Mødedato: 23.02.2017, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj

Tingbjerg-Husum Tryghedsplan - orientering om ny Tryghedsplan

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Tingbjerg-Husum Partnerskab er et partnerskab for øget tryghed og kriminalitetsforebyggelse.

I Partnerskabet deltager: Københavns Kommunes syv forvaltninger, Københavns Politi, SSP København, boligselskaberne fsb, SAB/KAB samt AAB. Der er nedsat en styregruppe og en arbejdsgruppe og for partnerskabet med repræsentanter for alle partnerskabets parter. Lokaludvalgssekretær Kathrine Collin Hagan deltager i arbejdsgruppen som en af repræsentanterne fra Økonomiforvaltningen.

Tingbjerg Partnerskab har eksisteret siden 2010 og blev i 2013 udvidet til at omfatte Husum Nord. Partnerskabsområdet udgøres nu af Tingbjerg/Utterslevhuse samt Voldparken og Gadelandet (det såkaldt udsatte byområde). Tingbjerg-Husum Partnerskab har netop fået godkendt bevilling til at fortsætte arbejdet i perioden 2017-2020.

Erfaringerne i Tingbjerg-Husum Partnerskab viser, at den tværgående samarbejdsmodel er effektiv. Der er i perioden 2013-2016 oplevet en positiv fremgang, hvor antallet af anmeldelser af borgerrettet kriminalitet er faldet med 18 % i hele perioden, og andelen af utrygge beboere er faldet fra 22 % (2014) til 13 % (2016). På trods af den positive fremgang, opleves området stadig mere utrygt end resten af København, hvilket fremgår af kommunens årlige tryghedsmåling.

Partnerskabet råder over årligt 1,8 mio. kr. til aktiviteter. Derudover er der afsat penge til et halvt årsværk til Økonomiforvaltningens sekretariatsbetjening af partnerskabet. Midlerne anvendes med udgangspunkt i de lokale, tværgående udfordringer og behov med respekt for og i dialog med den kommunale kernedrift. Partnerskabet kan derudover i samarbejde med SSP agere hurtigt ifht. kritiske situationer og med bred involvering af alle forvaltninger.

Partnerskabet er yderligere beskrevet i en Partnerskabsaftale og i en Tryghedsplan, som parterne har lavet og som blev godkendt af Økonomiudvalget den 6. december 2017.

I perioden 2017-2020 vil der være særlig fokus på at understøtte og koordinere med Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi. Det forventes, at der som følge af byudviklingsstrategien vil ske fysiske forandringer, som partnerskabet også skal adressere. Partnerskabet skal fortsætte med at styrke koordinationen mellem partnerskabets deltagere, etablere nye tryghedsskabende tiltag samt støtte allerede eksisterende aktiviteter i området, der virker tryghedsskabende og kriminalpræventive. Partnerskabet bidrage på den måde til den overordnede udvikling af Tingbjerg Husum som et trygt og attraktivt boligområde.

Samarbejde

Der er flere områder, hvor Lokaludvalget og Tingbjerg-Husum Partnerskab kunne have fælles interesser, f.eks.

  • Information om og påvirkning af kommunens arbejde med Byudviklingsstrategi Tingbjerg-Husum, særligt omdannelsen af Ruten
  • Der kan være aktiviteter i tryghedsplanen, hvor et samarbejde kan opdyrkes med partnerskabets deltagere. Lokaludvalgsmedlemmer f.eks. har tidligere år deltaget i partnerskabets indbrudskampagner og hjulpet med at uddele informationsmateriale og risengrød på Frederikssundsvej.
  • Den 1. april starter en ny kommunikationsmedarbejder, som skal arbejde 50% for Tingbjerg-Husum Partnerskab og 50% for det nye kulturhus i Tingbjerg. Medarbejderen får blandt andet til opgave at formidle tryghedsskabende og kriminalpræventive indsatser/gode historier og stå for borgerinddragelse og kampagner i forbindelse med tryghedspartnerskabet og byudviklingsstrategien.

Løsning

Kathrine Collin Hagan orienterer om Partnerskabet og Tryghedsplan 2017-20.

Videre proces

Det kan drøftes, om der er oplagte snitflader og samarbejdsmuligheder ift. Byudviklingsstrategien og borgerinddragelse i den forbindelse.

 

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Lokaludvalgets ideer og ønsker til borgerinddragelse og politisk dialog om Tingbjerg-Husum tages med af forretningsudvalget og bydelsplangruppen i det videre arbejde med bydelsplanindsatserne.

Til top