Mødedato: 14.12.2022, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Afrapportering vedr. medlemsforslag om regelforenkling og afbureaukratisering

Se alle bilag

Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg vedtog den 7. april 2022 et medlemsforslag om regelforenkling og afbureaukratisering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på den baggrund afdækket og vurderet regler, dokumentationskrav, politikker mv. og afrapporterer med denne indstilling og vedlagte rapport til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forvaltningens afrapportering i form af vedlagte rapport, jf. bilag 1 og 2.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag og anbefalinger til regelforenklinger mv., jf. bilag 1-4.
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 7. april 2022.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i forlængelse af vedtagelse af medlemsforlaget om regelforenkling gennemført et større arbejde med systematisk at afdække og vurdere regler, dokumentationskrav, politikker mv. Forvaltningen har, jf. tidligere orienteringer til udvalget, organiseret arbejdet inden for fire overordnede spor:

  1. Generelle regler, dokumentationskrav mv. på sundheds- og ældreområdet, herunder regler fra serviceloven og sundhedsloven.
  2. Regler, dokumentationskrav mv. inden for HR og administrationsområdet.
  3. Regler og procedurer vedr. CURA, som er forvaltningens digitale omsorgssystem.
  4. Overordnede politikker, strategier, handlingsplaner mv.

Arbejdet med medlemsforslaget er sket med en bred og løbende inddragelse af SUF-MED, Ældrerådet og Handicaprådet samt medarbejdere og ledere i forvaltningen, som har bidraget til afdækning og vurdering af regler. Hertil kommer, at forvaltningen har haft dialog med Økonomiforvaltningen (Koncernservice) vedr. tværgående KK-regler. 

Løsning

Der er udarbejdet vedlagte rapport til Sundheds- og Omsorgsudvalget,  jf. bilag 2. Resumé og hovedkonklusioner fremgår på side 3 - 7 i rapporten.

Til udvalgets baggrund er desuden udarbejdet en pixi om arbejdet med regelforenkling i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, jf. bilag 1. En samlet liste over alle regler, der foreslås forenklet eller afskaffet, er vedlagt som bilag til rapporten, jf. bilag 3. Regler, der foreslås fastholdt, er vedlagt i bilag 4. Endelig er høringssvar fra Ældrerådet, Handicaprådet og SUF-MED samt forvaltningens høringsnotat vedlagt i bilag 5.

Der er afdækket i alt 536 regler mv. Det foreslås, at i alt 57 regler forenkles, og at 23 regler mv. afskaffes. Hertil kommer 18 mulige forslag til forbedringer i forvaltningens digitale omsorgssystem, Cura.

Blandt rapportens overordnede konklusioner kan bl.a. fremhæves:

I spor 1 har forvaltningen afdækket og vurderet i alt 428 regler mv. inden for sundheds- og ældreområdet. Ud af disse regler foreslår forvaltningen at forenkle 36 regler og afskaffe 13. De resterende regler foreslås fastholdt, jf. rapportens kapitel 4. Forslagene vedrører både interne regler i forvaltningen, regler på tværs af Københavns Kommune samt nationale regler inden for en række forskellige områder, herunder bl.a. dokumentation, tilsyn, hjælpemidler, forebyggende hjemmebesøg, medicinhåndtering mv.

I spor 2 har forvaltningen afdækket og vurderet i alt 58 regler og regelområder inden for HR og det administrative område. Ud af disse regler foreslår forvaltningen at forenkle 16 regler og afskaffe 4, jf. rapportens kapitel 5. Forslagene i spor 2 vurderes ikke mindst at kunne medvirke til, at forvaltningens lokale ledere kan få mere tid til nærværende og faglig ledelse. En række af forslagene har desuden til formål at forenkle rekrutteringsprocesserne mv. i lyset af de markante rekrutteringsudfordringer, som forvaltningen oplever.

