Mødedato: 23.06.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Fremtidig placering af 18+ tilbuddet Crossroad

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til den fremtidige fysiske placering af 18+ centeret Crossroad, som pr. 1. april 2021 er opsagt fra sit hidtidige lejemål i Tingbjerg. Der opstilles tre scenarier, herunder mulighed for matrikelløs indsats. Alle tre løsninger har fordele og ulemper. Socialforvaltningen vurderer, at en placering på Frederikssundsvej (brandstationen) samlet set er den bedste løsning, selv om den ikke ligger i Tingbjerg. En mulighed er at kombinere denne løsning med øget gadeplansindsats i Tingbjerg for at bevare kontakt til den tungeste del af målgruppen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender ét af tre beskrevne modeller for det videre arbejde med en fysisk placering af 18+ Crossroad.

Problemstilling

18+ Crossroad er et af fem 18+ centre målrettet kriminalitets- og bandetruede unge i alderen 18-25 år. Centrene understøtter de unges inklusion, medborgerskab og sociale mobilitet. Centrene har med en enkelt undtagelse matrikelbaserede indsatser. 18+ Crossroad er pr. 1. april 2021 opsagt fra sin tidligere adresse på Ruten 14 i Tingbjerg.

Socialforvaltningen fremlagde den 17. marts 2021 en efterretningssag om den fremtidige placering 18+ Crossroad. Det fremgår heraf, at Socialudvalget vil få forelagt en sag om godkendelse af ny lokalitet til Crossroad 18+, når en løsning er identificeret. Sagen har efterfølgende været drøftet i forbindelse med Overførselssagen 2020-2021, hvor parterne blev enige om, at der skal arbejdes ”for at finde en ny permanent placering til 18+ Crossroad frem mod Budget 2022.” Socialforvaltningen har gennemført en grundig afdækning af de forskellige muligheder. Hertil er der indhentet høringssvar fra Københavns Politi, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og boligselskaberne i området (bilag 1 - 3). Endelig har HovedMED afgivet bemærkninger (bilag 4).

Løsning

Socialforvaltningen har identificeret tre modeller for den fremtidige placering af 18+ Crossroad, som fremlægges til politisk beslutning. De identificerede løsninger har alle både fordele og ulemper. Samlet vurderer Socialforvaltningen, at model 2 er den bedste. Modellerne gennemgås nedenfor, hvorefter høringssvarene opsummeres.

Model 1 – Gavlhuset: Modellen fremlægges, da Socialudvalget på mødet d. 17. marts 2021 bad forvaltningen om at vende tilbage med en placering i Tingbjerg. Der er ikke identificeret andre mulige lokationer i området.

Gavlhuset er placeret i Tingbjerg på adressen Virkefeltet 15/Langhusvej 40. Socialforvaltningen vurderer, at de fysiske rammer her generelt egner sig til afholdelse af aktiviteter, rådgivning og vejledning. Lokalerne befinder sig dog i stueetagen med glasfacade fra gulv til loft på flere sider af tilbuddet. Dette kan gøre det vanskeligt at skærme tilbuddet, medarbejdere og brugere i tilfælde af konfliktsituationer og er derfor en sikkerhedsmæssig udfordring.

Det er Socialforvaltningens vurdering, at en placering i Tingbjerg vil bidrage til at fastholde de nuværende brugere, og at den faglige indsats med fx rådgivning og vejledning kan fortsætte uændret. Det er dog også vurderingen, at tilbuddet fortsat vil være udfordret af de forhold, der gør sig gældende for den tungeste 18+ målgruppe. Det gælder både begrænsede muligheder for at ændre tilbuddet fra et værested til et aktivitetsbaseret tilbud og risiko for kriminel aktivitet og uroskabende adfærd i nærområdet i relation til tilbuddets brugere. Tilsvarende er der risiko for, at tilbuddet vil blive opsøgt af uroskabende personer over 25 år, som også tilfældet er i dag.

