Mødedato: 05.02.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af scenarier for håndtering af udlejningscykler

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte scenarier for håndtering af udlejningscykler for at give en pejling i forhold til Teknik- og Miljøforvaltningens videre arbejde med retningslinjer for udlejningscykler.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter scenarier for håndtering af udlejningscykler.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
     
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fremsat af Radikale Venstre, der blev ændret og vedtaget af et enigt udvalg, om drøftelse af delecykler, herunder kommercielle udlejningscykler (bilag 2).

Problemstilling

På baggrund af medlemsforslag stillet af Radikale Venstre vedtog et samlet Teknik- og Miljøudvalg den 27. november 2017: ”At Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at fremlægge en drøftelsessag for udvalget i foråret 2018 med udgangspunkt i cykelparkeringssituationen om udfordringer og løsninger inden for delecyklisme og kommercielle udlejningscykler i Københavns Kommune” (bilag 2). Teknik- og Miljøforvaltningen definerer de cykler, som i medlemsforslaget er omtalt som delecykler, herunder kommercielle udlejningscykler, som ’udlejningscykler’. Inden for udlejningscykler skelnes mellem to typer, der begge har et kommercielt formål. En traditionel udlejningscykel, der primært udlejes fra udlejers lokaler, og en ny type udlejningscykel, hvor virksomheder opstiller udlejningscykler på et offentligt areal, og cyklerne findes og udlejes via en app, jf. løsningsafsnit. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund drøfte scenarier for håndtering af udlejningscykler i København.

Løsning

Definition af udlejningscykler og andre typer cykler til udlån

Ny type udlejningscykler: Forvaltningen definerer den type cykler, som Donkey Republic allerede har opstillet i København, som udlejningscykler. Denne type udlejningscykler er placeret på offentligt areal og kan findes og lejes via en app. Konceptet giver stor fleksibilitet for brugeren, men tager også plads fra københavnernes egne cykler.

Traditionelle udlejningscykler: En anden type udlejningscykel er den traditionelle udlejningscykel, der primært udlejes fra cykelhandlere, cykeludlejningsfirmaer og hoteller. Den traditionelle udlejningscykel er typisk placeret i direkte forbindelse med udlejers lokaler.

By- og Pendlercyklen: Denne type cykel udlejes på baggrund af et offentligt EU-udbud udskrevet af DSB samt Frederiksberg og Københavns kommuner i 2012. By- og Pendlercyklerne er i udgangspunktet opstillet i egne stativer, udviklet og finansieret af By- og Pendlercykel Fonden frem til 2024.

Delecykler: Forvaltningen definerer delecykler som cykler, der udlånes uden kommerciel interesse. I København udlåner bl.a. lokaludvalg ladcykler, mens Bicycle Innovation Labs cykelbibliotek udlåner almindelige cykler samt el- og ladcykler. Denne type cykler indgår ikke i denne indstilling.

Status for udlejningscykler

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der udover traditionelle udlejningscykler, delecykler og ca. 1.800 By- og Pendlercykler (i København og på Frederiksberg) er omkring 800 af den nye type udlejningscykel i Københavns Kommune. Siden 2016 har den nye type udlejningscykel for størstedelen været opstillet på offentligt areal/i kommunale cykelstativer i modstrid med Vejlovens § 80. Interessen fra cykeludlejere som Mobike (Kina), oBike (Singapore), Urbo (Irland) og Donkey  Republic (Danmark) for at opstille den nye type udlejningscykel i større antal i København på private og offentlige arealer er desuden stærkt stigende.

I Kommuneplan 2015, KBH2025 Klimaplanen og Fællesskab København indgår mål om, at flere københavnere skal cykle og flere er tilfredse med cykelparkering. Københavnerne har selv omkring 675.000 cykler og i takt med befolkningstilvæksten forventes dette tal, ligesom efterspørgslen fra pendlere og turister, at stige. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at en stor tilvækst i antallet af den nye type udlejningscykel vil udfordre den nuværende kapacitet for cykelparkering, da de på kort eller mellemlangt sigt ikke erstatter et tilsvarende antal af københavnernes private cykler. Det vil gøre det sværere at nå mål i Fællesskab København om, at 70 % af Københavnerne er tilfredse med mulighederne for at parkere cyklen i 2025 (37 % var tilfredse i 2016). Særligt i Indre By, i brokvartererne og ved større stationer er der udfordringer med mangel på ledige cykelstativer til gene for såvel cyklister som gående.