I Spor 3 har forvaltningen arbejdet med forenklinger af forvaltningens digitale omsorgssystem, Cura, som er et centralt arbejdsredskab for mange medarbejdere. Selv relativt mindre forenklinger kan således have betydelig effekt samlet set. Formålet er at gøre det lettere for medarbejdere på f.eks. plejehjem eller i hjemmeplejen at bruge Cura og dermed frigøre tid, som i stedet kan bruges på tid sammen med borgeren. Det handler f.eks. om færre klik og færre manuelle indtastninger for medarbejderne. Forvaltningen har identificeret i alt 18 mulige forslag til forenklinger, jf. rapportens kapitel 6.

I spor 4 har forvaltningen afdækket og vurderet politikker, handleplaner, strategier mv. med relevans for sundheds- og ældreområdet. Der er afdækket og vurderet i alt 50 politikker, handleplaner, strategier mv. Hovedparten af politikkerne mv. er behandlet og vedtaget i Borgerrepræsentationen, og omtrent halvdelen af politikkerne er tværgående KK-politikker. Forvaltningen foreslår, at 6 politikker afskaffes, og at 5 politikker forenkles. Det er således Sundheds- og Omsorgsforvaltningens overordnede vurdering inden for spor 4, at langt de fleste politikker, strategier mv. er hensigtsmæssige, idet de er med til at sætte politisk retning for forvaltningens arbejde inden for prioriterede områder, f.eks. i forhold til ældreområdet, forebyggelse og sundhedsfremme, mental sundhed mv., jf. også rapportens kapitel 7.

Implementering af forslagene

Den videre proces for implementering af forslagene afhænger af, om der er tale om en intern regel i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, en tværgående regel i Københavns Kommune eller en regel, som følger af national lovgivning eller retningslinjer mv.

Fsva. interne regler i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, foreslår forvaltningen som udgangspunkt at gennemføre en forenkling eller afskaffelse i umiddelbar forlængelse af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning. Det bemærkes, at der ved nogle forslag er behov for en nærmere vurdering af, hvordan et forslag konkret skal gennemføres mv., ligesom nogle forslag vil kræve ændringer i f.eks. it-systemer, før en regelforenkling eller -afskaffelse kan træde i kraft.    

Fsva. forslag til forenkling eller afskaffelse af tværgående regler i Københavns Kommuner, foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsborgmesteren på vegne af Sundheds- og Omsorgsudvalget rejser forslaget over for relevant borgermester, som primært vil være overborgmesteren, da hovedparten af disse regler er forankret i Økonomiforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil efter behov følge op og gå i nærmere dialog med den relevante forvaltning. Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen i efteråret 2022 har igangsat et regelforenklingsprojekt på det administrative område.   

Tilsvarende i forhold til nationale regler foreslås det, at Sundheds- og Omsorgsborgmesteren på vegne af Sundheds- og Omsorgsudvalget rejser forslaget over for en relevant minister, KL mv. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil efter behov følge op og gå i nærmere dialog med det relevante ministerium, myndighed mv.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. En række af forvaltningens forslag til forenklinger af Cura vil dog kræve aftale med leverandøren af Cura, som i nogle tilfælde også vil forudsætte et finansieringsbehov. Forvaltningen vender tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget ved behov herfor, således at der kan tages stilling til finansiering og balance mellem udgift og forenklingsværdi.

Videre proces

Jf. løsningsafsnittet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget modtager en status på implementering af forslagene i efteråret 2023.  

Det bemærkes, at flere af forslagene til forenklinger eller afskaffelse af nationale regler forventeligt kan indgå i en evt. kommende velfærdsaftale mellem staten og Københavns Kommune, jf. at Borgerrepræsentationen den 22. september 2022 valgte ældreområdet som 1. prioritet i forbindelse med indmelding af ønsker til velfærdsaftaler. Velfærdsaftaler forudsætter lovgivning i Folketinget. Det nationale spor for velfærdsaftaler er dog aktuelt sat i bero på grund af folketingsvalget og proces med regeringsdannelse.

Jakob Krogh 

             /Thomas Brahm 

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede indstillingens 1. at-punkt vedr. forvaltningens afrapportering.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev godkendt.

Til top