Som det fremgår nedenfor, peger de tre høringssvar på forskellige problematikker ved denne løsning. Bl.a. fremgår det, at boligselskaberne ikke kan anbefale løsningen. Samlet set – herunder af hensyn til sikkerheden for brugere og medarbejdere – vurderer Socialforvaltningen ikke, at Gavlhuset er en hensigtsmæssig løsning.

Model 2 - Frederikssundsvej 83A: Model 2 indebærer, at 18+ Crossroad placeres uden for Tingbjerg på Frederikssundsvej 83A (brandstationen). Det er Socialforvaltningens vurdering, at såvel placering som de fysiske rammer har gode forudsætninger for at understøtte og udvikle tilbudsindsatsen, og at lokalerne er velegnede til rådgivning og vejledning. Der er dog behov for en ombygning af lokalerne.

Med en placering på grænsen mellem Brønshøj og Nordvest og tæt på offentlig transport ser forvaltningen mulighed for, at målgruppen for tilbud om rådgivning og vejledning udvides til også at dække unge fra fx Voldparken, Bellahøj og Tingbjerg, hvor den på tilbuddets tidligere placering på Ruten 14 i Tingbjerg var mere snæver.

Det vurderes, at en placering uden for Tingbjerg kan bidrage til at trække dele af Crossroad-målgruppen væk fra dens nærmiljø, ligesom placeringen kan styrke social mobilitet og brobygning til andre etablerede samarbejder, fx Grøndal-multicenter, hvor der er afsat varige midler til et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen om, at flere unge kan benytte sig at tilbuddet. Socialforvaltningen vurderer endelig, at placeringen tæt på både politi og brandvæsen kan være tryghedsskabende og bidrage til at trække konflikter væk fra tilbuddet og bidrage til øget sikkerhed for brugere og medarbejdere.

Med placeringen på Frederikssundsvej 83A vil der ikke længere være et særskilt 18+ tilbud i Tingbjerg, hvor målgruppen vurderes at være den tungeste af de fem 18+ tilbud. Københavns Kommunes synlige tilstedeværelse i området reduceres, hvilket Socialforvaltningen ellers vurderer er vigtigt for den kriminalitetsforebyggende indsats. I forlængelse heraf vurderes det ikke realistisk, at hele den nuværende brugergruppe vil opsøge et tilbud uden for Tingbjerg. Det gælder ikke mindst den tungeste del af målgruppen, der vurderes tæt bundet til lokalområdet.

Socialforvaltningen vurderer model 2 som den mest hensigtsmæssige løsning for den fremtidige placering af 18+ Crossroad. Placeringen på Frederikssundsvej giver gode muligheder for at understøtte fokus på brobygning til aktiviteter i samfundet udenfor Tingbjerg for dele af målgruppen.

En placering på Frederikssundsvej kan evt. kombineres med en gadeplansindsats i Tingbjerg målrettet den tungeste del af målgruppen, der ikke forventes at benytte sig af et tilbud uden for Tingbjerg. En gadeplansindsats vil kræve yderligere finansiering.

Model 3 - Matrikelløst tilbud: 18+ Crossroad har været en matrikelløs indsats siden den 1. april 2021, hvor det nuværende lejemål på Ruten 14 i Tingbjerg ophørte. Den matrikelløse organisering tilrettelægges med afsæt i Socialforvaltningens erfaringer fra 18+ centret Voldparken i Brønshøj. En matrikelløs indsats betyder, at Socialforvaltningen sikrer en tilstedeværelse på anden vis i form af aktiviteter og rådgivning. Det er dog forvaltningens vurdering, at en matrikelløs indsats vil vanskeliggøre de rådgivende, vejledende og brobyggende indsatser, da det ventes at være sværere at holde kontakten til og dialogen med brugerne. Der vil derfor være behov for samspil med fremskudt rådgivning eller andre fleksible løsninger. Det er samtidig vurderingen, at en matrikelløs indsats indebærer en risiko for, at målgruppen vil være mere synlig i lokalområdet. Endelig vil der være tale om en væsentlig vilkårsændring for medarbejderne.

