Mødedato: 06.03.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Overtagelse af private fællesveje til offentlig vej omkring Randbølvej, Vanløse

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til overtagelse af delstrækninger af private fællesveje til offentlig vej omkring Randbølvej i Vanløse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Ådalsvej, del af Katrinedalsvej (mellem Randbølvej og Ådalsvej), del af Vanløse Allé (mellem Bangsbovej og Ådalsvej) og del af Bangsbovej (mellem Apollovej og Vanløse Allé) gøres til offentlig vej (bilag 2).
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre partshøring og træffe endelig afgørelse om overtagelse af den private fællesvej, når partshøringen er afsluttet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 21. august 2017 en indstilling om overtagelse af private fællesveje omkring Randbølvej på grund af mængden af gennemkørende motortrafik. Udvalget sendte indstillingen tilbage til forvaltningen med anmodning om at få undersøgt alternative muligheder for at nedbringe trafikken.

På baggrund af fornyede undersøgelser med ekstern bistand fastholder forvaltningen forslaget om overtagelse af private fællesveje omkring Randbølvej af hensyn til trafikmængden.

Løsning

Kommunen er jf. lov om private fællesveje § 58 forpligtet til at overtage private fællesveje, hvis den gennemkørende motortrafik overstiger 50 %. Alternativt skal kommunen nedbringe den gennemkørende trafik.

Teknik- og Miljøforvaltningen er efter dialog med Økonomiforvaltningen og ekstern rådgiver kommet frem til, at der er to forskellige løsningsmodeller. Løsningsmodellerne er henholdsvis at overtage de private fællesveje til offentlig vej eller at genåbne Randbølvej. For en genåbning af Randbølvej er der nu gennemført trafiksimuleringer, og der foreligger således grundlag for en beslutning. Udvalget skal derfor beslutte at gå videre med den anbefalede overtagelse af de berørte fællesveje eller et alternativ i form af genåbning af Randbølvej.

Baggrund

I 2013 blev Randbølvej delvist lukket og krydset ombygget som følge af Borgerrepræsentationens beslutning den 9. februar 2012 om optimering af busdriften. Som følge af delvis lukning af Randbølvej for gennemkørende trafik i 2013 steg den gennemkørende motortrafik på de omkringliggende private fællesveje. Trafiktællinger viste, at den gennemkørende trafik var så stor, at kommunen på flere vejstrækninger er forpligtiget til at handle. Beboerne i området har oplevet den delvise lukning af Randbølvej som generende, og forvaltningen gennemførte derfor i årene 2013-2015 en række trafikdæmpende foranstaltninger i området. Disse ændringer er blevet evalueret og redegjort for over for udvalget senest med notat på TMU-portalen den 23. juni 2016.

Evalueringen ledte til en undersøgelse foretaget af ekstern rådgiver i marts 2017 af ændringer i den gennemkørende motortrafik i området. Undersøgelsen blev foretaget med henblik på en eventuel overtagelse af delstrækninger af de omkringliggende private fællesveje, jf. lov om private fællesveje § 58, hvorefter kommunalbestyrelsen mindst hvert 5. år skal vurdere, om en privat fællesvej har en sådan betydning for den almene færdsel, at vejen bør optages som offentlig.

Undersøgelsen fra marts 2017 viste, at andelen af gennemkørende trafik, begge retninger tilsammen, er mellem 13 % og 69 %. Udkørselsforbud fra Randbølvej til Rebildvej flytter gennemkørende trafik i retning mod syd fra Randbølvej til parallelvejene Ådalsvej og Bangsbovej, hvor andelen af gennemkørende trafik mod syd er væsentlig højere end i retning mod nord.

Ved en genåbning af Randbølvej vil trafikmønstret ændre sig og den gennemkørende trafik på de private fællesveje vil blive reduceret til under 50 %. Dermed vil der ikke længere være et retskrav om overtagelse af vejene. Det er forvaltningens vurdering, at en genåbning af Randbølvej er den eneste trafikale foranstaltning, der kan nedbringe den gennemkørende trafik på de private fællesveje til under 50 %.

Løsning - overtagelse af private fællesveje

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget vælger at fastholde forvaltningens indstilling fra mødet den 21. august 2017, hvor Ådalsvej, del af Katrinedalsvej (mellem Randbøl vej og Ådalsvej),del af Vanløse Allé (mellem Bangsbovej og Ådalsvej) og del af Bangsbovej (mellem Apollovej og Vanløse Allé) gøres til offentlig vej (bilag2 ).

Det er forvaltningens vurdering, at fastholdelse af delvis lukning af Randbølvej overordnet set er den trafikalt bedste løsning. Det skyldes, at gevinsten for busdriften, som lukningen i 2013 medførte, vil gå tabt, hvis Randbølvej genåbnes. Desuden giver den nuværende indretning af vejene en trafikdæmpende effekt i kvarteret med mindre gennemkørende trafik, da det dæmper smutvejstrafikken. En genåbning vil forøge smutvejstrafikken og forøge trafikken forbi Katrinedalsskolen.

Det er en numerisk set lille stigning i trafikken på de private fællesveje, der har medført at den gennemkørende trafik har oversteget 50 % og forpligter kommunen til at handle. Vejene er allerede trafikdæmpet bedst muligt, og de nuværende trafikmængder er fortsat langt under vejenes kapacitet.

Overtagelsen medfører en driftsudgift, men den er lavere end den merudgift, som genåbning vil koste for busdriften. Overtagelsen af vejene medfører ikke i sig selv trafikale ændringer eller krav til en ændret udformning af vejene.

