Mødedato: 26.10.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om Cykelstiplan 2017-2025

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om Cykelstiplan 2017-2025.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om Cykelstiplan 2017-2025, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen havde den 5. september 2016 en cykelworkshop for lokaludvalgene i Københavns Kommune. Bl.a. på baggrund af workshoppen har forvaltningen udarbejdet Cykelstiplan 2017-2025, som man beder om kommentarer. Christianshavns Lokaludvalg har svarfrist den 27. oktober 2016.

Forvaltningen beder lokaludvalgene komme med supplerende input til

  • Strækninger i bydelen, som lokaludvalget mener bør have cykelsti
  • Strækninger i bydelen, hvor lokaludvalget mener cykelstien bør udvides
  • Signalregulerede kryds med stor trængsel.

I bilaget ses, hvor forvaltningen planlægger nye eller bredere cykelstier på Christianshavn.

Christianshavns Borgerpanel er blevet bedt om at forholde sig til en række spørgsmål og udsagn med relation til cykelstiplanen med svarfrist den 23. oktober 2016. Lokaludvalget får resultatet af undersøgelsen med mail inden lokaludvalgsmødet den 26. oktober 2016.

Løsning

Formanden foreslår følgende høringssvar:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt om kommentarer til Cykelstiplan 2017-2025.  Christianshavns Lokaludvalg har fået frist til den 27. oktober 2016 til at svare.

Borgerdialog

Christianshavns Lokaludvalg har bedt Christianshavns Borgerpanel om at forholde sig til en række spørgsmål og udsagn med relation til cykelstiplanen. I bilaget ses en opsamling og konklusion på de xxx svar, som lokaludvalget har modtaget.

En borger har sendt lokaludvalget et forslag til, hvordan krydset Refshalevej / Kongebrovej kan indrettes. Det er også vedlagt.

Lokaludvalgets holdning

Cykelstiplanen udgør en delmængde af de samlede trafikløsninger for bydelen, og lokaludvalget skal henvise til vort oplæg af 25. maj 2016 til samlet trafikplan for Christianshavn og Teknik- og miljøborgmester Morten Kabells svar af 22. juni 2016 (dokumentnr. 2016-0246875-2).

Der vedlægges som bilag 1 et uddrag af lokaludvalgets oplæg af særlig relevans for cykelstiplanen.

Vedhæftede bilag 2 indeholder uddrag af input om behovet for 1) nye cykelstier, 2) bredere cykelstier og 3) signalregulerede kryds angående Christianshavn.

Lokaludvalget skal indledningsvis udtrykke tilfredshed med initiativet og vil i det følgende komme med en uddybning samt inddrage yderligere steder, som bør indgå i cykelstiplanen.

1. Nye cykelstier

Margretheholm - Prinsessegade (15)

Der bor mange familier på Magretheholm og mange cykler med deres børn til og fra børneinstitutioner og skoler på Danneskiold-Samsøes Allé og i Prinsessegade. Der bør på hele strækningen være cykelstier i eget tracé.

Danneskiold-Samsøes Allé var i sin tid en intern vej på orlogsværftet. Nu er vejen åbnet for gennemkørsel og det lange lige stræk over Frederiksholm frister til hurtig kørsel, der dog er blevet begrænset noget af de etablerede bump. Biler og busser trækker imidlertid ofte ud til højre, og det har vist sig utrygt at cykle med mindre børn på strækningen. På broerne i hver ende er der end ikke kantbaner, hvilket bevirker, at det mest sikre er at trække cyklerne på fortovet.

Det er påtrængende nødvendigt, at der etableres egentlige cykelstier på Danneskiold-Samsøes Allé, og at der på broerne laves en 2 minus 1 løsning med et kørespor, som vil kunne dæmpe bilernes fart og gøre det mere trygt for børn og ældre at krydse broerne. Ved den gamle hovedvagt er kun ét spor til biler med cykelsti på hver side.

Vejstykket fra Kongebrovej, Krudtløbsvej og Refshalevej til Margretheholm er farligt/utrygt for cyklende børn, da vejen er smal med flere sving, her bør etableres egentlige cykelstier.

