Mødedato: 12.11.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Miljøkonsekvensrapport for Oiltanking Copenhagen A/S på Prøvestenen til offentlig høring, Amager Øst

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Miljøkonsekvensrapport for Oiltanking Copenhagen A/S (OTC Syd) på Prøvestenen med tilhørende udkast til miljøgodkendelse skal i høring i otte uger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at, Miljøkonsekvensrapport for OTC Syd på Prøvestenen med tilhørende udkast til miljøgodkendelse fremlægges i offentlig høring i otte uger.

     

Problemstilling

OTC har ansøgt om genoptagelse af Shells tidligere aktiviteter på Prøvestenen med import, oplagring og distribution af flybrændstof samt distribution af benzin og diesel med lastbiler. Projektet er af en sådan karakter og størrelse, at det kræver, at miljøpåvirkninger belyses i en undersøgelse før etablering og drift. Miljøkonsekvensrapporten (tidligere kaldet VVM-redegørelse). VVM dækker over vurdering af virkninger for miljøet, som er en redegørelse for, hvordan et bygge- eller anlægsprojekt vil påvirke det omgivende miljø. Miljøkonsekvensrapporten skal indeholde en grundig belysning af alle de relevante miljøforhold og de nødvendige afværgetiltag for at sikre, at miljølovgivningens regler er overholdt under anlæg og drift. I dette tilfælde har OTC hyret Rambøll til at udarbejde rapporten (bilag 2).

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet udkast til miljøgodkendelse, hvor vilkår til etablering og drift fastlægges. Miljøgodkendelsen udgør jf. loven den tilladelse, som myndigheden skal give efter miljøvurderingsloven i den konkrete sag.   

Kompetencen for sager med VVM-pligt er delegeret til Teknik-og Miljøudvalget. Udvalget skal derfor godkende, at miljøkonsekvensrapporten belyser miljøforholdene tilstrækkeligt med udgangspunkt i forvaltningens afgrænsningskrav, og at udkastet til miljøgodkendelse derfor kan sendes i offentlig høring.

Der er tale om en myndighedsproces, hvor ansøger har et retskrav på at få sagen behandlet. Udvalget kan ikke beslutte, at projektet ikke kan gennemføres, da projektet er i overensstemmelse med landsplanlægningen, og samtidig kan opfylde den miljømæssige lovgivning under etablering og drift.

Løsning

Forvaltningen har gennemgået rapporten med henblik på at afgøre, hvorvidt rapporten redegør fuldstændigt og i tilstrækkelig høj kvalitet for de relevante miljøparametre iht. miljøvurderingslovens krav, og har samtidig vurderet placeringen i forhold til omgivelserne.

Forvaltningen tilslutter sig rapportens konklusion om, at projektet med de indbyggede afværgeforanstaltninger og vilkår i miljøgodkendelse kan ske uden væsentlig påvirkning på miljø og omgivelser. Det er forvaltningens vurdering, at miljøkonsekvensrapporten opfylder miljøvurderingslovens krav til indhold og kvalitet, og derfor kan sendes i offentlig høring i otte uger med tilhørende udkast til miljøgodkendelse.

Projektet er i overensstemmelse med det eksisterende landsplandirektiv, kommuneplan og lokalplan, som udlægger området til virksomheder med særlige beliggenhedskrav (risikobetonet aktivitet). Plangrundlaget medfører, at virksomheder må placeres selvom de kan have en stor miljøpåvirkning, og kommunen må kun stille miljømæssige krav som sikrer, at virksomheden kan drives miljømæssigt forsvarligt inden for de regler, der gælder i netop dette område.

Når virksomheden opfylder både den planlægningsmæssige og miljømæssige lovgivning, kan kommunen ikke afvise projektet. Landsplandirektivet er en bindende ramme for indholdet af den kommunale planlægning, og på Prøvestenen skal kommunen tillade virksomheder - også med en relativ stor miljøpåvirkning. 

Der er allerede i dag en konsekvenszone rundt om Prøvestenen, som betyder, at der ved en planlægning i nærheden skal tages højde for betydningen af de eksisterende virksomheder. Det er ikke til at sige om denne miljøgodkendelse vil give yderligere restriktioner for kommende planlægning, da konsekvenserne fra de øvrige virksomheder ikke er kendte. Kløverparken i den umiddelbare nærhed af Prøvestenen er angivet som et perspektivområde i kommuneplanen, der tidligst kan udvikles efter 2027 under forudsætning af, at der er en tilfredsstillende tilgængelighed med kollektiv trafik, biler, cykel og gang. Det vil først være aktuelt at belyse de eksisterende virksomheders betydning, når denne udvikling kan realiseres ved en konkret planlægning. Forvaltningen kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, hvilke konsekvenser projektet vil have for fremtidig byudvikling i Kløverparken.

Rapportens konklusioner

Miljøkonsekvensrapporten for OTC Syd er udarbejdet i henhold til Miljøvurderingslovens krav og i henhold til Københavns Kommunes krav til indhold (bilag 4). Andre berørte myndigheder og offentligheden er blevet hørt (bilag 5), og deres bemærkninger er inddraget i, hvilke krav som er stillet til undersøgelse af miljøkonsekvenser i rapporten.

Det ansøgte er i overensstemmelse med arealanvendelsen i gældende lokalplan nr. 326 for Prøvestenen, som udmønter kommuneplanens og landsplandirektivets udpegning af området til virksomheder med særlige beliggenhedskrav.

Bygherres miljøkonsekvensrapport redegør for projektets forventede miljøpåvirkninger i anlægs- og driftsfasen. For driftsfasen undersøges relevante miljøpåvirkninger f.eks. trafik, luftemissioner og lugt, jord og grundvand, naturforhold og Natura 2000 områder, klimatiske forhold samt befolkning og sundhed. Miljøkonsekvensrapporten redegør for, at der for miljøparametrene i anlægs- og driftsfasen alene er tale om miljøpåvirkninger på omgivelserne, der har karakter af at være ubetydelige eller små.

