Mødedato: 18.08.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgninger til Københavns Kommunes Legat til stadens forskønnelse og almene bedste

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal, som legatbestyrelse for Københavns Kommunes Legat til stadens forskønnelse og almene bedste, tage stilling til, hvorvidt der skal gives støtte til fem ansøgninger til legatet.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der i 2021 afsættes 150.000 kr. af legatets midler til støtte af et kunstprojekt i den kommende svømmehal i Ørestad
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der i 2021 afsættes 100.000 kr. af legatets midler til realisering af udstillingen The Lure of The Local
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der i 2021 gives afslag på ansøgning om støtte til en permanent udstilling om Kay Fisker, til ansøgning om støtte til gavludsmykning på Østerbro samt til projektet En bro så smuk
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at uddeling af Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste i oktober 2021 aflyses.

Problemstilling

I april 2021 er der modtaget fem ansøgninger til Legatet til stadens forskønnelse og almene bedste, som Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til.

Legatets disponible midler udgør pr. 18. august 2021 250.640 kr.

Løsning

Legatet uddeles til projekter efter følgende fire overordnede principper:

1. Det involverende projekt, hvor der skabes et grønt projekt via inddragende, involverende og frivillige processer

2. Et højt profileret kunstprojekt, fortrinsvis i samarbejde med kunstfaglige institutioner, organisationer, myndigheder samt privatinitierede projekter

3. Et indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af fornyelsesområderne, herunder boligselskaber og andre offentlige selskaber mv.

4. Udbud og konkurrence, hvor der via en konkurrence skabes en større, mere permanent udsmykning af et på forhånd udpeget sted. 

Legatets disponible midler

Hvis indstillingen godkendes, vil der blive udbetalt 250.000 kr. fra legatet, og det resterende beløb vil herefter være 640 kr. Legatet tilføres ikke yderligere midler i 2021.

På den baggrund indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at uddeling af Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste i oktober 2021 aflyses.

Legatets indtægt har i perioden 2018-2021 været mellem 200.000 kr. og 618.000 kr. Det er således vanskeligt at forudse legatets indtægt i 2022.

Ansøgning 1. Kunstprojekt i ny svømmehal i Ørestad (bilag 1)

Kultur- og Fritidsforvaltningen søger legatet om op til 500.000 kr. til realisering af et kunstprojekt i Københavns Kommunes nye offentlige svømmehal i Ørestad.

Der ønskes en kunstnerisk udsmykning af den nye svømmehal med henblik på at løfte bygningens udtryk og funktion. Der søges således om midler til udvikling af et kunstværk og til egenfinansiering med henblik på at søge andre fonde. I svømmehallen er der reserveret en væg midt i rummet til placering af et bygningsintegreret kunstværk. Der er dog åbenhed over for andre former for værker, f.eks. skulptur- og installationskunst.

Svømmehallen kan benyttes af den brede offentlighed, og kunstprojektet skal kunne inspirere til brug af huset i forbindelse med aktiviteter, der ikke alene handler om motion og idræt. Således skal projektet føre til en kulturel og kunstnerisk inspiration for brugerne.

Svømmehallen er et samlokaliseringsprojekt i Ørestad, og svømmehallen vil dele hus med den kommende 4-sporede skole og en idrætshal. Ambitionen med byggeprojektet er at skabe et fælles kommunalt hus, der danner rammen om en kreativ skolegang, et levende og mangfoldigt foreningsliv samt et godt naboskab. Det samlede projekt skal være med til at skabe byliv og identitet i en af Københavns nye bydele.

Rådet for Visuel Kunst afgav den 14. juni 2021 følgende høringssvar (bilag 6, punkt 3):

”Rådet finder, der er tale om et godt og relevant projekt. Rådet finder dog, at det vil være en god idé at inddrage kunstnere så tidligt i projektet som muligt og eventuelt slå de to processer sammen (udbud af kunstprojekt og inddragelse af kunstner der indgår i udviklingen af kunstværket) for at sikre, at projektet i sidste ende bliver rigtig godt. Rådet står gerne til rådighed som del af en eventuel jury.” 

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til kriteriet om et højt profileret kunstprojekt samt et indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af fornyelsesområderne. Projektet indstilles til en legatportion på 150.000 kr.

Ansøgning 2. Udstillingen The Lure of Local (bilag 2)

Projektledere og kuratorer på projektet Louise Palle Krog-Meyer, Carla Bay Packness og Josefine Emilie Frandsen søger legatet om 105.000 kr. til realisering af udstillingen The Lure of Local i Byparken i Ørestad.

