Mødedato: 13.06.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Offentlig adgang til parkeringspladser på Biologisk Institut

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den videre proces i forhold til offentlig adgang til parkeringspladser på Biologisk Institut. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen på baggrund af den foreløbige dialog med Biologisk Institut indgår aftale med instituttet om offentlig adgang til ca. 100 parkeringspladser udenfor almindelig arbejdstid såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag om offentlig adgang til parkeringspladser på Biologisk Institut stillet af Venstre jf. Teknik- og Miljøudvalgets møde den 1. november 2021, samt medlemsforslag om parkering i private parkeringsanlæg stillet af Nye Borgerlige jf. Borgerrepræsentationens møde den 24. marts 2022.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget pålagde den 1. november 2021, ved behandling af medlemsforslag om offentlig adgang til parkeringspladser på Biologisk Institut (bilag 2), Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge muligheden for at indgå aftale om offentlig adgang til parkeringspladser på Biologisk Institut udenfor almindelig arbejdstid. Endvidere pålagde udvalget forvaltningen at undersøge, hvor mange statslige parkeringspladser, der ville kunne komme i betragtning til at konverteres til parkeringspladser for københavnerne udenfor almindelig arbejdstid.

På møde den 24. marts 2022 pålagde Borgerrepræsentationen, ved behandling af medlemsforslag om parkering i private parkeringsanlæg (bilag 3), Teknik- og Miljøforvaltningen at ”udarbejde en indstilling til politisk behandling, der redegør for mulighederne for, at borgere med beboerlicens til parkering i en af Københavns parkeringszoner, kan få mulighed for at benytte private parkeringsanlæg udenfor normal arbejdstid”.

Løsning

Mulighed for aftale med Biologisk Institut

For så vidt angår medlemsforslaget om offentlig adgang til parkeringspladser på Biologisk Institut, har forvaltningen været i dialog med instituttet om muligheden for at indgå aftale om offentlig adgang til instituttets parkeringspladser.

Biologisk Institut har tilkendegivet overfor forvaltningen, at instituttet er indstillet på at indgå i videre dialog om indgåelse af en aftale med kommunen der giver offentlig adgang til et endnu ikke fastsat antal pladser for licenshavere i zone Indre Nørrebro, hvor Biologisk Institut er beliggende.

Instituttet stiller som betingelse for en aftale, at en række parkeringspladser tættest på instituttet bliver reserveret til instituttets egne brugere 24 timer i døgnet, alle ugens syv dage hele året.

Instituttet lægger desuden vægt på, at dets medarbejdere har samme adgang til parkering ved tidligt fremmøde på arbejdspladsen som i dag. Derfor stiller instituttet som betingelse, at ordningen kan være gældende på hverdage kl. 17.00 – 07.00, så beboere, der måtte ønske at parkere ved instituttet, har flyttet deres biler inden arbejdsdagen begynder. Instituttet er indstillet på at lade ordningen gælde hele dagen i weekender og på helligdage. Instituttet forudsætter videre, at borgerne har gyldig parkeringslicens til det pågældende område (Indre Nørrebro), og at licenshavernes data kan deles med det private parkeringsfirma, som fører kontrol på instituttets parkeringsanlæg. Der vil i den videre dialog være behov for at afklare, hvordan disse forudsætninger kan imødekommes på en måde, som er i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen.

På den baggrund foreslår, at forvaltningen søger at indgå aftale med instituttet om offentlig adgang for beboere med licens til parkeringszone Indre Nørrebro til ca. 100 parkeringspladser på instituttets parkeringsanlæg på Ole Maaløes Vej udenfor almindelig arbejdstid, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale. Antallet af pladser vil blive afklaret i den videre dialog med instituttet og det private parkeringsfirma, der fører kontrol på anlægget.

