Mødedato: 30.11.2022, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Drøftelse: Strategisk miljøvurdering (SMV) af plan for byudvikling og infrastruktur til Østhavnen, herunder Lynetteholm

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte indholdet i lokaludvalgets høringssvar vedr. strategisk miljøvurdering (SMV) af plan for byudvikling og infrastruktur til Østhavnen, herunder Lynetteholm.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter indholdet i lokaludvalgets høringssvar vedr. strategisk miljøvurdering (SMV) af plan for byudvikling og infrastruktur til Østhavnen, herunder Lynetteholm. I bilaget ses et udkast til høringssvar samt en sammenfatning af udkastet.

Problemstilling

Den 22. august 2022 sendte Transportministeriet den strategiske miljøvurdering (SMV) af plan for byudvikling og infrastruktur til Østhavnen, herunder Lynetteholm, i offentlig høring via høringsportalen https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/66698. Svarfristen er den 9. januar 2023.

Det fremgår af ministeriets hjemmeside om høringen, at den strategiske miljøvurdering er en samlet vurdering af blandt andet CO2-udledning, påvirkninger af havmiljø, ændringer i landskabet og påvirkninger af kulturarv i området ved anlæggelsen af en østlig ringvej, ny metrolinje, nye veje og cykelstier og boligbyggerier på Refshaleøen, Kløverparken og Lynetteholm.

Transportministeriet oplyser, at en SMV giver indsigt i miljømæssige påvirkninger af anlægsprojekter på et overordnet niveau. Den SMV, der er sendt i høring, er en samlet vurdering af de forskellige projekter, der indgår i udviklingen af Østhavnen, herunder Lynetteholm, således at der tages højde for den gensidige påvirkning projekterne imellem.

Link til Transportministeriets hjemmeside om SMV Lynetteholm: 
https://www.trm.dk/nyheder/2022/offentlig-hoering-af-den-strategiske-miljoevurdering-af-udviklingen-af-oesthavnen-herunder-lynetteholm

Høringsmaterialet ses i bilaget. 

Borgermøder

Lokaludvalget var i oktober 2022 vært for to borgermøder om Lynetteholm. 

I mødet den 11. oktober 2022 bidrog professor eremitus Jens Kvorning, arkitekt og byplanlægger,   med hans personlige syn på Lynetteholm-projektet, og Otto Anker Nielsen, DTU Transportafdeling,  fortalte om de trafikmæssige følger af projektet.

Se Christianshavns Kvarters optagelse af oplæggene her:

https://christianshavnskvarter.dk/2022/10/oplaegsaften-om-lynetteholm-1/


I mødet den 25. oktober 2022 gav Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor ved DTU SUSTAIN, og Michael Løvendal Kruse, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Naturfredningsforening (DN), hver deres bud på konsekvenser af Lynetteholm.

Se Christianshavns Kvarters optagelse af oplæggene her:

https://christianshavnskvarter.dk/2022/10/konsekvenser-af-lynetteholm-2/

 

En opsummering af borgermøderne ses på lokaludvalgets hjemmeside. Her er der også link til oplægsholdernes præsentationer:

https://christianshavnslokaludvalg.kk.dk/nyheder/borgermoeder-om-lynetteholm-bekraefter-projektets-kompleksitet

 

Løsning

Lynetteholm-gruppen har udarbejdet et udkast til høringssvar samt en sammenfatning af udkastet. Se bilaget.

Det foreslås, at lokaludvalget drøfter udkastet til høringssvar.

Lynetteholm-gruppen udarbejder et endeligt udkast til høringssvar på baggrund af lokaludvalgets drøftelse. Lokaludvalget tager stilling til det endelige udkast i lokaludvalgsmødet den 14. december 2022.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 40.000 kr. til de to borgermøder om Lynetteholm.

Videre proces

Lokaludvalget beslutter sit høringssvar i lokaludvalgsmødet den 14. december 2022.

Transportministeriet oplyser, at når høringen er afsluttet den 9. januar 2023, behandles alle indkomne høringssvar, hvorefter resultaterne af høringen skal drøftes med partierne bag projektet.

