Mødedato: 17.01.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på kulturårskort

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte status fra Golden Days Sekretariat (nu ADBC) om mulighederne for et kulturårskort/museumskort i København.

Udvalget har tidligere bevilliget midler til Golden Days Sekretariat til udvikling og realisering af et kulturårskort, men besluttede på møde den 13. december 2021, at Golden Days Sekretariat skulle afvente udviklingen af et nationalt og landsdækkende årskort i regi af Organisationen Danske Museer (ODM) og Museumstjenesten. Museumstjenesten er en erhvervsdrivende fond med en medlemskreds på ca. 200 museer. Museumstjenesten sælger museumsrelaterede varer og ydelser til museer. Dette arbejde er ikke kommet videre, da det ikke er lykkedes at skabe enighed om en økonomisk model, og flere store museer arbejder med egne årskort, heraf nogle rettet mod unge.

I regeringsgrundlaget af 14. december 2022 er det angivet, at regeringen vil gennemføre forsøg med kulturpas for unge, der hverken er i uddannelse eller job.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter status fra ADBC om mulighederne for et kulturårskort/museumskort i København.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har ønsket at blive orienteret om en status på arbejdet med at etablere et kulturårskort/museumskort.

Løsning

Baggrund

ADBC har tidligere (under navnet Golden Days) præsenteret ideen om et kulturårskort til hovedstadens museer og kulturinstitutioner for Kultur- og Fritidsudvalget. I den oprindelige ansøgning var formålet med kulturårskortet at få flere borgere til at bruge hovedstadsområdets kulturinstitutioner, at åbne museerne op og knytte dem tættere til byen samt at holde kulturkronerne inden for det eksisterende kulturelle økosystem (bilag 1). I ansøgningen henviste Golden Days Sekretariat til modeller for lignende kulturårskort, fx det nationale museumskort i Holland og det regionale kulturkort i Helsingborg. Kultur- og Fritidsudvalget blev introduceret til et lignende koncept på studieturen til Frankfurt, hvor kortet gav adgang til en række museer i Frankfurt.

Kultur- og Fritidsudvalget bevilligede på møde den 30. oktober 2019 300.000 kr. til Golden Days Sekretariat til udviklingen (1. fase) af et kulturårskort og reserverede 700.000 kr. til realiseringen (2. fase) af kulturårskortet.

På møde den 24. september 2020 udmøntede Kultur- og Fritidsudvalget 185.000 kr. til Golden Days Sekretariat til fase 1.5 af kulturårskortet og reserverede de resterende 515.000 kr. til fase 2 af kulturårskortet.

På møde den 13. december 2021 besluttede udvalget, at Golden Days Sekretariatet skulle afvente udviklingen af et landsdækkende kulturårskort i regi af Organisationen Danske Museer og Museumstjenesten, og at reservationsbevillingen på 515.000 kr. derfor ikke skulle udmøntes til Golden Days Sekretariat (bilag 2).

Golden Days Sekretariat har i alt modtaget 485.000 kr. til udvikling (fase 1 og fase 1.5). Midlerne til realisering af kulturårskortet (fase 2) blev ført tilbage til udvalgets disponible midler.

Golden Days Sekretariat står bag initiativet K7, der i uge 37 (under Golden Days Festival) inviterer unge inden for på museer, kunsthaller og teatre. Initiativet er landsdækkende og giver fri entré til alle unge mellem 18-27 år på 165 museer og billetter til 40 kroner på 15 teatre til unge mellem 18-25 år.

Status pr. december 2022

ADBC har den 7. december 2022 indsendt status til forvaltningen.

ADBC oplyser, at initiativet med et museumskort i regi af Museumstjenesten er gået i stå, og at der derfor fortsat efter ADBC's vurdering er basis for et kulturårskort/museumskort med udgangspunkt i København/hovedstadsområdet.  

ADBC opridser følgende to muligheder (bilag 3):

  1. At introducere et museumskort i hovedstaden i stil med det projekt, som Golden Days Sekretariat tidligere har skitseret og fået tilskud til at udvikle
  2. At introducere et museumskort rettet specifikt mod unge, i forlængelse af K7

ADBC anbefaler mulighed 2.

ADBC modtager årligt 176.000 kr. til K7 fra Københavns Kommune til et særligt københavnsk aktivitets- og arrangementsspor i forlængelse af den landsdækkende kampagne.

ADBC har en database bestående af 20.000 unge i Hovedstadsregionen, som allerede er en del af K7. ADBC har lavet en YouGov-undersøgelse, der indikerer, at unge er mere villige til at betale for et museumskort end ældre målgrupper. ADBC forestiller sig, at de i første omgang kan udbygge K7 med et kulturårskort/museumskort – og at det så kan være en mulighed at introducere et lignende kort for ældre målgrupper senere. Ifølge ADBC er erfaringerne fra udlandet, at et kort af denne type kan fungere uden substituering, men at det kræver en underskudsgaranti på ca. 2-3 millioner kr. for at komme i gang.

Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at det er nødvendigt at undersøge, om institutionerne reelt er interesserede i et fælles årskort, da manglende interesse kan være årsagen til, at ODM og Museumstjenestens projekt er gået i stå. Mange institutioner arbejder målrettet med udvikling og markedsføring af egne årskort og særlige årskort til unge, bl.a. for ikke at miste indtægten fra denne målgruppe.

Forvaltningen henviser i øvrigt til, at der i det nye regeringsgrundlag af 14. december 2022 er angivet, at regeringen vil ”gennemføre forsøg med kulturpas for de næsten 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job. Forsøget skal bl.a. bygge på udenlandske erfaringer”. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på at samtænke de skitserede initiativer, så de gode intentioner bag de forskellige ideer til kultur- og museumskort ikke resulterer i unødigt overlappende ordninger.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil arbejde videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser.  

 

Søren Tegen Pedersen

                                                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte, at Svante Lindberg fra Golden Days Sekretariatet (ADBC) indledningsvist holdt et oplæg inden punktets behandling.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

Et enigt udvalg ønskede følgende protokolbemærkning: "Udvalget ser positivt på arbejdet med et kulturårskort. Udvalget opfordrer ADBC til at sende en ansøgning med budget til udvalgets behandling."

Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen, kontorchef Marianne Kruckow og chef for Kunst og Historie Marius Hansteen deltog under punktets behandling.
Til top