Mødedato: 05.10.2022, kl. 16:00
Mødested: Københavns Rådhus

Behandling af ansøgninger til Nattelivspuljen

Se alle bilag

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 20.000 kr. til foreningen Natteravnene på Islands Brygge til opstart af lokal indsats,
  2. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 55.000 kr. til Creak Inc. til projektet ”All We Need”,
  3. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 62.000 kr. eller 82.000 kr. (jf. budget A og B, bilag 6.3) til Københavns Frie Promotere til ekskursion for Nattelivsudvalget til Berlin,
  4. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 40.000 kr. til REKOM til projektet ”Respekt i byen”,
  5. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 20.000 kr. til NEDA – Nordic Ecstatic Dance Association til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!”.

Problemstilling

Som en del af Nattelivsudvalgets opgaver og leverancer skal udvalget bevilge støtte til forsøg og særlige indsatser i nattelivet. Der er i den forbindelse afsat puljemidler (1 mio. kr. årligt), som partnerskabet kan uddele til tiltag på nattelivsområdet. Puljen uddeles ved to årlige ansøgningsrunder.

Af kommissorium for Københavns Nattelivsudvalg fremgår det, at ansøgningerne skal vurderes på baggrund af en række vejledende kriterier, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 20. januar 2022. De vejledende kriterier er følgende:

  • Der lægges vægt på, at ansøgningens formål er i overensstemmelse med visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan i Københavns Kommune
  • Ansøgninger med 50 pct. medfinansiering fra nattelivets aktører vil blive prioriteret, men kriteriet kan fraviges, såfremt ansøgningen gælder realisering af et konkret initiativ i den gældende restaurations- og nattelivsplan
  • Medfinansiering kan komme fra alle nattelivets aktører samt puljer af initiativer i København. Medfinansiering kan også udmønte sig i arbejdstimer
  • Der vil blive lagt vægt på, om ansøgningen er indgivet af en lokal indsats-gruppe til løsning af konkrete udfordringer lokalt i nattelivet.

På mødet i Nattelivsudvalget den 6. april 2022 blev det endvidere besluttet, at ansøgningerne til Nattelivspuljen skal opfylde en række processuelle krav, herunder:

  • Ansøgningen skal overholde ansøgningsfristerne
  • Ansøgningen skal indgives via Nattelivspuljens blanket (inklusive budget- og procesplan)
  • Projektet skal foregå i Københavns Kommune
  • Projektet skal være afviklet inden for det år, som ansøgningen indgivet.

På mødet i Nattelivsudvalget den 22. juni 2022 blev det besluttet at uddele 143.000 kroner til ansøgningen fra Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund.

Der er således 857.000 kroner tilbage til uddeling af Nattelivspuljen i oktober 2022. Midler fra Nattelivspuljen, som ikke har afløb i 2022, ikke kan overføres til 2023.

Det bemærkes, at forvaltningen har forlænget fristen for ansøgning til Nattelivspuljen fra 1. september 2022 til 12. september 2022. Nattelivsudvalget blev orienteret herom per mail den 31. august 2022. Forvaltningen har i den forlængede periode forsøgt at skabe opmærksomhed om puljen på kommunens digitale platforme samt ved udsendelse af en pressemeddelelse.

Løsning

Efter ansøgningsfristen den 12. september 2022 har forvaltningen i alt modtaget fem ansøgninger til Nattelivspuljen:

  1. Ansøgning fra Natteravnene på Islands Brugge om støtte til opstart af lokal indsats (bilag 6.1)
  2. Ansøgning fra Creak Inc. om støtte til projektet ”All We Need” (bilag 6.2)
  3. Ansøgning fra Københavns frie Promotere om støtte til ekskursion for Nattelivsudvalget til Berlin (bilag 6.3)
  4. Ansøgning fra REKOM om støtte til kampagnen ”Respekt i byen” (bilag 6.4)
  5. Ansøgning fra Nordic Ecstatic Dance Association (NEDA) om støtte til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!” (bilag 6.5).

