Mødedato: 09.04.2018, kl. 16:40
Mødested: Dansk Arkitektur Center (DAC), Strandgade 27B, 1401 København K

Endelig beslutning af to fælles gårdhaver i Valby og Nordvest

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om byfornyelsesforslagene til to fælles gårdhaver i Bredahlsvejkarréen (Valby) og Nattergalevejkarréen (Nordvest) skal endelig vedtages, jf. bilag 1-2.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Bredahlsvejkarréen (Vigerslev Allé 76-78, Peder Hjorts Vej 2-10, Lyshøj Allé 15-17 og Bredahlsvej 1-9) vedtages endeligt, jf. bilag 3, og der på den baggrund forventes afholdt udgifter for i alt 4,2, mio. kr., jf. økonomiafsnittet.
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Nattergalevejkarréen (Nattergalevej 38-90, Mågevej 44-62, Ørnevej 57-61, Musvågevej 20-22, Glentevej 71 og Vibevej 28-30) vedtages endeligt, jf. bilag 4, og der på den baggrund forventes udgifter for i alt 8,4 mio. kr., jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede henholdsvis den 6. og 27. november 2017 at sende byfornyelsesforslag til fire gårdhaver i høring og til afstemning for at undersøge opbakningen hertil. To af gårdhaverne, Bechgaardsgadekarréen og Petersborgvejkarréen, opnåede ikke den nødvendige opbakning og indstilles derfor ikke. Borgerrepræsentationen skal herefter tage endelig stilling til byfornyelsesforslagene om at etablere de to gårdhaver Bredahlsvejkarréen og Nattergalevejkarréen. Hvis der ikke er den nødvendige politiske opbakning, standes projekterne.

Løsning

For at sikre københavnerne adgang til rekreative arealer, etablerer Københavns Kommune fælles gårdhaver. Etableringen af gårdhaverne sker med hjemmel i byfornyelsesloven, hvis formål er at give kommunerne mulighed for at udvikle og omdanne områder, bygninger og friarealer. De fælles gårdhaver bliver til i dialog med beboerne, og bidrager til at realisere målene i ”Fællesskab København” ved at gøre København grønnere, give gårdhaverne forskellig karakter og skabe gode rammer for et bæredygtigt liv og fællesskaber. Beboere og/eller ejere i de to karréer har søgt Københavns Kommune om at få etableret en fælles gårdhave. Begge karréer lever op til byfornyelseslovens støttekriterier om, at gården dækker mindst to matrikler, hovedsageligt består af ældre ejendomme fra før 1960, ikke har overvægt af støttet byggeri og har utidssvarende friarealer i dag. Forslagene til de to gårdhaver (bilag 3-4) har været i otte ugers offentlig høring og til afstemning via e-Boks. Processen fremgår af bilag 5.

Forhold i gårdene
Fælles for de to gårdhaveprojekter er, at gårdene tilføres mere bynatur, bedre lege- og opholdsmuligheder og håndtering af regnvand, affald, cykler og tørring af tøj. Der nedlægges ingen parkeringspladser i gårdene.

I Bredahlsvejkarréen plantes 11 nye træer, 1 bevares og 1 fældes efter beboernes ønske, da det optager uhensigtsmæssigt meget plads og skygger. Beplantningen vil være kendetegnet ved buske, mindre træer, slyngplanter og stauder.

I Nattergalevejkarréen er der i dag omkring 65 træer, hvoraf 23 træer vurderes at være er i dårlig vækst og fældes og 21 vurderes at være bevaringsværdige og indpasses i det nye anlæg. Af de resterende træer bevares og indpasses de træer, som detail-projekteringen af det nye anlæg viser, kan bevares, under hensyntagen til udformning af det nye terræn og klimatilpasningsløsningerne. Der plantes nye træer, så gårdhaven rummer flere træer end før renoveringen. De nye træer sikrer en robust beplantning med større artsvariation og aldersspredning. Herudover finansierer beboerne selv et vaskeri med regnvand.

Opbakning
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 27. april 2015, at mere end 2/3 (66,7 %) af de afgivne stemmer skal være for en fælles gårdhave, og at ejendomme med flertal af ja-stemmer skal repræsentere mindst halvdelen af bruttoetagearealet. Reglen om ja-ejendommes bruttoetageareal har til hensigt at sikre erhvervsejendomme og beboelsesejendomme med få beboere indflydelse på afstemningen. I begge karréer er kriterierne opfyldt, og der er således opbakning til gårdhaverne. Resultaterne er uddybet i nedenstående tabel og bilag 6.

