Mødedato: 29.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Panum II"

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen endeligt behandle lokalplan ”Panum II” med ledsagende miljørapport samt VVM tilladelse med tilknyttet kommuneplantillæg.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

1.      at lokalplan ”Panum II” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt, samt

2.      at VVM tilladelse med tilknyttet kommuneplantillæg – udstedt af Naturstyrelsen – tages til efterretning (bilag 7).

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Som led i Folketingets aftale om et teknologisk løft af universiteterne (Finanslov 2010) ønsker Bygningsstyrelsen (Universitets- og Bygningsstyrelsen) sammen med Københavns Universitet at udbygge Panum på Nørrebro med ca. 35.000 m², hvori indgår opførelse af et højhus på 75 meter. Udbygningen af Panum er et led i implementering af visionen for Vidensbydel Nørre Campus.

Løsning

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. maj 2010 et tillæg til Kommuneplan 2009, der muliggør at bebygge det aktuelle område med op til 210 procent svarende til en udbygning på de ønskede 35.000 m² - til samlet 140.000 m² etageareal. I kommuneplantillægget indgår, at der kan opføres bebyggelse i op til 75 meter, samt at parkeringsnormen ændres til 1 parkeringsplads pr. 320 m² etageareal.

Vinderprojektets hovedidé er en komposition af fire lave bygninger i en stjerneform, der danner base for et højhus på 75 meter. De lavere bygninger indrettes til fællesfunktioner som kantine, undervisningslokaler og auditorier mv. Højhuset indrettes til forskergrupper og laboratorier mv. Som en del af projektet skal en eksisterende kantine- og undervisningsbygning ved Blegdamsvej rives ned for at skabe plads til en ny ankomstplads og hovedindgang til det samlede Panum.

Friarealerne bliver offentligt tilgængelige og indrettes med grønne områder, pladsdannelser og boldbaner mv., samt med tværgående stier mellem Blegdamsvej og Nørre Allé for fodgængere og cyklister. Cykelstier anlægges med cykelvenlig belægning. Parkering placeres i P-kælder.

Teknik- og Miljøforvaltningen har jf. lov om miljøvurdering af planer og programmer udarbejdet en miljøvurdering af lokalplanen i form af en miljørapport (bilag 2). Lokalplanforslaget og miljørapporten blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2011 og herefter sendte i offentlig høring i perioden 26. oktober 2011 til 2. januar 2012.

Efterfølgende og som en konsekvens af at Kommuneplan 2011 nu er vedtaget, er redegørelsen tilrettet i overensstemmelse hermed.

HØRING

I den offentlige høringsperiode har Teknik- og Miljøforvaltningen modtaget 46 høringssvar vedrørende lokalplanforslaget men ingen vedrørende miljørapporten. Her er hovedsynspunkterne:·

  •          Frygter at projektet vil medføre gener i form af skygger, lysrefleksioner og vind i kvarteret.
  •          Bekymring for øget trafikbelastning, støj og kørsel med tung trafik.
  •          Ønsker sikkerhed for, at friarealerne bliver brugbare for kvarterets beboere.
  •          Forventer en værdiforringelse af de omkringliggende ejendomme som følge af projektet.
  •          Ønsker erstatning for skader der evt. måtte opstå på ejendomme som følge af byggeriet.
  •          Opfordrer politikerne om ikke at vedtage lokalplanen.
  •          Synes at projektet er spændende og flot.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Skyggediagrammerne viser at i perioden april til august, vil alle karreer langs Nørre Allé berøres af skygger i de tidlige morgentimer, og karreen på hjørnet af Blegdamsvej og Tagensvej berøres af skygger i de sene aftentimer. Samlet vurderes det, at skyggepåvirkninger på de tilgrænsende byområder vil være af begrænset omfang.

Refleksioner fra vinduesflader kan ikke undgås, det vurderes dog, at generne er af begrænset omfang. Der fastlægges bestemmelser i lokalplanen om, at facadeoverflader skal fremstå uden væsentlige spejlende eller reflekterende virkninger, samt at vinduesglas skal fremstå uden spejleffekt.

Vindtunnelstudier har vist, at der kan opstå kastevinde og hvirvelvinde ved højhusets fod. En nærmere kortlægning har vist, at vinde særligt kan opstå omkring kantinebygningen i ”stjerneformationen”, der vender mod Blegdamsvej. I miljørapportens afsnit om ”Overvågning af miljøeffekter” er det forudsat, at der etableres forebyggende tiltag som eksempelvis plantning af store træer.