Dialog med Bygningsstyrelsen om offentlig adgang til statslige institutioners parkeringsanlæg

Parallelt med dialogen med Biologisk Institut, har forvaltningen været i dialog med Bygningsstyrelsen for at undersøge, hvor mange statslige parkeringspladser, der ville kunne konverteres til p-pladser for københavnerne udenfor almindelig arbejdstid.  

Bygningsstyrelsen har, på baggrund af en kortlægning af mulighederne for at udleje parkeringspladser ved statslige institutioner til beboere med parkeringslicens til offentlig vej, tilkendegivet overfor forvaltningen, at der ikke er mulighed for at give offentlig adgang til disse arealer. Bygningsstyrelsen begrunder dette med, at langt de fleste parkeringsarealer, ved ministerier og styrelser med adresse i København, ligger i parkeringshuse eller baggårde, hvor der kræves adgangskort for at komme ind. Her vejer Bygningsstyrelsens hensyn til sikkerhed tungere end hensynet til københavnske licenshaveres mulighed for parkering.

Det er således ikke muligt for Københavns Kommune at indgå direkte aftale med Bygningsstyrelsen om offentlig adgang til statslige institutioners private parkeringsanlæg.

Licenshaveres adgang til private parkeringsanlæg udenfor normal arbejdstid

Forvaltningen er vejmyndighed på offentlig vej indenfor kommunens grænser. Det indebærer bl.a., at forvaltningen udsteder beboerlicenser og fører parkeringskontrol med parkering på offentlig vej og på privat fællesvej. Kommunen har ikke bemyndigelse til at føre parkeringskontrol med parkeringsforhold på privat grund, eller til af egen kraft at indgå aftaler med private grundejere om leje af pladser i private parkeringsanlæg, til brug for beboere med licens til parkering på offentlig vej.

Der skal foreligge konkret bemyndigelse fra politisk hold før forvaltningen kan indgå aftale med privat grundejer om leje af parkeringspladser på privat grund.

Såfremt licenshavere måtte ønske at indgå aftale med privat grundejer om leje af parkeringspladser på privat areal, står det parterne frit for at indgå sådanne aftaler uden kommunens indblanding.

Skulle der blive truffet politisk beslutning om, at forvaltningen skal afsøge mulighederne for indgåelse af aftaler mellem kommunen og private grundejere, vil dette arbejde have et omfang og kompleksitet, der forudsætter, at der bestilles et budgetnotat forud for kommende budgetforhandlinger.

Politisk handlerum

For at forvaltningen kan indgå i videre dialog med Biologisk Institut, samt afsøge mulighederne for indgåelse af aftaler mellem kommunen og private grundejere, forudsætter det, at der bestilles budgetnotater med henblik på, at Borgerrepræsentationen kan afsætte finansiering i en kommende budgetaftale.

Udvalget kan, i relation til både spørgsmålet om offentlig adgang til p-pladserne på Biologisk Institut og spørgsmålet om kortlægning af mulig adgang til private parkeringsanlæg, beslutte, at der ikke skal bestilles budgetnotater. I så fald vil forvaltningen betragte begge sager som afsluttet og vil ikke foretage sig yderligere.

Forvaltningen vurderer ikke, at der er politisk råderum i forhold til spørgsmålet om adgang til statslige institutioners parkeringsanlæg. Her er det forvaltningens vurdering, at Bygningsstyrelsens stillingtagen må tages til efterretning, jf. bilag 4.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da gennemførelse af såvel offentlig adgang til parkeringspladser ved Biologisk Institut som offentlig adgang til private parkeringsanlæg udenfor almindelig arbejdstid vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetforlig.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2023, hvis udvalget ønsker det.

                             Søren Wille

                                                                                     / Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. juni 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne støtter øget adgang til parkeringspladser ved offentlige institutioner, såvel som ved private arbejdspladser – men det er væsentligt for os at de pladser der gives adgang til, er forbehold Københavnerne, dvs. bruger med beboer parkeringslicens (som det er tilfældet i forhold til Biologisk Institut). ”

Til top