Mødedato: 18.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til ændring af "Administrationsbygningen" i Carlsberg Byen, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation fra lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” til ændring af den bevaringsværdige, tidligere administrationsbygning i Carlsberg Byen i forbindelse med et projekt til fælleshus og ungdomsboliger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 5, stk. 1, pkt. b i lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” til at fjerne en tilbygget elevatorskakt og fra § 6, stk. 8, pkt. a til at foretage en række facadeændringer af den bevaringsværdige Administrationsbygning, jf. bilag 2b.

Problemstilling

Carlsberg Byen P/S har udviklet et projekt med ungdomsboliger og fælleshus i den tidligere administrationsbygning ved Vesterfælledvej. Fælleshuset indeholder ca. 2.000 m2 beboerlokaler mv., som potentielt vil kunne benyttes af borgere fra andre bydele.

Administrationsbygningen (med bevaringsværdi 3 i SAVE) er udpeget som bevaringsværdig i lokalplan 432 ”Carlsberg II”. Det betyder, at der skal gives dispensation til de ønskede bygningsmæssige ændringer. Forvaltningen har gennemført en naboorientering, og har modtaget en bemærkning fra Vesterbro Lokaludvalg vedr. valg af tagvinduer.

Teknik- og Miljøudvalget har ønsket at behandle visse sager om dispensationer i Carlsberg Byen, herunder sager om nedrivning af bevaringsværdige bygninger og sager, som har været i naboorientering.

Løsning

Sagen omhandler en form for dispensation, hvor lokalplanen giver kommunen kompetence til at godkende ændringer af de bevaringsværdige bygninger (en såkaldt kompetencenorm). Der er således ikke tale om en egentlig fravigelse fra lokalplanen. Efter forvaltningens retningslinjer for lokalplandispensationer (TMU 21. august 2017) kan der dispenseres fra kompetencenormer, hvis lokalplanens forudsætninger herfor er opfyldt, jf. nedenfor under beskrivelse af lokalplanen.

Bygningen og dens omgivelser
Administrationsbygningen er opført i 1902 med en tappehal på bagsiden (mod vest). I 1927 blev tagkonstruktionen ændret og bygningen forhøjet med en etage. Produktionshallen er nedrevet i sidste halvdel af 1900-tallet. Vestfacadens to øverste etager fremtræder lukkede og med få originale elementer, mens facaderne mod nord, syd og øst fremstår mere intakte. Administrationsbygningen ligger tilbagetrukket fra Vesterfælledvej. Lokalplanen muliggør en ny bebyggelse langs vejen, der sammen med Administrationsbygningen vil danne en lille, åben karré omkring den tidligere forplads.

Lokalplanen
Carlsberg Byen er omfattet af lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” med tillæg 6 vedtaget af Borgerrepræsentationen den 21. december 2016. En af lokalplanens hensigter er, at eksisterende herlighedsværdier i form af bebyggelse mv. skal bevares og medvirke til at fastholde områdets egenart og give det sin egen identitet. Ændringer af bygninger, der er udpeget som bevaringsværdige, forudsætter dispensation. Lokalplanen beskriver, at kommunen kan give dispensation til større åbninger med glaspartier i stueetagen, for at give dagslys til nye funktioner og for at skabe et godt samspil med de tilstødende byrum. Kommunen kan herudover give dispensation til ændring af de bevaringsværdige bygninger med større åbninger oppe på etagerne, for at sikre dagslys til nye funktioner, når ændringerne sker i nøje respekt for bygningens arkitektoniske særpræg.

Byggeønsket
Carlsberg Byen P/S og deres rådgivere har i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet et skitseprojekt til ombygning af Administrationsbygningen. Projektet indeholder fælleshus i kælder, stueetage og på 1. sal og i alt 36 private ungdomsboliger på 2. og 3. sal. Fælleshusdelen vil indeholde beboerlokaler mv. jf. lokalplanens bestemmelse om fællesarealer til nyt boligbyggeri.

Projektet forudsætter dispensation fra lokalplanens § 5, stk. 1, pkt. b til nedrivning af en tilbygget elevatorskakt og fra § 6, stk. 8, pkt. a til en række facademæssige ændringer, jf. skema med oversigt over ændringer/dispensationer. Der henvises i øvrigt til bilag 2a og 2b samt bilag 4.

Skema med oversigt over ændringer/dispensationer og forvaltningens begrundelse

 

ÆNDRING/DISPENSATION

BEGRUNDELSE

(A)

Elevatorskakt på bagsiden (vest) fjernes.

Dagslys til boliger og fælleshus.