Fra 2013 er der planlagt en ny højklasset busforbindelse mellem Ryparken Station og Nørreport station via bl.a. Tagensvej. Ligeledes anlægges to metrostationer indenfor 1000 meter (Nørrebros Runddel og Trianglen) i 2018. Den gradvise udbygning af den kollektive trafik i området forventes at reducere behovet for biltransport til Panum. Varetransporten forventes at stige proportionalt med antallet af brugere svarende til 12 procent ved 600 nye brugere. Transport på cykel forventes at stige. Efter en nærmere vurdering af behovet, er parkeringsnormen for biler fastsat til 1 parkeringsplads pr. 320 m² etageareal samt 0,5 cykelparkeringsplads pr. ansat/studerende, svarende til ca. 400 parkeringspladser og 2.300 cykelparkeringspladser for hele Panum.

Idet der i øvrigt henvises til sammenfatning af høringssvar og forvaltningens bemærkninger i bilag 3, er det forvaltningernes vurdering, at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændringer i lokalplanforslaget og/eller i miljørapporten.

Nørrebro Lokaludvalg ser positivt på udviklingen i Nørre Campus og henleder opmærksomheden på, at det er vigtigt, at den aktuelle udbygning bliver integreret i bydelen i form af offentlig adgang til stueetagen f.eks. med publikumsorienterede udstillinger og foredrag mv., samt adgang til øverste etage i højhuset. Friarealer skal også være offentligt tilgængelige, og det skal være muligt at kunne gå og cykle gennem området. Udvalget mener, at det er problematisk at øge bebyggelsesprocenten og byggehøjden. Endvidere vil en forøgelse af antal arbejdspladser være ødelæggende for den gennemførte trafik- og parkeringsstrategi. Udvalget foreslår, at der til den kommende udbygning fastlægges en parkeringsnorm på 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Afslutningsvis nævner Nørrebro Lokaludvalg, at man har svært ved at se, at tidligere fremsendte kommentarer har medført ændringer i projektet.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Der har gennem hele planprocessen været stor opmærksomhed på, at området skal fremstå åbent. Der etableres stier for fodgængere og cyklister mellem Blegdamsvej og Nørre Allé og selve bebyggelsen åbnes efter universitetets retningslinjer, hvor der normalt er offentlig adgang i dagtimerne. Forvaltningen vurderer, at et højhus vil give plads til et større friareal til glæde for både Panums brugere og kvarterets beboere. Vedrørende trafikstrategien, kan nævnes, at denne inklusive parkeringsnormen bl.a. er planlagt ud fra den påtænkte udvidelse, hvilket vurderes at give konstant eller faldende biltrafik til/fra Panum. Til udvalgets bemærkning om, at man har svært ved at se, at tidligere fremsendte kommentarer har medført ændringer i projektet, vurderer forvaltningen, at flere af de berørte emner netop indgår i projektet jf. ovenfor, samt at der i forbindelse med kommuneplantillægget for Panum blev ændret på højden fra 90 meter til 75 meter.

Østerbro Lokaludvalg ser positivt på udviklingen i Nørre Campus, og ser det som et stort plus, at der satses på uddannelse og viden. Udvalget stiller sig dog tvivlende overfor om der reelt er brug for alle de ekstra etagemeter. Alternativt kunne de eksisterende faciliteter renoveres og udnyttes mere effektivt. Det er endvidere vigtigt at indtænke en god kollektiv trafikbetjening af området, samt at der etableres gode parkeringsmuligheder for både biler og cykler.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Det er Københavns Universitets opfattelse, at man anvender faciliteterne optimalt og at man har behov for den ønskede udbygning. Til udvalgets kommentar om en god kollektiv trafikbetjening kan nævnes, at der i 2013 etableres den nævnte højklassede busforbindelse via Lyngbyvej til Nørreport via et stop på Nørre Allé/Tagensvej, og der anlægges to metrostationer indenfor 1000 meter (Nørrebros Runddel og Trianglen) i 2018.

Orienteringsmøde. På orienteringsmødet den 14. december 2011 deltog 15 borgere. Det var særligt trafikale forhold, højder, skygger, refleksioner og vindforhold omkring den planlagte bebyggelse, der blev spurgt til. Endvidere blev bebyggelsens grønne profil drøftet. Referat af mødet vedlægges som bilag 4.

Borgerdialogforløb. Borgerdialogforløbet er beskrevet i bilag 5. Projektets størrelse, placering og synlighed taget i betragtning, er reaktionerne væsentligt færre, end hvad forvaltningen havde forventet, hvilket tolkes som en generel accept af og tilfredshed med det aktuelle projekt.

Tilgængelighedsvurdering. En tilgængelighedsvurdering vedlægges som bilag 6. Det vurderes, at nybyggeri kan opføres/indrettes med tilgængelighed for alle.

