Mødedato: 05.12.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på hjemløsestrategien og status på udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet pr. december 2012

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges status på hjemløsestrategien og status på udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet pr. decmber 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget tager 5. status for projekter under Københavns Kommunes Hjemløsestrategi til efterretning (jf. bilag 1), og
2. at socialudvalget tager 2. status om udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet til efterretning (jf. bilag 2). 

Problemstilling

Socialudvalget har ønsket at få en status for projekterne under Københavns Kommunes Hjemløsestrategi i henholdsvis 2. og 4. kvartal 2010-2012. Social- og Integrationsministeriet har givet mulighed for, at de kommuner der har et mindreforbrug ved strategiens afslutning ved udgangen af 2012, kan forlænge indsatserne ind i 2013. Det betyder, at Københavns Kommune har fået mulighed for at fortsætte indsatserne under hjemløsestrategien uforandret i hele 2013. Socialudvalget vil derfor fortsat få forelagt status på strategiens målsætninger i 2. og 4. kvartal 2013.

På Socialudvalgsmøde d. 7. december 2011 blev det besluttet, at Socialudvalget i forbindelse med de halvårlige statusnotater for hjemløsestrategien ligeledes forelægges en status om arbejdet med handleplaner på hjemløseområdet. 

Løsning

Denne indstilling indeholder en status på implementeringen af indsatserne under hjemløsestrategien. En overordnet gennemgang af indsatserne følger nedenfor i forhold til de fire overordnede nationale målsætninger. Af bilag 1 fremgår en mere detaljeret gennemgang af de enkelte projekter under hjemløsestrategien.

Til slut i indstillimgen følger en kort status på udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet. På bilag 2 gives en mere detaljeret status på udarbejdelse af handleplaner til hjemløse borgere.

 

Målsætning 1: Nedbringe antallet af hjemløse der sover på gaden

  • Opsøgende og kontaktskabende indsatser
  • Etablering af tryggere og mere specialiserede akuttilbud  

Alle planlagte etableringer og renoveringer af akuttilbud i forbindelse med strategien er gennemført. Det dækker over etablering af 6 ekstra herbergspladser til unge, omlægning af en række herbergspladser fra midlertidige til længerevarende, etablering af to skærmede herbergsafdelinger til kvinder, etablering af en natcafé til kvinder, styrkelsen af indsatsen på ungetilbuddet i Rådmansgade og renovering af natcaféerne på Mændenes Hjem, Hillerødgade og Aktivitetscentret.

De tre opsøgende og kontaktskabende indsatser er Brobyggerne, Psykisk Syge Gadesovere og projekt Udenbys Borgere. Siden opstarten i 2010 er der under projekterne samlet set opstartet forløb for 342 borgere, hvoraf 289 af forløbene er afsluttet. Af de afsluttede forløb vurderes det, at der ”i høj grad” eller ”i nogen grad” er etableret passende tilbud efter endt forløb for 46 pct. af borgerne. Det kan derudover nævnes, at 32 pct. (77 pers.) er flyttet i passende bolig, 26 pct. (63 pers.) har fået etableret kontakt til andre instanser og tilbud, herunder behandlingstilbud, og 11 pct. (26 pers.) er flyttet til en anden kommune. For de borgere, der har afsluttet et forløb, uden at der er etableret et passende tilbud, gælder, at medarbejderen har mistet kontakten med borgeren, at borgeren har ønsket at afslutte kontakten eller at borgeren er død. Dette gælder for 91 personer, svarende til 38 pct af de borgere, der har afsluttet et forløb.