Ansøgningernes indhold og formål uddybes i nedenstående.

Ansøgning 1: Ansøgning fra foreningen Natteravnene på Islands Brygge om støtte til opstart af lokal indsats

Foreningen Natteravnene på Islands Brygge søger om 20.000 kr. til Natteravnene på Islands Brygge, hvor frivillige i foreningen går ture i området og skaber dialog med de mange unge, primært i alderen 13-25 år, der bruger Islands Brygge som feststed. Natteravnene er også i kontakt med områdets lokale politi og hjælper ifølge ansøger betjentene med at opretholde ro og orden i området. Ansøgningen fremgår af bilag 6.1.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”Natteravne på Islands Brygge er en selvstændig forening under Fonden for Social ansvar, som ønsker at sikre tryghed og være i dialog med de mange unge, der flittigt bruger Havneparken, Havnevigen, Skolens områder og legepladserne.

 

Foreningen drives udelukkende af frivillige krafter, som ugentligt går ture på Islands Brygge og agerer ”en tryg voksen i nattelivet” og har dialog med lokalområdets betjente.

 

Islands Brygge besøges årligt af mange tusinde unge fra hele Sjælland. Området er karakteriseret af at være en Havnepark ud mod vandet med dertilhørende havnebad med store grønne plæner. Det er let at komme til Havneparken med transportmidler, da både bus, metro, tog og havnebus kører lige til døren, så på sommerdage er området fyldt til bristepunktet – primært med unge i alderen 13 – 25-årige.”

Bemærkninger 

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål blandt andet berører ambitionerne om øget inddragelse, dialog og samarbejde mellem nattelivets aktører samt visionen om et bedre værtskab i nattelivet, som det fremgår af den gældende restaurations- og nattelivsplan.

Det skal bemærkes, at omfanget af medfinansiering af projektet ikke er eksplicit i ansøgningen, men at medfinansiering må formodes at udgøre et ukendt antal frivillige arbejdstimer. 

Til de processuelle krav bemærker forvaltningen, at der af ansøgningen ikke fremgår en start- eller slutdato. Foreningen søger midler til opstart af foreningens arbejde efter en længere nedlukning ifm. Corona. Det formodes, at beløbet dækker udgifter til opstart, som anvendes i indeværende år.

Ansøgning 2: Ansøgning fra Creak Inc. om støtte til projektet ”All We Need”

Creak inc. søger om et beløb på 55.000 kr. til fire natklubsarrangementer i samarbejde med spillestederne Hotel Cecil og H15 i 2022. Arrangementerne vil have fokus på house-genren med formålet om at udbrede kendskab til genren og skabe et trygt dansegulv med nultolerance over for diskriminerende adfærd. I den forbindelse vil ansøger anvende en del af det søgte beløb på en workshop med spillestedernes personale, omhandlende bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd på natklubber. Ansøgningen fremgår af bilag 6.2.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”All We Need er et natklubinitiativ med mål om at udbrede house musikkulturen, dets etos om et frit, trygt og musikalsk udfordrende dansegulv, samt styrke det kunstneriske bånd mellem dansemiljøet, DJ og natklubaktører i København. Vi stræber efter at skabe natklubaftener med åbne og sikre dansegulve på tværs af Københavnske venues. Publikum, personale og de udøvende kunstnere skal oplyses og engageres aktivt i safer space retningslinjer med en nultolerance politik overfor diskriminerende adfærd. Kulturen underbygges af at invitere internationalt anerkendte flagbærere for housemusikken- og dansen på lydsystemer, hvor musikken kan opleves som tiltænkt - kropsligt og spirituelt.

 

Det brede Københavnske natklubspublikum er ej oplyste om kulturen og vigtigheden af gensidig respekt på et dansegulv, der ellers er normen på natklubber i storbyer som Berlin, New York og Paris. Vores mål er at skabe oplevelser i nattelivet, hvor grænse-overskridende adfærd minimeres for at lade omdrejningspunktet være samværet, dansen, musikken og kulturen.

