Mødedato: 14.05.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Indstilling om godkendelse af Børnehus Hovedstadens nye underafdeling (B-sag)

Se alle bilag

Resumé

Børnehus Hovedstaden, der er en indsats på tværs af regionens kommuner, drevet af Københavns Kommune, skal udvide med en ny underafdeling på Telegade 2 i Høje Taastrup. Udvidelsen sker for at imødekomme en stigning i antal af sager blandt alle regionens kommuner, som ikke kan håndteres udelukkende på den nuværende lokation på Nørrebro. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Børnehus Hovedstaden udvider med en ny underafdeling på Telegade 2 i Høje Taastrup

Problemstilling

Børnehus Hovedstaden er en tværkommunal enhed, der traumeudreder børn i alderen 0-17 år, der har været udsat for seksuelle eller voldelige overgreb, eller hvor der er mistanke herom. Børnehus Hovedstaden har på nuværende tidspunkt to lokationer, hovedafdelingen på Nørrebro og en underafdeling i Hillerød. Københavns Kommune er driftskommune for Børnehus Hovedstaden. Børnehuset er forankret i Center for Børn og Unge i Socialforvaltningen, men refererer primært til KL (herunder Kommunekontaktråd) og Social- og Boligstyrelsen.

Der har de sidste år været en markant stigning i antallet af henvisninger til De Danske Børnehuse fra alle regionens kommuner. På Børnehuset Hovedstadens lokation i København er der sket en stigning fra 350-400 sager årligt til 850 sager årligt. De nuværende lokaler på Nørrebro har ikke plads til at håndtere det stigende antal af sager, og der er derfor et akut behov for yderligere fysisk kapacitet.

Stigningen i antallet af sager skyldes fleres forhold. Med ikrafttrædelsen af Barnets Lov og herunder den nye bekendtgørelse om børnehuse blev det præciseret, at der ved mistanke eller viden om overgreb skal udarbejdes en børnefaglig undersøgelse. Implementeringen af lovens præcisering har haft en umiddelbar effekt og det var ikke forudset, at stigningen ville være så markant allerede fra årets begyndelse. Dertil kommer, at der generelt er kommet øget opmærksomhed på volds- og overgrebsproblematikker hos fagprofessionelle i kommunerne og hos politiet.

Kommunalbestyrelsen i driftskommunen kan, jf. bekendtgørelsen for Børnehuse, beslutte at etablere en underafdeling, når de geografiske forhold tilsiger det, og antallet af sager i børnehuset er steget i et omfang, hvor der er behov for en udvidelse af den fysiske kapacitet.

Der har i flere år været et ønske fra Københavns Vestegns politikreds og de 11 kommuner på Vestegnen om en lokal afdeling, og derfor foreslår Børnehus Hovedstaden at placere en nye underafdeling af Børnehus Hovedstaden på Vestegnen.

Løsning

For at imødekomme presset på Børnehus Hovedstadens lokation på Nørrebro har regionens kommuner afsat midler til at åbne en ny underafdeling på Telegade 2 i Høje Taastrup. Den nye lokation skal ikke erstatte Nørrebro, men skal være en tilføjelse til det samlede Børnehus Hovedstaden. Udvidelsen betyder, at Børnehus Hovedstaden bedre kan håndtere stigningen af henvendelser.

Forvaltningen vurderer, at den nye underafdeling er velplaceret, idet den er nær Vestegnens politikreds, offentlig transport og har gode tilkørselsforhold. Samtidigt giver det borgere på Vestegnen lettere adgang til tilbuddet.

Lokalerne på den nye lokation er valgt i samarbejde med Københavns Ejendomme for bedst at imødekomme Børnehus Hovedstadens behov. Der er derfor fundet lokaler, hvor der er mulighed for at etablere afhøringslokaler, retsmedicinske undersøgelsesrum, monitorrum og udrednings- og behandlingslokaler, samt en lokation hvorfra forvaltningen nemt kan betjene sagerne fra kommunerne i Børnehus Hovedstaden. Der var oprindeligt et ønske om indflytning i august 2025, men da lokalerne kræver en større ombygning, før de kan være klar til brug, bliver tidsplanen rykket til senere på året. Den endelige dato for indflytningen er ikke afklaret endnu.

Der skal ikke ansættes nye medarbejdere til afdelingen i Høje Taastrup. I stedet bliver flere af medarbejderne fra Nørrebro flyttet til den nye lokation. Der har været gennemført en medarbejdsproces i regi af LokalMED og i samarbejde med HR-partnere og Forhandling & Jura. Medarbejdergruppen blev orienteret i december 2024 og havde mulighed for tilkendegive, hvilken lokation de ønsker at arbejde ved. Kriterierne for udvælgelse af medarbejdere blev fastlagt i samarbejde med LokalMED, og alle medarbejdere fik besked den 16. december om deres fremtidige arbejdssted samt om udnævnelsen af ny afdelingsleder. Referatet fra LokalMED er vedlagt som bilag (bilag 1). 

Den nye lokation har været behandlet på HovedMED d. 30. april 2025. Referatet fra HovedMED vil blive vedlagt som bilag (bilag 2).

Økonomi

I budgettet for Børnehus Hovedstaden for 2025, som de 29 kommuner har godkendt, er der indregnet en forventning om, at Børnehus Hovedstaden vil håndtere 900 sager. Der er ligeledes afsat midler i budgettet til den nye afdeling i Høje Taastrup, både til huslejeudgifter og etableringsomkostninger, der samlet beløber sig til 1,66 mio. kr.

Børnehusets økonomi er fordelt således, at 80 procent af driftsomkostningerne finansieres objektivt af regionens kommuner, mens de resterende 20 procent dækkes af barnets eller den unges handlekommune. Driftskommunen har mulighed for at indregne udgifter til udvidelse eller flytning af børnehuset samt oprettelse af underafdelinger i den objektive finansiering, omkostningerne fordeles mellem alle kommunerne i regionen. Der vil derfor ikke være yderligere omkostninger for Københavns Kommune som driftskommune.

Kommunekontaktrådet har lagt vægt på, at etableringsomkostningerne holdes på et minimum, og at taksten for børnehusets ydelser forbliver uændret i videst muligt omfang. Fastlæggelsen af etableringsomkostningerne er ikke baseret på den specifikke lokation i Høje Taastrup, men på et gennemsnit af omkostningerne fra de seneste udvidelser af børnehuse i landet. Ved at inkludere etableringsomkostningerne i den objektive finansiering sikres det, at taksten forbliver stabil i forhold til 2024, også efter PL-fremskrivning.

De øvrige børnehuse i landet har anvendt en lignende model, hvor udvidelsesomkostningerne dækkes gennem den objektive finansiering. Børnehus Hovedstaden vurderer det nødvendigt at følge samme praksis. De 29 kommuner i KKR har bakket op om udvidelsen for at sikre ensartet tilgængelighed for alle børn i regionen og har godkendt budgettet.

Politisk handlerum

Socialudvalget kan vælge ikke at gå videre med sagen, hvis der ønskes en anden lokation. I så fald vil forvaltningen gå i dialog med regionens kommuner om en anden lokation for den nye underafdeling.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender sagen, går forvaltningen videre med arbejdet med den nye underafdeling i Høje Taastrup.

 

Katrine Ring

/ Eva Stokbro Jensen


Til top