Fra den gamle hovedvagt til Bodenhoffs Plads er der meget smalle kantbaner, som bilerne parkerer op til. Det er ikke muligt at passere med en ladcykel på indersiden af de parkerede biler, ligesom det heller ikke er muligt at cykle med børn. Mange vælger derfor at cykle venstre om bilerne, og der opstår ofte farlige situationer. Også her på der etableres cykelstier i eget tracé.

Samlet set bør det være muligt at cykle fra Margretheholm til den ny børneby ved Bodenhoffs Plads. Det er det ikke i dag, og vi forudser, at der vil opstå trafikkaos, når børnebyen åbner, og hvis mange forældre finder det tryggest at bringe børnene i bil.

 

Refshalevej på Christiania (16)

Løsningen af problemerne på strækningen via Danneskiold-Samsøes Allé bør have prioritet forud for etablering af en tryg cykelmulighed via Refshalevej, hvor christianitter og andre i dag parkerer biler i begge sider af den smalle vej.

Refshalevej må på sigt etableres som en sikker rekreativ fodgængerrute og cykelforbindelse og snarest på den del af Refshalevej der går langs den ny børneby ved Prinsessegade.

2. Bredere cykelstier

Torvegade (5)

Cykeltrafikken gennem Torvegade er voldsom. 45.000 cyklister passerer dagligt Knippelsbro. Lokaludvalget mener, at der snarest bør afsættes midler til at gennemføre optimeringsplanen for Torvegade.

3. Signalregulerede kryds

Torvegade/ Strandgade (6)

Det er fint, at der er lavet en højresvingsbane, hvor Strandgade munder ud i Torvegade, og at der er før-grønt for venstresvingende. Det har vist sig, at venstresvingende bilister ikke altid er opmærksomme på ligeud kørende cyklister, der har placeret sig til højre i Strandgades venstresvingsbane for cyklister. Bør det markeres, at det også er en bane for ligeud kørende cyklister, eller er der andre løsninger på problemet?  

Nyhavn/ Havnegade/ Inderhavnsbroen (7)

Det er rigtigt, at der nogen forvirring om, hvem der skal placere sig hvor, og gående turister er ofte dårlige til at orientere sig. Cyklisterne, der kører ned ad broen, er nødt til at sætte farten ned, hvorved uheld synes at blive undgået. 

Trangravsbroen/ Trangravsvej (8)

Der er hajtænder for dem, der kommer af Trangravsvej, og generelt er det muligt at krydse for de, der kommer fra stien langs Kuglegården eller ad kanalbroen. Også her udvises der generelt opmærksomhed fra trafikanterne, som sætter farten ned, hvorved uheld undgås. Det bør overvejes at indføre en hastighedsbegrænsning på eksempelvis 20 km/t ved passage af Christiansholmdæmningen.

Refshalevej/ Forlandet (v. Vandflyverhangaren) (17)

Det bør overvejes at gøre krydset signalreguleret eller i det mindste have en klarere markering af cykelbanerne. Som nævnt oven for ønskes cykelstierne i eget tracé på hver side af Forlandet ført igennem til Margretheholm.

Prinsessegade/Torvegade (ny)

Der er ingen cykelsti i højre side, hvor Prinsessegade munder ud i Torvegade. Højresvingende cyklister må derfor holde sig bag den ofte lange kø af højresvingende biler. Mange forsøger derfor at køre over fortovet. Cyklister, der skal køre ligeud, placerer sig ofte til venstre for de højresvingende biler, hvilket også skaber en usikker situation ikke mindst for børn og ældre. Vi har ikke løsningen, men noget må gøres. Det går bedre for de cyklister, der ved grønt krydser Torvegade, og kører ind på cykelstien på Prinsessegade.

4. Andre forhold

Lokaludvalget skal også pege på nogle andre forhold af betydning for cykelfremkommelighed. Det kan være en forbedret cykelparkering, omlægning af brosten og ophævelse af ensretning for cyklister.  

Cykelparkering på og ved Christianshavns Torv

Lokaludvalget ønsker en forbedring af cykelparkeringen på Christianshavns Torv. I forbindelse med nyindretningen af pladsen er der desværre ikke fundet en brugbar løsning på cykelparkeringen. For pendleren er der problemer med at finde en betryggende parkeringsplads, og de mange henkastede cykler på pladsen og specielt i Dronningensgade skæmmer bybilledet. Kombination af cykel og Metro bør understøttes, og eksemplet fra den ny Nørreport station viser, at der kan gøres meget. 

