Mødedato: 10.12.2020, kl. 18:30
Mødested: Teams

Præsentation af Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal tage et oplæg fra By & Havn om Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager et oplæg fra By & Havn om Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm til efterretning.
  2. at Indre By Lokaludvalg drøfter Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm.

Problemstilling

Regeringen og Københavns Kommune indgik den 5. oktober 2018 en principaftale om at anlægge Lynetteholm, der er en ny stor opfyldning på søterritoriet i Københavns Havn. 

Miljøkonsekvensrapporten for projektet er i offentlig høring i perioden 30. november 2020-25. januar 2021.

Løsning

By & Havn holder et mundtligt oplæg om Miljøkonsekvensrapporten i lokaludvalgsmødet den 10. december 2020. Der afsættes 45 minutter til oplægget samt spørgsmål og svar.

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager oplægget til efterretning. Formanden foreslår desuden, at lokaludvalget drøfter Miljøkonsekvensrapporten og hvad lokaludvalgets høringssvar om rapporten skal indeholde. 

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 15.000 kr. af 2020-puljen til et borgermøde om Lynetteholm, som det holder sammen med Christianshavns Lokaludvalg. Planen var, at borgermødet skulle holdes den 26. november 2020, men det er siden blevet udsat til den 13. januar 2021.

I en anden sag på dagsordenen for lokaludvalgsmødet den 10. december 2020 om lokaludvalgets budget for 2021 foreslås det, at der afsættes 15.000 kr. til borgermødet af 2021-puljen.

Videre proces

Lokaludvalget har borgermøde den 13. januar 2021 om Lynetteholm sammen med Christianshavns Lokaludvalg. Borgermødet holdes digitalt på Teams. 

I lokaludvalgets møde den 14. januar 2021 skal lokaludvalget beslutte sit høringssvar om Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm.

Bilag

0. Miljøkonsekvensrapport og bilag ses her:

Miljøkonsekvensrapporten for etablering af Lynetteholm

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog et oplæg fra By & Havn om Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm til efterretning. Se power point-præsentationen i bilaget.

  2. Lokaludvalget drøftede Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Er der taget højde for, hvordan rystelser fra etablering af Lynetteholm påvirker bygninger og museer i Indre By?
    • Er der taget højde for, at den forventede vandstandsstigning kan blive højere end forudsat?
    • Man bør undersøge, om grusgrave fx. ved Roskilde kan tage i mod overskudsjorden fra byggerier i København.
    • Der bør være fastsættes bestemmelser, som sikrer, at lastbilerne, der skal betjene Lynetteholm, forurener mindst muligt.
    • Jorden kan transporteres til Lynetteholm med el-drevne pramme.
    • Der bør stilles krav om, at lastbilerne, der skal betjene Lynetteholm i anlægsperioden, benytter bestemte ruter.
    • Man kan starte udgravningen af metrotunnellen i området, hvor Lynetteholm skal være, så jorden kan transporteres gennem tunnelen.
    • Det er formodentlig et ulovligt projekt set i lyset af EU-lovgivningen. Det er ikke tilladt at opsplitte et sammenhængende projekt i dets enkelte bestanddele og iværksætte VVM-høring og dernæst anlægslov for en første bestanddel og dernæst for de næste bestanddele.

    • Salg skal udgøre grundlag for boligbyggeri til en pris, som ikke er betalelig for en befolkning med en gennemsnitsindkomst.

    • Der er tale om en oppe fra og ned-beslutning. Der er ikke tale om en demokratisk proces. Befolkningen har aldrig fået lejlighed til at drøfte Lynetteholm-projektet med østlig ringvej.

    •  Forstadskommunerne er ikke blevet inddraget, men de er utilfredse med Lynetteholm-projektet. De har lagt store arealer ud til byudvikling i forbindelse med den kommende letbane i Ring 3. 

    • VVM-høringen nævner ikke målsætningen i "Klimaplan 2025" om CO2-neutralitet i København i 2025. Gennemførelse af Lynetteholm-projektet vil i følge VVM-rapporten føre til et samlet udslip på 350.000 tons CO2. Det betegnes som en moderat påvirkning.

    • VVM-høringen nævner ikke målsætningen i "Kommuneplan 2019" om transportformernes sammensætning med maksimalt 25 % fra bilture.

    • Nettotilvandringen til København er negativ på andet år og 35.000 københavnere har ytret ønske om at flytte fra kommunen.

    • Der foreligger en plan for kystsikring af København fra 2017, som rummer langt billigere løsninger end ved at foretage kystsikring via opbygningen af en helt ny ø.

    • Københavns Kommune må som den eneste på Sjælland have vækst i boliger og arbejdspladser, hvis ikke Lynetteholm-projektet med østlig ringvej skal udvikle sig til et fejlslagent projekt.

    • Lynetteholm-projektet med østlig ringvej bygger på en voldsom vækst i biltrafikken mod København og udbygning af en række motorvejsprojekter mod kommunen med udgangspunkt i en infrastrukturplan, som de nuværende regering indtil videre har sat i bero.

    • Alle informationer i VVM-rapporten om vækst i biltrafik, herunder lastbiltrafik, samt miljøpåvirkninger fra trafikken tager udgangspunkt i den forventede trafikmængde i 2035. Man burde sammenligne med de aktuelle trafiktal. 

    • Der mangler trafiktal for den tunge trafik gennem Indre By og Christianshavn; dels de aktuelle trafiktal og dels 

      for den forventede trafik frem til 2035 og til 2050.



  3. Lokaludvalget bad formanden spørge Christianshavns Lokaludvalg om, hvorvidt de to lokaludvalg sammen skal gennemføre en borgerpanelundersøgelse om Lynetteholm.
Til top