overordnet set dels, at befolkningsfremskrivningen løbende følges og eventuelt korrigeres, dels at der skal udarbejdes en uddybende analyse af, hvem de nye københavnere er, og hvilke kommunale servicebehov de afføder. Dette skyldes, at forslag til Kommuneplanstrategi 2018 tager udgangspunkt i den stærke befolkningstilvækst, som byen har oplevet gennem de senere år, og som forventes at fortsætte.

Drøftelsen i Teknik- og Miljøudvalget den 28. maj 2018 om forslag til Kommuneplanstrategi 2018 tog derudover udgangspunkt i fire punkter for byens udvikling: Almene boliger, trafikmål, fortætning af eksisterende by og bynatur i København. De overordnede anbefalinger fra udvalgets drøftelse indgår i høringssvaret (bilag 2) og er fremhævet nedenfor under hvert af de fem temaer, der indgår i forslaget til Kommuneplanstrategi 2018.

Social og blandet by

Fastholdelse af den socialt blandede by var et af fokusområderne i Kommuneplanstrategi 2014 og er stadig en betydelig udfordring for udviklingen af København som en by for alle. København skal også i fremtiden tilbyde et varieret boligudbud som f.eks. boligstørrelser, nye boligtyper, midlertidige boliger. Indkomstudvikling og stigende boligpriser presser byens sammenhængskraft og skaber behov for flere billige boliger med adgang for de borgere, der har færrest ressourcer. Teknik- og Miljøudvalget finder det derfor nødvendigt, at

  • der i forbindelse med den kommende kommuneplanrevision foretages en gennemgang af de mål og retningslinjer, der vedrører boligbyggeriet i København, herunder muligheden for etablering af flere almene boliger.

Der indgår mange andre forhold, som har indflydelse på boligudbuddet i København. Teknik- og Miljøudvalget opfordrer derfor til, at

  • der sideløbende med den igangværende kommuneplanrevision udarbejdes en samlet boligpolitik for København, der bør ses i sammenhæng med det samlede regionale boligudbud.

En grøn, sund og bæredygtig by

Teknik- og Miljøudvalget efterspørger en stærkere vision for den bæredygtige by set i lyset af målsætningen om, at København skal være CO2 neutral i 2025 og samtidig indfri målene i klimatilpasningsplanen. Teknik- og Miljøudvalget foreslår derfor, at

  • målet for 2050 i Fællesskab København ”I 2050 er København fossilfri med ren luft, uden affald og uden trafikstøj” indarbejdes i Kommuneplanstrategi 2018.

Den stigende befolkningsvækst giver behov for flere grønne offentligt ejede arealer i København. Den diskussion blev allerede rejst i forbindelse med revision af Kommuneplan 2015. Teknik- og Miljøudvalget finder det helt nødvendigt, at

  • revisionen af kommuneplanens grønne og blå struktur sikrer mere og bedre bynatur og klimatilpasning. Revisionen skal derfor tage hensyn til den demografiske udvikling af byen og sammentænkes med den regionale grønne struktur og klimatilpasningsindsatsen.
  • der sættes stærkere fokus på at løse behovet for grønne arealer i kommunens arealopkøbsstrategi. Der er også behov for forankring af målene i kommunes vedtagne strategi for Bynatur i København 2015-2025 (BR 10. december 2015), med særligt fokus på målene for biodiversitet, naturområder, byudvikling og træer. Samtidig skal det sikres, at eksisterende bynaturområder bevares og vild natur med høj biodiversitet udbredes.

En kulturel storby med kant

Der er efterspørgsel på at bygge højt og tæt i København. Det udfordrer byens typologi, bæredygtighed og tæthed. Teknik- og Miljøudvalget finder det vigtigt, at

  • de gældende retningslinjer for placering og opførelse af højhuse, revideres i den kommende kommuneplanrevision.
  • der udarbejdes analyser af potentialet for fortætning af både erhverv og boliger omkring udvalgte stationer i den kommende kommuneplanrevision.

