Mødedato: 14.03.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Handleplaner for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samarbejde med civilsamfund og med borgers pårørende og netværk

Se alle bilag

Resumé

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger to handleplaner, som skal styrke et mere systematisk samarbejde med civilsamfundet samt borgers pårørende og netværk. Handleplanerne indeholder en række konkrete indsatser, der har til formål at omsætte visionerne i senior- og ældrepolitikken 2024-2027, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 1. februar 2024.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter handleplaner for samarbejde med hhv. civilsamfundet samt borgers pårørende og netværk.

Problemstilling

Senior- og ældrepolitikken er en ramme- og værdipolitik, som sætter den overordnede retning for udvikling af ældreområdet de kommende år. Gennem handleplaner og forvaltningens øvrige strategier skal politikkens visioner omsættes til konkrete indsatser. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor udarbejdet to handleplaner under ’Stærke og rummelige fællesskaber’, som har fokus på at udvide og styrke samarbejdet med civilsamfundet og frivillige samt borgers pårørende og netværk, så de i højere grad kan indgå side om side med de kommunale tilbud om hjælp og støtte til de ældre københavnere.

Løsning

I en tid, hvor velfærdssamfundet er udfordret af et stigende antal ældre, der har brug for pleje og omsorg, mens det bliver sværere at rekruttere tilstrækkeligt uddannede medarbejdere, ønsker vi at skabe de bedste forudsætninger for, at borgerne får den hjælp og støtte, de har brug for, ved at tænke nyt og finde bedre muligheder for at få flere ressourcer i spil. Målet med de to handleplaner er derfor at skabe de bedste betingelser for, at flere kan bidrage ved at gøre samarbejdet med kommunen nemmere og mere ligeværdigt.

De to handleplaner tager afsæt i viden og erfaringer, som forvaltningen har opbygget gennem de seneste mange år. Dertil har forvaltningen indhentet viden og input fra mange forskellige interessenter, bl.a. ved to workshops i foråret 2023 med hver 50 interne og eksterne deltagere og i forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Kommunes Senior- og ældrepolitik. Endelig er der blevet nedsat et pårørendepanel, som har været med til at kvalificere indholdet.

Handleplanerne består af tre overordnede ambitioner, og herunder en række mål og konkrete indsatser.

Handleplan for bedre samarbejde med civilsamfundet – ’Sammen om ældres trivsel og fællesskaber’

Nære relationer og deltagelse i meningsfulde fællesskaber øger den ældres livskvalitet, fremmer den mentale sundhed og kan være med til at forebygge fysisk funktionstab og behov for hjælp fra kommunen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor i mange år samarbejdet med civilsamfundet om at skabe tilbud, der fremmer fællesskaber, nedbringer ensomhed og øger livskvaliteten for ældre borgere. 

Med de demografiske udfordringer på ældreområdet er vigtigheden af et tæt samarbejde med civilsamfundet og frivillige kun vokset. Handleplanen indeholder derfor konkrete indsatser, som skal skabe en synlig forandring hos de ældre københavnere ved at gøre samarbejdet med civilsamfundet tættere og mere systematisk. Dette opnås ved tre ambitioner om at:

  • Rydde vejen til ældrefællesskaber ved at skabe overblik over byens mange fællesskaber, så de er tilgængelige for alle og skabe lige adgang til forvaltningens puljemidler for både større og mindre civile aktører.
  • Sikre fællesskaber for alle ældre ved at skabe konkrete tilbud til målgrupper med særlige behov fx fællesskaber i ældreboligområder eller ved at støtte de borgere, som har svært ved at komme ud ad døren.
  • Bygge bro mellem frivillige og ældreplejen ved at skabe nye muligheder for, at frivillige og medarbejdere kan samarbejde mere og bedre om hverdagens opgaveløsning. Borgerne skal altid først tilbydes hjælp fra aktører i civilsamfundet hvis muligt, og frivillige skal i langt højere grad indgå naturligt i hverdagslivet og opgaveløsningen på et plejehjem.

Handleplan for bedre samarbejde med borgers pårørende og netværk – ’Vi samarbejder tidligere, bredere og mere systematisk med borgers pårørende og netværk’

Mange københavnere er pårørende til et menneske, som de hjælper, og mange føler sig belastede af de opgaver, de løfter. Næsten halvdelen af alle pårørende til alvorligt syge og svækkede rammes af nedtrykthed, mistrivsel og stress. I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har pårørende længe været et politisk prioriteret område. Et godt samarbejde med pårørende er også en integreret del af hverdagen på vores enheder, der kontinuerligt arbejdes med at fremme og fastholde. 

Samtidig ses et potentiale for at forbedre det nære samarbejde mellem pårørende og netværk og medarbejdere. Handleplanen for samarbejde med borgers pårørende og netværk har til hensigt at styrke et tidligere, bredere og mere systematisk samarbejde, når borgere, pårørende, netværk og medarbejdere mødes i hverdagen. Dette opnås gennem tre ambitioner om at:  

  • Afdække borgers netværk og samarbejde bredt for borgerens skyld med udgangspunkt i systematisk forventningsafstemning, opstartsforløb og faglighed. Pårørendebegrebet udvides og gennem dialog skabes mere sammenhængende forløb.
  • Deles om opgaverne og løfte i fællesskab ved at skabe de bedste rammer for fælles og meningsfuld opgaveløsning mellem pårørende, netværk og medarbejdere i dagligdagen. Det skal være tydeligt for alle, hvordan og hvornår man kan bidrage, fx ved hjælp af digitale systemer, der sikrer overblik eller ved at eksperimentere med ny samarbejdsformer på plejehjem, som fremmer pårørendes og netværks mulighed for at bidrage.
  • Værne om ressourcerne hos borgers pårørende og netværk ved at tilbyde hjælpemidler, teknologier og mulighed for fleksibel aflastning tilpasset den enkeltes dagligdag. Der værnes om pårørendes og netværks engagement gennem løbende dialog om behov samt muligheder for hjælp og støtte.

Næste skridt

Forvaltningen arbejder allerede godt sammen med både pårørende, netværk og frivillige foreninger i forhold til at omsætte handleplanernes indsatser inden for eksisterende ramme. Imidlertid vil nogle af indsatserne kræve et større ressourcetræk både organisatorisk, fagligt og økonomisk for at blive omsat til praksis og dermed skabe den ønskede værdi for borgerne. Det er fx indsatser, der styrker det formelle samarbejde med pårørende og frivillige gennem etablering af et plejehjem med hhv. en pårørende- og frivillighedsprofil, ansættelse af sociale viceværter i ældreboligområder og afprøvning af mere fleksible aflastning- og afløsningstilbud.

Økonomi

Handleplanerne har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. Hvis udvalget ønsker at igangsætte nogle af de ovennævnte initiativer, skal der tilvejebringes finansiering hertil.

Videre proces

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelser vil forvaltningen arbejde videre med at omsætte handleplanernes indsatser i samarbejde med borgere, medarbejdere og civilsamfundsaktører.

Karen Toke /Nanna Skriver

Beslutning

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede indstillingen. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget ønskede at få sagen forelagt igen, med en beskrivelse af, hvor langt man kan nå inden for de eksisterende økonomiske rammer, og hvor der vil være behov for tilførsel af budget med skaleringsmuligheder.

Til top