Mødedato: 24.02.2023, kl. 15:00
Mødested: Comwell, Kongevejen 495 A, Holte

Kommende skoleidrætshaller - profiler og funktionsprogram

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal fastlægge profiler for kommende skoleidrætshaller og drøfte udviklingsmuligheder, der kan forbedre forholdene for foreningsidrætten i fremtidige skolebyggerier.

Som en integreret del af nye skolebyggerier etableres en fuld størrelse idrætshal frem for to gymnastiksale. Udvidelsen af idrætskapaciteten styrker både rammerne for idrætsundervisningen og foreningsidrætten. 

Siden 2008 er der ibrugtaget tre skoleidrætshaller og igangsat planlægning og anlæg af yderligere 11 skoleidrætshaller. På det grundlag skal udvalget diskutere udviklingsmulighederne. 

Udvalget skal samtidig tage stilling til profiler på kommende skoler i Bådehavnsgade og på Godsbaneterrænet. På Bådehavnsgade foreslås et udvidet halkompleks med plads til en foreningsbase, der kan danne ramme om det sociale liv. På Godsbaneterrænnet skal idrætshallen integreres i en eksisterende bygning, hvorved det er vanskeligt at tilføje ekstra profilfunktioner.     

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, hvorvidt der skal udarbejdes et revideret funktionsprogram for skoleidrætshaller med henblik på politisk vedtagelse indeholdende optioner på udvidelser
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslag til optioner i et revideret funktionsprogram for skoleidrætshaller jf. bilag 2.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender profil på den kommende udvidede skoleidrætshal i Bådehavnsgade (foreningsbase)
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der ikke kommer særlig profil på ny skoleidrætshal på Godsbaneterrænet

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede i 2008, ”at der ved byggeri af nye skoler og renovering af gymnastiksale planlægges etablering af en idrætshal på i størrelsesordenen 2.000 m2, såfremt det planmæssigt og byggeteknisk er muligt.” Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 19. september 2018 en indstilling om profiler og lokale særpræg ved skoleidrætshaller med bemærkning om, at udvalget skal inddrages tidligt i hver enkelt sag. Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger derfor indstilling med forslag om profiler på to kommende skoleidrætshaller i henholdsvis Bådehavnsgade i Sydhavn og på Godsbaneterrænet på Vesterbro forud for, at der søges om planlægningsbevillinger ved Overførselssagen 2022/2023.

Siden 2008 er der ibrugtaget tre skoleidrætshaller. Derudover er der igangsat planlægning og anlæg af yderligere 11 skoleidrætshaller (Bilag 1). Til forskel fra de traditionelle gymnastiksale vil de nye idrætskomplekser på skolerne tilbyde foreningsidrætten et moderne aktivitetsrum med plads til mange idrætsaktiviteter, store depotrum samt gode opholdsmuligheder i og uden for halrummet.

Erfaringerne viser imidlertid, at det kan være vanskeligt, at indpasse de mange ønsker når profilen for skoleidrætshallen fastlægges indenfor de afsatte fysiske rammer i principbeslutningen og det afledte funktionsprogram for skoleidrætshaller. Det gælder blandt andet størrelsen på aktivitetsarealer, muligheder for tilskuerpladser og indretning af opholdszoner. Det kan derfor være relevant at justere beslutningsprocessen, så beslutningen træffes tidligere, på et mere åbent grundlag.

Løsning

Funktionsprogram for skoleidrætshaller

I henhold til principbeslutningen fra 2008, afsættes der ca. 2.000 brutto m2, omregnet til 1.600 netto m2, til idrætskomplekset. Heri indgår aktivitetsareal (20x40m), depot, omklædning og servicefaciliteter. 

Skoleidrætshallerne udvikles på baggrund af gældende funktionsprogram for skoleidrætshaller udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen. Heri defineres krav til arealer og funktioner i byggeriet, så det sikres, at de fysiske rammer målrettes aktiviteterne både i og efter skoletid. 

Styrkede rammer om foreningsidrætten

Principbeslutningen fra 2008 har betydet, at de fleste nye idrætshaller bygges som skoleidrætshaller. Skolerne bliver derfor vigtige og for mange foreninger de primære aktivitets- og mødesteder.