På nuværende tidspunkt har den nye type udlejningscykler, som primært udlejes af Donkey Republic, medført 18 klager fra borgere og andre virksomheder om, at udlejningscykler fylder på offentlige arealer. Klagerne har ført til, at kommunen har udstedt tre varsler om påbud om at fjerne udlejningscykler ved henholdsvis Vandkunsten, Inderhavnsbroen og Regnbuepladsen, hvilket er blevet efterlevet.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter Københavns Kommunes fremadrettede håndtering af (både den traditionelle og den nye type) udlejningscykler ud fra to scenarier. Scenarie 1 fortsætter forvaltningens nuværende praksis for begge typer udlejningscykler. Scenarie 2 fortsætter ligeledes den nuværende praksis inklusiv at igangsætte en forsøgsordning for den nye type udlejningscykel.

Scenarie 1: Fortsættelse af kommunens nuværende praksis

Københavns Kommune administrerer i dag henvendelser om at opstille (både traditionelle og nye typer) udlejningscykler med hjemmel i vejlovens § 80 og påbud om at fjerne dem på baggrund af konkret stillingtagen med hjemmel i vejlovens § 81. Kommunen giver typisk ikke cykeludlejere tilladelse til at opstille udlejningscykler på offentligt areal/i kommunale cykelstativer. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at udlejningscykler i større antal typisk vil genere vejens primære funktion som færdselsareal, fx i forhold til fodgængeres fremkommelighed, og gøre det sværere for københavnere og pendlere at parkere egne cykler. Dog giver forvaltningen så vidt muligt tilladelse til traditionelle udlejningscykler på offentlige arealer eller i tilknytning til private arealer, hvis cyklerne indgår i en butiks vareudstilling, fx cykelhandlere, eller opstilles direkte i forbindelse med hotel.

Fordele: Denne praksis fremmer, at cykelstativerne ikke sættes under yderligere pres og sikrer bedst mulig plads til københavnernes og pendlernes cykler samt fremkommelighed og tilgængelighed på bl.a. fortove. En aktiv håndhævelse af praksis vil imødekomme klager fra borgere og cykeludlejere over, at udlejningscykler optager plads i cykelstativer.

Ulemper: En fortsættelse af praksis vil betyde, at københavnere, pendlere og turister ikke får mulighed for at afprøve det nye koncept for cykeludlejning. Praksis kræver formodentlig, hvis den fremadrettet skal håndhæves, yderlige ressourcer, da erfaringer i København og byer som Amsterdam og Manchester viser, at cykeludlejere typisk opstiller udlejningscykler på offentlige arealer uden tilladelse. I Amsterdam blev der eksempelvis opstillet ca. 8.000 udlejningscykler uden tilladelse i løbet af sommeren 2017, hvilket skabte øget pres på cykelparkeringen på centrale steder.

Scenarie 2: Forsøgsordning med den nye type udlejningscykel

Vejlovens § 80, stk. 1 rummer mulighed for, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forlængelse af den nuværende praksis (jf. scenarie 1) på forsøgsbasis afsætter pladser i kommunale cykelstativer til den nye type udlejningscykel. Københavns Kommune kan således igangsætte en forsøgsordning med et specifikt antal cykelparkeringspladser på offentligt areal til den nye type udlejningscykel. Kommunen vil kunne stille krav om eksempelvis medfinansiering af cykelstativer, cykeloprydning og adgang til oplysninger om anvendelsen af udlejningscyklerne, samt vurdere, hvor funktionel løsningen er trafikalt (eksempelvis i forhold til fremkommelighed for fodgængere) og pladsmæssigt (hensynet til byrummets øvrige funktioner som eksempelvis opholdsareal). Desuden kan forvaltningen udpege egnede lokaliteter for forsøgsordningen, så udlejningscyklerne imødekommer københavnernes, pendlernes og turisternes behov og supplerer By- og Pendlercyklen. Forvaltningen har vurderet, at det er muligt at igangsætte en forsøgsordning, men afklarer de endelige forhold i forbindelse med, at retningslinjer og udbudsmateriale hertil udformes. Desuden afklares længden på forsøgsordningen og forsøget kan eventuelt igangsættes i forbindelse med en mulig evaluering på cykelparkeringsområdet i 2020, eller i forbindelse med, at den nuværende aftale med By- og Pendlercyklen udløber i 2024.

