Mødedato: 26.10.2023, kl. 18:30
Mødested: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17, i salen

Beslutning: Tema for samarbejde med Nørre Gymnasium 2023/2024

Tidligere beslutninger

27.04.2023: Brønshøj-Husum Lokaludvalg besluttede strategisk samarbejde med Nørre Gymnasium.

Læs mere her: Strategisk samarbejde med Nørre Gymnasium 2023-2025 | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

26.01.23: I vinteren 2022/2023 arbejde elever fra Nørre Gymnasium med udvikling af Husum Torv i forbindelse med faget 'Design og Arkitektur'. Eleverne fremlagde deres arbejde for Brønshøj-Husum Lokaludvalg i forbindelse med lokaludvalgsmødet d. 26. januar.

Læs mere her: Præsentation: Elever fra Nørre Gymnasium præsenterer deres arbejde med Husum Torv | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Elevernes præsentationer er eftersendt til lokaludvalget, ligesom Byudviklingsudvalget har drøftet elevernes forslag i foråret 2023. Lokaludvalgets Byudviklingsudvalg og Forretningsudvalg overvejer som opfølgning på forløbet at nedsætte en arbejdsgruppe til udvikling af Husum Torv.

Indstilling

Forpersonen indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøfter og beslutter tema for samarbejde med Nørre Gymnasium i vinteren 2023/2024.

Problemstilling

Nørre Gymnasium har fremsendt forslag til seks mulige temaer, som eleverne kan arbejde med i forbindelse med faget 'Design og Arkitektur´ i vinteren 2023/2024:

1. Projekt med design og arkitekturelever omkring byrumsudvikling, hvor Brønshøj-Husum Lokaludvalg udvælger et relevant byrum.

2. Projekt med design og arkitekturelever, hvor eleverne skal fokusere på design, der rammesætter FNs verdensmål nummer 3: 'Sundhed og trivsel'. Målet fokuserer på at sikre et sundt liv for alle og at fremme trivsel for alle aldersgrupper. Sundhed og trivsel er både et globalt og et lokalt anliggende og hænger tæt sammen med social, økonomisk og miljømæssig udvikling og har dermed indflydelse på verdensmålene generelt. Der er mange faktorer, der påvirker folkesundheden i et område, bl.a. alderssammensætning, uddannelse, konflikter (mobning), seksuel praksis, livsstil og flygtninge. Dermed er der også mange undertemaer at tage fat på i denne opgave. Som inspiration skal eleverne tage udgangspunkt i følgende problemstilling: ’Hvordan kan design...? ́-spørgsmål, som eleverne kan vælge at tage udgangspunkt i:

  • Sunde vaner: Det skal være sundt at lære og være i folkeskolen/gymnasium. Hvordan kan design bidrage med nye tiltag til, at børn og unge udvikler sunde vaner i folkeskolen/gymnasiet?
  • Overvægt: Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 % af den danske, voksne befolkning overvægtig. Hvordan kan design hjælpe overvægtige, der ønsker at tabe sig?
  • Mobning: Mange mennesker bliver chikaneret eller mobbet af årsager relateret til deres køn, krop og sexualitet. Hvordan kan design være med til at ændre vores adfærd og komme mobning til livs?
  • Universel adgang: Ældre (+60) er en voksende befolkningsgruppe. Hvordan kan design skabe løsninger, der hjælper ældre, f.eks. beklædning, boformer, boliger, hjælpemidler eller inventar?
  • Mental sundhed: Angst, depression, stress og søvnproblemer rammer en ud af fem arbejdstagere i Danmark. Hvordan kan design bidrage med løsninger til, at nye unge arbejdstagere bliver klædt på til et mentalt sundt arbejdsliv?

3. Projekt med design og arkitekturelever, der skal designe et møbel til det offentlige rum, det kan fx være en bænk, belysning, en rutsjebane.

4. Projekt med design og arkitekturelever, hvor de skal lave en kommunikationskampagne for et tema/emne/idé/budskab, som Brønshøj-Husum Lokaludvalg gerne vil have fremmet.

5. Projekt med billedkunstelever, hvor eleverne fx. kommer med bud på en udsmykningsopgave, som Brønshøj-Husum Lokaludvalg gerne vil have etableret.

6. Etablering af en kunstguide eller en byrumsvandring i lokalområdet med elevguider.

Løsning

Lokaludvalget drøfter og beslutter et af de af Nørre Gymnasium foreslåede seks temaer.

Nørre Gymnasiums forslag til mulige samarbejdstemaer har været drøftet i Byudviklingsudvalget. Byudviklingsudvalget foreslår et samarbejde omkring Vestvolden, gerne i samarbejde med Kulturudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.

Forretningsudvalget forslår et projekt om adgang for ældre til Vestvolden, bl.a. med fokus på siddemuligheder med kunstnerisk værdi..

Pernille Høholt og David Kristensen er tovholdere på projektet.

Videre proces

Sekretariatet giver Nørre Gymnasium en tilbagemelding på det af lokaludvalget ønskede tema og koordinerer et opstartsmøde mellem Nørre Gymnasium og repræsentanter fra lokaludvalget, der skal have dialog med eleverne om temaet ved et opstartsmøde; forventeligt i dagtimerne i november på Nørre Gymnasium.

Sekretariatet planlægger, at lokaludvalget kan holde et lokaludvalgsmøde på Nørre Gymnasium i forbindelse med, at eleverne præsenterer deres færdige projekt i starten af 2024.

Beslutning

Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøftede tema for samarbejde med Nørre Gymnasium i vinteren 2023/2024.

Afstemning

Følgende stemte for, at Nørre Gymnasium skal arbejde med tema 1: 

Peter Nejsum, Pernille Høholt, Ida Berendsen, David Grolin, Sune Vuorela.

Følgende stemte for, at Nørre Gymnasium skal arbejde med tema 2: 

Lis Søkvist, Elsebeth Thorlak, Palle Lolk, Ida Jørgensen, Gitte Kirkeby, Chris Andersen, Kirsten Vibeke Møller, Mette Hansen, Christian Erdmann, Christoffer Rosenkrands.

 

Christoffer Rosenkrands og Christian Erdmann meldte sig som kontaktpersoner for samarbejdet og dialog med Nørre Gymnasiums elever.

 

 

Til top