Mødedato: 28.04.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til lokalplan "Campingplads på Amager Fælled", Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan med tilhørende miljøvurdering i høring og samtidig offentliggøre en turistpolitisk redegørelse. Lokalplanforslaget vil muliggøre etablering af en campingplads på Amager Fælled ved vandrehjemmet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at forslag til lokalplan ”Camping på Amager Fælled” (bilag 1) med tilhørende miljørapport (Bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger, samt
  2. at den tilhørende turistpolitiske redegørelse (bilag 4) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” samtidig med lokalplanforslaget.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Den 25. august 2011 besluttede Borgerrepræsentationen at frigive 3 mio. kr.til investeringeri den mest basale infrastruktur for en ny campingplads på Amager Fælled. Den 22. januar 2015 besluttede Borgerrepræsentationen, at et areal på Amager Fælled efter udbud forpagtes ud med 20 års binding til camping. Forpagter finansierer den resterende infrastruktur og bygninger. 

Da området ligger i landzone og i kystnærhedszone forudsætter etablering af campingpladsen vedtagelse af en lokalplan, der fastlægger pladsens udformning. Samtidigt kræver arealudlæg til

ferieanlæg i kystnærhedszone en planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse,hvilket der er redegjort for i den turistpolitiske redegørelse, som planforslaget følges af. Herudover vurderer forvaltningerne, at forslag til lokalplan skal miljøvurderes, da hele arealet er fredet og dele er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.

 

Løsning

Der har siden 2010 været et politisk ønske om at etablere en campingplads af høj kvalitet i København. I dag er Bellahøj Camping det eneste tilbud inden for kommunegrænsen, men her umuliggør fredningsbestemte og fysiske begrænsninger modernisering og kvalitetsløft. 

Lokalplanen omfatter i alt 14,5 ha. Campingpladsen udgør 8,8 ha, mens de resterende arealer fastholdes som fælled. Campingpladsen forventes fuldt udbygget at få en kapacitet på op til 440 campingenheder (telte, campingvogne, campinghytter og autocampere)med tilhørende bygninger med servicefaciliteter.Campingpladsens udformning tager udgangspunkt i en række ellipser omgivet af fælledens naturlige vegetation. Fælledens karakter og kvaliteter bevares så vidt muligt, og campinghytterne placeres nærmest vandrehjemmet, således at bebyggelsen så vidt muligt holdes samlet. 

Området er tidligere losseplads og kortlagt som forurenet.Der stilles derfor krav til håndtering og bortskaffelse af jord i forbindelse med anlægsarbejder og det vil på baggrund af nærmere undersøgelser blive vurderet, om der skal stilles særligt tekniske krav til kommende konstruktioner og anlæg på området. En jordbearbejdning i 2010 medførte, at der blev dannet en lavning med periodevist vandspejl. Lavningen er i naturbeskyttelseslovens forstand en sø og dermed omfattet af denne lovs § 3 om beskyttede naturtyper.  

Amager Fælled er fredet, men i fredningen såvel som i dens udviklingsplan er indskrevet mulighed for en campingplads, hvorfor campingpladsen er i overensstemmelse med fredningen. Herudover er campingpladsen en indsats i Naturparkplan 2015-2020 for Naturpark Amager, der er et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og By & Havn. Selve lokalplanen erstatter en landzonetilladelse efter planlovens §35 stk. 1 if. planlovens §36 stk. 1 nr. 5 til de i lokalplanen fastlagte forhold.

Skybrudsbestemmelsen i lokalplanen håndterer skybrudsproblematikker inden for lokalplanområdet. Området vil blive indarbejdet i tillæg nr. 6 til spildevandsplanen 2008, som forventes forelagt til politisk behandling inden udgangen af året 2016. 

Der henvises i øvrigt til bilag 3, faktaark.

 Byliv

Lokalplanforslaget sikrersom i dag stiadgang på tværs af området. Efter aftale med forpagteren kan campingpladsens gæsteparkeringspladser, toiletter og legefaciliteter benyttes af alle besøgende på fælleden. Campingpladsenunderstøtter derved brugen af fælleden. 

Bæredygtighed

Regnvand fra campingarealerne forventes at kunne ledes til de omkringliggende fælledarealer. Herudover understøtter campingpladsens stationsnærhedbrug af kollektiv transport. 

Parkering

Parkering for cykler og biler vil primært foregå på pladsen i forbindelse med de enkelte telte, campingvogne, hytter eller på pladser for autocampere. Herudover vil der blive etableret kombineret gæste- og personaleparkering ved campingpladsens indgang. 

Kommuneplan og turistpolitisk redegørelse

Projektet er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015, der udlægger området som en O1-ramme med eksplicit bemærkning om muligheden for etablering af en campingplads.

