Mødedato: 26.08.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Revideret koncept for ledelsestilsyn og opfølgning på afsluttet Task Force forløb i Borgercenter Børn og Unge

Se alle bilag

Resumé

Borgercenter Børn og Unge afsluttede før sommerferien sit forløb for styrket myndighedsindsats med Socialstyrelsens og Ankestyrelsens Task Force på området for udsatte børn og unge. Socialudvalget blev præsenteret for og drøftede anbefalingerne på møde d. 17. juni 2020. Forvaltningen foreslår på baggrund af anbefalingerne et revideret koncept for ledelsestilsynet i Borgercenter Børn og Unge således, at ledelsestilsynet bliver mere målrettet og med en styrkelse af læringsdelen. Udvalget orienteres desuden om forvaltningens initiativer målrettet fastholdelse og fortsat udvikling af kvaliteten på området. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender den foreslåede model for det fremtidige ledelsestilsyn og tager forvaltningens redegørelse for sit øvrige arbejde med kvalitet på området til efterretning.
  2. at Socialudvalget drøfter eventuelle ønsker til særlige temaer under de fremtidige ledelsestilsyn.

Problemstilling

Socialforvaltningens udviklingsforløb med ”Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge” blev før sommeren afsluttet med en afsluttende statusrapport fra Task Forcen, jf. Socialudvalgets møde d. 17. juni 2020. Task Forcen konkluderer heri, at sagsbehandlingen i kommunen stadig er af høj kvalitet. Task Forcen fremhæver blandt andet udvikling og implementering af Borgerens Plan og procesbaseret dokumentation, arbejdet med at forbedre opdateringen af de børnefaglige undersøgelser, samt det store fokus på at inddrage barnet eller den unge i sagsbehandlingen.

Blandt sine anbefalinger til forvaltningen er, at kommunen fortsætter brugen af ledelsestilsyn til at understøtte kvaliteten i sagsbehandlingen og justerer ledelsestilsynet, så det fokuserer på de væsentligste elementer i sagsbehandlingen og i højere grad vurderer ud fra konteksten i de specifikke sager. Ligeledes anbefaler Task Forcen, at arbejdet med at inddrage både barnet og forældre samt netværket omkring barnet med mere fortsættes. 

Løsning

Forvaltningen har noteret sig de positive konklusioner omkring kvalitetsniveauet i forvaltningens myndighedsarbejde i Task Forcens afsluttende rapport og arbejder samtidig målrettet med de lærings- og udviklingspunkter, som rapporten også påpeger.

Revideret koncept for ledelsestilsynet i Borgercenter Børn og Unge

Med afsæt i den klare anbefaling fra Socialstyrelsens og Ankestyrelsens Task Force på området for udsatte børn og unge, erfaringerne med det nuværende koncept samt nye muligheder for at få data på sagsbehandlingsområdet med det nye sagsbehandlingssystem DUBU, foreslår forvaltningen et nyt koncept for ledelsestilsynet. Det nye koncept målretter ledelsestilsynet, så udviklingen i kvaliteten i sagsbehandlingen nemmere kan følges og den opfølgende læring fokuseres på de udfordringer, der er identificeret, således at der kan tages initiativer til at sikre en forbedring af sagsbehandlingen, hvor der viser sig behov.

Den foreslåede model (jf. bilag 1) er udarbejdet med afsæt i Ankestyrelsens Børnesagsbarometer samt det måleskema, Ankestyrelsen bruger i regi af Task Forcen. Som anbefalet af Task Forcen fokuseres i den nye model i højere grad på de væsentligste elementer i sagsbehandlingen. Dette sker blandt andet gennem et reduceret antal temaer og spørgsmål, som både rummer forvaltningsretlige spørgsmål og spørgsmål efter serviceloven. Derudover vælges desuden et særligt tema, der kan variere fra tilsyn til tilsyn. Fx forældres samvær med anbragte børn, inddragelse af netværk, håndtering af valg og ændring af anbringelsessted, udredning af forældreforhold og -kompetencer eller andet, der af den ene eller anden grund findes behov for at sætte fokus på.