Elevatorskakt er ikke original.

(B)

Nye vinduespartier, kviste og altaner på bagsiden (vest), 2. og 3. sal.

Dagslys til boliger. Altaner øger bolig-kvalitet. Stor del af facaden på 2. og 3. sal fremstår lukket og uden detaljer.

(C)

Tilbygning på bagsiden (vest) får nye glasfacader og tag/tagterrasse.

Bliver ”vinterhave” og hovedadgang til fælleshus. Fremtræder åbent og inviterende.

(D)

En dør på bagsiden (vest) udvides.

Gode adgangsforhold.

(E)

Murede skorstene udskiftes med ventilations-kasser beklædt med skifer.

Nye ventilationskasser rummer al ventilation og teknik. Hermed undgås yderlige teknik på taget. Kasserne har samme format som de oprindelige skorstene og samme beklædning (skifer) som taget.

(F)

Skodder i frontspidser på facaden mod Vesterfælledvej (øst) erstattes med vinduer.

Dagslys til boliger på 3. sal.

(G)

Små kviste på taget mod Vesterfælledvej (øst) erstattes med ateliervinduer.

Dagslys til boliger på 3. sal.

(H)

Små kviste på taget mod nord og syd udskiftes med større kopier.

Dagslys til funktioner på 3. sal. Det er nødvendigt at gøre kvistene lidt større, for at få plads til isolering.

Anbefaling af dispensation
Kommunen kan meddele dispensation fra en lokalplans bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1.

Forvaltningen anbefaler de foreslåede ændringer af Administrationsbygningen, da ændringerne vil bidrage til at skabe gode adgangsforhold, mulighed for visuel kontakt mellem fælleshus og byrum og desuden vil sikre tilstrækkelige dagslysforhold til boliger mv. Herudover vil ændringerne bidrage til større bolig-kvalitet og til at skjule nødvendig teknik på taget. Der henvises i øvrigt til skemaet med oversigt over ændringer/dispensationer.

Naboorientering
Dispensationerne har i overensstemmelse med planlovens § 20 været i naboorientering (hvor naboer og andre har lejlighed til at fremkomme med bemærkninger, før der kan dispenseres) i perioden fra den 17. april 2018 til den 8. maj 2018.

Forvaltningen har modtaget bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg, der tilslutter sig de foreslåede dispensationer men vurderer, at de foreslåede ateliervinduer i taget i østfacaden (pkt. G i skemaet) er alt for dominerende og ændrer den oprindelige arkitektur. Lokaludvalget foreslår, at der anvendes vinduestyper, som bedre kan indpasses i den oprindelige arkitektur, for eksempel ”fredningsvinduer” (en kopi af de gamle, buede tagvinduer i støbejern). Lokaludvalget bemærker herudover, at det kommende nybyggeri mod Vesterfælledvej bør trækkes tilbage, så Administrationsbygningen kan komme til sin ret, og så den eksisterende plads foran bygningen kan blive en åben invitation ind til Carlsberg Byen. Der henvises i øvrigt til bilag 3.

Forvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen er enig i, at små tagvinduer, som for eksempel fredningsvinduer”, umiddelbart kan indpasses i tagfladen. For at opfylde behovet for dagslys til ungdomsboliger i tagetagen vil det dog være nødvendigt med større vinduespartier (de små boliger får kun dagslys fra én side). Forvaltningen vurderer, at de foreslåede ateliervinduer er den mest diskrete løsning, som samtidigt opfylder behovet for dagslys til boligerne. Ateliervinduer har smalle, sortmalede støbejernsprofiler og kan integreres diskret i den skiferbelagte tagflade. Carlsberg Byen P/S’s arkitektrådgiver oplyser, at de foreslåede ateliervinduer kan reduceres med 15 % i bredden og stadig sikre tilstrækkeligt dagslys til boligerne. Forvaltningen anbefaler derfor dispensation til ateliervinduer, som er reducerede med 15 % i bredden i forhold til det ansøgte.

Det kommende nybyggeri mod Vesterfælledvej (som lokaludvalget ønsker, bliver trukket tilbage) indgår ikke i naboorienteringen. Forvaltningen kan dog oplyse, at byggefeltet er trukket lidt tilbage, så Administrationsbygningens sydlige ende og det nye gårdrum er synlig fra Vesterfælledvej.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sammen med byggetilladelsen til projektet meddele dispensation til at fjerne en ekstern elevatorskakt samt til en række facadeændringer som ansøgt, jf. bilag 2b, dog med vilkår om, at ateliervinduernes bredde reduceres med 15 %.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2018 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top