Fælles for de udenlandske erfaringer med den ny type udlejningscykel er, at det endnu ikke kan dokumenteres, at udbredelse af udlejningscykler har en positiv effekt på trængslen i byerne. I de kommende år vil bl.a. Dublin og Amsterdam igangsætte forsøg med udlejningscykler.

Fordele: Københavnere, pendlere og turister får øget adgang til udlejningscykler. Med en forsøgsordning opnår Københavns Kommune erfaring inden for et felt, hvor der er begrænset viden på nuværende tidspunkt. Erfaringerne kan give viden om, hvorvidt et øget antal af den nye type udlejningscykel har betydning for antallet af parkerede cykler i de specifikke forsøgsområder, københavnernes og pendlernes villighed til at leje cykler i stedet for at eje, samt om den nye type udlejningscykel har positiv effekt på antallet af cykelture og dermed kan bidrage til at nå mål fra Fællesskab København om, at 50 % af alle ture til og fra uddannelse og arbejde i Københavns Kommune skal foregå på cykel.

Ulemper: Udenlandske erfaringer med udlejningscykler bl.a. fra Amsterdam og en række byer i Kina viser, at udlejningscykler, der opstilles på offentligt areal/i kommunale stativer, ofte fører til øget pres på cykelparkering, og øger antallet af cykler, der placeres ved siden af cykelstativerne til gene for andre cyklister og fodgængere. Desuden bruger myndighederne de pågældende steder ressourcer på at fjerne cyklerne.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Begge scenarier kan som en del af de kommende retningslinjer medføre udgifter. Scenarie 1 vil, afhængigt af antallet af ulovligt opstillede udlejningscykler, betyde yderligere årlige omkostninger på 0,4-0,7 mio. kr., hvis der konsekvent skal udstedes påbud. Scenarie 2 vil betyde omkostninger på 1,8-2,4 mio. kr. til udstedelse af påbud og igangsætning af forsøgsordning inklusiv ekstern juridisk og teknisk bistand. Derudover vurderer kommunen behov for medfinansiering.

Videre proces

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde retningslinjer for udlejningscykler. Teknik- og Miljøudvalget får forelagt retningslinjerne i foråret 2018.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. februar 2018  

Niels E. Bjerrum (A) forlod mødet kl. 18.15-18.56 under behandlingen af punktet på grund af inhabilitet.

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkepart ønsker, at forvaltningen lægger op til øget håndhævelse af praksis ift. ulovligt opstillede udlejningscykler i arbejdet med retningslinjer for udlejningscykler.”

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at TMF udarbejder et forslag der tager udgangspunkt i, at det i København bliver muligt at operere i et såkaldt hub centrisk bycykelsystem. Partierne ønsker at der i en sådan ordning undersøges om en udbyder kan kompensere KK for brug af offentlig infrastruktur, evt. samfinansierer ny cykelinfrastruktur samt at delecykeludbydere fører tilsyn, for at sikre en tidssvarende kvalitet af cykler i byen. Partierne ønsker at der er sund konkurrence i byen.”

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Muren faldt i 1989, men det har man åbenbart ikke opdaget på det københavnske rådhus. Liberal Alliance ønsker at omfavne fremtiden og støtter derfor en forsøgsordning, hvor der er fokus på, at aktørerne skal medfinansiere cykelstativer, skal leve op til hub-centriske principper og kun gradvist må indføre et begrænset antal udlejningscykler ind på markedet ud fra saglige kriterier.”

Til top