Mødedato: 10.10.2007, kl. 16:00

Udvikling af gadeplansindsatsen i forhold til børn og unge i Københavns Kommune

Se alle bilag

Udvikling af gadeplansindsatsen i forhold til børn og unge i Københavns Kommune

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. oktober 2007

 

 

6.      Udvikling af gadeplansindsatsen i forhold til børn og unge i Københavns Kommune

SUD 405/2007  J.nr. 405/2007

 

 

 

Socialcentrenes gadeplansarbejde på børne- og ungeområdet; udvikling gennem kompetenceudvikling af det opsøgende kontaktpersonarbejde og udvikling af det akutte bydækkende gadeplansarbejde.

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender,

1.  at Socialforvaltningen iværksætter udvikling af gadeplansindsatsen med kompetenceudvikling, udvikling af den bydækkende indsats samt evaluering, hvor den årlige udgift vil være 840.000 kr. fra 2008 og frem på ramme 6.01, funktion 05.28.21.

 

Problemstilling

En undersøgelse gennemført af Socialforvaltningen (bilag 1 og 2) viser bl.a. at der er behov for yderligere opsøgende gadeplansarbejde lokalt, og at der er behov for at udvikle den bydækkende gadeplansindsats. Socialforvaltningen har derfor udarbejdet forslag til udvikling af gadeplansarbejdet (bilag 3) gennem kompetenceudvikling af den lokale indsats, udvikling af den akutte bydækkende indsats samt evaluering.

 

Løsning

Målet med udviklingen af gadeplansarbejdet er at

·        hæve kvaliteten i det sociale arbejde med særligt udsatte børn og unge, som allerede har sociale sager og understøtte deres muligheder for samme grad af succes i voksenlivet som andre

·        udvikle den tidlige indsats og kontakt til de børn, som ikke i forvejen er kendt af forvaltningen og som har høj risiko for at få sociale sager.

·        bidrage til bedre koordination mellem samarbejdspartnere i lokalområdet og understøtte arbejdet med at yde en målrettet indsats.

·        dæmpe akut opståede kriser i form af uroligheder, hvor en eller flere grupper af unge deltager, og sikre at der sættes effektivt ind med konflikthåndtering og mægling.

 

Flere af Københavns Kommunes socialcentre prioriterer at have gadeplansindsats. Indsatsen varierer socialcentrene imellem og arbejdet med børnene og de unge er ikke alle steder integreret i det kontaktpersonarbejde som socialcentrene udfører. Socialforvaltningen vurderer, at det er fremmende for kommunens arbejde med udsatte børn at indføre et fælles koncept, der understøtter gadeplansarbejde, hvor der ikke i forvejen er en indsats.  

For at understøtte en fælles tilgang til gadeplansarbejde på tværs af kommunen anbefaler Socialforvaltningen, at den lokale gadeplansindsats udvikles ved at indarbejde gadeplansarbejdet i kontaktpersonsarbejdet og ved at indarbejde metoder for gadeplansmedarbejderen, som giver gademedarbejderen kompetencer til i praksis at inddrage netværket og lokalmiljøet i arbejdet med den unge. I dag er fokus mere på én til én relationen mellem den unge og medarbejderen og mindre på en systematisk inddragelse af lokalmiljøet og netværket. Herved understøttes at gadeplansarbejdet med den unge har afsæt i et helhedsorienteret perspektiv der inddrager familie, skole og vennenetværk, men samtidigt yder den én til én kontakt, som den unge har brug for.