Bilag

5. Bilag 4 til Miljøvurdering: Skitser

https://www.trm.dk/media/2mvhszip/bilag-4-skitser-a.pdf

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede indholdet i lokaludvalgets høringssvar vedr. strategisk miljøvurdering (SMV) af plan for byudvikling og infrastruktur til Østhavnen, herunder Lynetteholm på baggrund af udkastet, der ses i bilaget. Der var følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer i drøftelsen:
    • Præmissen for Lynetteholm, at man forventer 300.000 flere indbyggere på Sjælland, skal stå langt fremme i høringssvaret.
    • Refereringen af "Planen" kan blive for flink. Forudsætningerne må godt angribes.
    • Lynetteholm-delen af Østhavnen skal kommenteres.
    • Lugtkortet, der viser, at rensningsanlægget vil give lugtgener mod nord, hvor Lynetteholm skal være, skal omtales i høringssvaret. Det samme gælder andre miljøgener, som rensningsanlægget måtte medføre i forhold til Lynetteholm.
    • De økonomiske forudsætninger for flytningen af rensningsanlægget er ikke beskrevet i høringsmaterialet. Det kan lokaludvalget bemærke i høringssvaret.
    • Der træffes beslutning om rensningsanlægget i 2025.
    • Høringssvaret bør indeholde et spørgsmål om, hvorvidt Østlig Ringvej vil blive benyttet, hvis ikke der trafiksaneres i det centrale København med en aflastning af Indre By og Christianshavn til følge.
    • Bemærkningen i udkastet om, at lokaludvalget er positiv over for, at Østhavnen gradvis udbygges, skal drøftes i lokaludvalget.
    • Forslag til bemærkning i høringssvaret: "En gennemsnitlig danskers klimaaftryk svarer ifølge Klimaministeriet til 11 tons CO2 årligt. Hvis den globale temperaturstigning skal holdes under 1,5 grader, må hver verdensborger maksimalt udlede 1,5 ton CO2 årligt."
    • Forslag til bemærkning i høringssvaret, side 8, 2 nederste afsnit – indsættes efter sidste punktum: "En letbane mellem Ishøj Station og Lundtofte forventes indviet i 2025. Årligt forventes 15 mio. passagerer. Letbanen understøtter mulighederne for den nævnte byudvikling. Så kan Lynetteholm / den østlige byudvikling i København strække længere end til 2070."
    • Der skal i høringssvaret stilles spørgsmål om, hvad konsekvenserne af 300.000 flere indbyggere på Sjælland vil være. 
    • Der skal i høringssvaret stilles spørgsmål om hvilke borgere, rent aldersmæssigt, de 300.000 flere indbyggere på Sjælland vil være, da de forskellige aldersgrupper har forskellige boligbehov.
    • Det er usikkert, hvad der driver det stigende indbyggertal.
    • Det ligner, at man regner baglæns, så man kan få et ønsket resultat.
    • Er det stigende indbyggertal en ønsket udvikling? 
    • Der vil ske prisfald på ejendomme, hvor man mister udsigt som følge af, at Lynetteholm bebygges.
    • Byggeri i Østhavnen er et positivt alternativ til flere højhuse i den eksisterende by.
    • Begrebet "selvfinansierende" bruges forskelligt i omtalen af Østhavn-projektet.
    • Der skal ikke ske byfortætning i følsomme områder. Byfortætningen skal ske på ledige arealer.
    • Lynetteholm er vedtaget og vil indgå som en forudsætning i Kommuneplanen.
    • Stormflodssikringen skal ske hurtigt.
    • Kan Østlig Ringvej betale sig? Kan den blive projekteret for stor til behovet?
    • Høringssvaret skal tage højde for, at der er mange forskellige stemmer i lokaludvalget. Det skal være nuanceret.
    • Østlig Ringvej kan hurtigt blive for lille til behovet. Det afhænger bl.a. af, om det centrale København trafiksaneres.
    • Man kan ikke se bort fra bilen som transportmiddel; ej hellere i et længere perspektiv. Det viser udviklingen.
    • En stormflodsport er forholdsvis billig, men den giver ingen indtægter, sådan som man forventer, at Lynetteholm vil gøre. Stormflodsporten bør bygges nu.
    • Forudsætningerne for Østhavnen inkl. Lynetteholm skal længere frem i høringssvaret.
Til top