Mødedato: 29.09.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udvalgshenvist medlemsforslag om markering af kvindernes internationale kampdag

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget præsenteres for forvaltningens behandling af udvalgshenvist medlemsforslag om at markere indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag. Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle vende tilbage til udvalget med en indstilling, der belyser de forskellige forhold i sagen, herunder spørgsmålet om lovlighed i forhold til ligestillingsloven.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, Ligestillingsministeriet og Kulturministeriet og sendt forslaget i høring i Rådet for Visuel Kunst. Det er forvaltningens vurdering, at forslaget, hvis det ønskes, kan fremmes i kommende budgetforhandlinger.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at forslaget om at markere indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag kan fremmes i forbindelse med kommende budgetforhandlinger

     

  2. at der hermed er gjort op med det af Borgerrepræsentationen den 3. marts 2022 henviste medlemsforslag om markering af indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 3. marts 2022 henvist et medlemsforslag stillet af SF om muligheden for at lave en flisedekoration ud for Jagtvej 69 til minde om indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag.

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 5. maj 2022 stillede Enhedslisten et forslag om, at SF’s forslag blev udvidet med en skulpturkonkurrence for kvindelige kunstnere om en ny skulptur, der skal placeres på Nørrebros Runddel, og at der igangsættes en proces med Nørrebro Lokaludvalg og andre relevante interessenter om etablering af erindringsmarkeringer udvalgte steder på Nørrebro til minde om Nørrebros historie.

Løsning

Baggrund
Kvindernes internationale kampdag blev indstiftet i 1910 på en international kvindekongres i København på adressen Jagtvej 69 på Nørrebro. Samme grund har ligget øde siden marts 2009 efter rydningen af Ungdomshuset.

Forslag fra SF og Enhedslisten
SF ønsker dels at få markeret stedet, hvor kvindernes internationale kampdag blev indstiftet, dels at gøre opmærksom på den 8. marts, hvilket skal være med til at understøtte kommunens arbejde for ligestilling mellem alle køn. Den foreslåede fliseudsmykning er inspireret af et lignende projekt i Folehaven i Valby.

Enhedslisten foreslår opsætning af en skulptur af en kvinde. Skulpturen skal udarbejdes af en eller flere kvindelige kunstnere via en konkurrence. Herudover ønsker Enhedslisten, at Nørrebros historie kommer til syne i bybilledet ved erindringsmarkeringer. Både arbejdernes historie, men også den oprørske ånd, der har præget kvarteret.

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering af forslagene
I forhold til en flise som udsmykning, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen, at det er muligt at udskifte fortovsfliser med andet, så længe det tilgodeser tilgængelighed og trafiksikkerhed. Med hensyn til opstilling af en skulptur i det offentlige rum skal Teknik- og Miljøudvalget godkende såvel skulpturen som placeringen. Rådet for Visuel Kunst er høringspart.

I forhold til erindringsmarkeringerne er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at der bør udarbejdes en strategi for opsætningen af disse på Nørrebro, så der foretages en prioritering og kommer et ensartet udtryk. Herudover oplyser de, at hvis erindringsmarkeringerne har karakter af skilte eller opsættes på veje og fortove, skal man i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen. Hvis der er tale om private ejendomme, skal man i dialog med bygningens ejer.  

Høringssvar fra Rådet for Visuel Kunst
Rådet for Visuel Kunst har fået begge forslag i høring. Rådet udtaler i forhold til begge forslag, at de generelt er positive over for mere kunstnerisk udsmykning i det offentlige rum.  

I forhold til flisemarkeringen finder Rådet, at fokus bør være på kampdagen og kvinders vilkår frem for en bred vifte af lokale og historiske begivenheder, der kan give værket en diffus karakter. Rådet finder endvidere, at opgaven bør løses af en professionel kunstner efter udvælgelse i en fair proces.