Opgørelse fordelt på afgivne og mulige stemmer

Mulige stemmer

Afgivne stemmer

Stemme-

procent

Antalja-

Stemmer

Antal nej-

stemmer

Ja-stemmer

(% af afgivne)

Bredahlsvejkarréen

122

98

80 %

96

2

98 %

Nattergalevejkarréen

315

203

64 %

195

8

96 %


Høring
Bredahlsvejkarréen har været i høring fra 17. november 2017 til 19. januar 2018 og Nattergalevejkarréen har været i høring fra 8. december 2017 til 5. februar 2018. Høringssvarene fordeler sig som vist i nedenstående tabel og fremgår af bilag 7. Forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 8.

Fordeling af antal høringssvar på karréer

 

Holdning til det samlede projektforslag

Høringssvar afgivet af

I alt

Positive

Negative

Neutrale

Beboere

Bestyrelser og Ejere

Bredahlsvejkarréen

10

6

0

4

10

0

Nattergalevejkarréen

12

2

1

9

12

0

I begge karréer er projektforslagene blevet til gennem dialog, workshops og skitsemøder med beboerne. Skitserne er rettet til efter de beboerønsker, der kunne opnås bred opbakning til blandt de fremmødte. De indkomne ændringsforslag drøftes og prioriteres med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen, og hvis der er opbakning og økonomi til det, vil de blive realiseret.
 
Bredahlsvejkarréen
I høringssvarene for Bredahlsvejkarréen foreslår to, at der etableres flere cykelparkeringspladser i gården, mens en mener, at der er nok pladser i gården, da cykelkældrene er ubrugte. En foreslår, at det eksisterende legetårn bevares.
Forvaltningens bemærkning til høringssvarene: Der har været knap 20 beboere på skitsemøderne, og her har været opbakning til den fremlagte skitse. Der er blevet argumenteret for, at der er frie pladser i cykelkældrene og de fremmødte har samtidig haft et bredt ønske om at fjerne klatretårnet. Det projekterede forslag fastholdes derfor.

Nattergalevejkarréen
I høringssvarene for Nattergalevejkarréen foreslås det, at der etableres overdækkede cykelparkeringspladser og at renovationen flyttes.
Forvaltningens bemærkning til høringssvarene: Overdækket cykelparkering vil blive drøftet med beboerne på skitsemøder og indarbejdet i forbindelse med detailprojekteringen, hvis anlægsøkonomien tillader det. Forslagene om at ændre placeringen af renovationsområderne bliver imødekommet, og renovationsområdet ved Nattergalevej nr. 58 flyttes derfor til nr. 54, hvilket medfører en mere ligelig fordeling i gården.

Orientering om standsning af gårdhaver
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 6. og 27. november 2017 at sende byfornyelsesforslagene for Bechgaardsgadekarréen og Petersborgvejkarréen til høring og afstemning. Begge karréer har komplicerede forhold med mange ejere, opdelte gårdrum og parkering. Gårdprojekterne opnåede ikke den nødvendige opbakning fra mere end 2/3 af de afgivne stemmer og standses derfor. I Bechgaardsgadekarréen er 60,4 % af de afgivne stemmer for en fælles gårdhave og 82,1 % har stemt. I Petersborgvejkarréen er 64,7 % af de afgivne stemmer for en fælles gårdhave og 91,3 % har stemt. Forvaltningen arbejder på den baggrund ikke videre med de to gårdhaveprojekter.

Økonomi

Anlægsbevillingerne til de to fælles gårdhaver er finansieret af den flerårige byfornyelsesramme, som forvaltningen indstiller til løbende. Udgiftsbevillingerne til gårdhaverne indgår i Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. bilag 9. Byfornyelse anlæg er den bevillingstype, som omfatter bygningsfornyelser, gårdhaver og områdefornyelser. De samlede udgifter til at etablere gårdhaverne følger Byggeomkostningsindekset for boliger, jf. lov om byfornyelse af 3. oktober 2016 § 47. Herved inflationsreguleres budgettet i forhold til priser og lønninger i 2018.
I overensstemmelse med de gældende støttevilkår afholder beboerne selv driftsudgifterne.

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Byfornyelse, anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal i 2018. Dette projekt var ikke en del af porteføljen da forvaltningen udarbejdede listen over projekter der kunne sættes i bero jf. TMU behandling 29. januar 2018.

Økonomien for de to gårdhaveprojekter er uddybet i bilag 9.

Videre proces
Ejere og beboerrepræsentanter inddrages i forbindelse med detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaverne forventes færdiganlagte i efteråret 2019.

Pernille Andersen                                                                  /Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. april 2018 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver.”

Til top