Mødedato: 16.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Udvalgsværelse D (Rådhuset, 1. sal)

Tre nye skoleidrætshaller - forslag til profiler

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om arbejdet med tre nye skoleidrætshaller på Nørrebro, i Valby og i Ørestad. Alle tre idrætshaller indgår i forhandlingerne om Budget 2021. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med tre nye skoleidrætshaller med profiler inden for rammen af 2-5 mio. kr. pr. skole jf. denne indstilling.

Problemstilling

Den 19. september 2018 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen om skoleidrætshaller med profiler og lokale særpræg med en bemærkning om, at udvalget skal inddrages tidligt i hver enkelt sag. På den baggrund forelægges udvalget forslag til profiler på tre nye idrætshaller. De tre idrætshaller indgår som tilvalgsscenarie til tre nye skoler i forhandlingerne om Budget 2021. Der er tale om skolen ved Torveporten i Valby, skolen i De Gamles By på Nørrebro og skolen ved Vejlandskvarteret i Ørestad (bilag 1).

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres med denne indstilling om de profiler og tiltag, der afspejler lokalområdets behov, og som søges indarbejdet i hvert enkelt skoleprojekt, for at gøre skolerne velegnede til både skolebørn i dagtimerne og foreningsaktiviteter i aftentimer og weekender.

Der orienteres om profiler på idrætshallen allerede i planlægningsfasen, så de nødvendige tiltag kan planlægges og finansieres sammen med det samlede skolebyggeri.

Løsning

Med principbeslutningen fra 2008 etableres der en idrætshal i størrelsen 2.000 m2 med en 20x40 m spilleflade hver gang, der bygges en ny skole, når der er plads og behov for det.  

De nye skoler bygges enten i de nye byområder eller der, hvor der sker en markant fortætning i byen. Indretningen af både skoler og nye idrætshaller skal ses i sammenhæng med eksisterende faciliteter i lokalområdet. Det sker for at sikre Kultur- og Fritidspolitikkens ambitioner om et varieret tilbud af idrætsfaciliteter med sigte på at imødekomme flest muliges behov.

Børne- og Ungdomsforvaltningen
Arbejdet med profiler for skoleidrætshaller er sket i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen. Folkeskolerne i København planlægges altid ud fra, at de skal kunne indfri folkeskolelovens krav. Nye folkeskoler i København planlægges efter et politisk godkendt funktionsprogram for skoler.

Profil på idrætshallen
For at understøtte et varieret tilbud af idrætsfaciliteter, skal der i visse projekter arbejdes med en videreudvikling af den velkendte 20x40 idrætshal. Dette forudsætter i udgangspunktet ekstra anlægsmidler, særligt hvis idrætshallen skal suppleres med større funktioner som fx en springgrav eller motoriklandskab. Ekstraudgifterne til særlige tiltag på en idrætshal ligger mellem 2-5 mio. kr.

En ny 4-sporet folkeskole med en idrætshal koster i udgangspunktet i størrelsesordenen 466 mio. kr. Hertil kommer andre tilvalg som fx madskole. Den endelige anlægpris kendes efter endt planlægningsfase. De 2-5 mio. kr. til supplerende tiltag i idrætshallen svarer i udgangspunktet til 0,5-1% af den samlede anlægsudgift til en ny 4-sporet skole.

Skolen i De Gamles By, Nørrebro
Med Budget 2019 blev der afsat en planlægningsbevilling til skolen i De Gamles By. Børne- og Ungdomsudvalget er i gang med at beslutte ny skolestruktur. Alt afhængig af udfaldet heraf, vil der indgå enten en anlægsbevilling eller en ny planlægningsbevilling til skolen i forhandlingerne om Budget 2021.

Idrætshallen planlægges med en 20x40 m spilleflade. Sidearealet ved idrætshallen bearbejdes med et mindre motorik- og træningsområde, som tilpasses elevernes alder på skolen.

Foruden idrætshallen planlægges der med omklædning samt opholdsmulighed ved bevægelsessalen, der er placeret væk fra idrætshallen og kontorplads til en KFF-medarbejder. Hertil indgår en udendørs dansescene og en udendørs 3-mandsboldbane i den videre dialog med interessenter, herunder Nørrebro Lokaludvalg.

Skolen ved Torveporten, Valby
Der planlægges en springgymnastikprofil i idrætshallen for at understøtte bløde bevægelsesformer ved at etablere minimum to nedfældede stortrampoliner og to springgrave. Der arbejdes hen mod en 20x40 m spilleflade enten ved at etablere gulvlem eller ved at omorganisere m2 i hallen på en sådan måde, at der både kan være en 20x40 m spilleflade og springfaciliteter.

Den nye skole i Valby placeres ved Torveporten tæt på Valby Idrætspark. Torveporten er en del af det nye byudviklingsområde Grønttorvet i Valby, hvor der over en årrække etableres 2.300 nye boliger.