 

Projektet er anført af DJ, pladeselskabsejer og konservatorieuddannet music manager Daniel Bruhn Jensen (Creak Inc. / Søndagsvenner) i samarbejde med danser Marie Kaae (Dansehallerne) og klub-kulturaktør, DJ og musikvidenskaber Mikkel Ayi Okine (SydhavnsGade).”

Bemærkninger 

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål blandt andet berører ambitionerne om bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd og diskrimination samt visionen om et mere kulturbåret natteliv, som fremgår i den gældende restaurations- og nattelivsplan. 

Det bemærkes desuden, at der oplyses om medfinansiering fra Hotel Cecil i form af 12.000 kroner pr. arrangement. Ansøgerens anden samarbejdspartner, spillestedet H15, tilbyder derudover gratis leje af venue og arbejdstimer fra en lydtekniker. Ved arrangementerne på H15 oplyses entreindtægter i budgettet, hvorfor billetsalg må indregnes som del af medfinansieringen. Medfinansieringen er således afhængig af indtægter knyttet til billetsalg. Det forventes, at indtægterne ifm. billetsalg på H15 udgør 12.500 kr. per arrangement.

I forlængelse heraf skal det bemærkes, at der ved arrangementerne på spillestedet H15 tages entre. Således vil der være billetsalg til to ud af de fire arrangementer, der søges om støtte til.

Ansøgning 3: Ansøgning fra Københavns Frie Promotere om støtte til ekskursion for Nattelivsudvalget til Berlin

Københavns Frie Promotere søger om et beløb på 62.000 kr. eller 82.000 kr. (jf. budget A og B i bilag 6.3) til en ekskursion til Berlin for en delegation på tværs af Nattelivsudvalget samt relevante embedspersoner fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Turen vil bestå af besøg rettet mod tre casestudier: Naboskab og støj, Open Air Zoner og Nattelivsøkonomi. Besøgene har til formål skabe inspiration og sikre vidensdeling i forhold til problemstillinger i Københavns natteliv. Ansøger forventer efterfølgende at samle op på erfaringer og viden opnået under ekskursionen i en mindre rapport til brug for arbejdet i Nattelivsudvalget. Turen forventes afholdt fredag den 18. november til lørdag den 19. november 2022. De præcise datoer kan imidlertid veksle i henhold til deltagernes kalendere. Ansøgningen fremgår af bilag 6.3.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”Københavns Frie Promotere planlægger ekskursion til Berlin for en delegation på tværs af Nattelivsudvalget, TMF samt KFF. Turen har til formål at finde løsninger på centrale problemstillinger i det københavnske natteliv baseret på succeshistorier og best practice fra Berlin. Der udvalgt tre casestudier som en samlet delegation besøger og drager erfaring fra.

 

• Naboskab og støj

• Open Air Zoner

• Nattelivsøkonomi

 

De tre temaer skal samlet set give indblik i hvordan man kan løse komplekse problemstillinger i det københavnske natteliv gennem brede samarbejder med relevante aktører. Yderligere vil turen skabe grundlag for at indhente inspiration og viden til de fremtidige lokale indsatsgrupper. Turen forventes at blive afholdt fredag d. 18. - lørdag 19. november 2022, og er finansieret af Art Music Denmark samt Neustart, der som kulturudvekslingsprojekt skal danne bro mellem København og Berlin. Derudover er både Den Danske Ambassade i Berlin, Club Commission samt VibeLab og Berlins Kultursenator aktive parter i projektet. De præcise datoer kan veksle ift. deltageres kalender.

 

Som resultat samler Københavns Frie Promotere viden og erfaringer i en mindre rapport, der praktisk kan anvendes i det efterfølgende arbejde i Nattelivsudvalget og de dertil knyttede arbejds- og indsatsgrupper.”

Bemærkninger 

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål bl.a. berører ambitionen om øget inddragelse, dialog og samarbejde mellem nattelivets aktører, herunder initiativet om internationale samarbejder, som fremgår af den gældende restaurations- og nattelivsplan.