Samlet forventes det reviderede ledelsestilsyn at give en mere overskuelig identifikation af, hvor der er behov for at følge op med ledelsesfokus og læringsaktiviteter. Herudover forventes det reviderede tilsyn, hvor områdejurister, afdelingsledere og faglige koordinatorer foretager målingen sammen, at give en bedre fælles forståelse og dermed grundlag for mere kvalificeret feedback til sagsbehandlerne. Det forventes også, at denne model vil give større mulighed for hurtigere at identificere lokale læringspunkter og sikre læring på disse efter hvert ledelsestilsyn. Endelig ændres måleperioden i den nuværende model, så den i højere grad afspejler borgerens forløb i borgercentret – fra sagen påbegyndes til en afgørelse foreligger. Denne opbygning imødekommer Task Forcens anbefaling om, at sagerne i ledelsestilsynet i højere grad vurderes ud fra konteksten i de specifikke sager.

For at sikre ressourcer til den mere kvalitative gennemgang af de udtrukne sager, samt til de relevante læringsaktiviteter på bagkant af tilsynet, reduceres i antallet af sager, antallet af spørgsmål i konceptet og i antallet af afrapporteringer til Socialudvalget. Med den foreslåede model gennemgås 100 sager, svarende til 20 sager pr. enhed med undtagelse af sager fra Styrket Modtagelse, som ikke er omfattet, hvor frister mv. i stedet kan monitoreres med data fra DUBU. I det nuværende koncept indgår 220 sager pr. tilsyn. Sagerne i ledelsestilsynet gennemgås af alle tre niveauer én gang årligt (afdelingsledere sammen med områdejurister, Borgercenter Børn og Ung stabens jurister og jurister fra centralforvaltningen) og resultaterne herfra afrapporteres til udvalget. I dag afrapporteres til udvalget to gange årligt. Derudover foretages yderligere en måling årligt internt i Borgercenter Børn og Unge, hvor sagerne gennemgås af de to niveauer i Borgercenter Børn og Unge.

Ledelsestilsynet vil løbende kunne blive justeret efterhånden som der opnås mere erfaring og viden med den konkrete brug af tilsynet, hvilket kan føre til mindre justeringer i de konkrete spørgsmål og udvælgelsen af sager. Hvis der sker større ændringer, vil det blive forelagt udvalget.

Kvalitetsarbejdet på myndighedsområdet i Borgercenter Børn og Unge

Forvaltningen fortsætter derudover med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen gennem flere tiltag. Forvaltningen fortsætter således sit fokus på at styrke inddragelsen af børn og forældre, samt øvrigt netværk, blandt andet gennem kurser for sagsbehandlerne i netværksinddragende metoder. Ligesom der fortsat er fokus på en grundig introduktion til alle nye sagsbehandlere både i lovkrav, socialfaglig metode ICS og Procesbaseret Dokumentation, der skal sikre gode handleplaner og opfølgning, sådan som Task Forcen påpeger.

Implementeringen af DUBU forventes ligeledes at bidrage til en bedre lovmedholdelighed, da systemet er sagsunderstøttende, dvs. at sagsbehandlerne digitalt guides gennem de enkelte lovgivningsmæssige trin såsom afholdelse af børnesamtale før afgørelse.

Et udvalg af disse og andre af forvaltningens initiativer er beskrevet nærmere i bilag 2.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil Socialudvalget modtage første afrapportering med det nye koncept for ledelsestilsynet i Borgercenter Børn og Unge medio 2021. I efteråret 2020 vil der blive afrapporteret internt i Borgercenter Børn og Unge på det eksisterende koncept, jf. processen for afrapporteringer i bilag 1. BBU-MED vil drøfte sagen efter Socialudvalgets behandling af sagen.

Mikkel Boje

                                    / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt, mens 2. at-punkt blev drøftet.

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, kontorchef Eva Stokbro Jensen og borgercenterchef Charlotte Ibsen deltog under punktets behandling.

Til top