Renovering af belægning under Knippelsbro

Der er allerede nu en betydelig trafik af cyklister og gående fra Langebrogade via Cirkelbroen og under Knippelsbro og forbi Udenrigsministeriet ved Asiatisk Plads til Strandgade.

Promenaden ud for det tidligere Danisco, nu C.W. Obel ejendomme, er blevet udbedret, og trods de tværgående bånd af brosten er der som nævnt mange cyklister, der vælger at benytte strækningen. Under Knippelsbro er belægningen meget bombet, og kommunen bør her sikre cykel- og gangvenlige forhold, hvilket kan ske ved en tilpasning af belægningen.

Trafikforbindelsen til og fra ”Den ny Langebro”

Lokalplanforslaget omhandler alene selve broen og brofæstet på hver side, men i den underliggende forundersøgelse har forvaltningen set på trafikmønstre og miljøforhold. Broen vil give christianshavnerne en ny cykel- og gangforbindelse til Vester Voldgade og videre til Rådhuspladsen. Broen skal også ses i sammenhæng med udvikling af adgang til at færdes langs med og på tværs af havnen, som Cirkelbroen også er en del af. Der er behov for at se nærmere på forholdene på tilførselsvejene for cyklisterne. Brostenene på Christianshavns Voldgade bør lægges om, så det undgås, at cyklerne tager fortovet, og mulighed for at cykle mod ensretningen på den sydlige del af Prinsessegade bør genovervejes.

 

Sammenfattende bidrager Christianshavns lokaludvalg gerne med forslag til forbedring af cyklisternes forhold. De nye broer har allerede haft en positiv effekt på antallet, der cykler eller vælger at gå. Vi kan kun opfordre til, at der gøres endnu mere i denne retning, og der er som beskrevet en del påtrængende opgaver at løse.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forvaltningen oplyser, at den politiske behandling af cykelstiplanen forventes at finde sted i februar 2017 og at den efterfølgende vil blive indarbejdet i kommuneplanen og eventuelt i bydelsplanerne.

BILAG

Bilag 8: Opsamling og konklusioner på borgerpanelundersøgelse om cykelstier (Eftersendes)

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erling Ekegren om, at resultatet af borgerpanelundersøgelsen sendes med høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen i sin helhed.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Nina Højsteen om, at lokaludvalget i høringssvaret skal omtale forholdene i Strandgade og omkring Trangravsboren, som medlemmer af Christianshavns Borgerpanel har peget på i borgerpanelundersøgelsen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Nina Højsteen om, at lokaludvalget i høringssvaret skal omtale cykelkulturen og forholdene for fodgængerne, som medlemmer af Christianshavns Borgerpanel har peget på i borgerpanelundersøgelsen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Poul Nielsen om, at lokaludvalget i høringssvaret  nævner, at der skal findes afbalancerede løsninger for biltrafikken. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at lokaludvalget i høringssvaret nævner, at problemet med cyklister til og fra Inderhavnsbroen, som cykler på fortovene omkring Lejerbo, afd. 204, skal løses.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sven Erik Brockdorff om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår, at fortovene langs brostensgaderne syd for Trangraven markeres med et cykling forbudt-symbol, da udenlandske turister tror, det er tilladt at cykle på fortov.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Nina Højsteen om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår en cykelsti på Danneskiold-Samsøes Allé med en egentlig kantsten.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Finn Mogensen om, at lokaludvalget i høringssvaret bemærker, at kantstene ved en cykelsti på Danneskiold-Samsøes Allé skal matche alleens profil og derfor ikke være for høje.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erling Ekegren om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår, at der lægges cykelbaner i Bodenhoffs Plads i form af flade brosten.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår, at der lægges rumleriller på stien ved pakhuset mellem Trangravsbroen og Bodenhoffs Plads.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at det om forslaget i høringssvaret vedr. Prinsessegade/Torvegade præciseres, at det handler om, hvor Prinsessegade fra nord munder ud i Torvegade.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om Cykelstiplan 2017-2025, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med Erling Ekegren, Nina Højsteen, Asbjørn Kaasgaard og sekretariatet at redigere høringssvaret.

Til top