Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af kvarterplan for Områdefornyelse Sydhavnen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til kvarterplan for og finansiering af områdefornyelsen af Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og Sydhavnens Port.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at kvarterplan for ”Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og Sydhavnens Port” godkendes (bilag 1),
  2. at partnerskabsaftalen ”Frederiksholmpartnerskabet” med Boligselskabet AKB, København (bilag 2) godkendes,
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for det overordnede budget,
  4. at vedtægter for Områdefornyelse Sydhavnen (bilag 3) godkendes,
  5. at tilsagn om støtte på 10 mio. kr. fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen modtages, og Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg opskrives på indtægts- og udgiftssiden med i alt 10 mio. kr. i perioden 2015-2020, se også Økonomiafsnittet og bilag 4,
  6. at der frigives en anlægsbevilling på samlet set 49 mio. kr. fordelt med 29,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og 19,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i perioden 2015-2020, se også Økonomiafsnittet og bilag 4.
Det bemærkes, at den statslige medfinansiering udgør 10,0 mio. kr. af det samlede budget på 50,0 mio. kr.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den 21. august 2014 godkendte Borgerrepræsentationen igangsættelse af Områdefornyelsen Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og Sydhavnens Port Syd. Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet forslag til kvarterplan for områdefornyelsen og en partnerskabsaftale med Boligselskabet AKB, København.

Der skal tages stilling til kvarterplanen og frigivelse af anlægsmidler, så realiseringsfasen kan påbegyndes.

Løsning

Kvarterplan for Områdefornyelse Sydhavnen

Teknik- og Miljøforvaltningen har i tæt samarbejde med borgere og lokale aktører i Sydhavnen udarbejdet forslag til en kvarterplan, der fastsætter rammer og indhold for Områdefornyelse Sydhavnen, se bilag 1 – del 1 og 2. Med kvarterplanen udvides området Sydhavnens Port Syd med Frederiksholm Karré 17 og 18, og området ændrer navn til Sydhavnens Port. Dette skyldes, at karréerne fysisk er en del af kvarteret og betragtes som sådan lokalt.

Kvarterplanen beskriver vision, projekter, målbare succeskriterier, procesplan, beskrivelse af omverdensinddragelse, samarbejdsaftaler og budget for områdefornyelsen. Planen er bygget op omkring tre temaer: Livet mellem husene, Energi og miljø og Mennesker og kultur, der bl.a. indeholder 11 anlægsprojekter og otte sociale, kulturelle og beskæftigelsesmæssige indsatser.

Områdefornyelsen skal sikre sammenhæng mellem kommende investeringer i Sydhavnen på ca. 9 mia. kr. Med områdefornyelsen muliggøres realiseringen af aktivitetsparken i Scandiagade, der har modtaget midler fra R98, mens andre projekter skal bidrage til at mindske nogle af generne ved anlægget af metroen til Ny Ellebjerg St. Herudover skal projekterne bl.a. sikre grønne skybrudsløsninger i samarbejde med HOFOR og synergi til kommende renoveringer i den almene boligmasse.

Effekter af områdefornyelsen

Områdefornyelsen skal give kvarteret et løft, som kan binde Sydhavnen bedre sammen. Målsætningen for områdefornyelsen er bl.a. at:

  • skabe mere byliv i kvarteret,
  • standse butiksdøden på Borgbjergsvej og Mozartsvej,
  • øge trygheden ved stationerne,
  • reducere boligernes energiforbrug,
  • højne livskvaliteten og den sociale sammenhængskraft.

 Kvarterplanen indeholder for hvert projekt konkrete kvantitative og kvalitative målsætninger, jf. bilag 1.

Partnerskabsaftalen Frederiksholmpartnerskabet

Borgerrepræsentationen afsatte den 21. august 2014 20,0 mio. kr. fra Byfornyelsesrammen til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port under forudsætning af, at områdefornyelsen indgik en partnerskabsaftale med AKB, København, der ejer 98 % af boligerne i området. Partnerskabsaftalen fremgår af bilag 2.

Aftalen er godkendt af organisationsbestyrelsen i AKB, København. AKB forpligter sig til at afsætte 18,5 ugentlige timer til sin del af aftalen, der bl.a. indebærer at sammenlægge sine erhvervslejemål i en samlet udlejningsmodel, at gennemføre 25 lejligheds-sammenlægninger, at øremærke 101 boliger til studerende, at igangsætte en ny fysisk helhedsplan til ca. 300 mio. kr. og at forlænge den boligsociale indsats i Sydhavnen, jf. bilag 2.

Inddragelse af borgere og lokale aktører

Kvarterplanen og partnerskabsaftalen er udarbejdet med inddragelse af borgere og lokale aktører i Sydhavnen ved events på gaden, tre tematiserede workshopforløb, styregruppemøder og bilaterale møder med f.eks. Karens Minde Kulturhus, AKB, København, og lokaludvalget.

