Mødedato: 15.09.2022, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Høringssvar om forslag til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om forslaget til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen, som blev gennemført med Indre By Borgerpanel umiddelbart inden mødet i lokaludvalget den 15. september 2022.

Derudover skal Indre By Lokaludvalg bemyndige formanden til at sammenskrive udkastene til høringssvar fra Byudviklingsgruppen og fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn til syv forskellige tematiske høringssvar.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om forslaget til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen, som blev gennemført med Indre By Borgerpanel umiddelbart inden lokaludvalgets møde den 15. september 2022 (eftersendes).


  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sammenskrive udkastene til høringssvar fra Byudviklingsgruppen og fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, som ses i bilaget, til syv forskellige høringssvar, der lægges på Bliv Hørt-portalen, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen er modtageren.

Problemstilling

Forslaget til byrums- og trafikplan for Middelalderbyen er i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen i
perioden 28. juni-26. september 2022. Forslaget bygger på anbefalingerne fra en borgersamling om Middelalderbyen, som blev gennemført i 2019, og forvaltningens bearbejdning heraf.

Desuden bygger planen på en kortlægning af Middelalderbyen og på resultater af byrumsforsøgene i 2021 i Vestergade, Skindergade, Dyrkøb, Klosterstræde / Hyskenstræde / Naboløs og Lille Kongensgade / Store Kirkestræde, samt på resultater af en erhvervsanalyse.

Endelig er planen blevet til med input fra en følgegruppe bestående af borgere, brugere og
erhvervsliv samt den øvrige borgerinvolvering og inddragelse af omverdenen. Lokaludvalgets
formand Bent Lohmann repræsenterede Indre By Lokaludvalg i følgegruppen.

Medlemmerne i borgersamlingen om Middelalderbyen er blevet præsenteret for byrums- og
trafikplanen ved et møde i juni 2022.

Byrums- og trafikplanen indeholder fire temaer: 1) Byrum der fortæller, 2) Bedre balance i bylivet, 3) En grønnere Middelalderby og 4) Mere plads til fodgængere og cyklister. Hvert tema indeholder tre til fire principper med i alt 47 generelle tiltag til at opnå de ønskede effekter for Middelalderbyens byrum og trafik.

Eksempelvis er princippet ’Bedre fodgængerforhold’ blandt andet udmøntet i tiltag som
’Bredere fortov’, ’Prioritering af fodgængere i signalanlæg’ og ’Nye gågader med cykling tilladt’.

Nedlæggelse af parkeringspladser er det grundlæggende greb i byrums- og trafikplanen til at opnå
mindre biltrafik i Middelalderbyen.

Der var borgermøde om byrums- og trafikplanen den 24. august 2022 på Rådhuset.

 

Lokaludvalgets drøftelse den 18. august 2022

Lokaludvalget drøftede forslaget i sit møde den 18. august 2022. I bilaget ses de bemærkninger fra drøftelsen, som sekretariatet noterede.

I mødet besluttede lokaludvalget at gennemføre en borgerpanelundersøgelse om forslaget til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen og at hele Indre By Borgerpanel skal spørges. 

Løsning

Borgerpanelundersøgelse

I bilaget ses resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om forslaget til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen, som blev gennemført umiddelbart inden mødet i lokaludvalget den 15. september 2022. (eftersendes).

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter undersøgelsesresultaterne.

 

Høringssvar

Byudviklingsgruppen har skrevet udkast til syv forskellige høringssvar. Svarene falder i et overordnet svar med flere underordnede, tematisk opdelte under-svar. 

Miljøpunkt Indre By & Christianshavn har skrevet et udkast til høringssvar, som fremstår som et hele. 

Formanden foreslår, at han bliver bemyndiget til at sammenskrive dem til syv forskellige høringssvar. Udkastene til høringssvar fra Byudviklingsgruppen udgør grundlaget for sammenskrivningen. Hvor det giver mening, føjer formanden afsnit fra Miljøpunktets udkast til høringssvar ind i teksten fra Byudviklingsgruppen. Hvor der ikke er overensstemmelse i  holdningerne, vil formanden læne sig op af de holdninger, Byudviklingsgruppen tilkendegiver i sine udkast til høringssvar.