Grundejerforeningen og virksomheden Art in Reality ønsker et fast udstillingssted i Byparken i Ørestad, og i den forbindelse ønsker de at afvikle en midlertidig udstilling for at mærke områdets respons og tilgang til værkerne. Derfor har de bedt fem kandidatstuderende fra Kunstakademiets Konceptskole i København, fra fem forskellige lande, og tre kurator- og kandidatstuderende fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet om at samarbejde om at skabe denne udstilling.

Udstillingen The Lure of Local skal bestå af en række midlertidige, udendørs værker (bilag 2). To af værkerne bygger på interaktion med publikum. Det ene værk er en performance, det andet et interaktivt spil. Værkerne, der søges om støtte til, vil være tilgængelige for beboerne og andre publikummer. 
 
Formålet med udstillingen er at aktivere området og lade beboerne opleve deres eget område
fortolket af kunstnere. Kunsten skal kunne skabe samtale mellem dem, der mødes i parken, og beskuerne skal se potentialet i at interagere med værkerne både ved ferniseringerne og i det daglige.

Udstillingen er tilrettelagt som et sammenhængende program, hvor værkerne tilføjes fortløbende
med to ugers mellemrum til Kimen i Byparken i Ørestad City. Således afholdes i alt fem ferniseringer, der hver har sit eget tema i relation til værket. 

Baggrunden for udstillingen er en ny brugerundersøgelse samt den seneste strategiplan for Ørestad City. Beboerundersøgelsen viser, at man ønsker flere rum for interaktion og møder mellem beboerne. Hertil viser strategiplanen, at beboerne ønsker, at den stedspecifikke visuelle kunst skal integreres i hele bydelen med dét formål at skabe opholds- og mødesteder i det offentlige byrum i Ørestad City. 

Rådet for Visuel Kunst afgav den 14. juni 2021 følgende høringssvar (bilag 6, punkt 4):

”Rådet synes, der er tale om et virkelig væsentligt initiativ, der understøtter vækstlaget. Rådet finder desuden, at det er positivt med så relevante samarbejdspartnere, og at de deltagende kunstnere er velkvalificerede til opgaven.”

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til kriteriet om et højt profileret kunstprojekt samt et indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af fornyelsesområderne. På den baggrund indstilles projektet til en legatportion på 100.000 kr.

Ansøgning 3. Permanent udstilling om Kay Fisker (bilag 3)

På vegne af AAB afd. 38 søger projektrådgiver Kigge Hvid om et beløb, efter legatets vurdering, til realisering af en permanent udstilling om Kay Fisker i Brønshøj-Husum.

På Kobbelvænget i Gadelandet i Brønshøj ligger Kay Fiskers almennyttige boligbyggeri, AAB’s afd. 38 med 400 lejligheder. Hvert år besøger arkitekter fra ind- og udland bebyggelsen. De besøgende kender Kay Fisker og hans arkitektur, men ifølge projektholder er det kun få af bebyggelsens egne beboere, der kender til arkitekten og hans betydning - ikke kun for deres egen bolig men for dansk arkitektur generelt. 

Formålet med projektet er at lave en permanent udstilling med formidling om Kay Fiskers bebyggelse og det liv, der leves deri. Udstillingen skal henvende sig til beboere i AAB 38 samt til de arkitekturinteresserede gæster fra ind- og udland. 

Udstillingen bliver permanent og får plads i Fælleshuset i bebyggelsen. Det bliver en udstilling, der i udtryk vil tage udgangspunkt i Kay Fiskers æstetik og arkitektur. Udstillingen vil bl.a. indbefatte originale arkitekttegninger og modeller, haveplaner, ibrugtagningstilladelse, materialeprøver og farvepaletter, originale artefakter samt arkitektur- og lokalhistoriske bøger med omtale af bebyggelsen. Derudover vil udstillingen omfatte interviews med de få af de oprindelige beboere.

Det bemærkes, at Statens Kunstfond har bevilliget 100.000 kr. til projektet.

Rådet for Visuel Kunst afgav den 14. juni 2021 følgende høringssvar (bilag 6, punkt 5):

”Rådet finder at der er tale om et godt projekt, der giver mening at udføre i det omkringliggende område. Rådet finder dog, at projektet falder lidt uden for Rådets ressortområde.”

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til kriteriet om et højt profileret kunstprojekt. Forvaltningen indstiller dog, at der gives afslag på ansøgningen af prioriteringsmæssige årsager.

Ansøgning 4. Gavludsmykning på Østerbro (bilag 4)

Curated by Jens-Peter Brask søger legatet om op til 495.000 kr. til realisering af en kunstnerisk gavludsmykning på Østerbro.