Da projektet er et ferieanlæg og er lokaliseret i kystnærhedszonen (landzoneareal mindre end 3 km fra kysten), stiller planloven krav om, at der foreligger en redegørelse for de sammenhængende turistpolitiske overvejelser, der danner grundlag for placeringen.Planloven stiller samtidigt krav om, at ferieanlæg placeresved eksisterende bysamfund eller ferie-/fritidsbebyggelse (planlovens § 5b, stk. 1, punkt 4), hvilket er opfyldt,da stedet ligger ved vandrehjemmet og Ørestad. 

Redegørelsen for de turistpolitiske overvejelser (bilag 4)er ikke udtryk for en ny strategi, jf. at turismen allerede indgår i kommunens Erhvervs- og Vækstpolitik og i øvrigt varetages på regionalt niveau primært via Wonderful Copenhagen. Den skal ses som et bindeled mellem overordnede mål og politikker og kommunens lokaliseringsmæssige principper vedr. turisme, herunder turisme i kystnærhedszonen. Redegørelsen er del af kommunens overordnede planlægning, men den er ikke et juridisk bindende dokument og er ikke i sig selv genstand for høring.  

Intern høring

I den interne høring og den øvrige indledende dialog har der følgende ytringer:

  1. Dansk Ornitologisk Forening har ikke udtrykt sig markant om projektet. Campingrådet har ytret sig positiv.Friluftsrådet er fremkommet med en række ideer vedr. udformning af campingpladsen.Vandrehjemmet ser muligheder for samarbejde med campingpladsen.
  1. Danmarks Naturfredningsforening og Amager Vest Lokaludvalg er grundlæggende kritiske over for inddragelse af Amager Fælled til intensive rekreative formål, men ser positivt på de nye offentligt tilgængelige faciliteter. Desuden er lokaludvalget bekymret for gener med lys og støj.

Amager Vest Lokaludvalg har den 17. juni 2015 afholdt offentligt møde/vandring i området i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor der både blev udtrykt positive og negativeholdninger til projektet.Der henvises i øvrigt til bilag 5, opsummering fra borgermøde. 

Forvaltningens bemærkninger

  1. I forhold til Friluftrådets bemærkninger er projektet blevet viderebearbejdet på baggrund af tilkendegivelserne fra den interne høring og fra borgermødet. Campingpladsen er nu indrettet mere kompakt. Herved holdes den egentlige bebyggelse mere samlet, pladsen dækker et mindre areal og kigget fra Vejlands Allé vil i højere grad fortsat være præget af natur.
  1. I forhold til Lokaludvalgets bekymring omkring lys er der stillet krav, om at belysningen på pladsen ikke må være generende eller blændende, så der tages hensyn til mørket på fælleden. I forhold til kritikken af at inddrage del af fælleden til Campingplads er det et spørgsmål, der er afklaret ved Borgerrepræsentationens vedtagelse den 22. januar 2015.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen har besluttet, at der i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer skal udarbejdes en miljørapport (bilag 2), da området ligger i landzone,kystnærhedszone og omfatter et areal beskyttet jf. naturbeskyttelseslovens § 3.Miljøvurderingens foreslåede tiltag til imødegåelse af væsentlige indvirkninger på miljøet vedr.områdedisponering, sikring mod støj fra vej, jordforurening, vindforhold og bebyggelsens visuelle effekt er inddraget i lokalplanforslaget. Miljøvurderingen sendes i høring sammen med planforslaget.

 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med lejer udarbejdet et oplæg til en areallejekontrakt. Lejemålet er fra udlejers side uopsigeligt i 20 år bortset fra misligholdelsestilfælde.Der er samlet set frigivet 3,5 mio. til infrastrukturinvesteringer på Amager Fælled (BR 25/8 2011, punkt 25).

På baggrund af lejers forventninger til antallet af overnatninger og døgnforbruget for en gennemsnitlig campingturist (indhentet fra Campingrådet) vurderes campingpladsen at generere en ekstern omsætning i byen på minimum 11 mio. om året.

 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt sagen sender forvaltningerne planforslaget (med miljørapport) i høring i 8 uger og offentliggør samtidig den turistpolitiske redegørelse.

Efter offentlighedsfasen vil der på baggrund af de modtagne henvendelser blive udarbejdeten indstilling om endelig vedtagelse. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i oktober måned 2016.

 

 

                Mikkel Hemmingsen                  Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan ”Camping på Amager Fælled” (bilag 1) og miljørapport (Bilag 2) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende den tilhørende turistpolitiske redegørelse (bilag 4) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” samtidig med lokalplanforslaget.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. april 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 2. maj 2016, kl. 12.00.

Til top