Forvaltningens havde en målsætning om at reducere antallet af gadesovere med 50 pct. fra 2009-2011.SFI tællingen fra 2009 til 2011 viste, at der er sket et fald i antallet af gadesovere fra 174 til 139 personer, hvilket svaret til et fald på 20 pct. En del af faldet i antallet af gadesovere kan tilskrives, at SFI har foretaget en ændring i opgørelsesmetoden fra 2009 til 2011. Gruppen af hjemløse uden fast eller legalt ophold er i tællingen fra 2011 opgjort særskilt, hvor der i 2009 er foretaget en samlet opgørelse af gadesovere, både med og uden legalt eller fast ophold i Danmark. Det er således ikke muligt at udtale sig præcist om udviklingen i antallet af gadesovere med lovligt ophold i Danmark, da denne gruppe ikke er opgjort særskilt i 2009. Ser man på den samlede gruppe af gadesovere, både borgere med og uden fast eller legalt ophold i Danmark, er der fra 2009-2011 sket et fald fra 174 til 166 personer. Det er ud fra disse tal ikke muligt at sige noget præcist om udviklingen i antallet af gadesovere med lovligt ophold i Danmark, da udviklingen fra 2009 til 2011 kan være sløret af den udvikling der er sket inden for gruppen af gadesovere uden fast eller lovligt ophold.


Målsætning 2: Finde andre løsninger til unge end en plads på et forsorgshjem

  • Forstærket indsats over for unge
  • Udredning og Plan  

Indsatsen til unge hjemløse dækker over etableringen af 6 herbergspladser til unge på KFUM’s kollegium, en personalemæssig opkvalificering af ungetilbuddet på Rådmandsgade 60 og det systematiske udredningsværktøj Udredning og Plan. Udredning og Plan er implementeret på samtlige af kommunens herberger. Udredningen af borgeren skal opstartes inden for de første 6 uger borgeren opholder sig på et herberg og skal sikre, at borgeren udredes hurtigt og bliver visiteret til et egnet botilbud eller egen bolig med passende støtte.

Fra 2009 til 2011 har SFI registeret et stigning i antallet af unge mellem 18-24 år, både i København og nationalt. Der er nationalt sket en stigning fra 634 til 985 personer, mens der i Københavns Kommune er registreret en stigning fra 150 til 228 personer. Forvaltningen tager denne markante stigning alvorligt, og har i forbindelse med forlængelsen af strategien til og med 2013, fået mulighed for at forstærke indsatsen over for unge hjemløse. Konkret er der fra 4. kvartal 2012 ansat en psykolog og to sagsbehandlere, som i 2013 skal arbejde målrettet med gruppen i forhold til at finde andre løsninger for de unge end ophold på herberg. Hvor psykologen og den ene sagsbehandler er forankret Under Center for Udsatte Voksne og Familier med tilknytning til kommunens to ungeherberger, vil den anden sagsbehandler være tilknyttet Hjemløseenheden.


Målsætning 3: Begrænse opholdstiden på forsorgshjem til 3-4 måneder for borgere der er parat til at flytte i egen bolig med den fornødne støtte

  • Etablering af differentierede botilbud med socialfaglig støtte, herunder særboliger og alternative plejepladser
  • Etablering af mere specialiserede akut tilbud
  • Systematisk Udredning og Plan.

 

I arbejdet med Housing First er 156 hjemløse siden opstarten i 2010 kommet i egen særbolig med bostøtte, heraf 75 borgere med permanent bostøtte (Assertive Community Treatment) og 81 med midlertidig bostøtte (Critical Time Intervention). Forvaltningens havde en målsætning om, at 80 pct. af borgerne fortsat var i egen bolig 1 år efter anvisning og 70 pct. 2 år efter anvisning. Resultaterne er indtil nu overbevisende i den forstand, at fastholdelsesgraden 2 år efter opstat samlet set er 97 pct.

Etableringen af alle planlagte alternative plejehjemspladser er gennemført.

Forvaltningens pejlemærke på hjemløseområdet støtter op om den nationale målsætning om at reducere opholdstiden på herberger. Forvaltningen har en målsætning om at reducere den gennemsnitlige opholdstid fra 159 dage (5,3 måneder) i januar 2009 til 136 dage (4,5 dage) ved udgangen af 2013. Det er vigtigt at nævne, at forvaltningen opgør opholdstid fra den dag borgeren indskrives, hvor opholdstiden i den nationale målsætning opgøres fra den dag hvor borgeren er parat til at flytte i egen bolig.