Lokalområdets primære fokus har været på det stagnerende butiksliv, kulde i boliger, metrobyggeriet og bevarelse af kvarterets rummelighed.

Kvarterplanen har været præsenteret og kvalificeret af alle syv forvaltninger i Den Tværkommunale Styregruppe og Tværkommunalt Team. Som konsekvens af forvaltningernes kommentarer er fokus på sammenhængen over Sydhavnsgade blevet styrket i kvarterplanen og i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er tilføjet projekter om iværksætteri og kvartermanager.

Organisering og vedtægter for Områdefornyelse Sydhavnen

Den 3. november 2014 er der nedsat en lokal styregruppe bestående af bl.a. beboere, almene boligorganisationer, erhvervs- og kulturlivet og lokale kommunale aktører, jf. bilag 3. Styregruppen har godkendt forslaget til kvarterplan og har mandat til at realisere kvarterplanen indenfor dennes og vedtægternes rammer.

Teknik- og Miljøforvaltningen er ansvarlig for økonomistyring, fremdrift og for, at realiseringen sker indenfor kvarterplanen og lovens rammer. Se vedtægter for Områdefornyelse Sydhavnen i bilag 3.

Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende justeringer af kvarterplanen inden for områdefornyelsens økonomiske rammer. Dette kan skyldes, at beskrevne projekter ikke kan realiseres, hvorfor budgettet og andre projekter justeres inden for det samlede budget.

Økonomi

Områdefornyelse Sydhavnen har en samlet rådighedsramme på 50,0 mio. kr., hvoraf 1,0 mio. kr. allerede er frigivet (0,5 mio. kr. på Borgerrepræsentationens møde den 8. maj 2014 og 0,5 mio. kr. på Borgerrepræsentationens møde 21. august 2014) til udarbejdelse af kvarterplanen og omverdensinddragelse i denne sammenhæng.

Af de 50,0 mio. kr. kommer 10,0 mio. kr. fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Med denne indstilling ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen at modtage og budgettere med de 10,0 mio. kr. fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, se bilag 4 for de bevillingsmæssige konsekvenser.

De resterende 49,0 mio. kr. ønskes frigivet som en anlægsbevilling på 29,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og 19,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port. Periodisering af anlægsmidlerne samt de forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af bilag 4.

Videre proces

Kvarterplanen sendes til godkendelse i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter med en ansøgning om endeligt tilsagn om refusion af udgifter. Herudover søges om ekstraordinære byfornyelsesmidler til at gennemføre bygningsfornyelse og gårdhaver i Det Grønne Sydhavnen. Ansøgningerne forventes færdigbehandlet den 1. juni 2015.

I 2017 gennemføres en midtvejsevaluering, der vil blive forelagt for Teknik- og Miljøudvalget. Områdefornyelsen afsluttes den 26. marts 2020, og i den forbindelse vil udvalget få forelagt en afsluttende evaluering af Områdefornyelsen og de fastsatte mål.

Pernille Andersen                                                     /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kvarterplan for ”Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og Sydhavnens Port” godkendes (bilag 1).
  2. at partnerskabsaftalen ”Frederiksholmpartnerskabet” med Boligselskabet AKB, København (bilag 2) godkendes.
  3. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for det overordnede budget.
  4. at vedtægter for Områdefornyelse Sydhavnen (bilag 3) godkendes.
  5. at tilsagn om støtte på 10 mio. kr. fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen modtages og Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg opskrives på indtægts- og udgiftssiden med i alt 10 mio. kr. i perioden 2015-2020, se også Økonomiafsnittet og bilag 4.
  6. at der frigives en anlægsbevilling på samlet set 49 mio. kr. fordelt med 29,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Det Grønne Sydhavnen og 19,5 mio. kr. til Områdefornyelse Sydhavnen – Sydhavnens Port. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i perioden 2015-2020, se også Økonomiafsnittet og bilag 4.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C og V
Undlod at stemme: I

C og V afgav følgende protokolbemærkning:

”Der opnås for lidt effekt af de 50 mio kr. Når vi arbejder på at få en alsidig by med boliger til varierede priser, så er det dumt at sammenlægge små og billige boliger.”


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at den statslige medfinansiering udgør 10,0 mio. kr. af det samlede budget på 50,0 mio. kr.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. februar 2015:

”Der opnås for lidt effekt af de 50 mio. kr. Når vi arbejder på at få en alsidig by med boliger til varierede priser, så er det dumt at sammenlægge små og billige boliger.”

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Indstillingen blev godkendt med 39 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Der opnås for lidt effekt af de 50 mio. kr. Når vi arbejder på at få en alsidig by med boliger til varierede priser, så er det dumt at sammenlægge små og billige boliger.”

 

 

 

Til top