Det er Socialforvaltningens vurdering at udviklingen af gadeplansindsatsen primært handler om fælles faglig opkvalificering af de medarbejdere der allerede leverer en god indsats lokalt. For at opkvalificere det igangværende arbejde afsættes 0.3 mill. årligt til kompetenceudvikling. Samtidig pålægges hvert af kommunens 10 børnefamilieteams at levere medarbejdertimer svarende til ti timer pr. kvartal fordelt på 1-2 medarbejdere. Timerne skal bruges til dels at modtage undervisning i metoder til indføring af gadeplansarbejde i kontaktpersonsarbejdet, dels systematisk vidensdeling med socialcentrenes andre medarbejdere indenfor området. Kompetenceudviklingen understøtter, at der på tværs af socialcentrene udvikles en samlet forståelse af opsøgende gadeplansarbejde sammentænkt med kontaktpersonsarbejde. Konkret tænkes forståelse omkring arbejdsmetode udbredt til socialcentrenes andre gadeplansarbejdere i forbindelse med afholdelse af temadage, som planlægges af evaluator.

 

Samtidig vurderer Socialforvaltningen at man bør udvikle den bydækkende indsats gennem Københavnerteamet, der træder til ved særlige akutte opståede konfliktsituationer i byen. Denne indsats kræver stor fleksibilitet, og Socialforvaltningen vurderer ikke, at de nuværende ressourcer dækker behovet for den tværgående indsats. Den bydækkende indsats skal understøttes i at levere en hurtig og effektiv indsats til håndtering af akutte opståede situationer, fx en pludselig opstået konfliktsituation, hvor flere unge samles omkring uroskabende aktiviteter, og hvor f.eks en intensiv mægling og konflikthåndtering fra forvaltningens side kan dæmpe uroen. Ydermere vil Socialforvaltningen med styrkelsen af Københavnerteamet understøtte bedre samarbejde med socialcentrene i forbindelse med akut opståede kriser, så der sker en ordentlig tilbagemelding og vidensdeling, som socialcentrene lokalt kan drage nytte af. Indsatsen søges udviklet gennem opkvalificering af Københavnerteamet (der i dag har 6 fuldtidsansatte) med midler svarende til 44 timer ugentligt (1,2 fuldtidsansat). Københavnerteamet får til opgave at koordinere indsatser og opfølgning på krisesituationer og behovet for akutte indsatser på gadeplan. Til denne indsats afsættes 0,5 mill. årligt.

 

For at understøtte det løbende arbejde med kompetenceudvikling af gadeplansindsatsen og opnå systematisk viden om indsatsens virkning afsættes årligt 40.000 til opfølgning og evaluering af indsatsen.

 

Det er pba. den indsamlede viden fra socialcentrene Socialforvaltningens vurdering at en udvikling af gadeplansindsatsen i tilstrækkeligt omfang kan ske gennem ovennævnte model. Socialforvaltningen mener dog samtidigt, at man kunne udvikle gadeplansindsatsen yderligere. Den præsenterede model, hvor der ikke gennemføres mere gennemgribende ændringer, skal ses i lyset af Socialforvaltningens vurdering af, at der generelt er et behov for bredt at styrke sagsbehandlingen på børnefamilieområdet, herunder især at styrke det ordinære sagsbehandlerarbejde på socialcentrene.  

 

Økonomi

Forslaget vil blive gennemført med et årligt beløb på 0,84 mill. fra 2008 og frem på ramme 6.01, funktion 05.28.21 – forebyggende foranstaltninger. De 0,84 mill. realiseres på samme ramme ved at reducere socialcentrenes købekraft. Reduktionen svarer fx ca. til at der på byniveau købes 7 færre helårs-hjemmehos-forløb..

Videre proces

I samarbejde med børnefamilieteamcheferne vil MR Børn igangsætte udviklingen af gadeplansindsatsen så den er fuldt implementeret i første kvartal af 2008. Efterfølgende vil der løbende blive gennemført opkvalificerende tiltag ligesom gadeplansarbejdet og arbejdets virkninger vil blive monitoreret og evalueret.

 

Bilag

Bilag 1: Undersøgelse af det opsøgende gadeplansarbejde i forhold til børn og unge i Københavns Kommune.

Bilag 2: Interview med børnefamilieteamcheferne i City og Amager Syd.

Bilag 3: Forslag til styrkelse af gadeplansarbejdet

 

 

         Anette Laigaard              / Sven Bjerre


 

Til top