Erfaringerne fra de mange byggerier er, at hvis man skal styrke fremtidige skolebyggerier, som arena for foreningsidrætten, skal der afsættes ekstra m2 til byggerierne med henblik på at kunne indarbejde lokale særpræg og profiler. Det kan ske ved, at der forud for planlægning af byggerier indmeldes et behov for yderligere arealkrævende funktioner op til 3.000 m2. brutto. Et nyt revideret funktionsprogrammet for skoleidrætshaller vil fortsat tage udgangspunkt i 2.000 m2 som basiskrav til en ny hal, men også indeholde en række særlige tilvalgsmuligheder og tiltag, som fx udvidelse af halrummet eller en foreningsbase. Det nye funktionsprogram vil derved danne grundlag for både funktioner og krav til basishallen samt inspiration til tilvalg.

På baggrund af dialog med brugerrepræsentanter og idrætsaktører samt erfaringer fra igangværende byggeprojekter har forvaltningen oplistet nogle udviklingstiltag og tilvalgsmuligheder, der kan styrke de fysiske rammer om foreningsidrætten på skolerne; A. Udvidelse af halrummet og særlige profiler, B. Foreningsbase, C. Skolegårde som foreningsarena (Bilag 2). Tiltagene skal ses i en stedsspecifik kontekst med blik for bl.a. at udnytte tagflader og omkringliggende arealer. 

Profil på udvidet skoleidrætshal på ny skole i Bådehavnsgade

I Børne- og Ungeforvaltningens budgetnotat om planlægningsbevilling til ny folkeskole i Bådehavnsgadekvarteret indgår tilvalg af både skoleidrætshal, et kultur- og læringscenter samt en 8v8 kunstgræsbane (bilag 3). En ny idrætshal i Sydhavn indgår i Arealplan for kultur- og fritidsområdet for at imødekomme efterspørgslen i bydelen.

Halkomplekset bygges som en separat enhed, og der skal derfor afsættes ekstra arealer til ankomstområde, fordelingsgange, ophold mv. som ellers ville indgå i skolebygningen. Arealet udvides med 400 m2 for blandt andet at kunne etablere en foreningsbase til socialt liv og anden foreningsaktivitet. jf. bilag 5. Selve halrummet fastholdes som standardstørrelse med en fuld 20x40 m aktivitetsflade.  

Profil på skoleidrætshal på ny skole på Godsbaneterrænet

I Børne- og Ungdomsforvaltningens budgetnotat om planlægningsbevilling til ny folkeskole på Godsbaneterrænet indgår tilvalg af både skoleidrætshal, et kultur- og læringscenter, bevægelsessale, cafe samt værkstedsfaciliteter (bilag 4). En ny idrætshal på Godsbaneterrænet er besluttet med Kommuneplan 2019 og indgår i Arealplan for Kultur- og fritidsområdet for at imødekomme efterspørgslen i bydelen.

Skoleidrætshallen programmeres efter gældende funktionsprogram for skoleidrætshaller og bliver 1.600 m2 netto. Placeringen i det eksisterende Vognværksted afventer grundkøb. Der er en række bindinger og begrænsninger i forhold til blandt andet skolens behov og bevaringshensyn, som betyder, at det ikke er muligt at etablere en specialiseret idrætshal, da der kun er begrænset plads til yderligere funktioner.

Det undersøges, om der kan etableres en specialiseret idrætshal i nærområdet jf. TMUs bestilling af en ekstra idrætshal den 4. april 2022. Det undersøges samtidig, om der kan placeres en svømmehal sammen med hallen jf. screeningsbevilling om svømmehaller bestilt ved Budget 23. Det er endnu ikke afklaret, hvornår der kan søges planlægningsmidler til disse funktioner, der ikke er placeret i skolebygningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget godkender indstillingen, arbejdes der videre med de valgte profiler på skoleidrætshallerne i Bådehavnsgade og på Godsbaneterrænet.

DGI, DIF, foreninger samt Vesterbro og Kgs. Enghave Lokaludvalg har været inddraget i en drøftelse af idrætshallernes profiler. Aktørerne vil indgå i følgegrupper i det videre planlægningsforløb med henblik på konkretisering af arealdisponering, funktioner og indretning af begge haller. 

På baggrund af udvalgets tilkendegivelser, vil KFF arbejde videre med eventuelle udviklingstiltag og et revideret funktionsprogram for skoleidrætshaller.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                                              /Mads Kamp Hansen 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2023:

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at igangsætte udarbejdelsen af nyt funktionsprogram for skoler i forhold til fritidsbrugen.

Til top