Mødedato: 23.11.2023, kl. 18:30
Mødested: Fælleshaven, Virkefeltet 16 i Tingbjerg

Oplæg og beslutning: Overnatningsfaciliteter og turismebranding

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

Tidligere beslutninger

24.11.22: Lokaludvalget besluttede at sende en henvendelse til Borgerrepræsentationen på baggrund af opsigelsen af kontrakten med Bellahøj Vandrehjem.

Læs mere her: Godkendelse af henvendelse til Borgerrepræsentationen om Bellahøj Vandrehjem og overnatningsfaciliteter | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

26.01.23: Lokaludvalget tog Overborgmesterens svar på lokaludvalgets henvendelse om Bellahøj Vandrehjem til efterretning. Overborgmesteren foreslog i svaret, at lokaludvalget arbejder videre på at synliggøre de muligheder, lokaludvalget ser for at fremme Brønshøj-Husum som et attraktivt sted for placering af nye hoteller og vandrehjem.

Forpersonen opfordrede fagudvalgene til at se på hotel- og vandrehjemsmuligheder i bydelen.

Læs mere og se svaret fra Overborgmesteren her: Svar fra Overborgmesteren på henvendelse om Bellahøj Vandrehjem og hotelfaciliteter | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

27.04.2023: Lokaludvalget besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe til at se på muligheder for hotel- og overnatningsfaciliter samt drøfte strategi herfor.

Forretningsudvalget foreslog, at arbejdsgruppens arbejde præsenteres på lokaludvalgsmødet i november 2023.

Lokaludvalget valgte følgende medlemmer til arbejdsgruppen:
Søren Krøigaard, Lis Søkvist, Søren Cloos, Jens Kristian Jensen.

Indstilling

Forpersonen indstiller, 

1.at Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøfter og beslutter lokaludvalgets strategi fremadrettet for hotel- og overnatningsfaciliteter - på baggrund af arbejdsgruppens undersøgelse.

Problemstilling

Arbejdsgruppens møder:
Arbejdsgruppen har afholdt tre interne møder på følgende datoer:

Den 16. maj, den 21. juni og den 23. august.

Den 2. november inviterede arbejdsgruppen forretningsudvalget med til møde med Wonderful Copenhagen.

Arbejdsgruppen har undersøgt:

1) behovet for overnatningsfaciliteter i bydelen

2) behovet for overnatningsfaciliteter i Vanløse og Bispebjerg

3) forekomsten af ledige kommunale lejemål i bydelen

4) forekomsten af tomme erhvervslokaler i bydelen

5) Hotelkæders motivationer for at etableres sig i en bydel

6) Hvilke forskellige metoder og strategier, der kan anvendes til at fremme turisme i
Brønshøj-Husum

7) Samarbejdet mellem Wonderful Copenhagen og lokaludvalget, herunder mulige ressourcer og støtte, som Wonderful Copenhagen kan tilbyde.

Arbejdsgruppen og sekretariatet har været i kontakt med :

  • Idrætsforeninger: Hovedstadens Svømmeklub, ABC Cykling, Brønshøj Judo, Freja samt andre svømmeklubber i Svømmearenaen, et par triatlonklubber og Trampolinklubben.
  • Lejrskoler
  • Musikere og kulturaktører
  • Radiometer
  • Handelsstandsforeningen
  • Vanløse Lokaludvalg: Vanløse Lokaludvalg har ikke på dette tispunkt fokus på overnatningsmuligheder i deres bydel.
  • Bispebjerg Lokaludvalg: Bispebjerg Lokaludvalg har haft besøg af Wonderful Copenhagen i erhvervsnetværketDette netværksarbejde er dog på pause i en periode. Sekretariatet for Bispebjerg Lokaludvalg opfordrer arbejdsgruppen at vende tilbage i starten af det nye år, for at se på om det giver mening at arbejde på tværs af bydelene.
  • Hotelkæder:

        Arp-Hansen:
        Arbejdsgruppens vurdering er, at der skal noget særligt til for at skabe interesse hos
        Arp- Hansen – og det er ikke nødvendigvis lejrskoler, sportsstævner eller gæster til
        sølvbrylluppet, der er målgruppen. Det er tvivlsomt, om lokaludvalget får mere ud af at indgå            yderligere dialog med Arp-Hansen.  