For grundejerne er det økonomisk set en fordel, at de private fællesveje omklassificeres til offentlige veje, fordi kommunen overtager drift og vedligeholdelse af vejen. Alle grundejere vil blive partshørt i forbindelse med en eventuel overtagelse af de private fællesveje.

Alternativ – genåbning af Randbølvej

Grundejerne på de berørte private fællesveje ønsker, at den gennemkørende trafik på de private fællesveje dæmpes, om nødvendigt ved en genåbning af Randbølvej. Forvaltningen har fået eksterne rådgivere til at udarbejde og konsekvensvurdere et forslag til genåbning af Randbølvej (bilag 3). Forslaget indebærer en ombygning af krydset og trafiksignalerne.

Biltrafikken på Ring 2 i sydgående retning forventes ikke at blive forringet som følge af en genåbning af Randbølvej. I nordgående retning reduceres kapaciteten i signalanlægget med omkring 30 % i myldretiden i forhold til dagens situation, hvilket vil medføre en gennemsnitlig øget rejsetid på 15-20 sek. pr. køretøj. Forøgelsen i rejsetid forventes at blive et par sekunder mindre i detailprojekteringen. Dog vil der stadig være en markant mindre kapacitet i nordgående retning på Ring 2 i forhold til dagens situation. Samlet set vurderes forslaget at give mindre gener for trafikken på Ring 2.

På baggrund af oplysninger fra Movia vurderer Økonomiforvaltningen, at den foreslåede genåbning af Randbølvej kan medføre en merudgift for busserne på op til 390.000 kr. pr. år på grund af langsommere busdrift. Dette såfremt bussernes nuværende driftsniveau fastholdes. Forvaltningen forventer, at den nuværende numerisk lille gennemkørende trafik på de private fællesveje vil flytte til Randbølvej, som i forvejen er en offentlig vej. Derudover vurderer forvaltningen, at en ”genåbning” af Randbølvej vil medføre, at biltrafikken gennem kvarteret på grund af øget smutvejskørsel vil stige til niveauet før den delvise lukning i 2013 - i modstrid med ønsket om, at Katrinedalskvarteret fungerer som et samlet område uden større gennemkørende trafik. Dette vil føre til stigende trafik forbi Katrinedalsskolen. Vejnettet er dog så hastighedsdæmpet, at den sikkerhedsmæssige situation for skoleeleverne vurderes at være uændret.

Økonomi

Overtagelsen af de nævnte delstrækninger (i alt 1 km vej) forventes at medføre øgede udgifter på i alt 366.000kr. årligt til vejvedligeholdelse (104.000 kr.) og drift, hovedsageligt snerydning og saltning af vejene (262.000 kr.). Udgifterne kan afholdes på Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære driftsramme og finansieringen stammer fra den varige DUT-kompensation i forbindelse med ikrafttrædelsen af lov om private fællesveje (LBKnr.1537 af 21. december 2010). Kompensationen blev indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012.

Alternativ - genåbning af Randbølvej

Åbning af Randbølvej medfører anslåede anlægsudgifter til ombygning af kryds og afledte driftsomkostninger på busdriften, som er beregnet af ekstern rådgiver og kvalitetssikret af Teknik- og Miljøforvaltningen. Overslaget vil danne grundlag for et budgetnotat, der kan indgå i overførelsessagen eller i forhandlinger om budget 2019 med henblik på finansiering af ombygningen og de deraf følgende fordyrelser på busdriften.

De samlede anslåede anlægsudgifter inklusiv risikotillæg udgør 5.827.000 kr., mens de øgede busdriftsudgifter pr. år hos Økonomiforvaltningen udgør 390.000 kr.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, igangsætter forvaltningen den lov bestemte procedure for overtagelse af vejen med partshøring og klagemulighed i henhold til forvaltningsloven, lov om private fællesveje og lov om offentlige veje. Såfremt der ikke er indsigelser af væsentlig betydning, forventes vejene overtaget den1.juli2018.

         Pernille Andersen

                                                 / Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. marts 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af 1. og 2. at-punkt:
”At sagen udsættes med henblik på, at forvaltningen udarbejder en ny indstilling, hvori den gennemkørende trafik på Ådalsvej, del af Katrinedalsvej (mellem Randbølvej og Ådalsvej), del af Vanløse Allé (mellem Bangsbovej og Ådalsvej) og del af Bangsbovej (mellem Apollovej og Vanløse Allé) søges nedbragt ved færdselsregulering, som fx ensretninger og/eller opholds- og legegader. ”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O og Å.

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 1. og 2. at-punkt:
”At alternativet, som beskrevet i indstillingen vælges, og at Teknik- og Miljøforvaltningen som følge heraf udarbejder et budgetnotat med inddragelse af Økonomiforvaltningen, der kan indgå i overførelsessagen eller i forhandlingerne om budget 2019 med henblik på finansiering af ombygningen og de deraf følgende fordyrelser på busdriften.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med seks stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og O.
Imod stemte: B, Ø og Å.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og Radikale Venstre havde ønsket at sende sagen tilbage og i samarbejde med lokaludvalg og lokale grundejere fundet måder at begrænse den gennemkørende trafik med ensretning eller opholds- og legegader.”

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Idet den øgede trafikmængde på de omkringliggende veje til Randbølvej vurderes marginal, og idet den lukkede Randbølvej er befordrende for offentlig transport, stemmer Alternativet for forvaltningens indstilling om at fastholde lukningen af Randbølvej.”

Til top