Mødedato: 13.12.2018, kl. 16:30
Mødested: Grundtvigstuen, Vartov, Farvergade 27

Skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg skal godkende et brev til Teknik- og Miljøudvalget om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø samt beslutte at holde et borgermøde om alternative løsninger.

Indstilling

Formændene for Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg godkender brevet til Teknik- og Miljøudvalget om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, der fremgår af løsningsafsnittet.
  2. at Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg er vært for et borgermøde om alternative løsninger til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø.
  3. at Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg hver afsætter en ramme på 10.000 kr. til borgermødet af deres 2019-pulje.
  4. at Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet i samarbejde deres sekretariater.

Problemstilling

Lokaludvalgene svarede i september 2018 Teknik- og Miljøforvaltningen på den interne høring om udkast til forundersøgelse om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark. I høringsperioden var Indre By Lokaludvalg vært for et borgermøde om sagen, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen præsenterede de tre scenarier for skybrudsprojektet, der fremgår af udkastet til forundersøgelsen, og besvarede spørgsmål. Det forventes, at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger en indstilling om forundersøgelsen til behandling i Teknik- og Miljøudvalget i december 2018.

Følgende fremgår af Teknik- og Miljøforvaltningens svar af 30. august 2018 til Indre By Lokaludvalg:

””På hvilken måde kan Åben Ladegårdsåen projektet rent teknisk indgå i projektet?
Rent teknisk kan de 2 projekter godt kædes sammen, da de ligger hydraulisk i forlængelse af hinanden. Forvaltningen har dog valgt ikke at gå videre med åbning af Ladegårds Å som skybrudsprojektet, da en forundersøgelse fra 2016 viste, at der en række tekniske og økonomiske vanskeligheder ved åbning af Ladegårds Å.””
 

Følgende fremgår af Teknik- og Miljøforvaltningens svar af 31. oktober 2018 til Indre By Lokaludvalg

""Kan skybrudsvand fra Bispebjerg, Ydre Nørrebro og Nørrebro ledes i Ladegårdsåen?"
Ja, det er muligt. Forvaltningen har dog valgt ikke at gå videre med åbning af Ladegårds Å som skybrudsprojektet, da en forundersøgelse fra 2016 viste, at der en række tekniske og økonomiske vanskeligheder ved åbning af Ladegårds Å.

"Kan Ladegårdsåen indrettes til forsinkelsesbassin?"
Dette er ikke undersøgt, hvorfor forvaltningen ikke kan svare på spørgsmålet.

"Kan der etableres tilstrækkeligt vandgennemstrømning ved Fredens Bro?"
Der er ikke lavet en undersøgelse af vandgennemstrømingen, hvorfor forvaltningen ikke kan svare på spørgsmålet.

Repræsentanter for Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg havde i november 2018 et møde, hvor det blev aftalt dels at holde et borgermøde om alternativer til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark og dels at bede Teknik- og Miljøudvalget om at indstille arbejdet med skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø for i stedet se på alternative løsninger.

Løsning

Brev til Teknik- og Miljøudvalget

Formændene for Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg foreslår, at Indre By Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"Teknik- og Miljøforvaltningen hørte i september 2018 Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg om et udkast til forundersøgelse om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark. Tanken er, at skybrudsprojektet skal håndtere skybrudsvand fra Bispeengbuen samt dele af Frederiksberg og Nørrebro.

Lokaludvalgene støtter, at der udarbejdes og gennemføres skybrudsprojekter i Københavns Kommune, så oversvømmelser i forbindelse med skybrud undgås. Imidlertid er de scenarier for skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, vi har set, for gennemgribende. Uanset hvilket scenarie, man vælger, vil det ændre det attraktive byrums udtryk og anvendelse væsentligt. 

Skybrudsprojektet er et udtryk for en mangel på respekt for såvel fredningen af Sankt Jørgens Sø som søens og de øvrige Indre Søers kulturhistorie. Det er ikke proportionelt med, at det skal løse en 100 års-hændelse.

Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg forstår på Teknik- og Miljøforvaltningens "Klimatilpasningsredegørelse 2018", at arbejdet med skybrudsprojekterne i Københavns Kommune har været vanskeligt, og at det stadigvæk er meget usikkert hvor meget volumen, der er brug for i de enkelte vandoplande, samt i  de enkelte projekter og projektpakker, der skal til at håndtere skybrudsvand. Vi forstår også, at der store usikkerhed med hensyn til, om der vil blive givet tilladelse til udledning af kraftig regn til Søerne

På det grundlag beder lokaludvalgene om, at arbejdet med skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø indstilles, og at man i stedet undersøger, hvordan lokale løsninger kan håndtere skybrudsvand.  Lokaludvalgene og Miljøpunkt Nørrebro vurderer således, at Bispeengen har potentiale til at løse en stor del af opgaven. Vi henviser til Teknik- og Miljøforvaltningens svar til Indre By Lokaludvalg (vedlagt), hvor det fremgår, at et skybrudsvand fra Bispebjerg, Ydre Nørrebro og Nørrebro kan ledes i Ladegårdsåen, selv om der kan være tekniske og økonomiske vanskeligheder ved det. Det fremgår også, at man hverken har undersøgt, om Ladegårdsåen kan fungere som forsinkelsesbassin eller om der er tilstrækkeligt vandgennemstrømning ved Fredens Bro til, at skybrudsvand fra Ladegårdsåen kan ledes i Peblinge Sø og Sortedams Sø til Inderhavnen.

Indre By Lokaludvalg har tidligere inviteret jer til et borgermøde om indstillingen om forundersøgelsen vedr. skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark, som Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at udarbejde. I får invitationen, så snart indstillingen er offentliggjort.

Derudover vil vi gerne invitere jer og Teknik- og Miljøforvaltningen til et borgermøde primo 2019 om alternativer til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø. Det er lokaludvalgenes oplevelse, at borgerne er engagerede omkring skybrudsløsninger, hvorfor det formodes, at de gerne vil deltage i en borgerdialog og byde ind med forslag og ideer, der kan betyde, at Sankt Jørgens Sø ikke bliver en del af et skybrudsprojekt.

Venlig hilsen

 

Bent Lohmann,                 Mogens Petersen,               
formand for                       formand for                     
Indre By Lokaludvalg       Nørrebro Lokaludvalg"

 

Borgermøde om alternative løsninger

Formændene foreslår, at lokaludvalgene er vært for et borgermøde om alternative løsninger til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og at hvert lokaludvalg udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet i samarbejde deres sekretariater. Borgermødet bør holdes snarest muligt.

Økonomi

Formændene foreslår, at Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg hver afsætter en ramme på 10.000 kr. til borgermødet af deres 2019-pulje.

Videre proces

Når lokaludvalgene har godkendt brevet, sender sekretariatet for Indre By Lokaludvalg det til medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget.

Indre By Lokaludvalg har besluttet at stå for borgerdialog om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, så snart der er en sag om projektet på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden. Lokaludvalgene får et link til sagen på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden, når den er offentliggjort.

Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg er primo 2019 vært for et borgermøde om alternative løsninger til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jep Loft om, at lokaludvalget beder om at få undersøgt, hvordan skybrudsvandet kan spredes til alle De Indre Søer.

    Indre By Lokaludvalg godkendte brevet til Teknik- og Miljøudvalget om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, der fremgår af løsningsafsnittet, med det tiltrådte ændringsforslag.

  2. Indre By Lokaludvalg godkendte at være vært for et borgermøde om alternative løsninger til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø sammen med Nørrebro Lokaludvalg.

  3. Indre By Lokaludvalg afsatte en ramme på 10.000 kr. til borgermødet af dets 2019-pulje.

  4. Indre By Lokaludvalg udpegede Susan Brinck, Sally Mountfield, Jens Erik Frandsen, Anton Skovle og Bent Lohmann til at planlægge og gennemføre borgermødet i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalgs tovholdere og med lokaludvalgenes sekretariater.

  5. På forslag fra Susan Brinck besluttede Indre By Lokaludvalg at afholde et borgermøde med politikere fra Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Folketinget om skybrudsprojektet, når borgermødet om alternative løsninger til skybrudsprojektet er afholdt.

    På forslag fra Kjeld A. Larsen besluttede lokaludvalget at samarbejde med Borgerinitiativet vedr. Sankt Jørgens Sø om borgermødet med politikerne.

  6. Lokaludvalget bemyndigede formandskabet til at stille Teknik- og Miljøforvaltningen faktuelle spørgsmål vedr. skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, når der måtte være behov for det.

 

Til top