Det har imidlertid ikke været muligt at nedbringe opholdstiden på herbergerne. Opgørelser pr. september viser en gennemsnitligt opholdstid er på 170 dage. En vigtig årsag til de lange ophold er, at det er svært at finde egnede boliger til målgruppen.

 

Målsætning 4: Skaffe løsninger på boligsituationen førend udskrivning fra behandlingssituationen og løsladelse fra fængsel

  • Etablering af aflastningspladser
  • God Løsladelse

Det er afgørende for arbejdet med God Løsladelse, at indgangen til Socialforvaltningen i Københavns Kommune er tydelig for Kriminalforsorgen. Socialforvaltningen består af en række bydækkende enheder under Socialcenter København og Rådgivningscenter København, og er sammenlignet med andre kommuner stor. Derfor har forvaltningen på baggrund af de hidtidige erfaringer foretaget en ændring i organiseringen af arbejdsgangen for koordinering af sager mellem Kriminalforsorgen og Socialforvaltningen. Der er pr. september 2012 oprettet en fællesindgang til Socialforvaltningen i Modtagelsen i Matthæusgade. Alle henvendelser fra Kriminalforsorgen skal tilgå modtagelsen, som sørger for at videresende henvendelsen til rette enhed i forvaltningen. Ordningen fungerer godt og vil på sigt skabe et bedre datagrundlag om løsladelsesforløbene, som kan være med til at forbedre arbejdet med God Løsladelse.

SFI opgør hvert andet år i uge 6 antallet af borgere, der skal løslades den efterfølgende måned uden foregående løsning på boligsituation. Fra 2009 til 2011 var sket en mindre stigning fra 13-18 personer.

Status på udarbejdelse af handleplaner på hjemløseområdet pr. oktober 2012.

I henhold til Servicelovens § 141 er kommunerne forpligtet til at tilbyde en handleplan til personer, der i længere tid er hjemløse, har alvorlige sociale problemer eller betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne. Forvaltningen arbejder ud fra en målsætning om, at borger der har været hjemløse i mere end 3 måneder, skal have et tilbud om, at få udarbejdet en handleplan.

Forvaltningen har i 2012 haft et skærpet fokus på udarbejdelse af § 141 handleplaner på hjemløseområdet. Af bilag 2 fremgår det, at andelen af borger, der i løbet af det sidste år har fået tilbudt en handleplan, fra maj til september er steget fra 37,5 pct. til 70,1 pct. Forvaltningen har en målsætning om, at 100 pct. af alle københavner borgere, der har været indskrevet på et herberg i mere end 3 måneder ved udgangen af 2012, har fået tilbudt en handleplan. Pr. 31. september 2012 er andelen af borgere, der har opholdt sig på et herberg i længere end 3 måneder og som har fået tilbudt en handleplan 19 pct. Der er en stigning fra maj måned, hvor andelen var 5,8 pct. Tallene afspejler, at forvaltningens skærpede fokus på området har haft en væsentlig forbedring i forhold til andelen af borgere der inden for det seneste år har fået tilbudt en handleplan, men at indsatsen endnu ikke har haft afgørende betydning for andelen af rettidigt tilbudte handleplaner.       

Økonomi

Københavns Kommune vil ved udgangen af den forlængede strategiperioden i 2013 stå til at tilbagebetale ca. 50 mio. kr. tilbage i satspuljer midler, der øremærket til anlæg og som kommunen ikke har haft mulighed for at anvende i strategiperioden. Forvaltningen er i dialog med Social- og integrations ministeriet om muligheden for at anvende de uforbrugte anlægsmidler, herunder at anvende midlerne på drift samt at perioden for anvendelse udvides.

Videre proces

Næste status på hjemløsestratgien og status på udarbejdelse af handleplaner vil blive forelagt Socialudvalget i 2. kvartal 2013.
 

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top