Projektet vil i driftsfasen dagligt medføre, at 35 lastbiler med farligt gods kører til og fra Prøvestenen. Lastbilerne skal benytte de af politiet oplyste ruter enten via Uplandsgade eller Amager Strandvej. På Uplandsgade og Amager Strandvej kører dagligt 1000 lastbiler. Ændringen vil give anledning til et øget støjniveau langs Amager Strandvej på ca. 0,1-0,7 dB, hvilket i rapporten vurderes at være ubetydelig og ikke hørbar.       

Anlægget vil ved daglig drift ikke påvirke naturområder eller nærmeste internationale Natura 2000-område, som er beliggende ca. 4,5 km fra projektområdet. Der er i rapporten regnet på, om et worst-case-udslip af olieprodukt vil kunne påvirke nærmeste Natura 2000-område. Rapporten redegør for, at der med virksomhedens indbyggede afværgeforanstaltninger, ikke kan forventes at være væsentlig negativ påvirkning af Natura 2000-området i et uheldsscenarie.

Risikomyndighederne hhv. Københavns Kommune, Politi, Arbejdstilsyn, Beredskabsstyrelsen og Hovedstadens Beredskab sagsbehandler parallelt virksomhedens anmeldelse som risikovirksomhed. Risikomyndighederne skal meddele hver sin risikoaccept, men det skal tilstræbes, at det sker tidsmæssigt nogenlunde samtidigt. Udkast til risikoaccept fra Københavns Kommune er integreret i udkast til miljøgodkendelse.

Miljøkonsekvensrapporten viser, at virksomhedens lovpligtige risikozoner ikke øger den eksisterende zone på 500 meter fra Prøvestenen, hvor der skal tages hensyn til virksomheder med særlige beliggenhedskrav efter landsplandirektivets fingerplan 2017. Virksomhedens lokalisering medfører derfor ikke nye arealbegrænsninger, som kommunen skal tage højde for.

Ved værst tænkelige uheld kan der, ifølge miljøkonsekvensrapporten, dog være trykpåvirkninger i en zone på 900 meter omkring OTC Syd, men det medfører ikke nogen nye restriktioner for eksisterende og allerede planlagt anvendelse. Det betyder kun, at ved nye planer inden for zonen skal risikomyndighederne høres, og de kan komme med anbefalinger til f.eks. anvendelse af specielt glas, der skal indarbejdes i planen.

Rapporten redegør for, at risikoen fra anlægget er tilladelig og på et acceptabelt niveau for benyttelse af eksisterende anvendelse og i lokalplan fastlagte aktiviteter inden for risikozonerne, dvs. lystbådehavn, kolonihaver og det eksisterende erhvervsområde omkring Prøvestenen, uden yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Udkast til miljøgodkendelse

Forvaltningen stiller i udkast til miljøgodkendelse de nødvendige vilkår på baggrund af miljøkonsekvensrapporten for at sikre, at anlægget lever op til en høj miljøstandard med bedst anvendelig teknologi og bidrager til at undgå og begrænse miljøpåvirkninger fra anlægget således, at det kan drives miljømæssigt forsvarligt.

Forvaltningen har stillet krav til indretning og drift, som skal sikre håndtering af produkt under operationer. Det gælder for indretning og drift af tankgårde, tanke og rørsystemer samt påfyldningsplads og pumpninger til/fra skib.

Der er, for at sikre det omkringliggende miljø, bl.a. stillet vilkår i udkast til miljøgodkendelse om specifikke krav til de tanke der skal oplagre benzin, så de er forsynet med flydetag og dobbelt kantforsegling og etablering af dampgenvindingssystem således at benzindampe opsamles og returneres til oplagringstankene. Desuden vilkår om, at størrelsen af tankgårde skal kunne rumme tankenes indhold.

Forvaltningen har i forhold til risiko stillet vilkår om, at OTC skal have et sikkerhedsledelsessystem, som skal følges og anvendes aktivt i virksomhedens drift, og at ændringer udover 1:1 risikovurderes og godkendes af tilsynsmyndigheden før de igangsættes. Forvaltningen har endvidere stillet krav om, at OTC løbende skal arbejde med at forøge sikkerheden og reducere risici, hvor det er praktisk og teknisk muligt og økonomisk proportionelt med den opnåede gevinst.

Forvaltningen vurderer, at miljøpåvirkninger fra anlægget, der er redegjort for i miljøkonsekvensrapporten, er håndteret miljømæssigt forsvarligt med de stillede vilkår i udkast til miljøgodkendelse.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen en offentlig høringsproces af miljøkonsekvensrapporten samt udkastet til miljøgodkendelsen i otte uger efter miljøvurderingslovens bestemmelser via kommunes hjemmeside blivhoert.kk.dk samt plansystem.dk. Bygherre vil stå for et borgermøde i høringsperioden med deltagelse af Københavns Kommune.

Efter høringsperioden samles høringssvar i en hvidbog med VVM-redegørelsen og bilag samt forvaltningens bemærkninger. Teknik- og Miljøforvaltningen vil derefter forelægge hvidbog til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen kan herefter udstede den endelige miljøgodkendelse til virksomheden.

 

Pernille Andersen

                                       / Hans Christian Karsten          

                     

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. november 2018

Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at uddybe CO2-konsekvenserne i forbindelse med anlæg og drift af virksomheden”.

Ændringsforslaget blev vedtaget med seks stemmer mod en. Fire medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: I.
Undlod: A og C.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top