Mødedato: 04.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelsesindstilling om vejødelæggelser

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte vejslitage i Svanemøllekvarteret pga. vejomlægninger i forbindelse med byggeriet af Nordhavnstunnelen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og miljøudvalget drøfter
  1. Vejslitage i Svanemøllekvarteret.

Problemstilling

De små private fællesveje i Svanemøllekvarteret bliver påvirket af ekstra biltrafik i myldretiderne. Dette skyldes bilister, der ikke vil holde i kø på Strandpromenaden, men i stedet vælger en smutvej op ad de smalle veje i kvarteret.

Grundejerne ønsker, at Københavns Kommune som vejmyndighed skaber forhold, der forhindrer denne smutvejstrafik, afholder udgifterne til disse foranstaltninger, samt betaler en andel af omkostningerne ved det forøgede slid på vejene.

Nordhavnsprojektet berører kun indirekte Svanemøllekvarteret, da alle lovkrav omkring skilte og trafikafviklingen ved dette projekt er overholdt og godkendt af både forvaltningen og Københavns Politi. Ydermere omdirigeres der ikke trafik til disse veje.

Forvaltningen ønsker derfor at få tilkendegivet, i hvilket omfang forvaltningen skal imødekomme grundejeres ønsker om afværgeforanstaltninger og kompensationer, når grundejerne ikke er direkte berørt af de store anlægsprojekter.

Løsning

Trængselsproblemet
Politiet har foretaget ekstra patruljeringer i området, uden at kunne konstatere overtrædelser af færdselsloven. Der er dog enighed om, at der er en del sivetrafik i området, især i myldretiden.

For at kvarteret kan fungere, kan indkørselsvejene til området ikke spærres. Det skal være muligt at komme ind i området for at hente affald, at foretage de nødvendige beredskabsopgaver, at sikre ind- og udflytning, samt opretholde den øvrige trafik til parcellerne. Derfor kan forvaltningen og politiet ikke tillade, at kvarteret lukkes mere af. Forvaltningen kan derimod udlægge midlertidige bump på tværs af vejene, hvilket ville gøre det mindre interessant at benytte vejene til smutvejstrafik. Forvaltningen har kontaktet grundejerne med dette løsningsforslag og afventer pt grundejernes tilbagemelding om de ønsker denne løsning. I givet fald placeres bumpene efter aftale med grundejerne.

Belægningskvaliteten
Vejene var hverken nye eller i en særlig god vedligeholdelses stand, da Nordhavnsvejen opstartede. Kvaliteten af vejene var middel, og det vurderes, at vejene ikke bliver forringet af den øgede trafikmængde. Der skal 10.000 personbiler til at påvirke vejens bæreevne på samme måde som én enkelt lastbil. Og det vurderes ikke, at mængden af lastbiler er øget. Der er ingen fra Nordhavnsprojektet, der foretager smutvejskørsel af disse veje.

Når Nordhavnsprojektet er færdigt indkalder forvaltningen grundejerne til en fornyet gennemgang for at sikre, at vejene i Svanemøllekvarteret er i samme stand som før projektet startede.

Konstaterede skader
Der er som følge af de forberedende ledningsarbejder til Nordhavnsprojektet opstået skader på Svanemøllekvarterets veje. Forvaltningen har derfor foretaget en vejgennemgang med ledningsejere og berørte grundejere, for at konstatere skadernes omfang. Ledningsejerne har ladet deres entreprenør igangsætte udbedringen af disse skader.  Når de er meldt færdige indkaldes grundejerne til en fornyet gennemgang af det færdige arbejde.

Nye løsningsforslag
Den nye privatvejslov der trådte i kraft den 1. januar 2012, giver grundejerne mulighed for at få foretaget trafiktællinger, og få deres private fællesveje overdraget til offentlige veje, hvis trafikandelen af fremmed trafik overstiger 50 %, alternativt vil forvaltningen i overensstemmelse med tidligere TMU beslutning om dette foretage trafikale reguleringer, der sænker andelen af gennemkørende trafik.

Der kunne overvejes en model, hvor vejen stadig er en privat fællesvej, men hvor forvaltningen betaler alle vedligeholdelsesomkostninger i den periode hvor Nordhavnsvejen udføres. Her skal det dog overvejes hvilke kriterier, som skal opfyldes for at dette kan ske på en saglig forsvarlig måde, når alle grundejere i kommunen skal behandles ens.

Perspektivering
Svanemøllekvarteret er ikke i så høj grad trafikpåvirket af de store trafikprojekter som andre steder i København.
Projekter som NyNørreport og Metrocityringen giver i højere grad indirekte gener for flere borgere. Disse gener kan gøres op i langt flere biler, der kører smutvejskørsel eller holder i kø og spærrer for beboernes brug af vejen.
Derfor vil ændringer i normalpraksis ifb. Svanemøllekvarteret have vidtrækkende konsekvenser for mange andre større trafikprojekter, jfr. lighedsprincippet i forvaltningsloven.

Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler, at den nuværende praksis opretholdes, så ekstraordinære og direkte konstaterede skader på private fællesveje håndteres konkret på baggrund af en faktuel og dokumenterbar bedømmelse. Derudover bør det overvejes i en tid med ekstraordinært meget byggearbejde at udvide mulighederne for ekstraordinære afværgeforanstaltninger og informationsarbejde til berørte borgere og grundejere.
Dette forslag er af forvaltningen udarbejdet som budgetønske ”afværgeforanstaltninger” på 5 mio. årligt.  

Økonomi

Forvaltningen har i et budgetnotat i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2013 ønsket midler til at foretage afværgeforanstaltninger ifm. de mange anlægsprojekter, som påvirker byen de næste mange år – se bilag 1. Dette budgetnotat beskriver de afværgeforanstaltninger forvaltningen foreslår, og som skal udføres i København i denne periode.

Videre proces

Forvaltningen vil bruge drøftelsen til, at få sat retningslinjer for, hvad forvaltningen skal gøre i de situationer, der ligger uden for kravene til et anlægsprojekt, samt hvad borgerne kan forvente af gener i København, som har så mange store anlægsprojekter.

                    Hjalte Aaberg

                                            /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 4. juni 2012

Indstillingen blev udsat.
Til top