Forvaltningen vurderer, at denne løsning kan fungere, men dels vil vanskeliggøre indsatserne, dels betyde betydeligt mindre kontakt til målgruppen – særligt den tungeste.

Høringssvar

Boligselskaberne FSB/KAB kan ikke anbefale placering af 18+ Crossroad i Gavlhuset, da lejemålets lokalitet er vurderet som et af de mest utrygge steder i Tingbjerg, og at en placering af 18+ Crossroad vil øge oplevelsen af utryghed hos beboerne i lokalområdet. FSB ejer lejemålet og må på baggrund af fremsendte høringssvar forventes at modsætte sig ønsket om at benytte lejemålet til 18+ Crossroad.

Københavns Politi har ikke bemærkninger til de foreslåede adresser eller forslag til øvrige adresser i Tingbjerg, hvor 18+ centret Crossroad kan placeres. Københavns Politi bemærker imidlertid, at det er politikredsens opfattelse, at der ved oprettelse/placering af et 18+ center i Tingbjerg bør være opmærksomhed på at tiltrække alle unge over 18 år i området.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skriver i deres høringssvar, at der er et stort ønske fra det lokale pensionistcenter om at leje lokalerne i Gavlhuset. Der er ikke lokaliseret yderligere mulige genhusningsadresser i Tingbjerg, der kan rumme pensionistcentrets 170 medlemmer.

HovedMED har på et ekstraordinært møde d. 16. juni 2021 drøftet sagen om den fremtidige placering af 18+ Crossroad. Medarbejdersiden kvitterede for en god sagsfremstilling, hvor fordele og ulemper er tydeligt afspejlet. Medarbejdersiden i HovedMED er enige med forvaltningen om, at model 2 – Frederikssundsvej 83A er den mest hensigtsmæssige løsning. De tilføjede, såfremt model 2 vælges, ønsker medarbejderne i 18+ Crossroad en satellitmodel i Tingbjerg på sigt for at kunne fortsætte indsatsen i Tingbjerg. Medarbejderne i 18+ Crossroad har som reaktion på særligt boligselskabernes høringssvar sendt et høringsbrev, som blev læst op i HovedMED, og som er vedlagt indstillingen som bilag 5. Medarbejdersiden foreslår, at selve procesplanen for brugen af stedet og det pædagogiske arbejde laves og eksekveres lokalt, når Socialudvalget har truffet en beslutning. 

Økonomi

I Overførselssagen 2020-2021 blev det besluttet, at anlægsudgiften til den fremtidige placering af 18+ Crossroad vil blive afholdt af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter, hvis udgifterne skal afholdes i 2021. Alternativt vil der blive ansøgt om midler i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2022. Driftsudgifter til en gadeplansindsats som tillæg til en placering på Frederikssundsvej 83 (jf. model 2) kan evt. søges ifm. forhandlingerne om Budget 2022.

Videre proces

Socialforvaltningen vil arbejde videre med at realisere den af Socialudvalget valgte løsning.

Mikkel Boje

                                     / Lise Stidsen Vandahl og Anders Johannes Kristensen

 

 

 


Beslutning

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen med bemærkning om, at forvaltningen skal undersøge mulighederne for andre lejemål i området Husum-Tingbjerg. Som konsekvens af dette skal forvaltningen vende tilbage med en ny sag til udvalget.

Socialdemokratiet havde følgende protokolbemærkning, som Konservative, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre tilsluttede sig:

”Enhedslisten, Konservative, SF, Radikale og Socialdemokratiet, er meget bekymret for at ikke have en matrikelbaseret indsats for 18+ unge i Husum-Tingbjerg, og ønsker forvaltningen på at finde en løsning på at finde en lokation i området, herunder også at se efter at private lejemål”.

Venstre havde følgende protokolbemærkning:

”Venstre forholder sig kritisk til 18+ centre. Unge skal i uddannelse eller beskæftigelse, ikke fastholdes i tilbud med tvivlsomme resultater”.

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, kontorchef Johs Kristensen og borgercenterchef Sven Bjerre deltog under punktets behandling.

Til top