Danhostel:
Danhostel er en medlemsforening for lokale hostels i hele landet. For at starte et ny hostel i Bellahøj Vandrerhjem, skal der være en selvstændig investor, der kan se perspektivet i det. Den interesse skal bl.a. bygge på, at det kan løbe rundt rent økonomisk. Da målgruppen for vandrehjemsovernatning ikke er i luksussegmentet, betyder det, at omkostningerne til lokaler og drift m.v. skal være lave. Der skal også være sikkerhed for en passende dækning – altså en dokumentation for at der er et lokalt behov. Det kunne basere sig på historiske data fra vandrehjemmet i Bellahøj, som ses i nedenstående figur.

Det ses at enkeltpersoner står for den største del. Det antages at det er almindelige (lavpris)turister. Dernæst er det lejrskoler, firmaer og til dels kultur- og fritidsgrupper, der bidrager til omsætningen.

 

 

 

Møde med Wonderful Copenhagen d. 2/11:

På møde med Wonderful Copenhagen d. 2/11 blev følgende drøftet:

1) Hvad der gør en bydel interessant for turister.

2) Borgerpanelundersøgelsen vedr. turisme og de attraktioner borgerne oplever i bydelen (borgerpanelundersøgelsen er vedlagt som bilag).

3) Hvordan brander man en bydel som Brønshøj-Husum

4) Hvad kan hhv. lokaludvalget og Wonderful Copenhagen gøre.

Wonderful Copenhagen arbejder med inddragelse af borgere og støtter udviklingen af lokale initiativer, men står ikke for drift.

Wonderful Copenhagens team for lokalinddragelse arbejder med borgere, lokale aktører og besøgende i Hovedstaden for at skabe social-bæredygtig turisme i udvalgte lokalområder. Gennem vidensformidling og dialog, innovation- og testforløb, samt lokal forankring vil lokalinddragelsen øge værdiskabelsen i turismen.

Wonderful Copenhagen arbejder for en spredning af turister gennem en så kaldt minidestinations udvikling. Dette betyder, at de arbejder med at få fat i de turister, der allerede er i København, og vise dem andre attraktioner end dem, de oprindeligt kom for. Endvidere at vælge hoteller udenfor indre København. Erfaringen er, at turister gerne søger til 'udkantskøbenhavn', hvis der udover selve attraktionen også er mulighed for café/restaurantliv. Jo nemmere det er at transportere sig, jo mere kommer turisterne rundt. Men hvis turister gerne vil til Brønshøj-Husum, så bruger mange taxi: Hvis man f.eks. kommer fra London, er Brønshøj-Husum ikke langt væk fra Kbh K.

Wonderful Copenhagen vil gerne bygge videre på attraktioner, der allerede er til stede. Udvælgelsen til testområde er et samarbejde mellem Wonderful Copenhagen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Løsning

Arbejdsgruppen foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter lokaludvalgets strategi fremadrettet for hotel- og overnatningsfaciliteter i Brønshøj-Husum.

Arbejdsgruppens forslag til det videre arbejde:

  • Afdække om Bellahøj vandrehjem kan komme i spil igen – eller finde andre egnede lokaler i området. Dernæst at finde en selvstændig investor, der kan se et perspektiv.
  • Lokaludvalget kan sende henvendelser til hotelkæder for at gøre dem opmærksomme på Brønshøj-Husum.
  • Arbejde for at Wonderful Copenhagen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i 2024 udvælger Brønshøj-Husum som testområde for en lokal indsats. Her kan lokaludvalget eventuelt afsætte midler til en workshop og invitere relevante aktører, f.eks. erhvervsliv og kulturaktører, omkring at arbejde med en kernefortælling sammen med Wonderful Copenhagen.
  • Lokaludvalget kan sende en henvendelse til Kultur- og Fritidsborgmesteren om lokaludvalgets arbejde, ønsket om øget turisme og overnatningsfaciliteter i bydelen samt gøre opmærksom på, at lokaludvalget håber, at Borgmesteren vil bidrage til, at Wonderful Copenhagen udvælger Brønshøj-Husum som testområde.

 

Forretningsudvalget har drøftet sagen og foreslår, at lokaludvalget arbejder for, at Brønshøj-Husum udpeges som testområde af Wonderful Copenhagen.

 

Beslutning

Lokaludvalget drøftede lokaludvalgets strategi fremadrettet for hotel- og overnatningsfaciliteter - på baggrund af arbejdsgruppens undersøgelse; herunder bæredygtig turisme samt hvilken arbejdsgruppe/fagudvalg, der skal arbejde videre med sagen.

Lokaludvalget besluttede, at drøfte sagen igen til januar.

Til top