Mødedato: 15.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Muligheder for mere fuldstændige miljøkonsekvensvurderingsrapporter til lokalplaner

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage notat om mulighederne for at stille krav om fuldstændig kortlægning af giftstoffer i jordbunden i forbindelse med udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderingsrapporter til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at notat om muligheder for at stille krav om fuldstændig kortlægning af giftstoffer i jordbunden i forbindelse med udarbejdelsen af miljøkonsekvensvurderingsrapporten (bilag 3) tages til efterretning.
  2. at der hermed er gjort op med 'Medlemsforslag om mere fuldstændige miljøkonsekvensvurderingsrapporter til lokalplaner' stillet af Enhedslisten den 29. oktober 2020 (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 29. oktober 2020 medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder sag til politisk behandling, der belyser mulighederne for, at der forud for godkendelse af lokalplaner for byggeri på giftgrunde kan stilles krav om en fuldstændig kortlægning af giftstoffer i jordbunden i forbindelse med udarbejdelsen af miljøkonsekvensvurderingsrapporten, hvortil alle væsentlige kilder til viden om giftstofferne inddrages.

Løsning

Den lovgivning, der kan være relevant at undersøge i forhold til at stille krav til bygherre om undersøgelse af giftstoffer i jordbunden, er: Lov om miljøvurdering af planer/programmer og af konkrete projekter (VVM) samt jordforureningsloven. I miljøvurderingsloven er der to typer miljøvurderinger, henholdsvis (1) miljøvurdering af planer/programmer og (2) miljøvurdering af konkrete projekter (VVM). Miljøvurderinger efter miljøvurderingsloven sker på et overordnet niveau afhængigt af planens og projektets detaljeringsgrad. Processen med miljøvurdering af konkrete projekter, som er optaget på lovens bilag, og efterfølgende tilladelse til disse, er ikke en del af lokalplanprocessen, men foregår i visse sager parallelt.

I den efterfølgende bygge- og anlægsproces, hvor projekterne er detailprojekteret, skal der indhentes konkrete myndighedsgodkendelser, herunder bl.a. byggetilladelse efter byggelovgivningen og på kortlagte forureningsgrunde en tilladelse efter jordforureningslovens § 8. En tilladelse efter jordforureningsloven indebærer en mere detaljeret kortlægning og evt. krav om nødvendige foranstaltninger til imødegåelse af en forurening.

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt de juridiske muligheder i disse to love for at stille krav til bygherre om en fuldstændig kortlægning af giftstoffer i jordbunden inden eller i forbindelse med tilvejebringelse af en lokalplan og ved opførelse af byggeri.

Miljørapporten til lokalplaner og miljøkonsekvensrapporten af det konkrete projekt skal følge gældende lovgivning. Ifølge miljøvurderingsloven skal myndigheden afpasse detaljeringsniveauet for de krævede oplysninger mv. efter den pågældende plans detaljeringsniveau, hvad den indeholder, og dens placering i et eventuelt større kompleks af planer.

Det vil derfor efter gældende regler i lovgivningen ikke være muligt at stille krav om en fuldstændig kortlægning af giftstoffer i jorden i forbindelse med miljøvurderingen af lokalplaner og konkrete projekter. Det skyldes, at det som udgangspunkt vil være uproportionalt. Ifølge proportionalitetprincippet må forvaltningen ikke stille krav om foranstaltninger, som ikke er nødvendige for at kunne træffe en afgørelse. Kravene til dokumentationen skal derfor stå mål med de miljøpåvirkninger i omgivelserne, som projektet forventes at give anledning til. Der vil kun kunne stilles krav til dokumentation på et niveau, som er tilstrækkeligt til at vurdere, om projektet kan realiseres uden væsentlige miljøpåvirkninger. Efter jordforureningsloven skal man ved ansøgning om et konkret byggeprojekt vurdere, hvilke undersøgelser, der er nødvendige i forbindelse med vurderingen af, om der kan gives byggetilladelse. Loven giver derfor ikke mulighed for at stille krav om undersøgelser, der ikke er væsentlige i forbindelse med behandlingen af det ansøgte projekt.

Der henvises i øvrigt til bilag 3.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har taget notatet til efterretning, foretager Teknik- og Miljøforvaltningen sig ikke yderligere.  

 

          Søren Wille

                                                          /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. marts 2021

 

Enhedslisten stillede ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

”at indstillingen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på yderligere oplysning om kortlægning af giftige grunde.”

 

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å.

Imod stemte: A, C, O og V.  

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top