En by i vækst med talenter og arbejdspladser

Teknik- og Miljøudvalget finder det uhensigtsmæssigt, at Københavns Kommune har to trafikmål, som begge er vedtaget af Borgerrepræsentationen. Hvis København skal indfri sin målsætning om at blive CO2 neutral i 2025, skal trafikmålene tilpasses ved at styrke grøn mobilitet, hvilket også vil mindske luftforureningen. Et stigende antal biler i København skaber pres på byens arealer og udfordrer trafikmålsætningen i KBH2025 Klimaplanen om, at mindst 75 % af trafikken skal være i gang, på cykel eller med kollektiv trafik i 2025. Teknik- og Miljøudvalget foreslår derfor, at

  • KBH2025 Klimaplanens trafikmål erstatter den nuværende kommuneplans trafikmål og dermed, at gang indarbejdes som en del af kommuneplanens trafikmålsætning i den kommende kommuneplanrevision, og at det bliver tydeliggjort, at målsætningen skal opfyldes i 2025.

En international byregion

Der er behov for en øget koordinering mellem København og regionen for at opnå det fulde udbytte indenfor det regionale samarbejde. Set i lyset af den seneste udmelding fra regeringen om øget fokus på hovedstadsområdet og den igangværende revision af Fingerplanen for hovedstadsregionen, lægger Teknik- og Miljøudvalget vægt på, at

  • supplere kommuneplanstrategien med et afsnit om det regionale samarbejde om bl.a. grøn mobilitet og overblik over det samlede boligudbud.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, oversender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Økonomiudvalget senest den 19. juni 2018, som er frist for fagudvalgenes bemærkninger til forslaget til Kommuneplanstrategi 2018.

Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt Kommuneplanstrategi 2018 i tredje kvartal af 2018, hvorefter strategien sendes i offentlig høring i otte uger. Derudover forventes Økonomiforvaltningen at gennemføre en københavnerdialog, der endnu ikke er fastlagt. Kommuneplanstrategien vil sammen med en hvidbog, som opsamler offentlighedens bemærkninger til strategien, blive forelagt til endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen primo 2019.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2018 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som supplement til 1 at-punkt (ÆF1):
”At muligheden for at skabe billigere nybyggeri af boliger ved at reducere krav om p-pladser medtages i Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Kommuneplanstrategi 2018.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med fem stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: A, C og I.

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som supplement til 1 at-punkt (ÆF2):
”At præcisere, at nye boligtyper indbefatter bofællesskaber og anden kollektiv udnyttelse af kvadratmeter medtages i Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Kommuneplanstrategi 2018.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som supplement til 1 at-punkt (ÆF3):
"At udforme lokalplaner, så de sikrer små detailhandelsbutikker i alle bydele frem for storcentre, medtages i Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Kommuneplanstrategi 2018."

Ændringsforslaget blev vedtaget med ti stemmer mod nul. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: -

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For os konservative er det vigtigt, at der i den kommende kommuneplan tages højde for det stigende indbyggertal. Der bør være boliger i alle størrelser og prisklasser. Der bør skabes plads til mere infrastruktur - gerne med Metrobetjening af alle bydele og med mere trafik lagt ned under jorden, herunder også en havnetunnel. Vi finder, at mængden af almene boliger på 20 procent af boligmassen bør være tilstrækkelig. Vi mener ikke, at fortætning er en kvalitet i sig selv. Der skal være fokus på at skabe rekreative arealer - både naturarealer og idrætsfaciliteter, der svarer til en by med flere indbyggere.”

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”For at sikre helhedsorienteret og bæredygtig fremgang i kommunen ønsker Alternativet, at der som succeskriterier i kommuneplansstrategien indarbejdes tre bundlinjer, således at man kigger på udviklingen på parametrene livstilfredshed og fællesskaber (den sociale bundlinje), biodiversitet og drivhusgasudledning (den miljømæssige bundlinje) samt lighed og beskæftigelse (den økonomiske bundlinje).”

Til top