Det bemærkes, at ansøger fremlægger to budgetter, budget A og budget B, der dækker udgifter for en ekskursion bestående af henholdsvis 11 eller 20 deltagere. Ved begge budgetter oplyser ansøger en medfinansiering på 50.000 kroner fra Art Music Denmark. Ved budget A medfinansierer ansøger således ca. 44 pct. af projektets udgifter, og ved budget B medfinansieres ca. 37 pct.

Ansøgning 4: Ansøgning fra REKOM om støtte til kampagnen ’Respekt i byen’

REKOM søger om et beløb på 40.000 kr. til kampagnen ’Respekt i Byen’. Kampagnen har til formål at videreføre Københavns Kommunes kampagne ’Respekt i byen/Fest med Respekt’ med formål at minde nattelivets gæster om at respektere områdets beboere. Kampagnen vil fremgå i alle REKOM’s københavnske venues samt online via sociale medier og målrettede annoncer. Ansøger vil derudover gøre kampagnen synlig på appen Nightpay, REKOM’s medlemsapp. Kampagnen udrulles i september og oktober 2022. Ansøgningen fremgår af bilag 6.4.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”REKOM vil med kampagnen styrke Københavns Kommunes indsats og opfordre vores gæster til at huske, at der i byen også bor mennesker, og at der skal være plads til både natteliv og beboelse i Indre By. Kampagnen skal på en ikke opdragende måde minde gæsterne om at feste med respekt for København og byens beboere.

 

Ved at lægge fokus på et respektfuldt natteliv særligt i løbet af studiestart, har vi mulighed for at nå ud til de nye gæster i det københavnske natteliv.

 

Kampagnen aktiveres også på REKOMs profiler på sociale medier med opslag og stories. REKOM har over 100.000 følgere på sine forskellige sociale mediekanaler.

 

Derudover vil kampagnen indeholde betalt annoncering for at sikre, at budskabet når ud til gæster, der ikke allerede følger REKOMs forretninger på sociale medier.”

Bemærkninger 

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål berører Københavns Kommunes ambition om, at udfoldelsen af byens restaurations- og natteliv skal ske med respekt for naboen, jf. Restaurations- og Nattelivsplan 2021.

Til det vejledende kriterie om 50 pct. medfinansiering oplyser ansøger en medfinansiering på 40.000 kroner samt et estimeret antal timers interne arbejdstimer på 90-130 timer. REKOM oplyser i budgettet samlede udgifter på 80.000 kr. og efterlever således kriteriet om 50 pct. medfinansiering

Til de processuelle krav bemærker forvaltningen, at det af ansøgningen fremgår, at kampagnen udrulles i september og oktober i 2022. Dette begrundes med, at kampagnen skal være synlig under studiestart i København. Tidsmæssigt befinder kampagnen/projektet sig således over halvvejs inde i den planlagte projektplan.

Ansøgning 5: Ansøgning fra Nordic Ecstatic Dance Association til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – Uden alkohol og stoffer!”

Nordic Ecstatic Dance Association (NEDA) søger om et beløb på 20.000 kr. til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!”. Projektet har til formål at afholde to dansefester med fokus på danse-fænomenet ’Ecstatic Dance’ og et trygt dansegulv uden brug af alkohol og stoffer. Dansefesterne skal afholdes den 5. november og 4. december 2022 tidligt på aftenen i Støberiet på Nørrebro. Ansøgningen fremgår af bilag 6.5.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”NEDA er indbegrebet af kulturforandringen italesat i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan: Jo mere alkohol, der drikkes, desto sværere er det at opretholde grænserne og respekten i nattelivet. Derfor ønsker Københavns Kommune at bidrage til en kulturændring, så nattelivet i mindre grad er båret af druk og i højere grad af kultur og forpligtende fællesskaber.