Rådet forholder sig også positivt til selve ideen om i byrummet at markere indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag. Rådet finder, at det er fint at arbejde med en open call-tankegang i forhold til at indkalde forslag til en skulptur, og at det især er vigtigt, at man arbejder med professionelle kunstnere. Rådet forholder sig dog tøvende i forhold til, at et open call kun skal omfatte kvindelige kunstnere og henstiller til, at de juridiske aspekter afklares. Rådet tilslutter sig behovet for kvindelig repræsentation i det offentlige rum, men finder, at den kunstneriske kvalitet af værket skal være det bærende element.

I forhold til erindringsmarkeringerne opfordrer Rådet til at få afklaret, om man ønsker et kunstværk i fliserne ligesom det i Folehaven, eller om man ønsker mere klassiske erindringsmarkeringer og i så fald, at de opføres under hensyntagen til det omkringliggende offentlige rum. 
Hørringssvarene i fuld længde fremgår af bilag 1 og 2.

Udtalelse fra Ligestillingsministeriet og Kulturministeriet
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med henholdsvis Ligestillingsministeriet og Kulturministeriet vedrørende forslagenes ønske om, at det skal være kvindelige kunstnere, der udfører opgaven.

Ligestillingsministeriet har oplyst, at det er deres vurdering, at forslaget ikke vil være omfattet af bekendtgørelsen om undtagelser fra forbuddet mod forskelsbehandling i Ligestillingsloven. Ligestillingsministeriet henviser til Kulturministeriet, hvor der vil skulle søges om dispensation, da forslaget falder inden for deres ressortområde.

Kulturministeriet oplyser, at der i enkelte tilfælde er givet dispensation i henhold til Ligestillingsloven. Det er bl.a. sket i forbindelse med IT-undervisning for kvinder i 2006 i Tilst, på spillestedet Forbrændingen i Albertslund, der kun bookede kvindelige musikere i 2019 i forbindelse med initiativet ”Kvinder i Centrum” og til CHART’s kunstmesse i 2020, hvor der udelukkende blev vist kunst af kvindelige kunstnere.

Kulturministeriet kan først tage stilling til sagen, hvis der sendes en formel ansøgning om dispensation til det konkrete projekt.

Finansiering
Det er forvaltningens vurdering, at finansiering af såvel flisemarkering som skulptur og erindringsmarkeringer vil beløbe sig til ca. 1 mio. kr. Det endelige beløb vil dog afhænge af størrelse og materialetyper og er behæftet med stor usikkerhed. Hertil skal lægges drift og vedligehold af værkerne.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget er positivt indstillet over for forslaget, vil det kræve, at der bestilles et budgetnotat på finansieringen til Overførselssagen eller kommende budgetforhandlinger.

Hvis der findes finansiering til projektet, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen efterfølgende kontakte Nørrebro Lokaludvalg i forhold til den nødvendige borgerinddragelsesproces samt afklare den videre proces for kunstnerisk markering af kvindernes internationale kampdag.

Søren Tegen Pedersen

  /Marius Hansteen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 1. og 2. at-punkt. 

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti bestilte et budgetnotat om forslaget.

Enhedslisten stillede følgende ændringsforlag:

"Kultur- og Fritidsudvalget pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at ansøge Kulturministeriet om dispensation til at gennemføre en skulptur-konkurrence, hvor det alene er professionelle kvindelige kunstnere, der kan deltage om at udarbejde statuen for indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag."

For ændringsforslaget stemte Frederik W. Kronborg (Ø), Bente Møller (Ø), Stine Finné Toft (Ø), Kashif Ahmad (B), Mia Nyegaard (B), Lea Friedberg (A) og Klaus Mygind (F)

Imod ændringsforlaget stemte Karina Bergmann (C), Louise Theilade Thomsen (V) og Niels Peder Ravn (NB), og anmodede om følgende protokolbemærkning: 

"Partierne er imod forslaget, da det jf. Ligestillingsministeriets vurdering ikke er lovligt." 

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Chef for Kunst og Historie, Marius Hansteen, og kontorchef i Kunst og Historie, Sophie Bruun, deltog under punktets behandling.

Til top