MILJØFORHOLD

I lokalplanforslagets ledsagende miljørapport (bilag 2), der blev sendt i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget (bilag 1), har Teknik- og Miljøforvaltningen vurderet, at der ikke er virkninger på miljøet, der er så væsentlige, at planen ikke bør gennemføres. I forbindelse med den offentlige høring indkom der ingen høringssvar. På den baggrund har forvaltningen indstillet, at miljørapporten vedtages.

Kravet til ny bebyggelse er energiklasse 2020, men indtil 2015 kan der gives dispensation fra dette krav mod opfyldelse af energiklasse 2015 i henhold til Erhvervs- og Byggestyrelsens udmelding i forbindelse med indførelse af energiklasse 2020. Forvaltningen foreslår, at kommentaren i lokalplanen udvides til at omfatte denne specificering.

Der tages højde for LAR, ved at der i lokalplanen bl.a. fastlægges, at højest 50 % af friarealet må etableres som befæstet areal. Der er krav i lokalplanen om at tage lavere en 30m skal begrønnes. På højhuset, hvor det grønne tag ikke har visuel betydning, planlægges i stedet genbrug af regnvand til toiletskyl. Der er desuden placeret et væsentligt omfang af tekniske installationer på taget, der vanskeliggør begrønning af tagfladen. Vand kan desuden indgå i friarealerne som et rekreativt element.

Naturstyrelsen har vurderet, at projektet er VVM pligtigt. Naturstyrelsen har ligeledes gennemført VVM procedure og udstedt VVM tilladelse med tilknyttet kommuneplantillæg, som er offentliggjort (bilag 7). Naturstyrelsen traf afgørelse i sagen på baggrund af det offentliggjorte planforslag med VVM redegørelse, de indkomne høringssvar, samt Københavns Kommunes udtalelse til den sammenfattende redegørelse. Bygherrer har i øvrigt i høringsperioden ønsket at udvide kælderdybden med 1,5 meter fra 4,5 meter til 6 meter under terræn samt ønsket at kunne etablere en pudsekran på højhuset. Naturstyrelsen har vurderet, at dette ikke kan være til skade for miljøet. Herudover har Naturstyrelsen fundet det nødvendigt, at konkretisere kravet til cykelparkering, hvilket samlet har medført følgende rettelser i VVM tilladelsen samt i det tilknyttede kommuneplantillæg:

  • Der må etableres kælder indtil 6 meter under terræn.
  • Der må etableres tekniske anlæg i form af f.eks. ventilationsafkast og pudsekran på bygningens tag i en højde af maks. 5 m over taget (kote 88,5m).
  • Der skal etableres 800 nye cykelparkeringspladser.

Økonomi

Vedtagelse af lokalplanen medfører ingen direkte udgifter for kommunen. De offentligt tilgængelige stiforbindelser gennem området, der fastlægges i lokalplanen, forudsættes anlagt og vedligeholdt af bygherre (Københavns Universitet/Bygningsstyrelsen).

Udbygningen af Panum vil muliggøre etablering af mellem 600 og 900 nye arbejdspladser i kommunen, hvilket forventes at kunne øge den kommunale skatteindtægt med 6 mio. kr. i 2009 priser. I anlægsperioden forventes byggeriet at skabe 1400 arbejdspladser.

Videre proces

En endelig vedtagelse af lokalplanen i Borgerrepræsentationen er betinget af Naturstyrelsens udstedelse af VVM tilladelsen med det tilknyttede kommuneplantillæg.

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen og den ledsagende miljørapport, bekendtgør forvaltningen lokalplanen og miljørapporten efter reglerne i planloven.

 

Claus Juhl                                                  Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at lokalplan ”Panum II” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.                                      at VVM tilladelse med tilknyttet kommuneplantillæg – udstedt af Naturstyrelsen – tages til orientering (Bilag 7).


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2012
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre afgav protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre finder, at en parkeringsplads pr. 320 m2 er for lidt, og at der er for få cykelparkeringspladser.”

SF og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:

”Det er vigtigt for SF og Enhedslisten, at der sikres fortsat fokus på vindproblematikken ved kantinebygningen, således at det bliver rart at opholde sig udenfor kantinen. Endvidere havde SF gerne set, at taget på højhuset var blevet begrønnet.”


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. marts 2012
Indstillingen blev anbefalet. 


Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 27. februar 2012.

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 27. februar 2012.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. marts 2012

Indstillingen blev godkendt med 47 stemmer imod 0.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O, V og Ø.

 

 

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti finder, at en parkeringsplads pr. 320 m2 er for lidt, og at der er for få cykelparkeringspladser.”

 

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det er vigtigt for SF og Enhedslisten, at der sikres fortsat fokus på vindproblematikken ved kantinebygningen, således at det bliver rart at opholde sig udenfor kantinen. Endvidere havde SF og Enhedslisten gerne set, at taget på højhuset var blevet begrønnet.”

 

Til top