Udkastene til høringssvar ses i bilaget. Sekretariatet har indsat linjenummeringen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Lokaludvalgets høringssvar lægges på Bliv Hørt-portalen inden svarfristen den 26. september 2022.

Bilag

0. Link til forslaget til Byrums- og trafikplanen for Middelalderbyen:

https://blivhoert.kk.dk/sites/blivhoert.kk.dk/files/forslag_til_byrums-_og_trafikplan_for_middelalderbyen_2022.pdf

Beslutning

Til mødet forelå en sammenfatning af resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om forslaget til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen, som blev gennemført med Indre By Borgerpanel. Se bilagsoversigten.

 

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at udkastet til høringssvar fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn udgør høringssvar nr. 8 fra lokaludvalget.

Lokaludvalget tiltrådte følgende ændringsforslag fra Gunna Starck om tilføjelser til udkastet til høringssvar fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn:

  • s. 1, l. 34 “ bor og arbejder..."
  • s. 1, l. 23: “ ...klimaet. Blændede vinduer bør ikke accepteres.”.
  • s. 2, l. 29: "...Middelalderbyen, f. eks. “Grønt Marked" på Højbro Plads."
  • s. 5, l 45: “...dårligt gående, og samtidigt færre store busser." 
  • s. 7, l. 21:...tiltag. Differentierede p-afgifter bør tænkes ind. F. eks at gøre parkering ud over 20 minutter stadigt dyrere".

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om nattelivet og turismen i Middelalderbyen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om Dyrkøb:

  • at Dyrkøb ligger i skyggen og derfor ikke blev brugt til ophold under byrumsforsøget i 2021.
  • at parkeringspladserne på Dyrkøb bør opretholdes, eventuelt som el-bilpladser eller delebilpladser.
  • at der på Dyrkøb kan anlægges et sorteringspunkt
  • at der lokalt er en bekymring for, at Dyrkøb vil tiltrække natteliv, hvis området indrettes til ophold. Der er beboere i området.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kren Nielsen om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at lokaludvalget er bekymret for, at der vil blive etableret udeserveringer på nedlagte parkeringspladser, som kommunen ikke har ressourcer til at kontrollere, hvilket vil føre til yderligere kaos for så vidt angår udeserveringer i Indre By.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at forslaget til Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen ikke tilgodeser beboernes interesser.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at lokaludvalget mangler svar på, hvad kommunen vil med Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen ud over at nedlægge parkeringspladser.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kim Kirkegård om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at lokaludvalget mangler svar på, hvor parkeringen og trafikken rykker hen, når der nedlægges parkeringspladser i Middelalderbyen, idet lokaludvalget har en formodning om, at parkeringen og trafikken rykker til og vil belaste områderne rundt om Middelalderbyen.

Lokaludvalget tiltrådte ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at nedlæggelsen af parkeringspladser i Middelalderbyen i praksis vil betyde, at der nedlægges parkeringspladser, som beboerne i Middelalderbyen nu benytter om natten (dvs. parkeringspladser i prikgaderne i Middelalderbyen jf. "Licenszone for Indre By" -  se bilagsoversigten).

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Mads Aarup om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at det er bemærkelsesværdigt, at man fortsat vil kunne parkere sin el-bil gratis i Middelalderbyen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kren Nielsen om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at der mangler trafiktællinger som grundlag for en analyse af parkeringsbehovet i Middelalderbyen; både om dagen og om natten.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at der mangler data på antallet af private parkeringspladser i gårde i Middelalderbyen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at der skal være en sammenhæng mellem Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen og andre planer, fx trafikplaner og klimaplanen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvarene fra lokaludvalget skal indeholde bemærkninger om, at der mangler oplysning om, hvordan Byrums- og trafikplan for Middelalderbyen vil påvirke de omkringliggende kvarterer samt de omkringliggende gennemkørselsveje.

 

Lokaludvalget godkendte udkastene til høringssvar med de tiltrådte ændringsforslag, idet resultaterne af borgerpanelundersøgelsen samt sekretariatets sammenfatning af borgerpanelundersøgelsen vedlægges som bilag til høringssvarene.

Til top