Udsmykningsprojektet på Østerbro vil tage form gennem dekoration af fem forskellige gavle. Gavlene skal udsmykkes af fem forskellige kunstnere, både danske og internationale. De forskellige kunstnere, som kurateres til projektet, vil have hver deres udtryk, som stadig harmonerer med hinanden. De fem gavle skal placeres inden for en geografisk nærhed af hinanden, hvor det fremstår tydeligt, at gavlene er forbundet og er i samspil med hinanden.

Projektholder vil i forbindelse med projektet indlede en dialog med lokalavisen Østerbro Avis med henblik på kontakt til forskellige andels- eller ejerforeninger på Østerbro, som kan have interesse i at tage del i projektet.

Projektholder ønsker at inddrage lokalmiljøet i arbejdet med gavlene. Hensigten er, at lokale beboere føler sig inkluderede i projektet samt får medejerskab til processen.

Rådet for Visuel Kunst afgav den 14. juni 2021 følgende høringssvar (bilag 6, punkt 1):

”Rådet finder, at der er tale om en lidt vag ansøgning, hvor det også vurderes, at budgettet er for lavt sat i forhold til de enkelte delprojekter/gavle, herunder honorar til kunsterne. 
Rådet synes, at Jens Peter Brask allerede har kurateret en stor mængde af gavlene i Københavns Kommune, og at der bør tænkes i alternative kuratorer for at sikre en større diversitet i udtrykket. Endelig finder Rådet, at der burde være en samlet politik for gavludsmykning i Københavns Kommune.”

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til kriteriet om et højt profileret kunstprojekt. Forvaltningen indstiller dog, at der gives afslag på ansøgningen af prioriteringsmæssige årsager.

Ansøgning 5. Projektet En bro så smuk (bilag 5)

Kunstgruppen GRÅBETON søger legatet om op til 1.454.297 kr. til udsmykning af S-togsbroen over Valby Langgade ved Langgade Station (fra 1941).

S-togsbroens betonflader fremstår, ifølge projektholder, grå og triste, overmalede og hærgede med tags og graffiti, der får området til at fremstå trist og utrygt. Formålet med projektet er at give området oplevelsen af et visuelt løft, sprede god stemning og tryghed for menneskene i lokalområdet.

I en generel bemaling af broen vil der indgå udsmykning af ornamentik under togbroen og på søjlerne for at forhøje det kunstneriske udtryk. Herudover ønsker GRÅBETON at samarbejde med lokale graffitimalere om udsmykningen.

GRÅBETON har forhørt sig om nærbefolkningens syn på en potentiel udsmykning af S-togsbroen. Tilbagemeldingerne har været positive. Valby Lokaludvalg har ligeledes udtrykt sin opbakning til projektet.

Banedanmark og DSB har stillet sig positive over for projektet, såfremt Københavns Kommune tager ejerskab over projektet samt vedligeholdelsen.

Rådet for Visuel Kunst afgav den 14. juni 2021 følgende høringssvar (bilag 6, punkt 2):

”Rådet har tidligere afgivet høringssvar. Rådet finder ikke, at argumentationen for hvorfor det pågældende udtryk er valgt til det pågældende sted er stærkt nok.”

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til kriteriet om et højt profileret kunstprojekt. Forvaltningen indstiller dog, at der gives afslag på ansøgningen på grund af manglende argumentation for projektets visuelle udtryk i forhold til dets placering. 

Samlet indstilling

Projekt

kr.

1

Kunstprojekt i ny svømmehal i Ørestad

150.000

2

Udstillingen The Lure of Local

100.000

3

Permanent udstilling om Kay Fisker

0

4

Gavludsmykning på Østerbro

0

5

Projektet En bro så smuk

0

I alt

250.000

 

Økonomi

Da midlerne bevilges fra Københavns Kommunes Legat til stadens forskønnelse og almene bedste har indstillingen ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udbetale de to legatportioner.

 

Mette Touborg

                                   /Merete Evers Dewilde   

 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. august 2021:

Punktet blev behandlet efter dagsordenens punkt 17.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 1. og 2. at-punkt.

Med hensyn til indstillingens 3. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at give afslag på ansøgning om støtte til en permanent udstilling om Kay Fisker, mens ansøgningerne om støtte til gavludsmykning på Østerbro samt til projektet En bro så smuk behandles i forbindelse med den førstkommende uddeling i 2022 efter en yderligere kvalificering.

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt.

Forvaltningen blev anmodet om et skalerbart budgetnotat om gavludsmykning/facadeudsmykning.

Til top