Af indendørs faciliteter huser Valby Idrætspark bl.a. fem 20x40 idrætshaller, beachvolleybaner, mini kunstgræsbaner og en 8-mands kunstgræsbane. Ingen af hallerne i Valby Idrætspark har springfaciliteter. Gymnastikforeningen Valby IF har lang venteliste og mangler udfoldelsesmuligheder, fordi der ikke er en idrætshal med springfaciliteter i området.

Netværket Fremtidens Gymnastik i København bemærker, at det er et stort ønske at få flere springfaciliteter i København. Foruden et springcenter kan mindre satellitter, i form af skoleidrætshaller med springfaciliteter, rundt om i byen løfte gymnastikken og medlemstallene i København samlet set. Gymnastik er en af de mest populære foreningsidrætter blandt københavnske børn, men København er stærkt underrepræsenteret i antallet af springfaciliteter (bilag 2).

Skolen ved Vejlandskvarteret, Ørestad
Idrætshallen får en 20x40 m spilleflade. I planlægningsfasen undersøges det, om et mindre areal i tilknytning til idrætshallen skal indrettes med funktioner til øvrige bevægelsesformer, fx atletik.

Den nye skole i Ørestad placeres ved det kommende byudviklingsområde Vejlandskvarteret. Over en årrække forventes der i alt at blive opført godt 143.000 m2 til boligformål, herunder plejehjem.

Byggeretten ved Vejlandskvarteret er fuldt udnyttet, og det er ikke muligt at indpasse yderligere fritidsfaciliteter på terræn i det nye område.

Brugerinddragelse
Ved planlægningen af en idrætshal nedsættes typisk en følgegruppe, som består af repræsentanter fra lokale foreninger, DGI Storkøbenhavn (DGI S) og Danmarks Idrætsforbund. På tværs af de eksisterende følgegrupper er der udtrykt ønske om, at skoleidrætshallerne også planlægges med fokus på foreningsfællesskabet. Dette kalder især på en funktion svarende til et klublokale.

DGI S og Danmarks Idrætsforbund tilkendegiver, at gymnastikken mangler faciliteter i København. DGI S ser et potentiale i en alternativ brug af idrætshallens kvadratmeter, som tager udgangspunkt i børn og unge, og som understøtter opgaven med at løfte børn og unges idræts- og foreningsdeltagelse i København. For DGI S er det afgørende, at hallen kan bruges multifunktionelt til forskellige idrætsaktiviteter til børn og unge. Dette er, ifølge DGI S, ikke nødvendigvis lig med en 20x40 spilleflade, så længe det samlede antal idrætskvadratmetre opretholdes. Danmarks Idrætsforbund lægger vægt på, at skoleidrætshallerne skal være flerfunktionelle, og at hallen kan benyttes af så mange brugere som muligt, herunder at der er en fuld 20x40 spilleflade. Både DGI S og Danmarks Idrætsforbund ser potentiale i at udvikle idrætshaller med forskellige profiler, herunder atletik og under hensyn til lokalområdets øvrige idrætsfaciliteter.

Dobbeltanvendelse af funktioner på skolerne
Kultur- og Fritidsudvalget blev den 14. maj 2020 orienteret om rapporten Plan for at åbne skoler for lokale, ikke-organiserede og foreningsliv, herunder forslag til driftsmodel, som udspringer af et større arbejde med at optimere brugen af eksisterende og kommende m2 og bygge billigere.

I Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- Ungdomsforvaltningen er der en forståelse af Arealplanen og effektiv m2-udnyttelse som et fælles grundlag for udvikling af kommunens bygninger. Det betyder også, at der er god dialog om at indarbejde generelle funktioner, der sikrer, at skolerne i højere grad også retter sig mod foreningslivet. Dette gælder bl.a. depoter og skabe til fritidsbrugerne, tekøkkener, mindre samlingsmuligheder for foreningerne, faciliteter i skolegården som fx en 3-mandsboldbane, adgangskontrol, robuste materialer m.m.

Det er hensigten at arbejde videre med de mindre tiltag med henblik på dobbeltanvendelse med udgangspunkt i det gældende funktionsprogram for skoler i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkendes indstillingen og afsættes der midler til planlægningen af skoleidrætshallerne i Budget 2021, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen videre med profilerne på de tre nye idrætshaller.

Mette Touborg

                                                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, herunder:

  • der skal bygges så lidt som muligt i De Gamles By og så meget af naturen i området som muligt skal bevares
  • mulighederne for at tilføre en gymnastikprofil på skolen i De Gamles By belyses

  • multifunktionalitet er vigtigt
  • springgrave skal kunne overdækkes for at sikre 20x40 m. spilleflade. 
Til top