 

Kort fortalt laver vi danse-fester, hvor man kan blive høj af dansen, musikken og fællesskabet uden brug af alkohol og stoffer. Vi er uddannede i ’ekstatisk dans’, som handler om at skabe et trygt rum til fri og intuitiv bevægelse. Til trods for ordet ’ekstatisk’ handler det i høj grad også om ’grounding’. Vi inspirerer vores deltagere til at komme ud af hovedet / tankerne og ned i kroppen og mærke sig selv. Det er særdeles frigørende og altid med fællesskabet i centrum. Vores deltagere nyder at have et fristed til at danse frit uden alkohol og stoffer. Vores events afholdes tidligt på aftenen, hvilket er et plus for nattelivet og nabohensyn.

 

’Ecstatic Dance’ er et globalt fænomen, som vinder større og større udbredelse. I Holland er der mere end 40 aktører inden for området, hvilket har skabt en ny trend og modvægt til den gænge ’gå-i-byen-kultur’. Vi brænder således for at udbrede kendskabet til vores danse-koncept og være trendsættere i forhold til at skabe et alternativ til den danske drukkultur og -scene. ”

Bemærkninger 

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål berører ambitionen om et mere kulturbåret natteliv med sunde, inkluderende og forpligtende fællesskaber, der fremgår af visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan.

Forvaltningen bemærker imidlertid, at arrangementerne afholdes i dagtimerne/tidligt på aftenen, hvorfor der kan stilles spørgsmålstegn ved, om ansøger efterlever nattelivspuljens hovedformål om at støtte indsatser og projekter i Københavns natteliv.

Det bemærkes desuden, at ansøger oplyser om medfinansiering på minimum 50 pct. Medfinansiering består i forventede indtægter i forbindelse med billetsalg samt frivillige arbejdstimer til planlægning, opsætning og produktion af arrangementerne.

Ansøgningen fra NEDA indeholder ikke et selvstændigt budget. Forvaltningen har været i dialog med NEDA, som har oplyst at støttemidlerne udelukkende skal anvendes til honorarer af musikere, som oplyst under finansieringsafsnittet i ansøgningen.

Videre proces

Såfremt Nattelivsudvalget beslutter at give medhold til en ansøger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætte processen med udbetaling af puljemidlerne samt opfølgning på projektets tilblivelse.

Såfremt det besluttes, at der ikke skal gives medhold til en ansøger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremsende et formelt afslag til ansøger.

Beslutning

Ad 1. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at imødekomme ansøgningen fra Natteravnene på Islands Brygge om støtte på 20.000 kr. til opstart af lokal indsats.

Klaus Mygind deltog ikke i udvalgets behandling af ansøgningen på grund af inhabilitet.  

Ad 2. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at give afslag på ansøgningen fra Creak Inc. om 55.000 kr. til projektet ”All We Need”. Det blev aftalt, at forvaltningen går i dialog med ansøger om revidering af ansøgningen, herunder udgiftsposter og afrapportering, med opfordring om, at Creak Inc genindsender ansøgningen.

Ad 3. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at imødekomme ansøgningen fra Københavns frie Promotere om støtte til en ekskursion for Nattelivsudvalget til Berlin. Udvalget besluttede at bevillige 82.000 kr. (ansøgningens budget B) til projektet under forudsætning af, at der planlægges et besøg ved et beboerinitiativ i Berlin.

Alexander Rastén Rydberg deltog ikke i udvalgets behandling af ansøgningen på grund af inhabilitet.

Ad 4. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at give afslag på ansøgningen fra REKOM om 40.000 kr. til kampagnen ”Respekt i byen”.

Lars Børsting deltog ikke i udvalgets behandling af ansøgningen på grund af inhabilitet. 

Ad 5. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at imødekomme ansøgningen fra Nordic Ecstatic Dance Association (NEDA) om 20.000 kr. til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!”

Nattelivsudvalget besluttede derudover, at de resterende midler fra Nattelivspuljen i 2022 allokeres til opstart af arbejdet med relancering af Charter for Fair Natteliv samt understøttende initiativer mod diskrimination i nattelivet.

Til top